Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă

Ciorba de burtă este una dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale românești, cu o istorie îndelungată și rădăcini puternice în bucătăria est-europeană și balcanică. Acest preparat, pe cât de controversat pentru unii datorită ingredientului său principal. Ori o iubești, ori nici nu vrei să o miroși. Descoperă și tu această rețetă simplă de ciorbă de burtă.

Ciorbă de burtă pusă într-un castron alături de un ardei iute
Ciorba de burtă se servește cu ardei iute și smântână / Shutterstock

Originile ciorbei de burtă nu sunt strict românești, ci se găsesc în diverse culturi europene și asiatice. Un preparat asemănător se găsește în multe bucătării din Europa de Est, Balcani și chiar Orientul Mijlociu. La bază, ciorba de burtă este un tip de supă făcută din stomacul de vită (burta), gătit într-un amestec de legume, condimente și ingrediente acre sau cremoase.

Ciorba de burtă a fost introdusă în România prin intermediul influențelor otomane și balcanice, având legături cu preparate similare din Turcia—işkembe çorbası. Pe parcursul secolelor, rețeta a fost adaptată și personalizată, devenind un pilon al bucătăriei românești.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Inițial, ciorba de burtă era consumată de clasele mai sărace, deoarece stomacul de vită era considerat o parte mai ieftină a animalului. Însă, datorită gustului său bogat și a consistenței sale sățioase, a devenit în timp un preparat popular, fiind servit în taverne, hanuri și, ulterior, în restaurante.

Ingrediente

Mod de preparare

Într-o oală mare, se pun la fiert osul de vită și o ceapă întreagă curățată, împreună cu morcovii tăiați în bucăți mari și frunzele de dafin. Se lasă la fiert la foc mic timp de aproximativ 2-3 ore, astfel încât să se formeze o supă bogată. Periodic, se îndepărtează spuma care se formează la suprafață.

Cum preprari rețeta simplă de ciorbă de burtă

Burta prefiartă se taie în fâșii subțiri, de aproximativ 1 cm lățime și 5-6 cm lungime. Dacă nu este deja prefiartă, aceasta poate fi fiartă separat pentru a deveni mai fragedă.

După ce osul și legumele s-au fiert bine, se scot din oală, iar supa rămasă se strecoară pentru a rămâne limpede. Se pune din nou pe foc, la care se adaugă burta tăiată, lăsând-o să fiarbă timp de 30 de minute pentru a se îmbiba cu aromele din supă.

Între timp, se amestecă gălbenușurile de ou cu smântâna într-un bol. Se temperează acest amestec, adăugând treptat câteva polonice de supă fierbinte pentru a preveni coagularea ouălor. Acest pas este esențial pentru a obține o ciorbă cremoasă.

Amestecul de gălbenușuri și smântână se toarnă încet în ciorba de burtă, amestecând constant. Se adaugă sare și piper după gust. La final, se adaugă usturoiul zdrobit și oțetul, în funcție de preferințe. Oțetul poate fi ajustat direct în farfurie pentru a controla aciditatea. Ciorba de burtă se servește fierbinte, cu ardei iute murat și smântână suplimentară.

Cât se lasă ciorba de burtă la fiert

Ciorba de burtă se lasă la fiert în mai multe etape. Mai întâi, oasele de vită se fierb timp de 2-3 ore la foc mic, pentru a obține o supă bogată și aromată. După ce se scoate osul și se strecoară supa, burta prefiartă se adaugă în supă. Se lasă să fiarbă încă 30-40 de minute, astfel încât să se îmbibe bine cu gusturile din supă și să devină mai fragedă.

Este important ca focul să fie menținut mic pe tot parcursul fierberii, pentru a păstra claritatea supei și pentru ca toate aromele să se dezvolte corespunzător.

Cum faci cea mai bună ciorbă de burtă

Primul pas esențial este să folosești oase de vită, preferabil oase cu măduvă. Acestea oferă o bază de supă bogată și aromată, care va sta la baza ciorbei.

Oasele se fierb lent, timp de câteva ore (aproximativ 3-4), la foc mic, pentru a extrage cât mai multe substanțe nutritive și a obține un lichid limpede și plin de gust.

Un alt truc este să folosești burtă prefiartă de bună calitate, pentru a economisi timp și pentru a evita mirosul puternic de la fierberea burții crude. Înainte de a fi adăugată în ciorbă, burta prefiartă se mai fierbe o dată în apa de la oase, pentru a absorbi gustul intens al supei și a deveni mai fragedă.

Un alt sfat important este să adaugi usturoiul proaspăt zdrobit la final, pentru a-i păstra aroma puternică și proaspătă. De asemenea, oțetul se adaugă după gust, direct în farfurie sau la finalul preparării, pentru a echilibra bogăția supei cu o notă acidă plăcută.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate de cartofi
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei secțiuni de blat de tort
12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Concedieri masive la Bosch Timișoara. Sute de angajați vor fi dați afară în următorii 5 ani
Concedieri masive la Bosch Timișoara. Sute de angajați vor fi dați afară în următorii 5 ani
Concedieri masive la Bosch Timișoara. Sute de angajați vor fi dați afară în următorii 5 ani
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Ioana Blaj, în doliu. Actrița din Lia - Soția soțului meu a pierdut o ființă dragă
Ioana Blaj, în doliu. Actrița din Lia - Soția soțului meu a pierdut o ființă dragă
Ioana Blaj, în doliu. Actrița din Lia - Soția soțului meu a pierdut o ființă dragă
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide