Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale

Există deserturi care nu au nevoie de artificii pentru a impresiona, iar tarta franțuzească cu ciocolată este unul dintre ele. Eleganța ei vine din simplitate, din contrastul perfect între crusta fragedă, ușor crocantă, și umplutură densă, catifelată, cu note de cacao pură și vanilie.

tartă franțuzească cu ciocolată
Tarta franțuzească cu ciocolată este un desert bogat, cremos, perfect pentru ocazii speciale/ Shutterstock

Secretul acestei tarte nu stă doar în ingrediente, ci și în răbdarea cu care se respectă fiecare pas. Aluatul trebuie lăsat să se odihnească, ca să capete acea textură sfărâmicioasă care se topește în gură, iar crema de ciocolată se gătește încet, la temperatură controlată, pentru a deveni mătăsoasă și lucioasă. Nimic nu se grăbește, totul se construiește cu grijă, așa cum se fac deserturile clasice franțuzești, care cer atenție și răsplătesc cu rafinament.

Citește și

Rețetă de tartă fanțuzească cu ciocolată

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rezultatul este o tartă de o frumusețe sobră, cu gust intens, care nu are nevoie de decoruri elaborate. Odată răcită, se taie perfect și rămâne fină până a doua zi. Poate fi servită simplu sau cu un moț de frișcă neîndulcită, care îi subliniază echilibrul între dulce, amar și untos.

Cantitate: o tartă cu diametrul de 23 cm

Ingrediente

  • Pentru aluat (Pâte Sucrée)
  • 140 g unt nesărat, la temperatura camerei
  • 75 g zahăr pudră
  • 1 ou, la temperatura camerei
  • 25 g făină de migdale
  • ¼ linguriță de sare
  • 250 g făină albă
  • 1 albuș de ou (pentru uns crusta după coacerea în orb)
  • Pentru cremă de ciocolata
  • 170 g ciocolată neagră (minimum 60% cacao)
  • 1 ou întreg, la temperatura camerei
  • 1 gălbenuș, la temperatura camerei
  • 25 g zahăr
  • 240 ml smântână dulce (pentru frișcă)
  • 2 linguri rom brun (opțional)
  • 1 linguriță extract de vanilie

Mod de preparare

Se amestecă untul cu zahărul pudră. În bolul mixerului (cu paleta) sau într-un vas mare, se combină untul moale cu zahărul pudră. Se amestecă până se obține o cremă fină și omogenă, fără a introduce aer în exces. Se adaugă oul, făina de migdale și sarea. Compoziția de unt se completează cu oul întreg, făina de migdale și sarea. Se amestecă până la omogenizare completă.

Făina se pune toată deodată și se amestecă la viteză mică, doar până când aluatul se adună într-o bilă. În momentul în care se leagă, se oprește imediat mixarea – altfel textura fragedă va fi compromisă. Aluatul se împarte în două discuri egale, care se învelesc în folie alimentară.

Se pune la frigider pentru minimum 2 ore, ideal peste noapte, ca să se relaxeze glutenul și să se întărească untul. Apoi se întinde aluatul. Se lucrează rapid, pentru a nu se înmuia prea tare. Se presară puțină făină pe suprafață și pe sucitor, iar aluatul se întinde până la o grosime de 3–4 mm, rulând din centru spre margini, în toate direcțiile. Se ridică din când în când pentru a nu se lipi.

Aluatul se așază cu grijă într-o formă de tartă cu diametrul de 23 cm. Se apasă ușor pe margini fără a-l întinde, ca să nu se retragă la copt. Excesul se taie cu un cuțit ascuțit, iar baza se înțeapă cu furculița. Forma se pune la frigider sau congelator pentru 30 de minute.

Între timp, cuptorul se preîncălzește la 175°C. Se așează o hârtie de copt peste aluat și se umple cu bile ceramice, fasole sau orez. Se coace 18–20 de minute. Se îndepărtează apoi greutățile și hârtia, se unge crusta cu albuș (păstrând gălbenușul pentru cremă) și se mai coace 6–7 minute, până când devine ușor aurie.

Cremă de ciocolată

Pentru crema de ciocolată. Se preîncălzește cuptorul 160°C. 2. Se topește ciocolata. Se pune pe foc mic o cratiță cu 2–3 cm de apă. Deasupra se așează un bol termorezistent cu bucăți de ciocolată, fără ca fundul bolului să atingă apa. Se topește ciocolata amestecând din când în când. După topire, se strecoară și se păstrează caldă.

Se pregătește amestecul de ou. Într-un bol mic, se bat oul întreg, gălbenușul, zahărul și 2 linguri de smântână dulce, până când se obține o compoziție ușor spumoasă.

Se temperează oul. Restul de smântână se aduce până aproape de punctul de fierbere. Se toarnă jumătate peste amestecul de ou, amestecând continuu, apoi se revarsă totul în cratița cu smântâna fierbinte.

Se gătește crema. Se pune cratița din nou pe foc mic și se gătește compoziția, amestecând continuu cu telul, până ajunge la 70°C (aprox. 2 minute). Crema nu trebuie să fiarbă. Crema fierbinte se toarnă peste ciocolata topită, printr-o sită. Se adaugă vanilia și romul, dacă se folosește. Se amestecă lent, din centru spre margini, cu o spatulă, până la omogenizare completă, evitând formarea de bule de aer.

Compoziția de ciocolată se toarnă în crusta coaptă și se coace 8–9 minute. Marginile trebuie să fie ușor închegate, iar centrul încă fluid – se va întări pe măsură ce se răcește. Tarta se lasă să se răcească la temperatura camerei cel puțin 2 ore înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tartă cu pere și ciocolată
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Urme albe pe ciocolată
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolată caldă în stil italian
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide