Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Acest cozonac Cruffin cu multe stafide este o reinterpretare modernă și spectaculoasă a cozonacului tradițional. Rețeta combină textura fragedă și stratificată a unui croissant cu forma și bogăția unui muffin. De aici și numele de cruffin.

Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonacul-cruffin iese imens, spectaculos, înalt, cu straturi rulate ca niște petale de trandafir / Shutterstock

În această variantă cu stafide, obținem un desert de sărbătoare, cu un aluat fin, aerat și untos, învăluit în spirale frumoase și bine caramelizate la exterior. Stafidele, hidratate în rom adaugă dulceață naturală și un parfum plăcut fiecărei înghițituri. Cruffin-ul se rupe în foi, exact ca un croissant, dar are gustul intens și sărbătoresc al unui cozonac.

Citește și

Aromele nu sunt doar de sezon, ci de sărbătoare pură: coajă de lămâie și portocală, vanilie adevărată, un strop subtil de rom care învăluie stafidele într-un parfum cald, aproape poetic. Gustul amintește de cozonacul bunicii, dar textura e alta: mai ușoară, mai aerată, cu un joc de straturi care se rupe aproape involuntar în degete. Nu este greu sau dens, ci pufos și elastic, semn că frământarea și răbdarea au dat roade.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acest cozonac Cruffin cu multe stafide este perfect de servit la o cafea, ca desert festiv sau la micul dejun de Crăciun sau Paște. descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu un așa delicios cozonac.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu activarea drojdiei. Amestecă drojdia cu 1 lingură de zahăr și 3 linguri de lapte călduț. Lasă 10 minute, până face spumă.

Cum prepari aluatul pentru cozonac Cruffin cu multe stafide

În bolul unui mixer (sau manual), amestecă făina cu restul de zahăr, sarea, ouăle, coaja de citrice și vanilia. Adaugă drojdia activată și restul de lapte. Frământă 8-10 minute, apoi încorporează untul moale în 2-3 tranșe, frământând până aluatul devine elastic, neted și ușor lipicios. Lasă aluatul de cozonac la dospit 1 – 1,5 ore, acoperit.

Între timp hidratează stafidele în rom sau suc de portocale timp de 30 min, apoi scurge-le bine.

După dospire, întinde aluatul pe un blat ușor uns cu ulei, într-o foaie mare și subțire (cam 40×50 cm). Unge toată suprafața cu unt moale, presară zahăr brun (opțional) și stafidele scurse. Rulează strâns ca un rulou.

Apoi, taie ruloul pe lungime, în două părți egale, cu un cuțit foarte bine ascuțit. Vei obține două jumătăți lungi, cu interiorul spiralelor expus. Împletește-le lejer una peste alta, cu partea tăiată spre exterior. Așa obții acel efect de foi stratificate.

Ia împletitura și încolăcește-o ca un melc sau spirală, apoi așaz-o într-o formă adâncă tapetată cu hârtie de copt (ideal o formă rotundă de 16–18 cm diametru și minim 10–12 cm înălțime, gen formă de panettone sau oală emailată fără toarte). Lasă din nou la dospit 45-60 minute.

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 170°C și coace cozonacul timp de 40-50 de minute. Dacă se rumenește prea repede, acoperă-l cu folie de aluminiu în ultimele 20 de minute.
Verifică-l cu o frigăruie: trebuie să iasă curată.

Cât este cald, poți unge deliciosul cozonac Cruffin cu multe stafide cu puțin sirop din apă cu zahăr, pentru un plus de luciu. Sau îl poți lăsa să se răcească și îl pudrezi cu zahăr vanilat.

Dacă mai dorești și alte rețete interesante de cozonac, mai poți încerca și rețeta de cozonac Babka cu mac și nuci.

 

Citește și
CELE MAI CITITE
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Galerie foto
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Galerie foto
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Galerie foto
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cârnați de porc de casă
05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
piept de rață cu portocală
22 decembrie, 05:22
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă
Cârnați de casă moldovenești
21 decembrie, 11:14
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cu ce se poate înlocui praful de copt
21 decembrie, 11:11
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri usturătoare. Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri "usturătoare". Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri "usturătoare". Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
Enrique Iglesias și Anna Kournikova au devenit părinți pentru a patra oară. Prima fotografie cu bebelușul
Enrique Iglesias și Anna Kournikova au devenit părinți pentru a patra oară. Prima fotografie cu bebelușul
Enrique Iglesias și Anna Kournikova au devenit părinți pentru a patra oară. Prima fotografie cu bebelușul
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
închide