Ciorbă de burtă. Rețeta clasică pe care o poți face și acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Se spune despre ciorba de burtă că ori o iubești, ori o urăști. Cu ea nu există cale de mijloc. Dacă faci parte din prima categorie și vrei să o gătești la tine acasă, cu puțină răbdare, o poți face destul de ușor. Nu este cel mai rapid fel de mâncare, dar rezultatul va fi unul delicios. Descoperă rețeta clasică de ciorbă de burtă.

ciorba de burtă într-o strachină tradițională
Ciorba de burtă se prepară în mai multe țări din Europa de Est / Shutterstock

Ciorba de burtă este un preparat culinar apreciat în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, dar și în alte părți ale lumii. Nu se prepară doar în România, ci și în multe alte țări. Cunoscută sub numele de „flaki", ciorba de burtă poloneză este pregătită cu burtă de vită și este un fel de mâncare apreciat, servit cu diverse condimente și, uneori, cu pâine sau cartofi.

Ciorba de burtă ucraineană poate conține și oțet ceea ce îi conferă un gust distinct și acru. În Rusia, ciorba de burtă este cunoscută sub numele de solianka. Este o ciorbă bogată și picantă, care poate conține, pe lângă burtă, carne, legume și diverse condimente. În Cehia și Slovacia ciorba de burtă este denumită „dršťková polévka” sau „dršťková omáčka”și se prepară cu burtă și carne de vită, și este servită adesea cu pâine.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ciorba de burtă este întâlnită și în alte țări, cum ar fi Ungaria, Serbia, Croația, Bulgaria și mai multe țări din Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun la fiert oasele de vită în 4-5 l de apă cu sare și se spumează de câte ori este nevoie. Se lasă la fiert, la foc mic, aproximativ o oră. După 30 de minute se pun la fiert și legumele. Când acestea sunt aproape gata se pune burta tăiată fideluță. Se pun foile de dafin și boabele de piper și se lasă să fiarbă încă o oră sau până când burta este fiartă bine.

Cum prepari rețeta de ciorbă de burtă

După aceea, se scot oasele, burta și legumele. Supa se strecoară de mai multe ori printr-o sită fină până când rămâne foarte limpede. Se pune din nou în oală împreună cu câteva legume și burta. Se curăță carnea de pe oase și se taie mărunt. Se pune în supă. Legumele rămase se pasează bine într-un blender și se pun în vasul cu ciorba. Se pune din nou la fiert și se lasă să dea într-un clocot. Descoperă și secretul celei mai bune ciorbe de miel. Este o rețetă simplă și rapidă.

Usturoiul se pune într-un castron. Peste el se pune un polonic de zeamă fierbinte și se amestecă bine. Apoi se pune în ciorbă.

Într-un bol se sparg ouăle și se amestecă cu smântâna până se omogenizează. Apoi se adaugă zeamă fierbinte și se continuă amestecarea. Se varsă în vasul cu ciorbă și se amestecă bine.

Se servește fierbinte, cu smântână, ardei iute și oțet după gust.

Cum se servește ciorba de burtă

În România cel mai adesea ciorba de burtă se servește cu smântână, ardei iute și oțet. Alături de ea se potrivesc atât pâinea, cât și mămăliga. Aceasta din urmă este preferată și alte țări din spațiul Europei Centrale și de Est.

Se poate servi ciorba de burtă cu usturoi tocat fin sau presat, oferind un gust intens și aromat. De asemenea, ardeiul iute tocat sau felii subțiri poate fi oferit pentru cei care doresc să adauge un plus de iuțeală.

Smântâna face ciorba de burtă mult mai cremoasă. Poți oferi smântână separat sau poți adăuga direct în fiecare farfurie. Presărarea de pătrunjel sau leuștean tocat pe deasupra ciorbei oferă un plus de prospețime și arome.

Dacă îți place ciorba de burtă mai acră, poți să adaugi fie zeamă de lămâie, fie o linguriță de oțet. Este recomandat să nu pui de la început întreaga cantitate, ci puțin câte puțin, gustând de fiecare dată.

În general, servirea ciorbei de burtă este o chestiune de preferință personală, iar opțiunile pot varia în funcție de tradițiile regionale și de gusturile individuale. Este o idee bună să oferi o selecție de condimente și accompanimente pentru a le permite celor care o consumă să-și personalizeze experiența culinară.

Trucuri pentru o ciorbă de burtă delicioasă

Pregătirea unei ciorbe de burtă delicioase poate implica atenție la detalii și anumite trucuri culinare. Dacă nu folosești burtă de vită prefiartă, asigură-te că o cureți curăți cu grijă pentru a elimina toate impuritățile și pentru a evita prezența unor gusturi neplăcute în ciorbă. Clătește burtă în apă rece și folosește și un amestec de oțet sau zeamă de lămâie pentru înmuiere și curățare.

Supă în care fierbi burta trebuie să fie bogată și gustoasă. Poți prepara o supă de oase sau poți utiliza supă de pui sau vită pentru un gust mai bogat. Adaugă o varietate mare de legume pentru a completa gustul. Morcovii, țelina, ceapa și ardeiul pot aduce aromele lor specifice și pot îmbogăți ciorba.

Din ciorba de burtă nu trebuie să lipsească condimentele. Poți pune boabe de piper, foi de dafin, cimbru, sau chiar usturoi pentru a aduce arome interesante. O picătură de oțet poate adăuga un gust acru rafinat.

Dacă dorești să adaugi note acre mai intense ciorbei, poți folosi suc de lămâie sau oțet, adăugat la sfârșit, în funcție de preferințele tale.

Dacă ai timp, poți găti ciorba de burtă într-o slow cooker pentru a-i permite aromelor să se amestece și să se intensifice în mod corespunzător.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume în bol negru cu lingură, doi morcovi și pătrunjel verde
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
Galerie foto
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Mai multe boluri cu ciorbă de post, așezate împreună pe o masă
Galerie foto
6 rețete de ciorbă de post gustoase și pline de vitamine de care să te bucuri la prânz sau cină
6 rețete de ciorbă de post gustoase și pline de vitamine de care să te bucuri la prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei secțiuni de blat de tort
12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Un tânăr dezvăluie cât câștigă ca mecanic de locomotivă la CFR Călători: Ați luat peste picior această meserie
Un tânăr dezvăluie cât câștigă ca mecanic de locomotivă la CFR Călători: Ați luat peste picior această meserie
Un tânăr dezvăluie cât câștigă ca mecanic de locomotivă la CFR Călători: Ați luat peste picior această meserie
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Mireasa, sezon 12. Nicoleta, Simona și Emily au făcut confesiuni dureroase despre problemele din viața lor
Mireasa, sezon 12. Nicoleta, Simona și Emily au făcut confesiuni dureroase despre problemele din viața lor
Mireasa, sezon 12. Nicoleta, Simona și Emily au făcut confesiuni dureroase despre problemele din viața lor
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide