Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătitele fac parte dintre cele mai apreciate deserturi, atât în bucătăria românească, cât și în celelalte bucătării ale lumii. Rețetele sunt foarte versatile, dar și foarte simple, iar una dintre acestea este rețeta de clătite pufoase de post, pe care ți-o oferim mai jos.
Galerie foto
Aluatul pentru clătite este simplu, fiind realizat din ingrediente de bază, cum ar fi făina, ouăle, laptele și un praf de sare. Iar pentru clătitele de post laptele clasic este înlocuit cu lapte vegetal, iar ouăle sunt excluse.
Clătitele se prepară prin turnarea aluatului într-o tigaie încinsă și unsă cu puțin unt sau ulei, prăjindu-se pe ambele părți până devin aurii.
Cele mai cunoscute tipuri de clătite
1. Clătite românești.
Sunt subțiri și fine, se rulează sau se pliază și sunt servite, de obicei, cu dulceață, gem sau cremă de ciocolată. Pot fi umplute și cu brânză dulce, de obicei aromată cu vanilie și coajă de lămâie.
2. Clătite americane (pancakes).
Sunt mai groase și pufoase și au în compoziție agenți de creștere, cum ar fi praful de copt sau bicarbonatul de sodiu. Se servesc deseori cu sirop de arțar, unt și fructe proaspete.
3. Clătite franțuzești (crêpes)
Extrem de subțiri și delicate, aceste clătite se fac pe o tigaie specială și sunt adesea umplute cu fructe, cremă de ciocolată sau caramel. În Franța există și varianta sărată, cunoscută sub numele de galette, realizată din făină de hrișcă și umplută cu ingrediente precum șuncă, ouă sau brânză.
4. Clătite olandeze (pannenkoeken).
Sunt mai mari și mai subțiri decât cele americane, dar mai groase decât crêpes. Se pot servi cu diverse topping-uri, atât dulci, cât și sărate.
Descoperă aici: Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele.
Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal.
Ingrediente
Mod de preparare
Aluatul pentru clătitele de post conține mai puține ingrediente față de cel clasic, dar se prepară și mai simplu și mai rapid. Lipsind ouăle din lista de ingrediente se reduce timpul de amestecare a compoziției.
Descoperă și o rețetă de clătite cu banane.
Cum se prepară aluatul pentru clătite pufoase de post
Într-un bol, amestecă uleiul cu zahărul până când granulele de zahăr sunt complet dizolvate. Uleiul este opțional având în vedere că acesta se poate folosi la ungerea tigăii. Însă adăugat în compoziție, oferă un plus de cremozitate clătitelor și nu vor ieși uscate.
În compoziția rezultată adaugă esența de vanilie, sau semințele de la o păstaie de vanilie. Mai adaugă și coaja de lămâie și de portocală, răzuite foarte fin.
Apoi toarnă laptele vegetal, în timp ce omogenizezi amestecul de ingrediente. Încorporează făina trecută prin sită împreună cu bicarbonatul de sodiu. Iar la final potrivește textura aluatului de clătite adăugând apa minerală. Omogenizează aluatul și lasă-l să se odihnească timp de 10 minute.
Apoi poți să coci clătitele într-o tigaie întinsă, unsă ușor cu puțin ulei și încinsă în prealabil. Adaugă un polonic de aluat într-o tigaie plată și întinde-l în strat subțire pe toată baza acesteia. Rumenește clătita pe prima parte, apoi întoarce-o și rumenește-o bine și pe a doua parte. Coace delicioasele clătite pufoase de post având grijă constantă la intensitatea focului.
Poți savura clătitele fie umplute cu gem, dulceață sau o cremă de post, fie glazurate cu diferite toppinguri.
Iar dacă mai dorești să experimentezi și alte feluri de clătite, îți mai recomandăm rețeta de clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară.
Galerie foto