Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Pentru atunci când dorești să prepari o friptură delicioasă din carne de porc, îți oferim câteva sfaturi pentru a învăța cum să marinezi carnea de porc pentru a obține un gust irezistibil.

Exemplu de carne marinată pe un tocător de lemn, pentru a înțelege cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
În funcție de tipul cărnii durează și timpul de marinare a acesteia / Shutterstock

Pentru a obține o friptură fragedă și suculentă din carnea de porc, va trebui să ții cont de câteva sfaturi obținute de la bucătarii iscusiți. O deosebită atenție va trebui să o acorzi vaselor și ustensilelor pe care le folosești. Specialiștii în domeniul culinar nu recomandă folosirea recipientelor din metal pentru marinarea cărnii.

Spun ei că prin interacțiunea cu metalul ingredientele folosite pentru marinare își pot schimba aromele, culoarea și gusturile. Aceștia recomandă folosirea recipientele din sticlă sau din ceramică. Iar aceste recipiente trebuie să fie prevăzute cu capace care se închid ermetic.

În timpul procesului de marinare nu este indicat să pătrundă aer, pentru a evita oxidarea anumitor ingrediente, dar și a cărnii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dar dacă deții pungi speciale din plastic cu fermoar, care pot fi vidate corect, acestea sunt mai mult decât ideale pentru marinarea cărnurilor. În timpul vidării, porii cărnurilor se deschid mai bine, iar marinada va pătrunde mai în profunzime.

Cum să marinezi carnea de porc și ce ingrediente folosești

În primul rând va trebui să faci alegerea corectă a tipului de carne, potrivită pentru rețeta preparată. În funcție de aceasta alegi și ingredientele pentru marinat. Ingredientele alese joacă un rol important în procesul de marinare. Acestea oferă gust, dar și frăgezime.

Pentru prepararea soluției de marinare se folosesc atât ingrediente lichide, cât și solide. Se mai folosesc și condimente, dar și verdețuri proaspete sau uscate. Lichidele sunt cele care ajută la penetrarea cărnii. Iar condimentele și celelalte ingrediente oferă gust și arome deosebite.

Citește și

Care sunt ingredientele lichide folosite pentru marinare

Cele mai populare ingrediente lichide sunt băuturile alcoolice precum vinul, berea, coniacul, etc).

Descoperă și care este adevărul despre gătitul cu vin.

Specialiștii în domeniul culinar ne sfătuiesc să nu adăugăm alcoolul în stare pură peste carne. Pentru o marinare corectă, acesta necesită puțină fierbere, împreună cu diferite condimente. În timpul fierberii se va evapora o parte din alcool, iar lichidul se va aromatiza de la condimente.

Dacă se adaugă în stare naturală peste carne, alcoolul va crea o barieră la suprafața cărnii. Datorită acesteia, aromele condimentelor nu vor mai putea pătrunde în interiorul cărnii. Prin fierbere, alcoolul se evaporă, iar sosul rămas va fi plin de arome și gust deosebit. Sosurile pe bază de alcool se vor adăuga peste carne atunci când sunt complet răcite.

Pentru a ști cum să marinezi carnea de porc, mai trebuie să cunoști și ce importanță au condimentele în preparate pentru sănătate.

Alte lichide folosite pentru a marina carnea sunt sucurile de fructe și de legume. Sucurile acidulare sunt cele mai des folosite. Pentru a marina carnea de porc sunt ideale sucurile proaspete din lămâie sau portocale, dar și cele din ananas, papaya sau ghimbir. Enzimele din conținutul acestora sunt benefice pentru în frăgezirea cărnii. Acestea pătrund rapid în interiorul cărnii, iar timpul de marinare se poate scurta până la 30-40 de minute.

Pe lângă alcool și sucul de fructe se folosește și uleiul, în amestec cu acestea. Acesta are un rol deosebit în formarea unei cruste gustoase la suprafața fripturii de porc.

Care sunt condimentele folosite pentru o marinadă perfectă

Ingredientul principal, dintre cele solide, pentru orice marinadă este sarea. Aceasta are rolul de a pătrunde foarte adânc în interiorul cărnii și a facilita aromatizarea acesteia cu aromele ingredientelor folosite.

Alte ingrediente solide folosite pentru marinare mai sunt ceapa și usturoiul. Acestea nu ar trebui să lipsească din marinade. Se adaugă tocate în compozițiile lichide și oferă o savoare minunată cărnii.

Frunzele proaspete sau uscate de salvie, rozmarin, oregano sau cimbru mai pot fi adăugate în marinade. Chimenul măcinat, boiaua de ardei iute și dulce sau afumată, boabele de coriandru și cele de muștar, măcinate și acestea, oferă arome plăcute marinadei.

Cum să marinezi carnea de porc și cât timp durează marinarea

Pentru a marina carnea corect, mai întâi o vei porționa bucăți mai mici. Apoi îndepărtezi tendoanele și surplusul de grăsime. Cu ajutorul ciocanului pentru șnițele, bate ușor carnea, apoi înțeap-o cu furculița sau cu o țepușă din loc în loc.

Într-un vas de sticlă sau de ceramică pregătește unul din baițurile prezentate mai sus. Adaugă condimentele preferate și scufundă bucățile de carne în acest amestec. Amestecă bine carnea cu marinada, acoperă vasul ermetic și pune-l la rece. Poți pune carnea împreună cu marinada în pungi de plastic cu fermoare de vidare. Videază pungile și pune-le la frigider.

În funcție de tipul cărnii folosite diferă și timpul de marinare al acesteia. De exemplu, pentru coastele de porc timpul aproximativ de marinare este de oră, la temperatura camerei. Însă pentru mușchiul de porc, cotletul sau ceafa, timpul de preparare poate dura chiar și 1-2 zile.

Descoperă și care sunt cele mai bune marinade, pentru fiecare tip de carne.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Coaste de porc cu vin la cuptor, pe un platou negru cu un bol cu ketchup și usturoi
Galerie foto
Coaste de porc cu vin la cuptor, fragede și savuroase
Coaste de porc cu vin la cuptor, fragede și savuroase
Coaste de porc la cuptor porționate pe platou, alături de roșii proaspete
Galerie foto
Coaste de porc la cuptor, frăgezite cu vin roșu
Coaste de porc la cuptor, frăgezite cu vin roșu
Felii de mușchiuleț de porc cu portocale și crenguțe de rozmarin, la tigaie
Galerie foto
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Ana Brenda Contreras a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Urmează să devină mămică în doar câteva zile
Ana Brenda Contreras a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Urmează să devină mămică în doar câteva zile
Ana Brenda Contreras a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Urmează să devină mămică în doar câteva zile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta Hips Dont Lie. Piesa a împlinit 20 de ani 
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta „Hips Don’t Lie”. Piesa a împlinit 20 de ani 
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta „Hips Don’t Lie”. Piesa a împlinit 20 de ani 
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
fresh
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
închide