Tartă cu prune și bezea. Rețeta unui desert delicios, cu fructe

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Printre rețetele de deserturi cu prune pe care le vei prepara în sezonul acestora, mai trece pe listă și o rețetă de tartă cu prune și bezea. Este una dintre cele mai delicioase și spectaculoase rețete de desert cu prune.

Tartă cu prune și bezea porționată pe platou și o porție în farfurie
Galerie foto

Galerie foto

Tarta se porționează mai bine după ce va sta le rece cel puțin o oră / Profimedia Images

Prunele, cu gustul lor dulce-acrișor și aroma de scorțișoară se combină perfect cu gustul cremei de vanilie. Iar bezea aromată cu lămâie și frumos caramelizată face ca acest desert să devină unul spectaculos și elegant. Rețeta merită preparată și pentru evenimente mai deosebite sau pentru un weekend petrecut cu familia și prietenii.

Citește și

Deserturile cu fructe de sezon sunt cele mai des preparate pentru că au o combinație de gusturi, arome și texturi deosebite. Poți adăuga fructele atât în blaturile de prăjituri, cât și în creme sau ca decor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un exemplu de desert cu o combinație interesantă de fructe îl poți descoperi la rețeta de prăjitură Vis de vară, cu multe fructe și cremă de vanilie. Urmărește mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu o delicioasă tartă cu prune și bezea.

Ingrediente

Mod de preparare

Începi prin a selecta ingredientele necesare rețetei, pe masa de lucru, conform etapelor de preparare. În primul rând se va prepara crusta tartei care necesită un timp mai îndelungat de coacere, dar și de răcire.

Cum prepari aluatul pentru tartă cu prune și bezea

Ia un bol încăpător și trece făina prin sită, în el. Adaugă sarea și zahărul pudră, creează un loc adânc la mijloc și adaugă acolo untul rece, tăiat în cuburi și oul. Amestecă rapid toate ingredientele din bol, până când obții un aluat ușor sfărâmicios. Nu amesteca în exces, ci doar atât cât să devină aluatul compact.

Împachetează aluatul fraged pentru tartă într-o folie de prospețime și pune-l în frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Înainte de a-l scoate de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul cu ajutorul sucitorului într-o foaie circulară mult mai mare decât diametrul formei de copt. Folosește o formă de tartă de aproximativ 32-34 cm diametrul. Transferă foaia de aluat în forma de tartă și și modeleaz-o uniform în interiorul acesteia. Decupează surplusul de aluat de pe laterale. Cu o furculiță, înțeapă baza aluatului din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

Pune o hârtie de copt în interiorul aluatului de tartă și umple-o cu boabe de fasole, de năut sau de orez. Apoi pune tava în cuptor și coace aluatul  pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. După acest interval de timp, înlătură hârtia de copt cu boabele de fasole.

Mai coace aluatul de tartă pentru aproximativ 7-8 minute, atât cât să se se rumenească frumos și la bază. Apoi lasă-l la răcit, pentru a-l putea umple cu prune și cremă. Pune la copt și decupajele de aluat pentru a le folosi la decor.

Cum pregătești prunele în sos caramel

Spală bine prunele, șterge-le și secționează-le în jumătăți pentru a îndepărta sâmburii.

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune apa cu zahărul în ea. Amestecă constant și fierbe siropul până când devine consistent. Adaugă pudra de scorțișoară și prunele. Fierbe prunele în sirop timp de 4-5 minute. Cu o spumieră transferă-le într-o sită. Mai fierbe siropul fără prune și adaugă în el amidonul amestecat cu puțină apă rece. Amestecă intens până când obții un sos dens. Stinge focul și lasă sosul să se răcească.

Cum prepari crema de vanilie pentru tartă cu prune și bezea

Pune gălbenușurile într-o cratiță, adaugă un praf de sare și zahărul pudră până și amestecă-le până când devin cremoase. Adaugă laptele, apoi făina și omogenizează compoziția, apoi pune-o la fiert. Amestecă continuu pe tot parcursul fierberii, iar când capătă consistența unei budinci, stinge focul. Adaugă imediat semințele de la păstaia de vanilie și untul moale și amestecă până când acesta se topește. Lasă crema de vanilie să se răcească, acoperită cu o folie alimentară, pentru a nu se forma crustă la suprafața ei.

Când crema este răcită, pregătește bezeaua. Amestecă albușurile presărate cu sare până când devin cristaline. Adaugă treptat zahărul, dar și sucul de lămâie și amestecă energic până când bezeaua devine fermă.

Cum montezi și coci tarta

Pune bezeaua de albușuri într-un dispozitiv de decorat deserturi cu capăt stelat. Așază prunele în interiorul aluatului de tartă și adaugă peste ele sosul răcit. Peste acesta întinde crema de vanilie și niveleaz-o uniform la suprafață. Pe marginea cremei, de jur împrejur, creează aveline din bezeaua de albușuri. Cu ajutorul unui arzător de bucătărie caramelizează ușor aceste aveline.

La interior, decorează delicioasa tartă cu prune și bezea cu decupajele de aluat copt și sfărâmat. Pune tarta în frigider pentru cel puțin o oră înainte de a o porționa. Este mai delicioasă rece, dar se porționează și mai bine răcită.

Dacă îți plac deserturile cu decor din bezea, mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu mere rase și bezea.

Citește și
Colaj de poze cu pașii de montare și decorare pentru tartă cu prune și bezea
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de prepararea a prunelor în sos caramel
Colaj de poze cu pașii de preparare ai aluatului de tartă
Tartă cu prune și bezea porționată pe platou și o porție în farfurie
+1
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Sparanghel înfășurat în bacon
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
Galerie foto
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
4 iulie, 06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
4 iulie, 05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Tentaţia unui selfie cu ursul continuă pe Transfăgărşan, la o zi după atacul asupra turistului italian
Tentaţia unui selfie cu ursul continuă pe Transfăgărşan, la o zi după atacul asupra turistului italian
Tentaţia unui selfie cu ursul continuă pe Transfăgărşan, la o zi după atacul asupra turistului italian
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. Super-gonoreea rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
fresh
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
închide