Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului

Deserturile de post nu trebuie să fie complicate sau lipsite de gust. În lipsa ingredientelor clasice precum laptele, ouăle și untul, bucătarii pasionați au găsit soluții ingenioase pentru a crea dulciuri savuroase și ușor de pregătit. Înlocuirea acestor ingrediente este mai simplă decât pare. Descoperă rețete de prăjituri de post.

Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
Galerie foto

Galerie foto

Pentru deserturile de post se folosesc lactate vegetale și ulei în loc de unt / Shutterstock

Laptele poate fi substituit cu variante vegetale, cum ar fi laptele de migdale, soia sau ovăz, păstrându-se aceleași cantități din rețetă.

Ouăle pot fi înlocuite cu semințe de in măcinate amestecate cu apă (o lingură de semințe la trei linguri de apă) sau cu piure de banane, care oferă textură și un plus de dulceață.

În loc de unt, margarina de post sau uleiurile vegetale, precum cel de cocos sunt opțiuni ideale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Idei de prăjituri de post

Printre cele mai populare deserturi de post se numără prăjiturile simple, negresele, checurile și biscuiții. Acestea sunt preferate datorită ingredientelor ușor de găsit și timpului redus de preparare.

De exemplu, o negresă de post necesită doar câteva ingrediente de bază – făină, cacao, zahăr, apă minerală și ulei – pentru a obține o textură umedă și gustoasă. Apa minerală joacă aici un rol important, fiind folosită pentru a aerisi aluatul și a-l face pufos, în lipsa ouălor.

Biluțele de biscuiți sunt un alt desert rapid și versatil. Biscuiții mărunțiți pot fi combinați cu cacao, lapte vegetal și nucă de cocos, formând gustări dulci care nu necesită coacere.

În mod similar, salamul de biscuiți poate fi adaptat cu ingrediente de post, precum margarina vegană și nuci, păstrând savoarea autentică a desertului clasic.

Clătitele de post, o opțiune îndrăgită, sunt extrem de ușor de făcut. Apa minerală înlocuiește laptele, iar uleiul ține loc de unt, menținând aluatul elastic și subțire. Acestea pot fi servite cu gemuri naturale, fructe proaspete sau creme vegane de ciocolată.

Pentru cei care caută alternative mai sănătoase, budinca de chia este un desert modern și nutritiv. Semințele de chia, hidratate în lapte vegetal, oferă o textură gelatinoasă similară budincii clasice, iar îndulcitorii naturali precum siropul de agave completează rețeta.

Rețetă de prăjitură de post cu biscuiți fără coacere

Pentru prăjitura de post cu biscuiți fără coacere poți folosi biscuiți „populari„ pentru că nu au în compoziție lapte sau ouă.

Bucăți de prăjitură de post cu biscuiți fără coacere pe o farfurie albă
Biscuiții se rup în bucăți mari și se pun într-un bol / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 g biscuiți vegani (simpli sau digestivi)
  • 200 ml lapte vegetal (soia, migdale, ovăz)
  • 100 g zahăr sau alt îndulcitor (opțional)
  • 3 linguri cacao
  • 50 g margarină de post
  • 100 g nuci, stafide sau fructe confiate (opțional)
  • 1 linguriță esență de rom.

Mod de preparare

Biscuiții se rup în bucăți mari și se pun într-un bol. Pentru o textură mai fină se mărunțesc în bucăți mai mici.

Într-un vas, se amestecă laptele vegetal cu zahărul și pudra de cacao. Se pune vasul pe foc mic și se amestecă până când zahărul se dizolvă complet. Se adaugă margarina de post și esența de rom, amestecând până când obții o cremă omogenă. Se pot adăuga nuci mărunțite, stafide sau fructe confiate în crema de cacao pentru un plus de aromă și textură.

Se toarnă crema peste biscuiți și amestecă bine, astfel încât bucățile de biscuiți să fie acoperite uniform. Se tapetează o tavă mică sau o formă dreptunghiulară cu folie alimentară. Se toarnă compoziția în tavă, se presează ușor pentru a se așeza bine și se nivelează suprafața.

Se acoperă cu folie alimentară și se lasă prăjitura la frigider pentru cel puțin 2-3 ore, până se întărește. Apoi se scoate prăjitura din tavă, se îndepărtează folia și se taie în porții. Se poate decora cu nucă de cocos, fulgi de migdale sau zahăr pudră.

Clătite de post

Două clătite de post, decorate cu sos de ciocolată și zmeură
Se adaugă treptat apa minerală, uleiul și esența de vanilie, amestecând până se obține un aluat omogen / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 ml apă minerală
  • 200 g făină
  • 1 lingură zahăr
  • 1 lingură ulei
  • esență de vanilie
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Se amestecă făina cu zahărul și sarea într-un bol. Se adaugă treptat apa minerală, uleiul și esența de vanilie, amestecând până se obține un aluat omogen. Se toarnă compoziția în tigaia încinsă, unsă cu puțin ulei, și se prăjesc clătitele pe ambele părți. Se servesc cu gem sau fructe.

Citește și

Negresă de post

O negresă de post tăiată bucăți și decorată cu fulgi de migdale
Se adaugă uleiul și apa minerală, amestecând bine până ce se formează un aluat fin / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g făină
  • 200 g zahăr
  • 50 g cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • 100 ml ulei
  • 300 ml apă minerală
  • esență de rom.

Mod de preparare

Se combină făina, zahărul, pudra de cacao și praful de copt într-un bol. Se adaugă uleiul și apa minerală, amestecând bine până ce se formează un aluat fin. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180°C timp de 30-35 de minute.

Biluțe cu biscuiți și cocos

Biluțe de biscuiți cu cocos, așezate pe o farfurie albă, întinsă
Din compoziție se formează biluțe care se tăvălesc prin nucă de cocos / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g biscuiți vegani
  • 100 g nucă de cocos
  • 2 linguri cacao
  • 100 ml lapte vegetal
  • 2 linguri zahăr (opțional).

Mod de preparare

Biscuiții se mărunțesc într-un bol și se amestecă cu nuca de cocos și pudra de cacao. Se toarnă treptat laptele vegetal, amestecând până se obține o compoziție care se modelează ușor. Din compoziție se formează biluțe care se tăvălesc prin nucă de cocos.

Chec de post cu banane

Un chec de post cu banane, din care s-au tăiat două felii
Compoziția se toarnă într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină, apoi se coace la 180°C timp de 40 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 banane bine coapte
  • 200 g făină
  • 100 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 100 ml apă minerală
  • 1 linguriță praf de copt
  • esență de vanilie.

Mod de preparare

Bananele se pasează cu o furculiță, apoi se amestecă cu zahărul, uleiul și esența de vanilie. Se adaugă făina cernută și praful de copt, alternând cu apa minerală, până se obține un aluat cremos. Compoziția se toarnă într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină, apoi se coace la 180°C timp de 40 de minute.

Budincă de chia cu fructe

Două pahare cu budincă de chiar, decorată cu fructe de pădure
După ce se obține o consistență gelatinoasă, budinca se servește cu fructe proaspete deasupra / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 linguri semințe de chia
  • 250 ml lapte vegetal
  • 1 lingură sirop de agave
  • Fructe proaspete (zmeură, kiwi, banane).

Mod de preparare

Semințele de chia se amestecă cu laptele vegetal și siropul de agave într-un bol. Compoziția se lasă la frigider timp de 3-4 ore, amestecând ocazional pentru a evita formarea cocoloașelor. După ce se obține o consistență gelatinoasă, budinca se servește cu fructe proaspete deasupra.

Rețetele de post se bazează pe simplitate și ingeniozitate. Substituțiile ingredientelor clasice sunt eficiente și accesibile, iar dulciurile rezultate sunt la fel de delicioase, satisfăcând orice poftă de dulce, chiar și în perioadele de post.

Citește și
Bucăți de prăjitură de post cu biscuiți fără coacere pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Două clătite de post, decorate cu sos de ciocolată și zmeură
O negresă de post tăiată bucăți și decorată cu fulgi de migdale
Biluțe de biscuiți cu cocos, așezate pe o farfurie albă, întinsă
+4
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Galerie foto
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Chec de post zebrat porționat
Galerie foto
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Ciprian Ciucu: Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide