Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului

Deserturile de post nu trebuie să fie complicate sau lipsite de gust. În lipsa ingredientelor clasice precum laptele, ouăle și untul, bucătarii pasionați au găsit soluții ingenioase pentru a crea dulciuri savuroase și ușor de pregătit. Înlocuirea acestor ingrediente este mai simplă decât pare. Descoperă rețete de prăjituri de post.

Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
Galerie foto

Galerie foto

Pentru deserturile de post se folosesc lactate vegetale și ulei în loc de unt / Shutterstock

Laptele poate fi substituit cu variante vegetale, cum ar fi laptele de migdale, soia sau ovăz, păstrându-se aceleași cantități din rețetă.

Ouăle pot fi înlocuite cu semințe de in măcinate amestecate cu apă (o lingură de semințe la trei linguri de apă) sau cu piure de banane, care oferă textură și un plus de dulceață.

În loc de unt, margarina de post sau uleiurile vegetale, precum cel de cocos sunt opțiuni ideale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Idei de prăjituri de post

Printre cele mai populare deserturi de post se numără prăjiturile simple, negresele, checurile și biscuiții. Acestea sunt preferate datorită ingredientelor ușor de găsit și timpului redus de preparare.

De exemplu, o negresă de post necesită doar câteva ingrediente de bază – făină, cacao, zahăr, apă minerală și ulei – pentru a obține o textură umedă și gustoasă. Apa minerală joacă aici un rol important, fiind folosită pentru a aerisi aluatul și a-l face pufos, în lipsa ouălor.

Biluțele de biscuiți sunt un alt desert rapid și versatil. Biscuiții mărunțiți pot fi combinați cu cacao, lapte vegetal și nucă de cocos, formând gustări dulci care nu necesită coacere.

În mod similar, salamul de biscuiți poate fi adaptat cu ingrediente de post, precum margarina vegană și nuci, păstrând savoarea autentică a desertului clasic.

Clătitele de post, o opțiune îndrăgită, sunt extrem de ușor de făcut. Apa minerală înlocuiește laptele, iar uleiul ține loc de unt, menținând aluatul elastic și subțire. Acestea pot fi servite cu gemuri naturale, fructe proaspete sau creme vegane de ciocolată.

Pentru cei care caută alternative mai sănătoase, budinca de chia este un desert modern și nutritiv. Semințele de chia, hidratate în lapte vegetal, oferă o textură gelatinoasă similară budincii clasice, iar îndulcitorii naturali precum siropul de agave completează rețeta.

Rețetă de prăjitură de post cu biscuiți fără coacere

Pentru prăjitura de post cu biscuiți fără coacere poți folosi biscuiți „populari„ pentru că nu au în compoziție lapte sau ouă.

Bucăți de prăjitură de post cu biscuiți fără coacere pe o farfurie albă
Biscuiții se rup în bucăți mari și se pun într-un bol / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 g biscuiți vegani (simpli sau digestivi)
  • 200 ml lapte vegetal (soia, migdale, ovăz)
  • 100 g zahăr sau alt îndulcitor (opțional)
  • 3 linguri cacao
  • 50 g margarină de post
  • 100 g nuci, stafide sau fructe confiate (opțional)
  • 1 linguriță esență de rom.

Mod de preparare

Biscuiții se rup în bucăți mari și se pun într-un bol. Pentru o textură mai fină se mărunțesc în bucăți mai mici.

Într-un vas, se amestecă laptele vegetal cu zahărul și pudra de cacao. Se pune vasul pe foc mic și se amestecă până când zahărul se dizolvă complet. Se adaugă margarina de post și esența de rom, amestecând până când obții o cremă omogenă. Se pot adăuga nuci mărunțite, stafide sau fructe confiate în crema de cacao pentru un plus de aromă și textură.

Se toarnă crema peste biscuiți și amestecă bine, astfel încât bucățile de biscuiți să fie acoperite uniform. Se tapetează o tavă mică sau o formă dreptunghiulară cu folie alimentară. Se toarnă compoziția în tavă, se presează ușor pentru a se așeza bine și se nivelează suprafața.

Se acoperă cu folie alimentară și se lasă prăjitura la frigider pentru cel puțin 2-3 ore, până se întărește. Apoi se scoate prăjitura din tavă, se îndepărtează folia și se taie în porții. Se poate decora cu nucă de cocos, fulgi de migdale sau zahăr pudră.

Clătite de post

Două clătite de post, decorate cu sos de ciocolată și zmeură
Se adaugă treptat apa minerală, uleiul și esența de vanilie, amestecând până se obține un aluat omogen / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 ml apă minerală
  • 200 g făină
  • 1 lingură zahăr
  • 1 lingură ulei
  • esență de vanilie
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Se amestecă făina cu zahărul și sarea într-un bol. Se adaugă treptat apa minerală, uleiul și esența de vanilie, amestecând până se obține un aluat omogen. Se toarnă compoziția în tigaia încinsă, unsă cu puțin ulei, și se prăjesc clătitele pe ambele părți. Se servesc cu gem sau fructe.

Citește și

Negresă de post

O negresă de post tăiată bucăți și decorată cu fulgi de migdale
Se adaugă uleiul și apa minerală, amestecând bine până ce se formează un aluat fin / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g făină
  • 200 g zahăr
  • 50 g cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • 100 ml ulei
  • 300 ml apă minerală
  • esență de rom.

Mod de preparare

Se combină făina, zahărul, pudra de cacao și praful de copt într-un bol. Se adaugă uleiul și apa minerală, amestecând bine până ce se formează un aluat fin. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180°C timp de 30-35 de minute.

Biluțe cu biscuiți și cocos

Biluțe de biscuiți cu cocos, așezate pe o farfurie albă, întinsă
Din compoziție se formează biluțe care se tăvălesc prin nucă de cocos / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g biscuiți vegani
  • 100 g nucă de cocos
  • 2 linguri cacao
  • 100 ml lapte vegetal
  • 2 linguri zahăr (opțional).

Mod de preparare

Biscuiții se mărunțesc într-un bol și se amestecă cu nuca de cocos și pudra de cacao. Se toarnă treptat laptele vegetal, amestecând până se obține o compoziție care se modelează ușor. Din compoziție se formează biluțe care se tăvălesc prin nucă de cocos.

Chec de post cu banane

Un chec de post cu banane, din care s-au tăiat două felii
Compoziția se toarnă într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină, apoi se coace la 180°C timp de 40 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 banane bine coapte
  • 200 g făină
  • 100 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 100 ml apă minerală
  • 1 linguriță praf de copt
  • esență de vanilie.

Mod de preparare

Bananele se pasează cu o furculiță, apoi se amestecă cu zahărul, uleiul și esența de vanilie. Se adaugă făina cernută și praful de copt, alternând cu apa minerală, până se obține un aluat cremos. Compoziția se toarnă într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină, apoi se coace la 180°C timp de 40 de minute.

Budincă de chia cu fructe

Două pahare cu budincă de chiar, decorată cu fructe de pădure
După ce se obține o consistență gelatinoasă, budinca se servește cu fructe proaspete deasupra / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 linguri semințe de chia
  • 250 ml lapte vegetal
  • 1 lingură sirop de agave
  • Fructe proaspete (zmeură, kiwi, banane).

Mod de preparare

Semințele de chia se amestecă cu laptele vegetal și siropul de agave într-un bol. Compoziția se lasă la frigider timp de 3-4 ore, amestecând ocazional pentru a evita formarea cocoloașelor. După ce se obține o consistență gelatinoasă, budinca se servește cu fructe proaspete deasupra.

Rețetele de post se bazează pe simplitate și ingeniozitate. Substituțiile ingredientelor clasice sunt eficiente și accesibile, iar dulciurile rezultate sunt la fel de delicioase, satisfăcând orice poftă de dulce, chiar și în perioadele de post.

Citește și
Bucăți de prăjitură de post cu biscuiți fără coacere pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Două clătite de post, decorate cu sos de ciocolată și zmeură
O negresă de post tăiată bucăți și decorată cu fulgi de migdale
Biluțe de biscuiți cu cocos, așezate pe o farfurie albă, întinsă
+4
CELE MAI CITITE
Vafe sărate cu dovlecei pe o farfurie, o vafă secționată
Vafe cu dovlecei și verdețuri, pentru gustări savuroase, de vară
Vafe cu dovlecei și verdețuri, pentru gustări savuroase, de vară
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce în bol albastru, decorată cu verdeață
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce
Ștrudel împletit cu brânză și caise porționat pe două farfurii și pe platou, alături de caise proaspete
Ștrudel împletit cu brânză și caise. Desert simplu și delicios
Ștrudel împletit cu brânză și caise. Desert simplu și delicios
Prăjitură cu iaurt și zmeură pe un platou dreptunghiular
Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere
Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere
Înghețată de mure cu zmeură în bol alb și în cupă de înghețată
Înghețată de mure cu zmeură. Un desert care îndeamnă la contemplare
Înghețată de mure cu zmeură. Un desert care îndeamnă la contemplare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Fasole verde scăzută ardelenească, într-un recipient metalic, alături de un capac și alte legume așezate pe o masă
Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros
Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros
Dulciuri de post uşor de făcut
Galerie foto
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Cornulețe fragede de post cu gem pe un platou și pe o farfurie, alături de un set de ceai și lingurițe
Galerie foto
Cornulețe fragede de post cu gem, delicate și aromate
Cornulețe fragede de post cu gem, delicate și aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
06:57
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
borș de pește, pus într-o farfurie de culoare neagră
05:23
Borș de pește. 3 rețete gustoase pentru zilele cu dezlegare la pește Borș de pește. 3 rețete gustoase pentru zilele cu dezlegare la pește
Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, amestecați cu paleta de lemn
05:03
Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, pentru gustări delicioase Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, pentru gustări delicioase
Dulceață de coacăze negre în borcan și în linguriță
31 iulie, 07:55
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Porții de prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
31 iulie, 05:50
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Jeleu de coacăze roșii în borcan și în linguriță
30 iulie, 13:45
Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi
Fasole verde scăzută ardelenească, într-un recipient metalic, alături de un capac și alte legume așezate pe o masă
30 iulie, 07:34
Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros
Prăjitură cu iaurt și zmeură pe un platou dreptunghiular
29 iulie, 05:50
Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere Prăjitură cu iaurt și zmeură. Desert elegant, fără coacere
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Justin Baldoni a fost prezent la audierea lui Blake Lively. Cei doi actori au stat din nou față în față
Justin Baldoni a fost prezent la audierea lui Blake Lively. Cei doi actori au stat din nou față în față
Justin Baldoni a fost prezent la audierea lui Blake Lively. Cei doi actori au stat din nou față în față
Experiment: Acelaşi coş de alimente, cumpărat înainte şi după scumpiri. Cât am plătit în plus
Experiment: Acelaşi coş de alimente, cumpărat înainte şi după scumpiri. Cât am plătit în plus
Experiment: Acelaşi coş de alimente, cumpărat înainte şi după scumpiri. Cât am plătit în plus
amp;#8220;Am dovada!” Surpriză uriaşă: De la cine a luat autograf David Popovici la Campionatele Mondiale de la Singapore
amp;#8220;Am dovada!” Surpriză uriaşă: De la cine a luat autograf David Popovici la Campionatele Mondiale de la Singapore
amp;#8220;Am dovada!” Surpriză uriaşă: De la cine a luat autograf David Popovici la Campionatele Mondiale de la Singapore
Mara Bănică, despre coma care ar fi putut să îi aducă sfârșitul. Medicii i-au dat șanse de doar 1%
Mara Bănică, despre coma care ar fi putut să îi aducă sfârșitul. Medicii i-au dat șanse de doar 1%
Mara Bănică, despre coma care ar fi putut să îi aducă sfârșitul. Medicii i-au dat șanse de doar 1%
Özge Gürel și Serkan Çayoğlu au sărbătorit a 3-a aniversare ca soț și soție. Ce locație inedită au ales pentru a se bucura de vacanță
Özge Gürel și Serkan Çayoğlu au sărbătorit a 3-a aniversare ca soț și soție. Ce locație inedită au ales pentru a se bucura de vacanță
Özge Gürel și Serkan Çayoğlu au sărbătorit a 3-a aniversare ca soț și soție. Ce locație inedită au ales pentru a se bucura de vacanță
Jocuri PlayStation Plus din august 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din august 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din august 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Biscuiți crocanți cu cașcaval afumat
Biscuiți crocanți cu cașcaval afumat
Biscuiți crocanți cu cașcaval afumat
Cum să îți implici copilul în treburile casnice în funcție de vârstă
Cum să îți implici copilul în treburile casnice în funcție de vârstă
Cum să îți implici copilul în treburile casnice în funcție de vârstă
Sharon Osbourne a izbucnit în lacrimi la ceremonia funerară a lui Ozzy. Văduva a fost însoțită de familie și de mii de fani ai trupei Black Sabbath
Sharon Osbourne a izbucnit în lacrimi la ceremonia funerară a lui Ozzy. Văduva a fost însoțită de familie și de mii de fani ai trupei Black Sabbath
Sharon Osbourne a izbucnit în lacrimi la ceremonia funerară a lui Ozzy. Văduva a fost însoțită de familie și de mii de fani ai trupei Black Sabbath
Albirea părului la tineri. Care sunt cauzele și ce este de făcut
Albirea părului la tineri. Care sunt cauzele și ce este de făcut
Albirea părului la tineri. Care sunt cauzele și ce este de făcut
fresh
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale

Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale

Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale

Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională

Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională

Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului

Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului

Borș de pește. 3 rețete gustoase pentru zilele cu dezlegare la pește

Borș de pește. 3 rețete gustoase pentru zilele cu dezlegare la pește

Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, pentru gustări delicioase

Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, pentru gustări delicioase
închide