Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Această tartă cu ciocolată albă și zmeură este un desert rafinat, cu un contrast perfect între dulceața mătăsoasă a ciocolatei albe și aciditatea delicată a zmeurei. Texturile, ca și aromele, se întrepătrund armonios.

Galerie foto
Tarta este elegantă, ușor de preparat și cu un efect garantat la servire. O poți prepara atât pentru deliciul de zi cu zi, cât și pentru o masă festivă sau pentru atunci când ai invitați. Va arăta spectaculos în secțiune și va cuceri atât gusturile, cât și privirile.
Această tartă îmbină armonios două straturi cu texturi cuceritoare. Primul este un aluat fraged tip pâte sucrée, ușor crocant, care susține perfect crema. Al doilea este o cremă ganache fină de ciocolată albă, realizată cu smântână dulce și infuzată cu vanilie în care se adaugă din belșug zmeură proaspătă.
Ciocolata albă oferă o notă dulce și catifelată, iar zmeura echilibrează desertul prin prospețime și ușoară aciditate. Este o tartă de vară, ideală de servit rece, în felii subțiri. Descoperă și o rețetă de tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pas cu pas pentru delicioasa tartă cu ciocolată albă și zmeură.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului fraged, care necesită un timp de frământare, un timp de relaxare la rece și un alt timp de coacere. Crema o poți prepara în timp ce aluatul stă la rece.
Cum prepari aluatul de tartă cu ciocolată albă și zmeură
Amestecă făina, sarea și zahărul într-un bol. Adaugă untul rece și frământă rapid cu vârful degetelor până obții o textură nisipoasă. Adaugă gălbenușul și 1–2 linguri de apă rece. Frământă cât să se lege aluatul.
Formează o bilă, aplatizeaz-o, învelește în folie și pune-o la frigider pentru 30 de minute.
După acest interval de timp scoate aluatul de la rece și întinde aluatul într-o foaie de cca 3–4 mm. Transferă-l în forma de tartă unsă și înțeapă-l cu furculița din loc în loc la bază. Așază o hârtie de copt în interior și adaugă peste ea greutăți (fasole, năut, bile ceramice).
Coace crusta de tartă în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 15 minute. Apoi înlătură hârtia cu greutățile și mai coace crusta încă 10 min fără, până devine ușor aurie.
Las-o să se răcească complet.
Prepară crema de ciocolată
Toacă ciocolata albă mărunt și pune-o într-un bol.
Încălzește smântâna lichidă până aproape de punctul de fierbere. Toarnă smântâna peste ciocolată, lasă 1 minut, apoi amestecă până se topește complet. Adaugă vanilia și un praf de sare.
Lasă crema să se răcească ușor (dar nu să se întărească).
Asamblare și sugestii de servire pentru tarta cu ciocolată albă și zmeură
Toarnă crema în interiorul crustei de tartă, răcită. Așază deasupra zmeură din belșug și înfige-o ușor în interiorul cremei de ciocolată.
Pune tarta la frigider pentru cel puțin 3–4 ore (ideal peste noapte) ca să se întărească crema.
Presară fistic mărunțit deasupra înainte de servire. Opțional, poți adăuga frunze de mentă pentru prospețime și contrast vizual.
Poți servi tarta cu un coulis de zmeură pentru un efect elegant și acidulat.

Galerie foto

