Prăjitura Televizor, rețeta care îți amintește de copilărie
Prăjitura Televizor este un desert pe care oricine se va bucura să-l găsească pe masă. Dacă nu știi cu ce să-ți mai impresionezi prietenii, este momentul să încerci o prăjitură gustoasă și aspectuoasă. Nici foarte pretențioasă nu este pentru că se face cu ingrediente pe care orice gospodină le are în cămară.
Încearcă și tu combinația perfectă dintre pandișpan, foi de cacao și o delicioasă budincă de vanilie! Pare greu de făcut, însă o dată ce te apuci să o faci vei descoperi că nu este complicat și efortul cu siguranță ți se va mai cere și o a doua porție! Tot cu foi de cacao mai poți să încerci o delicioasă prăjitură cu foi și cremă de cacao.
Ingrediente
Mod de preparare
La prăjitura televizor sunt foarte importante foile de cacao. Pentru că durează cel mai mult este de preferat să le faci primele. Pune într-un bol ouăle și zahărul și amestecă-le până se dizolvă zahărul. Apoi, adaugă amoniacul (neapărat stins în zeamă de lămâie sau oțet), uleiul și laptele și amestecă continuu până se omogenizează. La final adaugă făina și cele trei linguri rase de cacao. Frământă până se obține un aluat potrivit de tare și apoi împarte-l în două părți egale.
Întinde câte o foaie din fiecare bucată de aluat. Pe o tavă potrivită presară făină din belșug, apoi pune, pe rând, foile. Pentru a nu se umfla, înțeapă-le cu o furculiță. Preîncălzește cuptorul la 180 °C și coace fiecare foaie circa 15 minute. După ce s-a copt prima foaie, procedează la fel și cu cea de-a doua. Când sunt coapte amandouă lasă-le să se răcească bine.
Prăjitura Televizor: pandișpanul
Pandișpanul este cel care dă culoare și înălțime în prăjitura Televizor. Ca să-ți iasă moale și pufos este necesar să mixezi bine. Pune într-un bol ouăle, zahărul și un praf de sare și mixează-le până când se formează un amestec cremos. Apoi, adaugă, în ploaie, făina dar nu te opri din amestecat. După ce ai obținut o cremă omogenă, toarnă compoziția rezultată în aceeași tavă în care ai făcut foile și lasă-l în cuptor 20-25 de minute să se coacă. Când e gata, scoate-l din cuptor și lasă-l la răcit pe un tocător.
Crema
Crema este foarte importantă pentru că ea dă gustul întregii prăjituri. Într-o cratiță, pune la fiert laptele la foc mic. În timp ce se fierbe laptele, amestecă făina, zahărul și vanilia într-un bol până când se omogenizează. După ce s-a fiert laptele, adaugă-l puțin câte puțin și amestecă tot timpul pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbe crema obținută timp de 3-5 minute, tot la foc mic, amestecând continuu cu un tel până se încorporează laptele. La final, adaugă untul tăiat în bucățele mici și amestecă din nou. Când toate ingredientele sunt amestecate bine oprește focul și lasă-le la răcit.
Cum se asamblează prăjitura televizor
După ce toate componentele sunt gata, lasă-le la răcit până ajung toate la aceeași temperatură. Abia apoi poți încep asamblarea prăjiturii.
În tava în care ai făcut foile de cacao și pandișpanul pune prima dată o foaie de cacao peste care întinde uniform jumătate din cremă. Aranjează apoi pandișpanul și toarnă peste el restul de cremă rămasă. Pune și cea de-a doua foaie de cacao și apucă-te de făcut glazura.
Topește ciocolata și untul la bain-marie și toarnă glazura obținută, în tavă, peste prăjitură. Află ce înseamnă tehnica bain-marie. Lasă tava la răcit peste noapte, de preferat în frigider, și apoi poți să tai prăjitura televizor în ce formă dorești.
Poftă bună!