Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Poți face și acasă friptură de vită la fel de bună ca un bucătar. Secretul este să o pregătești corect înainte. Îți prezentăm cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită.
Să faci friptură de vită nu înseamnă doar să scoți carnea din frigider și să o pui pe o tigaie încinsă. Este nevoie de mult mai multă pregătire înainte de a o expune la tratament termic. Totul începe încă de la magazin. Trebuie să alegi carnea potrivită pentru ceea ce vrei să gătești. Apoi este important să știi cât de făcută vrei să fie carnea.
Odată ce ai ajuns cu bucata de carnea acasă urmează partea cea mai interesantă: marinarea. Acest lucru nu înseamnă că o pui într-un sos și aștepți să prindă aromă. Trebuie să alegi ingredientele potrivite, carnea să aibă o anumită temperatură și să respecți timpul de marinare.
Metode pentru marinarea cărnii de vită
Carnea de vită se lasă la marinat din două motive: pentru un gust mai bun și pentru textură. Odată ce marinada intră în contact cu bucata de carne, țesuturile încep să se rupă făcând-o mai fragedă.
Alegerea ingredientelor pentru marinadă poate fi subiectivă pentru că depinde și de gusturilor celor care vor mânca friptura.
Poți pune oțet din vin roșu, sos de soia, ulei de măsline, usturoi, ceapă albă, rozmarin, cimbru, sare, piper și sos Worcestershire. Ține cont de faptul că vei avea nevoie de aproximativ 250 ml de marinadă pentru fiecare 450 – 1000 g de carne de vită.
Toate ingredientele lichide se amestecă bine într-un bol, iar apoi se pun usturoiul pisat și ceapa tăiată felii foarte subțiri. La final se pun sarea, piperul și ierburile aromatice și se amestecă bine cât să se combine.
Dacă ți se pare mai simplu poți să faci marinada direct în pungă și să adaugi la final carnea de vită. În loc de punga cu fermoar mai poți folosi orice recipient de sticlă sau de inox, de preferat cu capac. Dacă nu ai, atunci poți acoperi foarte bine vasul cu folie alimentară. Află ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic carne roșie.
Cum folosești sosul pentru marinadă
După ce sosul pentru marinadă este gata se pune carnea într-o pungă cu fermoar și se toarnă toată compoziția. Se sigilează și se dă la rece pentru maximum două ore.
O poți lăsa și o oră și va fi perfectă. Dacă va sta prea mult în marinadă aroma acesteia va acoperi cu totul gustul cărnii și nu te vei mai bucura de friptură.
Totuși, dacă ai o bucată de carne mai matură și scopul tău este să o frăgezești atunci timpul pentru marinare va fi mai mare, între 6 și 24 de ore. Poți încerca și rețeta de sos de usturoi cu miere. O rețetă ideală pentru preparatele cu carne.
Odată ce carnea este marinată poți să o gătești cum vrei. Usuc-o cu un prosop de hârtie astfel încât să fie bine uscată. Cel mai indicat este să o pui pe un grătar foarte bine încins. Poate fi gătită și la cuptor sau la tigaie dacă aceste metode îți plac mai mult sau îți sunt mai la îndemână.