Sos barbeque preparat în casă, ideal pentru fripturi delicioase
Pentru atunci când vrei să-ți răsfeți familia cu o friptură delicioasă, îți oferim și rețeta de sos barbeque preparat în casă. Este absolut delicios și adaugă o savoare specială grătarelor, datorită echilibrului perfect între dulce, afumat și picant. Poți ajusta rețeta după preferințele tale, adăugând mai multă dulceață, aciditate sau iuțeală.
Galerie foto
Datorită folosirii mai multor ingrediente de calitate sosul barbeque făcut în casă are o aromă profundă și echilibrată. Dulceața zahărului brun și a mierii se îmbină perfect cu aciditatea oțetului și cu nota afumată de boia. Sosul Worcestershire și sosul de soia aduc un gust complex, ușor umami, care dă profunzime preparatelor la grătar. Dacă optezi pentru o variantă mai picantă, adaugă și puțin sos iute, care face acest sos perfect pentru a însoți fripturi din carne, pește sau burgeri.
Rețeta sosului barbeque face parte din bucătăria tradițională americană. Sosul este foarte popular și este folosit ca marinadă, pentru glazurare sau ca și condiment, mai ales pentru carnea preparată la grătar. Poate fi folosit pentru carnea de porc, vita si pui.
Tot din categoria rețetelor de sosuri preparate pentru fripturi delicioase, îți mai recomandăm și rețeta de sos de merișoare. Iar mai jos îți oferim rețeta completă pentru sos barbeque preparat în casă.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru că sosul barbeque se prepară într-un timp foarte scurt, este indicat să aduni pe masa de lucru toate ingredientele, pentru a le avea la îndemână.
Cum amesteci ingredientele pentru sos barbeque preparat în casă
Într-o cratiță mică, combină ketchupul, zahărul brun, mierea, oțetul de mere și sosul Worcestershire. Amestecă bine toate ingredientele pentru a se omogeniza compoziția.
Adaugă muștarul de Dijon, boiaua afumată, praful de usturoi, praful de ceapă, sosul de soia, sarea și piperul. Dacă îți place sosul puțin picant, adaugă și sosul iute. Poți adăuga ingredientele în cantitatea recomandată în rețetă sau după propriul gust.
Descoperă și o rețetă de ketchup de casă, simplă și ușoară.
Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică. Lasă sosul să fiarbă ușor timp de 10-15 minute, amestecând din când în când cu o spatulă. În acest interval de timp aromele se vor întrepătrunde perfect, iar sosul va deveni mai consistent.
După fierbere, gustă sosul și ajustează condimentele după preferințe. Dacă îți place mai dulce, poți adăuga mai mult zahăr sau miere. Dacă preferi o aromă mai intensă de afumat, mai adaugă boia afumată.
După ce sosul a fiert suficient și s-a îngroșat, lasă-l să se răcească la temperatura camerei. Transferă-l într-un borcan sau într-un recipient etanș și păstrează-l la frigider. Poate fi păstrat până la 2 săptămâni.
Poți conserva deliciosul sos barbeque preparat în casă punându-l fierbinte în borcane sterilizate pe care le închizi etanș cu capacele din dotare.
Iar dacă dorești și o rețetă de friptură pe care să o glazurezi cu sosul barbeque, îți recomandăm rețeta de coaste de porc dulci-picante, preparate la cuptor.
Galerie foto