Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica ta care frământa cu dragoste și respect aluatul pentru cozonaci. Mai apoi așteptai cu nerăbdare să îi scoată din cuptor și să îi guști, dar nu aveai voie până când vă întorceați de la biserică. Iată o rețetă de cozonac tradițional ca să te bucuri din nou de gustul din copilărie.
Sunt zeci de rețete de cozonac pentru că fiecare bunică, mătușă, mamă are micul ei secret care îi face desertul special.
Unele se transmit din generație în generație și, dacă ai norocul să ai pe undeva notată vreo rețetă veche nu ezita să o încerci. Noi îți propunem o rețetă de cozonac tradițional pentru mesele tale de sărbătoare.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă făina cu sarea și se formează o adâncitură în mijloc.
Cum prepari aluatul pentru rețeta de cozonac tradițional
Într-un alt bol, se dizolvă drojdia în laptele călduț cu o linguriță de zahăr și se lasă să se activeze pentru câteva minute.
Apoi, se adaugă împreună cu ouăle, zahărul, untul topit, coaja de lămâie și esența de vanilie peste făină. Se frământă bine aluatul până devine elastic și nu se mai lipește de mâini.
Se poate adăuga puțină făină sau lapte, după caz, pentru a obține consistența potrivită.
Se acoperă castronul cu un șervet curat și se lasă aluatul să crească într-un loc cald, ferit de curenți, timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
Cum prepari umplutura pentru cozonaci
Între timp, se pregătește umplutura amestecând nucile sau migdalele măcinate cu zahărul, cacaua și laptele.
După ce aluatul a crescut, se împarte în bucăți egale pentru fiecare cozonac.
Se întinde fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi și se distribuie umplutura pe suprafața sa. Se rulează fiecare bucată strâns și se așează în tăvi de cozonac unse și tapetate cu făină.
Cât timp se coc cozonacii pentru a avea crusta perfectă și aluatul pufos
Se lasă cozonacii să mai crească puțin în tavă, apoi se ung cu ou bătut. Apoi se coc cozonacii în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 30-40 de minute sau până când devin aurii și crocanți.
Se scot din cuptor și se lasă să se răcească înainte de a-i tăia și servi.
Trucuri din bătrâni pentru un cozonac perfect
În mod cert, primul pas este să te asiguri că toate ingredientele sunt de calitate. Dacă ai o bucată de drojdie prin frigider și vrei să o folosești, mai gândește-te o dată.
Aceasta trebuie să fie activă și să producă bule în laptele călduț în care o dizolvi. Dacă drojdia nu se activează, încearcă din nou cu drojdie proaspătă.
Odată ce ai amestecat bine ingredientele, este important să frămânți bine aluatul pentru a forma legăturile de gluten necesare pentru o textură elastică.
După ce ai frământat bine aluatul trebuie să îl lași să crească într-un loc călduț și ferit de curenți de aer. Poți să acoperi vasul cu un prosop sau folie alimentară pentru a menține căldura și umiditatea necesară pentru dospire.
Verifică cozonacul în timpul coacerii pentru a evita arderea sau coacerea excesivă. Dacă observi că se rumenește prea repede, poți acoperi partea de sus cu o hârtie de copt pentru a preveni arsurile. Fixeaz-o cu o scobitoare pentru a te asigura că rămâne deasupra cozonacilor.
Oricât de poftă ți-ar fi , lasă cozonacul să se răcească în tava de copt sau pe un grătar timp de 10-15 minute înainte de a-l tăia.
Astfel, se va fixa structura internă a cozonacului și va fi mai ușor de tăiat în felii frumoase.