Tartă cu prune și bezea. Rețeta unui desert delicios, cu fructe

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Printre rețetele de deserturi cu prune pe care le vei prepara în sezonul acestora, mai trece pe listă și o rețetă de tartă cu prune și bezea. Este una dintre cele mai delicioase și spectaculoase rețete de desert cu prune.

Tartă cu prune și bezea porționată pe platou și o porție în farfurie
Galerie foto

Galerie foto

Tarta se porționează mai bine după ce va sta le rece cel puțin o oră / Profimedia Images

Prunele, cu gustul lor dulce-acrișor și aroma de scorțișoară se combină perfect cu gustul cremei de vanilie. Iar bezea aromată cu lămâie și frumos caramelizată face ca acest desert să devină unul spectaculos și elegant. Rețeta merită preparată și pentru evenimente mai deosebite sau pentru un weekend petrecut cu familia și prietenii.

Citește și

Deserturile cu fructe de sezon sunt cele mai des preparate pentru că au o combinație de gusturi, arome și texturi deosebite. Poți adăuga fructele atât în blaturile de prăjituri, cât și în creme sau ca decor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un exemplu de desert cu o combinație interesantă de fructe îl poți descoperi la rețeta de prăjitură Vis de vară, cu multe fructe și cremă de vanilie. Urmărește mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu o delicioasă tartă cu prune și bezea.

Ingrediente

Mod de preparare

Începi prin a selecta ingredientele necesare rețetei, pe masa de lucru, conform etapelor de preparare. În primul rând se va prepara crusta tartei care necesită un timp mai îndelungat de coacere, dar și de răcire.

Cum prepari aluatul pentru tartă cu prune și bezea

Ia un bol încăpător și trece făina prin sită, în el. Adaugă sarea și zahărul pudră, creează un loc adânc la mijloc și adaugă acolo untul rece, tăiat în cuburi și oul. Amestecă rapid toate ingredientele din bol, până când obții un aluat ușor sfărâmicios. Nu amesteca în exces, ci doar atât cât să devină aluatul compact.

Împachetează aluatul fraged pentru tartă într-o folie de prospețime și pune-l în frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Înainte de a-l scoate de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul cu ajutorul sucitorului într-o foaie circulară mult mai mare decât diametrul formei de copt. Folosește o formă de tartă de aproximativ 32-34 cm diametrul. Transferă foaia de aluat în forma de tartă și și modeleaz-o uniform în interiorul acesteia. Decupează surplusul de aluat de pe laterale. Cu o furculiță, înțeapă baza aluatului din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

Pune o hârtie de copt în interiorul aluatului de tartă și umple-o cu boabe de fasole, de năut sau de orez. Apoi pune tava în cuptor și coace aluatul  pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. După acest interval de timp, înlătură hârtia de copt cu boabele de fasole.

Mai coace aluatul de tartă pentru aproximativ 7-8 minute, atât cât să se se rumenească frumos și la bază. Apoi lasă-l la răcit, pentru a-l putea umple cu prune și cremă. Pune la copt și decupajele de aluat pentru a le folosi la decor.

Cum pregătești prunele în sos caramel

Spală bine prunele, șterge-le și secționează-le în jumătăți pentru a îndepărta sâmburii.

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune apa cu zahărul în ea. Amestecă constant și fierbe siropul până când devine consistent. Adaugă pudra de scorțișoară și prunele. Fierbe prunele în sirop timp de 4-5 minute. Cu o spumieră transferă-le într-o sită. Mai fierbe siropul fără prune și adaugă în el amidonul amestecat cu puțină apă rece. Amestecă intens până când obții un sos dens. Stinge focul și lasă sosul să se răcească.

Cum prepari crema de vanilie pentru tartă cu prune și bezea

Pune gălbenușurile într-o cratiță, adaugă un praf de sare și zahărul pudră până și amestecă-le până când devin cremoase. Adaugă laptele, apoi făina și omogenizează compoziția, apoi pune-o la fiert. Amestecă continuu pe tot parcursul fierberii, iar când capătă consistența unei budinci, stinge focul. Adaugă imediat semințele de la păstaia de vanilie și untul moale și amestecă până când acesta se topește. Lasă crema de vanilie să se răcească, acoperită cu o folie alimentară, pentru a nu se forma crustă la suprafața ei.

Când crema este răcită, pregătește bezeaua. Amestecă albușurile presărate cu sare până când devin cristaline. Adaugă treptat zahărul, dar și sucul de lămâie și amestecă energic până când bezeaua devine fermă.

Cum montezi și coci tarta

Pune bezeaua de albușuri într-un dispozitiv de decorat deserturi cu capăt stelat. Așază prunele în interiorul aluatului de tartă și adaugă peste ele sosul răcit. Peste acesta întinde crema de vanilie și niveleaz-o uniform la suprafață. Pe marginea cremei, de jur împrejur, creează aveline din bezeaua de albușuri. Cu ajutorul unui arzător de bucătărie caramelizează ușor aceste aveline.

La interior, decorează delicioasa tartă cu prune și bezea cu decupajele de aluat copt și sfărâmat. Pune tarta în frigider pentru cel puțin o oră înainte de a o porționa. Este mai delicioasă rece, dar se porționează și mai bine răcită.

Dacă îți plac deserturile cu decor din bezea, mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu mere rase și bezea.

Citește și
Colaj de poze cu pașii de montare și decorare pentru tartă cu prune și bezea
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de prepararea a prunelor în sos caramel
Colaj de poze cu pașii de preparare ai aluatului de tartă
Tartă cu prune și bezea porționată pe platou și o porție în farfurie
+1
CELE MAI CITITE
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Galerie foto
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Tartă cu smochine, mascarpone și miere porționată
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pui tandoori
06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: „Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci”
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: „Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
închide