Tartă cu prune și bezea. Rețeta unui desert delicios, cu fructe

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Printre rețetele de deserturi cu prune pe care le vei prepara în sezonul acestora, mai trece pe listă și o rețetă de tartă cu prune și bezea. Este una dintre cele mai delicioase și spectaculoase rețete de desert cu prune.

Tartă cu prune și bezea porționată pe platou și o porție în farfurie
Galerie foto

Galerie foto

Tarta se porționează mai bine după ce va sta le rece cel puțin o oră / Profimedia Images

Prunele, cu gustul lor dulce-acrișor și aroma de scorțișoară se combină perfect cu gustul cremei de vanilie. Iar bezea aromată cu lămâie și frumos caramelizată face ca acest desert să devină unul spectaculos și elegant. Rețeta merită preparată și pentru evenimente mai deosebite sau pentru un weekend petrecut cu familia și prietenii.

Citește și

Deserturile cu fructe de sezon sunt cele mai des preparate pentru că au o combinație de gusturi, arome și texturi deosebite. Poți adăuga fructele atât în blaturile de prăjituri, cât și în creme sau ca decor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un exemplu de desert cu o combinație interesantă de fructe îl poți descoperi la rețeta de prăjitură Vis de vară, cu multe fructe și cremă de vanilie. Urmărește mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu o delicioasă tartă cu prune și bezea.

Ingrediente

Mod de preparare

Începi prin a selecta ingredientele necesare rețetei, pe masa de lucru, conform etapelor de preparare. În primul rând se va prepara crusta tartei care necesită un timp mai îndelungat de coacere, dar și de răcire.

Cum prepari aluatul pentru tartă cu prune și bezea

Ia un bol încăpător și trece făina prin sită, în el. Adaugă sarea și zahărul pudră, creează un loc adânc la mijloc și adaugă acolo untul rece, tăiat în cuburi și oul. Amestecă rapid toate ingredientele din bol, până când obții un aluat ușor sfărâmicios. Nu amesteca în exces, ci doar atât cât să devină aluatul compact.

Împachetează aluatul fraged pentru tartă într-o folie de prospețime și pune-l în frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Înainte de a-l scoate de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul cu ajutorul sucitorului într-o foaie circulară mult mai mare decât diametrul formei de copt. Folosește o formă de tartă de aproximativ 32-34 cm diametrul. Transferă foaia de aluat în forma de tartă și și modeleaz-o uniform în interiorul acesteia. Decupează surplusul de aluat de pe laterale. Cu o furculiță, înțeapă baza aluatului din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

Pune o hârtie de copt în interiorul aluatului de tartă și umple-o cu boabe de fasole, de năut sau de orez. Apoi pune tava în cuptor și coace aluatul  pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. După acest interval de timp, înlătură hârtia de copt cu boabele de fasole.

Mai coace aluatul de tartă pentru aproximativ 7-8 minute, atât cât să se se rumenească frumos și la bază. Apoi lasă-l la răcit, pentru a-l putea umple cu prune și cremă. Pune la copt și decupajele de aluat pentru a le folosi la decor.

Cum pregătești prunele în sos caramel

Spală bine prunele, șterge-le și secționează-le în jumătăți pentru a îndepărta sâmburii.

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune apa cu zahărul în ea. Amestecă constant și fierbe siropul până când devine consistent. Adaugă pudra de scorțișoară și prunele. Fierbe prunele în sirop timp de 4-5 minute. Cu o spumieră transferă-le într-o sită. Mai fierbe siropul fără prune și adaugă în el amidonul amestecat cu puțină apă rece. Amestecă intens până când obții un sos dens. Stinge focul și lasă sosul să se răcească.

Cum prepari crema de vanilie pentru tartă cu prune și bezea

Pune gălbenușurile într-o cratiță, adaugă un praf de sare și zahărul pudră până și amestecă-le până când devin cremoase. Adaugă laptele, apoi făina și omogenizează compoziția, apoi pune-o la fiert. Amestecă continuu pe tot parcursul fierberii, iar când capătă consistența unei budinci, stinge focul. Adaugă imediat semințele de la păstaia de vanilie și untul moale și amestecă până când acesta se topește. Lasă crema de vanilie să se răcească, acoperită cu o folie alimentară, pentru a nu se forma crustă la suprafața ei.

Când crema este răcită, pregătește bezeaua. Amestecă albușurile presărate cu sare până când devin cristaline. Adaugă treptat zahărul, dar și sucul de lămâie și amestecă energic până când bezeaua devine fermă.

Cum montezi și coci tarta

Pune bezeaua de albușuri într-un dispozitiv de decorat deserturi cu capăt stelat. Așază prunele în interiorul aluatului de tartă și adaugă peste ele sosul răcit. Peste acesta întinde crema de vanilie și niveleaz-o uniform la suprafață. Pe marginea cremei, de jur împrejur, creează aveline din bezeaua de albușuri. Cu ajutorul unui arzător de bucătărie caramelizează ușor aceste aveline.

La interior, decorează delicioasa tartă cu prune și bezea cu decupajele de aluat copt și sfărâmat. Pune tarta în frigider pentru cel puțin o oră înainte de a o porționa. Este mai delicioasă rece, dar se porționează și mai bine răcită.

Dacă îți plac deserturile cu decor din bezea, mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu mere rase și bezea.

Citește și
Colaj de poze cu pașii de montare și decorare pentru tartă cu prune și bezea
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de prepararea a prunelor în sos caramel
Colaj de poze cu pașii de preparare ai aluatului de tartă
Tartă cu prune și bezea porționată pe platou și o porție în farfurie
+21
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Galerie foto
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu mix de fructe și cremă de mascarpone cu vanilie porționată
Galerie foto
Tartă cu mix de fructe și cremă de mascarpone cu vanilie
Tartă cu mix de fructe și cremă de mascarpone cu vanilie
Tartă cu caise proaspete și fulgi de migdale porționată pe platou cu un cuțit, alături de caise proaspete
Galerie foto
Tartă cu caise proaspete și fulgi de migdale
Tartă cu caise proaspete și fulgi de migdale
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide