3 rețete din aluat congelat pe care să le încerci când nu știi ce să mai gătești

Un pachet de aluat congelat poate fi salvarea ta. Poți face din el atât preparate sărate, cât și dulci, pentru mic-dejun, prânz, cină sau gustări savuroase. Este accesibil la preț, se găsește în aproape orice magazin și te poate salva atunci când vrei să gătești ceva rapid. Îți propunem câteva rețete din aluat congelat.

Preparate din aluat congelat pe o farfurie albastră
Din aluat congelat se pot face preparate pentru orice masă a zilei / Shutterstock

Cu aluatul congelat se lucrează destul de simplu. Se lasă să se decongeleze la frigider peste noapte, apoi se ține la temperatura camerei cu câteva ore înainte de a-l pregăti. Apoi poți face din el tarte, pateuri, plăcinte, rulouri, sărățele.

În umpluturi poți pune orice de la cremă de ciocolată la amestecuri complexe cu carne, brânzeturi, legume și condimente. Dacă vrei un desert rapid pur și simplu întinzi cremă de ciocolată pe o foaie de aluat congelat, presari niște nuci sau fructe confiate, rulezi, ungi cu gălbenuș și dai la cuptor. În 5 minute este totul gata.

Iată câteva idei de rețete cu aluat congelat pe care le poți modifica în funcție de preferințele tale și ale familiei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tartă brie, mere și ceapă

Merele și brânza sunt parteneri perfecți în această tartă de foitaj. Se poate servi atât caldă, cât și rece. încearcă și rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Tartă de mere cu brie pe un ștergar gri
Tarta de mere cu brie este un aperitiv elegant pentru petreceri / Shutterstock

Ingrediente

  • 320 g aluat foietaj decongelat la temperatura camerei
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 3 cepe mari, tăiate în jumătate și feliate
  • 2 linguri de oțet de vin alb 
  • 1 lingură de muștar de Dijon
  • cimbru proaspăt
  • 1 măr
  • 100 g sos de afine 
  • 175 g brie, feliat

Mod de preparare

Se încălzește cuptorul la 200°C. Se întinde foaia de aluat pe o tavă mare lăsându-se pe hârtie în care vine ambalat. Dacă marginile nu sunt drepte, se taie cu un cuțit ascuțit. Se marchează un chenar, la aproximativ 1 cm de margine. Se marchează un model încrucișat peste bucata centrală și în jurul chenarului. Se coace timp de 15 minute.

Între timp, se încălzește uleiul într-o tigaie mare. Se pune ceapa și se gătește timp de 10-15 minute până se înmoaie și începe să se caramelizeze. 

Se adaugă oțetul, se mai lasă 1 minut, apoi se adaugă muștarul de Dijon și cimbrul. Se condimentează bine și se lasă deoparte. Se taie mărul subțire, apoi se stropesc feliile cu puțin oțet pentru a nu se oxida.

Aluatul trebuie să fie umflat și să înceapă să se coloreze. Deasupra lui se întinde amestecul de ceapă. Se pun sosul de afine, apoi feliile de mere și cele de brânză brie. Se mai pune puțin cimbru, se stropește cu ulei și se mai dă la cuptor pentru încă 25 de minute.

Aperitiv cu șuncă și brânză

Aperitivul cu șuncă și brânză este delicios cât este cald. Se poate servi chiar și la micul-dejun, dar și la un brunch cu salată de legume. Descoperă și cum se prepară aluatul franțuzesc de croissante.

Aperitive din aluat cogelat pe un blat de lemn
Dintr-un pachet de aluat congelat pot ieși aproximativ 20 de aperitive / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 pachet de foitaj, decongelat
  • 6 felii de șuncă, feliate subțire
  • 9 felii de brânză Harvati, feliate subțire
  • 3 linguri de muștar de Dijon
  • ½ linguriță de mărar uscat
  • 1 lingură de miere
  • 2 linguri de parmezan, ras
  • 3 linguri de arpagic, tocat

Mod de preparare

Într-un castron mic se combină muștarul, mărarul și mierea.

Pe o suprafață cu presărată cu făină se rulează aluatul foitaj într-un pătrat de 30×30 cm, apoi se unge cu amestecul de muștar. Deasupra se pun în straturi șunca și brânza. La final se presată parmezan și arpagic. Se rulează cât se poate de strâns și se înfășoară în folie de plastic. Se congelează 15 minute.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Se taie ruloul de aluat în 12 felii și se pun pe tavă. Se dau cuptor pentru 20-25 de minute până se rumenesc. Se scot și se servesc cât sunt calde.

Sparanghel în foitaj

Aceste pachete de foitaj cu sparanghel cu prosciutto sunt o idee ușoară și elegantă de aperitiv pentru mesele în familie.

Aperitive cu sparanghel și aluat congelat pe un blat de lemn
Sparanghelul proaspăt este cel mai potrivit pentru acest aperitiv / Shutterstock

Ingrediente

  • 340 g sparanghel cu capetele tăiate
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • sare
  • piper
  • 2 foi de aluat foitaj congelat decongelat
  • 220 g brânză Gruyere mărunțită
  • 12 felii  prosciutto
  • 1 ou bătut

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune hârtie de copt într-o tavă.

Pe o suprafață ușor înfăinată, se întinde aluatul foitaj până își dublează dimensiunea. Se porționează în 6 pătrate. Se pune sparanghelul în ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper. Află totul despre beneficiile consumlui de sparanghel.

Se pune o felie de prosciutto deasupra unui pătratului. Apoi se pun 3-4 tulpini de sparanghel  și 1-2 linguri de brânză. Se ridică două colțuri opuse ale pătratelor de foitaj și se înfășoară în jurul sparanghelului. Se apasă pentru a le sigila. Se unge aluatul foitaj cu ou bătut. Se presară cu sare și piper.

Se dă la cuptor pentru 12 – 15 minute. Se servesc imediat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon pe un tocător de lemn
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie decorate cu frunze de busuioc
Galerie foto
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
Foietaj cu ciocolată pe o farfurie cu zmeură și mentă
Galerie foto
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite optimizări şi reorientare strategică
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
(P) Un brand internațional, acum prezent și în România
(P) Un brand internațional, acum prezent și în România
(P) Un brand internațional, acum prezent și în România
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide