Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Pentru atunci când dorești să prepari o friptură delicioasă din carne de porc, îți oferim câteva sfaturi pentru a învăța cum să marinezi carnea de porc pentru a obține un gust irezistibil.

Exemplu de carne marinată pe un tocător de lemn, pentru a înțelege cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
În funcție de tipul cărnii durează și timpul de marinare a acesteia / Shutterstock

Pentru a obține o friptură fragedă și suculentă din carnea de porc, va trebui să ții cont de câteva sfaturi obținute de la bucătarii iscusiți. O deosebită atenție va trebui să o acorzi vaselor și ustensilelor pe care le folosești. Specialiștii în domeniul culinar nu recomandă folosirea recipientelor din metal pentru marinarea cărnii.

Spun ei că prin interacțiunea cu metalul ingredientele folosite pentru marinare își pot schimba aromele, culoarea și gusturile. Aceștia recomandă folosirea recipientele din sticlă sau din ceramică. Iar aceste recipiente trebuie să fie prevăzute cu capace care se închid ermetic.

În timpul procesului de marinare nu este indicat să pătrundă aer, pentru a evita oxidarea anumitor ingrediente, dar și a cărnii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dar dacă deții pungi speciale din plastic cu fermoar, care pot fi vidate corect, acestea sunt mai mult decât ideale pentru marinarea cărnurilor. În timpul vidării, porii cărnurilor se deschid mai bine, iar marinada va pătrunde mai în profunzime.

Cum să marinezi carnea de porc și ce ingrediente folosești

În primul rând va trebui să faci alegerea corectă a tipului de carne, potrivită pentru rețeta preparată. În funcție de aceasta alegi și ingredientele pentru marinat. Ingredientele alese joacă un rol important în procesul de marinare. Acestea oferă gust, dar și frăgezime.

Pentru prepararea soluției de marinare se folosesc atât ingrediente lichide, cât și solide. Se mai folosesc și condimente, dar și verdețuri proaspete sau uscate. Lichidele sunt cele care ajută la penetrarea cărnii. Iar condimentele și celelalte ingrediente oferă gust și arome deosebite.

Citește și

Care sunt ingredientele lichide folosite pentru marinare

Cele mai populare ingrediente lichide sunt băuturile alcoolice precum vinul, berea, coniacul, etc).

Descoperă și care este adevărul despre gătitul cu vin.

Specialiștii în domeniul culinar ne sfătuiesc să nu adăugăm alcoolul în stare pură peste carne. Pentru o marinare corectă, acesta necesită puțină fierbere, împreună cu diferite condimente. În timpul fierberii se va evapora o parte din alcool, iar lichidul se va aromatiza de la condimente.

Dacă se adaugă în stare naturală peste carne, alcoolul va crea o barieră la suprafața cărnii. Datorită acesteia, aromele condimentelor nu vor mai putea pătrunde în interiorul cărnii. Prin fierbere, alcoolul se evaporă, iar sosul rămas va fi plin de arome și gust deosebit. Sosurile pe bază de alcool se vor adăuga peste carne atunci când sunt complet răcite.

Pentru a ști cum să marinezi carnea de porc, mai trebuie să cunoști și ce importanță au condimentele în preparate pentru sănătate.

Alte lichide folosite pentru a marina carnea sunt sucurile de fructe și de legume. Sucurile acidulare sunt cele mai des folosite. Pentru a marina carnea de porc sunt ideale sucurile proaspete din lămâie sau portocale, dar și cele din ananas, papaya sau ghimbir. Enzimele din conținutul acestora sunt benefice pentru în frăgezirea cărnii. Acestea pătrund rapid în interiorul cărnii, iar timpul de marinare se poate scurta până la 30-40 de minute.

Pe lângă alcool și sucul de fructe se folosește și uleiul, în amestec cu acestea. Acesta are un rol deosebit în formarea unei cruste gustoase la suprafața fripturii de porc.

Care sunt condimentele folosite pentru o marinadă perfectă

Ingredientul principal, dintre cele solide, pentru orice marinadă este sarea. Aceasta are rolul de a pătrunde foarte adânc în interiorul cărnii și a facilita aromatizarea acesteia cu aromele ingredientelor folosite.

Alte ingrediente solide folosite pentru marinare mai sunt ceapa și usturoiul. Acestea nu ar trebui să lipsească din marinade. Se adaugă tocate în compozițiile lichide și oferă o savoare minunată cărnii.

Frunzele proaspete sau uscate de salvie, rozmarin, oregano sau cimbru mai pot fi adăugate în marinade. Chimenul măcinat, boiaua de ardei iute și dulce sau afumată, boabele de coriandru și cele de muștar, măcinate și acestea, oferă arome plăcute marinadei.

Cum să marinezi carnea de porc și cât timp durează marinarea

Pentru a marina carnea corect, mai întâi o vei porționa bucăți mai mici. Apoi îndepărtezi tendoanele și surplusul de grăsime. Cu ajutorul ciocanului pentru șnițele, bate ușor carnea, apoi înțeap-o cu furculița sau cu o țepușă din loc în loc.

Într-un vas de sticlă sau de ceramică pregătește unul din baițurile prezentate mai sus. Adaugă condimentele preferate și scufundă bucățile de carne în acest amestec. Amestecă bine carnea cu marinada, acoperă vasul ermetic și pune-l la rece. Poți pune carnea împreună cu marinada în pungi de plastic cu fermoare de vidare. Videază pungile și pune-le la frigider.

În funcție de tipul cărnii folosite diferă și timpul de marinare al acesteia. De exemplu, pentru coastele de porc timpul aproximativ de marinare este de oră, la temperatura camerei. Însă pentru mușchiul de porc, cotletul sau ceafa, timpul de preparare poate dura chiar și 1-2 zile.

Descoperă și care sunt cele mai bune marinade, pentru fiecare tip de carne.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Coaste de porc cu vin la cuptor, pe un platou negru cu un bol cu ketchup și usturoi
Galerie foto
Coaste de porc cu vin la cuptor, fragede și savuroase
Coaste de porc cu vin la cuptor, fragede și savuroase
Coaste de porc la cuptor porționate pe platou, alături de roșii proaspete
Galerie foto
Coaste de porc la cuptor, frăgezite cu vin roșu
Coaste de porc la cuptor, frăgezite cu vin roșu
Felii de mușchiuleț de porc cu portocale și crenguțe de rozmarin, la tigaie
Galerie foto
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Mesaje de La mulți ani de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Mesaje de „La mulți ani” de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Mesaje de „La mulți ani” de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide