Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Clătitele fac parte dintre cele mai apreciate deserturi, atât în bucătăria românească, cât și în celelalte bucătării ale lumii. Rețetele sunt foarte versatile, dar și foarte simple, iar una dintre acestea este rețeta de clătite pufoase de post, pe care ți-o oferim mai jos.

Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Galerie foto

Galerie foto

Clătitele se umplu cu gem, dulceață sau alte creme de post / Shutterstock

Aluatul pentru clătite este simplu, fiind realizat din ingrediente de bază, cum ar fi făina, ouăle, laptele și un praf de sare. Iar pentru clătitele de post laptele clasic este înlocuit cu lapte vegetal, iar ouăle sunt excluse.

Clătitele se prepară prin turnarea aluatului într-o tigaie încinsă și unsă cu puțin unt sau ulei, prăjindu-se pe ambele părți până devin aurii.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai cunoscute tipuri de clătite

1. Clătite românești.

Sunt subțiri și fine, se rulează sau se pliază și sunt servite, de obicei, cu dulceață, gem sau cremă de ciocolată. Pot fi umplute și cu brânză dulce, de obicei aromată cu vanilie și coajă de lămâie.

2. Clătite americane (pancakes).

Sunt mai groase și pufoase și au în compoziție agenți de creștere, cum ar fi praful de copt sau bicarbonatul de sodiu. Se servesc deseori cu sirop de arțar, unt și fructe proaspete.

3. Clătite franțuzești (crêpes)

Extrem de subțiri și delicate, aceste clătite se fac pe o tigaie specială și sunt adesea umplute cu fructe, cremă de ciocolată sau caramel. În Franța există și varianta sărată, cunoscută sub numele de galette, realizată din făină de hrișcă și umplută cu ingrediente precum șuncă, ouă sau brânză.

4. Clătite olandeze (pannenkoeken).

Sunt mai mari și mai subțiri decât cele americane, dar mai groase decât crêpes. Se pot servi cu diverse topping-uri, atât dulci, cât și sărate.

Descoperă aici: Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele.

Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal.

Ingrediente

Mod de preparare

Aluatul pentru clătitele de post conține mai puține ingrediente față de cel clasic, dar se prepară și mai simplu și mai rapid. Lipsind ouăle din lista de ingrediente se reduce timpul de amestecare a compoziției.

Descoperă și o rețetă de clătite cu banane.

Cum se prepară aluatul pentru clătite pufoase de post

Într-un bol, amestecă uleiul cu zahărul până  când granulele de zahăr sunt complet dizolvate. Uleiul este  opțional având în vedere că acesta se poate folosi la ungerea tigăii. Însă adăugat în compoziție, oferă un plus de cremozitate clătitelor și nu vor ieși uscate.

În compoziția rezultată adaugă esența de vanilie, sau semințele de la o păstaie de vanilie. Mai adaugă și coaja de lămâie și de portocală, răzuite foarte fin.

Apoi toarnă laptele vegetal, în timp ce omogenizezi amestecul de ingrediente. Încorporează făina trecută prin sită împreună cu bicarbonatul de sodiu. Iar la final potrivește textura aluatului de clătite adăugând apa minerală. Omogenizează aluatul și lasă-l să se odihnească timp de 10 minute.

Apoi poți să coci clătitele într-o tigaie întinsă, unsă ușor cu puțin ulei și încinsă în prealabil. Adaugă un polonic de aluat într-o tigaie plată și întinde-l în strat subțire pe toată baza acesteia. Rumenește clătita pe prima parte, apoi întoarce-o și rumenește-o bine și pe a doua parte. Coace delicioasele clătite pufoase de post având grijă constantă la intensitatea focului.

Poți savura clătitele fie umplute cu gem, dulceață sau o cremă de post, fie glazurate cu diferite toppinguri.

Iar dacă mai dorești să experimentezi și alte feluri de clătite, îți mai recomandăm rețeta de clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară.

Citește și
Clătite de post cu lapte vegetal
Galerie foto

Galerie foto

Clătite pufoase de post pe o farfurie, alături de un bol cu miere și un dispozitiv de lemn
Aluat de clătite adăugat cu polonicul în tigaie
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
+1
CELE MAI CITITE
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chec de post cu suc de portocale porționat pe un grătar, alături de cuțit și portocale
Chec de post cu suc de portocale, plăcut aromat și colorat
Chec de post cu suc de portocale, plăcut aromat și colorat
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
Galerie foto
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
Galerie foto
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Sean Diddy Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
închide