Salam de biscuiți cu nuci. Desertul copilăriei în varianta de post
Nu ai cum să nu poftești, mai ales în prag de sărbători, la acele rețete de deserturi pe care le preparau mamele sau bunicile în copilărie. Una dintre acestea este rețeta de salam de biscuiți cu nuci. Era vedeta platoului cu prăjituri alături de ciocolata de casă și fursecurile umplute.
Galerie foto
Rețetele erau simple, se preparau din ingrediente puține și foarte accesibile. Erau delicioase pentru că erau preparate cu nun ingredient nelipsit: dragostea. Din dragoste pentru copii sau nepoți ieșeau cele mai delicioase preparate, cu gust de copilărie.
Vezi aici și rețeta pentru ciocolată de casă, din caietul bunicii, îngălbenit de vreme. Este rețeta cu lapte praf și esență de rom ce parfuma casa, spre deliciul întregii familii.
Dintre rețetele de fursecuri, vezi aici cum se prepară rețeta de nuci cu cacao și cremă de vanilie. Iar mai jos îți oferim rețeta salamului de biscuiți, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Salamul de biscuiți este unul dintre cele mai simple deserturi de preparat. Nu necesită coacere, doar fierberea unui sirop delicios de ciocolată.
Pași necesari pentru a prepara salam de biscuiți în varianta de post
Rupe biscuiții populari în bucăți mai mari și pune-i într-un bol încăpător. Pentru un aspect mai plăcut al salamului, este ideal ca biscuiții să nu fie striviți. Biscuiții populari sunt acei biscuiți fără unt și cu foarte puțin zahăr adăugat. Sunt biscuiți simpli, perfecți pentru deserturile de post.
Trage nucile ușor la tigaie pentru a deveni mai crocante și gustoase, degajându-și uleiurile. Toacă-le gros și adaugă-le peste biscuiții din bol. Poți adăuga și rahat de fructe, dacă dorești salamul mai dulce și mai consistent. Amestecă biscuiți cu nucile din bol să poată fi dispuse uniform în desert.
Cum prepari siropul pentru salam de biscuiți cu nuci în varianta de post
Amestecă într-o crăticioară zahărul și pudra de cacao. Toarnă apa, treptat, în timp ce amesteci cu un tel pentru a se desface bine pudra de cacao. Pune cratița pe flacăra aragazului și fierbe siropul până când devine mai consistent, mai cremos. Stinge focul și adaugă esența de rom în sirop. Toarnă-l fierbinte peste amestecul de biscuiți și nuci. Amestecă rapid ingredientele pentru a pătrunde siropul printre toate bucățile de biscuiți.
Așază pe masa de lucru o folie de prospețime și răstoarnă ingredientele din bol peste aceasta. Strânge-le la un capăt al foliei și rulează-le strâns sub formă de salam. Leagă capetele foliei cu sfoară.
Pune salamul de biscuiți la frigider pentru 4-5 ore, sau până când va deveni ferm, apoi îl vei putea porționa frumos. De obicei, salamul de biscuiți se porționează mai bine a doua zi. Dar dacă este necesar să îl servești mai rapid, poți pune salamul de biscuiți la congelator pentru 50-60 de minute.
Iar dacă dorești o rețetă mai specială a desertului cu gust de copilărie, poți prepara rețeta de tort de biscuiți cu ciocolată și fistic.
Galerie foto