Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului

Deserturile de post nu trebuie să fie complicate sau lipsite de gust. În lipsa ingredientelor clasice precum laptele, ouăle și untul, bucătarii pasionați au găsit soluții ingenioase pentru a crea dulciuri savuroase și ușor de pregătit. Înlocuirea acestor ingrediente este mai simplă decât pare. Descoperă rețete de prăjituri de post.

Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
Galerie foto

Galerie foto

Pentru deserturile de post se folosesc lactate vegetale și ulei în loc de unt / Shutterstock

Laptele poate fi substituit cu variante vegetale, cum ar fi laptele de migdale, soia sau ovăz, păstrându-se aceleași cantități din rețetă.

Ouăle pot fi înlocuite cu semințe de in măcinate amestecate cu apă (o lingură de semințe la trei linguri de apă) sau cu piure de banane, care oferă textură și un plus de dulceață.

În loc de unt, margarina de post sau uleiurile vegetale, precum cel de cocos sunt opțiuni ideale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Idei de prăjituri de post

Printre cele mai populare deserturi de post se numără prăjiturile simple, negresele, checurile și biscuiții. Acestea sunt preferate datorită ingredientelor ușor de găsit și timpului redus de preparare.

De exemplu, o negresă de post necesită doar câteva ingrediente de bază – făină, cacao, zahăr, apă minerală și ulei – pentru a obține o textură umedă și gustoasă. Apa minerală joacă aici un rol important, fiind folosită pentru a aerisi aluatul și a-l face pufos, în lipsa ouălor.

Biluțele de biscuiți sunt un alt desert rapid și versatil. Biscuiții mărunțiți pot fi combinați cu cacao, lapte vegetal și nucă de cocos, formând gustări dulci care nu necesită coacere.

În mod similar, salamul de biscuiți poate fi adaptat cu ingrediente de post, precum margarina vegană și nuci, păstrând savoarea autentică a desertului clasic.

Clătitele de post, o opțiune îndrăgită, sunt extrem de ușor de făcut. Apa minerală înlocuiește laptele, iar uleiul ține loc de unt, menținând aluatul elastic și subțire. Acestea pot fi servite cu gemuri naturale, fructe proaspete sau creme vegane de ciocolată.

Pentru cei care caută alternative mai sănătoase, budinca de chia este un desert modern și nutritiv. Semințele de chia, hidratate în lapte vegetal, oferă o textură gelatinoasă similară budincii clasice, iar îndulcitorii naturali precum siropul de agave completează rețeta.

Rețetă de prăjitură de post cu biscuiți fără coacere

Pentru prăjitura de post cu biscuiți fără coacere poți folosi biscuiți „populari„ pentru că nu au în compoziție lapte sau ouă.

Bucăți de prăjitură de post cu biscuiți fără coacere pe o farfurie albă
Biscuiții se rup în bucăți mari și se pun într-un bol / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 g biscuiți vegani (simpli sau digestivi)
  • 200 ml lapte vegetal (soia, migdale, ovăz)
  • 100 g zahăr sau alt îndulcitor (opțional)
  • 3 linguri cacao
  • 50 g margarină de post
  • 100 g nuci, stafide sau fructe confiate (opțional)
  • 1 linguriță esență de rom.

Mod de preparare

Biscuiții se rup în bucăți mari și se pun într-un bol. Pentru o textură mai fină se mărunțesc în bucăți mai mici.

Într-un vas, se amestecă laptele vegetal cu zahărul și pudra de cacao. Se pune vasul pe foc mic și se amestecă până când zahărul se dizolvă complet. Se adaugă margarina de post și esența de rom, amestecând până când obții o cremă omogenă. Se pot adăuga nuci mărunțite, stafide sau fructe confiate în crema de cacao pentru un plus de aromă și textură.

Se toarnă crema peste biscuiți și amestecă bine, astfel încât bucățile de biscuiți să fie acoperite uniform. Se tapetează o tavă mică sau o formă dreptunghiulară cu folie alimentară. Se toarnă compoziția în tavă, se presează ușor pentru a se așeza bine și se nivelează suprafața.

Se acoperă cu folie alimentară și se lasă prăjitura la frigider pentru cel puțin 2-3 ore, până se întărește. Apoi se scoate prăjitura din tavă, se îndepărtează folia și se taie în porții. Se poate decora cu nucă de cocos, fulgi de migdale sau zahăr pudră.

Clătite de post

Două clătite de post, decorate cu sos de ciocolată și zmeură
Se adaugă treptat apa minerală, uleiul și esența de vanilie, amestecând până se obține un aluat omogen / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 ml apă minerală
  • 200 g făină
  • 1 lingură zahăr
  • 1 lingură ulei
  • esență de vanilie
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Se amestecă făina cu zahărul și sarea într-un bol. Se adaugă treptat apa minerală, uleiul și esența de vanilie, amestecând până se obține un aluat omogen. Se toarnă compoziția în tigaia încinsă, unsă cu puțin ulei, și se prăjesc clătitele pe ambele părți. Se servesc cu gem sau fructe.

Citește și

Negresă de post

O negresă de post tăiată bucăți și decorată cu fulgi de migdale
Se adaugă uleiul și apa minerală, amestecând bine până ce se formează un aluat fin / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g făină
  • 200 g zahăr
  • 50 g cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • 100 ml ulei
  • 300 ml apă minerală
  • esență de rom.

Mod de preparare

Se combină făina, zahărul, pudra de cacao și praful de copt într-un bol. Se adaugă uleiul și apa minerală, amestecând bine până ce se formează un aluat fin. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180°C timp de 30-35 de minute.

Biluțe cu biscuiți și cocos

Biluțe de biscuiți cu cocos, așezate pe o farfurie albă, întinsă
Din compoziție se formează biluțe care se tăvălesc prin nucă de cocos / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g biscuiți vegani
  • 100 g nucă de cocos
  • 2 linguri cacao
  • 100 ml lapte vegetal
  • 2 linguri zahăr (opțional).

Mod de preparare

Biscuiții se mărunțesc într-un bol și se amestecă cu nuca de cocos și pudra de cacao. Se toarnă treptat laptele vegetal, amestecând până se obține o compoziție care se modelează ușor. Din compoziție se formează biluțe care se tăvălesc prin nucă de cocos.

Chec de post cu banane

Un chec de post cu banane, din care s-au tăiat două felii
Compoziția se toarnă într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină, apoi se coace la 180°C timp de 40 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 banane bine coapte
  • 200 g făină
  • 100 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 100 ml apă minerală
  • 1 linguriță praf de copt
  • esență de vanilie.

Mod de preparare

Bananele se pasează cu o furculiță, apoi se amestecă cu zahărul, uleiul și esența de vanilie. Se adaugă făina cernută și praful de copt, alternând cu apa minerală, până se obține un aluat cremos. Compoziția se toarnă într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină, apoi se coace la 180°C timp de 40 de minute.

Budincă de chia cu fructe

Două pahare cu budincă de chiar, decorată cu fructe de pădure
După ce se obține o consistență gelatinoasă, budinca se servește cu fructe proaspete deasupra / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 linguri semințe de chia
  • 250 ml lapte vegetal
  • 1 lingură sirop de agave
  • Fructe proaspete (zmeură, kiwi, banane).

Mod de preparare

Semințele de chia se amestecă cu laptele vegetal și siropul de agave într-un bol. Compoziția se lasă la frigider timp de 3-4 ore, amestecând ocazional pentru a evita formarea cocoloașelor. După ce se obține o consistență gelatinoasă, budinca se servește cu fructe proaspete deasupra.

Rețetele de post se bazează pe simplitate și ingeniozitate. Substituțiile ingredientelor clasice sunt eficiente și accesibile, iar dulciurile rezultate sunt la fel de delicioase, satisfăcând orice poftă de dulce, chiar și în perioadele de post.

Citește și
Bucăți de prăjitură de post cu biscuiți fără coacere pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Două clătite de post, decorate cu sos de ciocolată și zmeură
O negresă de post tăiată bucăți și decorată cu fulgi de migdale
Biluțe de biscuiți cu cocos, așezate pe o farfurie albă, întinsă
+4
CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Fasole verde scăzută ardelenească, într-un recipient metalic, alături de un capac și alte legume așezate pe o masă
Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros
Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros
Dulciuri de post uşor de făcut
Galerie foto
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Cornulețe fragede de post cu gem pe un platou și pe o farfurie, alături de un set de ceai și lingurițe
Galerie foto
Cornulețe fragede de post cu gem, delicate și aromate
Cornulețe fragede de post cu gem, delicate și aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Lacul care a secat în proporţie de 98%. Peştii şi crustaceele au dispărut
Lacul care a secat în proporţie de 98%. Peştii şi crustaceele au dispărut
Lacul care a secat în proporţie de 98%. Peştii şi crustaceele au dispărut
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale familiei Bieber
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
închide