Primul pas pentru prepararea sărățelelor constă în pregătirea ingredientelor necesare aluatului. Trece făina prin sită direct în bolul de frământare și adaugă peste ea praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Apoi macină fin semințele de chimen, dacă nu le dorești folosite întregi. Adaugă-le peste făina din bol, împreună cu sarea.

Cum prepari aluatul pentru sărățele fragede cu borș și semințe

Mai ia un bol și adaugă în el borșul, uleiul și zahărul. Amestecă aceste ingredient până când zahărul se dizolvă. Acesta are rolul de a regla aciditatea borșului. Nu se adaugă în cantitate mare, pentru a nu influența gustul final al sărățelelor.

Creează o adâncitură la mijlocul amestecului de ingrediente solide. Începe să torni acolo câte puțin din ingredientele lichide, în timp ce amesteci intens cu o spatulă sau un tel. Când aluatul devine compact, frământă-l puțin și pe masa de lucru, presărată cu făină. Apoi împachetează aluatul în folie de prospețime și pune-l la frigider pentru 30-40 de minute.

Cum formezi și coci sărățelele de post

Scoate aluatul de la rece, împarte-l în bucățele micuțe și modelează-le în forme sferice. Cuplează aparatul electric la sursa de curent și lasă-l să se încălzească. Apoi, așază câte o sferă de aluat în interiorul aparatului electric și închide-l.

Lasă delicioasele sărățele fragede cu borș și semințe de chimen în aparat până când sunt frumos rumenite pe ambele părți. Dacă ai o formă de coacere pe flacăra aragazului, mai întâi încălzești forma, apoi adaugi bucata de aluat în ea.

Dacă optezi pentru coacerea sărățelelor în cuptor, încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și pune hârtie de copt în tava mare a cuptorului. Apoi întinde aluatul într-o foaie groasă de aproximativ 5 mm.

Decupează-l în formele dorite: rotunde, sub formă de bastonașe, dreptunghiulare, etc. Unge sărățelele decupate cu ulei și presăra peste ele semințe de chimen, susan sau mac. Coace-le pentru 12-15 minute, la 200 de grade Celsius.

Descoperă și 3 rețete din aluat congelat, pe care să le încerci când nu știi ce să mai gătești.