Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Indiană

Pui tandoori este un preparat clasic al bucătăriei indiene, caracterizat prin pui marinat într-o combinație de iaurt și condimente intense, care este apoi gătit într-un cuptor tandoor, un cuptor tradițional indian cu cărbuni fierbinți.

Pui tandoori
Pui tandoori se servește cu orez basmati și cu sosuri foarte aromate/ Shutterstock

Metoda de preparare conferă puiului o culoare roșie vibrantă și o textură crocantă la exterior, dar suculentă și fragedă în interior.

De obicei, acest preparat este servit cu o garnitură de orez basmati sau pâine naan. Adesea este acompaniat de o salsa răcoritoare din iaurt, precum raita.

Puiul tandoori își are originile în India. Numele său provine de la “tandoor”, cuptorul de lut folosit de obicei în gătirea cărnii. Această metodă de gătire a fost popularizată de restaurantele din Punjab și a fost rapid adoptată în întreaga țară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Se spune că puiul tandoori a fost inventat în anii 1940 de către un bucătar din Delhi. Acesta a experimentat marinarea cărnii în iaurt și condimente, iar preparatul a devenit un succes instantaneu. Astăzi, puiul tandoori este un simbol al bucătăriei indiene și este adesea considerat o mâncare de sărbătoare.

Citește și

Cum poți prepara pui tandoori ca în India

Un truc esențial pentru a obține un pui tandoori perfect este marinarea cărnii pentru o perioadă mai lungă de timp. Ideal ar fi să-l lași să se marineze cel puțin 3-4 ore, dar pentru un rezultat deosebit, poți lăsa puiul în marinadă peste noapte. Marinada trebuie să fie bine amestecată. Condimentele, în special garam masala, chimionul, curcuma și coriandrul, trebuie să fie folosite în cantități adecvate pentru a crea acel gust caracteristic și echilibrat. Un alt sfat este să faci incizii în carne pentru a permite marinadei să pătrundă mai adânc. Puiul va fi mai aromat și mai fraged.

Dacă nu ai un cuptor tandoor, nu te îngrijora – poți să gătești puiul tandoori în cuptorul obișnuit sau pe grătar. Cuptorul trebuie preîncălzit la temperaturi ridicate (200-220°C) și, în timpul coacerii. Puiul poate fi uns cu puțin unt topit sau ghee pentru a obține o crustă mai crocantă.

Ingrediente

Mod de preparare

În primul rând, se pregătește marinada pentru pui.

Cum pregătești marinada

Se amestecă iaurtul cu pasta de usturoi, pasta de ghimbir, curcuma, coriandrul, chimionul, garam masala, piperul roșu și sarea într-un bol mare. Se adaugă sucul de lămâie și uleiul de măsline, dacă se dorește un plus de savoare. Toate ingredientele se amestecă foarte bine, iar compoziția obținută se lasă să se infuzeze pentru câteva minute, pentru ca aromele să se îmbine.

Următorul pas este să se facă câteva incizii ușoare pe suprafața bucatelor de pui, pentru ca marinada să pătrundă mai bine în carne. Puiul se pune în marinadă, având grijă să se acopere complet. Acesta se lasă la marinat pentru cel puțin 2-3 ore, dar ideal ar fi ca puiul să se țină în marinadă peste noapte pentru a-și dezvolta toate aromele.

Cum prepari puiul la grătar

După ce puiul a stat suficient în marinadă, acesta se poate prepara la grătar, în cuptor sau într-o tigaie grill. Dacă se folosește cuptorul, se preîncălzește la 200°C, iar puiul se pune pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace timp de 30-40 de minute sau până când puiul este gătit complet, iar pielea devine crocantă și rumenă. În timpul coacerii, puiul se poate unge cu puțin unt topit pentru un gust mai bogat.

Pentru a servi, puiul tandoori se poate garnisi cu frunze de coriandru proaspăt și, eventual, cu o felie de lămâie. Este perfect alături de orez basmati sau naan, pentru a completa masa.

Cum se servește

Puiul tandoori se servește de obicei cu garnituri tradiționale indiene, care completează perfect aromele intense ale preparatului. Orezul basmati este un acompaniament clasic pentru pui tandoori, datorită texturii ușor pufoase și gustului său delicat, care echilibrează condimentele puternice ale preparatului. Pâinile indiene naan și roti sunt excelente pentru a înmuia în sosurile sau marinadele lăsate pe farfurie.

Un sos răcoritor de iaurt sau o raita (sos cu iaurt, castravete și condimente) este ideal pentru a tempera spicele și pentru a adăuga un element răcoritor. O salată proaspătă cu legume tăiate mărunt poate aduce o notă de prospețime.

Puiul tandoori se poate garnisi cu frunze de coriandru proaspăt și o felie de lămâie, pentru un plus de savoare și prospețime. Stoarcerea unei felii de lămâie peste puiul cald înainte de servire adaugă un gust deosebit și ajută la echilibrarea condimentelor.

Ce variante de pui tandoori există

Deși rețeta tradițională include pui, există numeroase variante ale acestui preparat care folosesc carne de miel, vită sau chiar legume. Puiul poate fi preparat și într-o variantă vegetariană. Se folosesc tofu sau legume, precum ardei, vinete sau dovlecei, care sunt marinate în aceleași condimente și gătite la fel.

De asemenea, există variante regionale ale puiului tandoori. Murgh Malai Tandoori este pui tandoori preparat cu o marinadă pe bază de smântână. Tandoori Chicken tikka repezintă porții mai mici de carne, adesea servite ca gustări sau aperitive.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
hugo fără alcool rețeta
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cerviche, tartar și carpaccio
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Manakish cu za'atar
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
07:32
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
06:58
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
05:51
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
19 decembrie, 05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
19 decembrie, 05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
19 decembrie, 05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Cozonacul se scumpește. Cât ajunge să coste gustul copilăriei în prag de sărbători
Cozonacul se scumpește. Cât ajunge să coste gustul copilăriei în prag de sărbători
Cozonacul se scumpește. Cât ajunge să coste gustul copilăriei în prag de sărbători
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Ce studii are Călin Goia, solistul trupei Voltaj. Facultatea pe care a terminat-o nu are nicio legătură cu domeniul muzical
Ce studii are Călin Goia, solistul trupei „Voltaj”. Facultatea pe care a terminat-o nu are nicio legătură cu domeniul muzical
Ce studii are Călin Goia, solistul trupei „Voltaj”. Facultatea pe care a terminat-o nu are nicio legătură cu domeniul muzical
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
închide