Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale

Există deserturi care nu au nevoie de artificii pentru a impresiona, iar tarta franțuzească cu ciocolată este unul dintre ele. Eleganța ei vine din simplitate, din contrastul perfect între crusta fragedă, ușor crocantă, și umplutură densă, catifelată, cu note de cacao pură și vanilie.

tartă franțuzească cu ciocolată
Tarta franțuzească cu ciocolată este un desert bogat, cremos, perfect pentru ocazii speciale/ Shutterstock

Secretul acestei tarte nu stă doar în ingrediente, ci și în răbdarea cu care se respectă fiecare pas. Aluatul trebuie lăsat să se odihnească, ca să capete acea textură sfărâmicioasă care se topește în gură, iar crema de ciocolată se gătește încet, la temperatură controlată, pentru a deveni mătăsoasă și lucioasă. Nimic nu se grăbește, totul se construiește cu grijă, așa cum se fac deserturile clasice franțuzești, care cer atenție și răsplătesc cu rafinament.

Citește și

Rețetă de tartă fanțuzească cu ciocolată

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rezultatul este o tartă de o frumusețe sobră, cu gust intens, care nu are nevoie de decoruri elaborate. Odată răcită, se taie perfect și rămâne fină până a doua zi. Poate fi servită simplu sau cu un moț de frișcă neîndulcită, care îi subliniază echilibrul între dulce, amar și untos.

Cantitate: o tartă cu diametrul de 23 cm

Ingrediente

  • Pentru aluat (Pâte Sucrée)
  • 140 g unt nesărat, la temperatura camerei
  • 75 g zahăr pudră
  • 1 ou, la temperatura camerei
  • 25 g făină de migdale
  • ¼ linguriță de sare
  • 250 g făină albă
  • 1 albuș de ou (pentru uns crusta după coacerea în orb)
  • Pentru cremă de ciocolata
  • 170 g ciocolată neagră (minimum 60% cacao)
  • 1 ou întreg, la temperatura camerei
  • 1 gălbenuș, la temperatura camerei
  • 25 g zahăr
  • 240 ml smântână dulce (pentru frișcă)
  • 2 linguri rom brun (opțional)
  • 1 linguriță extract de vanilie

Mod de preparare

Se amestecă untul cu zahărul pudră. În bolul mixerului (cu paleta) sau într-un vas mare, se combină untul moale cu zahărul pudră. Se amestecă până se obține o cremă fină și omogenă, fără a introduce aer în exces. Se adaugă oul, făina de migdale și sarea. Compoziția de unt se completează cu oul întreg, făina de migdale și sarea. Se amestecă până la omogenizare completă.

Făina se pune toată deodată și se amestecă la viteză mică, doar până când aluatul se adună într-o bilă. În momentul în care se leagă, se oprește imediat mixarea – altfel textura fragedă va fi compromisă. Aluatul se împarte în două discuri egale, care se învelesc în folie alimentară.

Se pune la frigider pentru minimum 2 ore, ideal peste noapte, ca să se relaxeze glutenul și să se întărească untul. Apoi se întinde aluatul. Se lucrează rapid, pentru a nu se înmuia prea tare. Se presară puțină făină pe suprafață și pe sucitor, iar aluatul se întinde până la o grosime de 3–4 mm, rulând din centru spre margini, în toate direcțiile. Se ridică din când în când pentru a nu se lipi.

Aluatul se așază cu grijă într-o formă de tartă cu diametrul de 23 cm. Se apasă ușor pe margini fără a-l întinde, ca să nu se retragă la copt. Excesul se taie cu un cuțit ascuțit, iar baza se înțeapă cu furculița. Forma se pune la frigider sau congelator pentru 30 de minute.

Între timp, cuptorul se preîncălzește la 175°C. Se așează o hârtie de copt peste aluat și se umple cu bile ceramice, fasole sau orez. Se coace 18–20 de minute. Se îndepărtează apoi greutățile și hârtia, se unge crusta cu albuș (păstrând gălbenușul pentru cremă) și se mai coace 6–7 minute, până când devine ușor aurie.

Cremă de ciocolată

Pentru crema de ciocolată. Se preîncălzește cuptorul 160°C. 2. Se topește ciocolata. Se pune pe foc mic o cratiță cu 2–3 cm de apă. Deasupra se așează un bol termorezistent cu bucăți de ciocolată, fără ca fundul bolului să atingă apa. Se topește ciocolata amestecând din când în când. După topire, se strecoară și se păstrează caldă.

Se pregătește amestecul de ou. Într-un bol mic, se bat oul întreg, gălbenușul, zahărul și 2 linguri de smântână dulce, până când se obține o compoziție ușor spumoasă.

Se temperează oul. Restul de smântână se aduce până aproape de punctul de fierbere. Se toarnă jumătate peste amestecul de ou, amestecând continuu, apoi se revarsă totul în cratița cu smântâna fierbinte.

Se gătește crema. Se pune cratița din nou pe foc mic și se gătește compoziția, amestecând continuu cu telul, până ajunge la 70°C (aprox. 2 minute). Crema nu trebuie să fiarbă. Crema fierbinte se toarnă peste ciocolata topită, printr-o sită. Se adaugă vanilia și romul, dacă se folosește. Se amestecă lent, din centru spre margini, cu o spatulă, până la omogenizare completă, evitând formarea de bule de aer.

Compoziția de ciocolată se toarnă în crusta coaptă și se coace 8–9 minute. Marginile trebuie să fie ușor închegate, iar centrul încă fluid – se va întări pe măsură ce se răcește. Tarta se lasă să se răcească la temperatura camerei cel puțin 2 ore înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi pe un suport alb
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
humus de sfeclă
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Urme albe pe ciocolată
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolată caldă în stil italian
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
rețetă ciocolată caldă cremoasă servită într-o cană albă
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
tartă franțuzească cu ciocolată
06:30
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Brownie de sfeclă roșie
06:08
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
carne de pui și condimente pe o masă
05:39
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
9 noiembrie, 06:02
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
ce beneficii are sfecla pentru sănătate
9 noiembrie, 05:09
Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
9 noiembrie, 05:03
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
plăcintă de dovleac în stil american
8 noiembrie, 06:37
Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică
paste cu ton și roșii
8 noiembrie, 05:44
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Kate Middleton a avut o apariție elegantă la Remembrance Sunday. Evenimentul a marcat un moment important pentru Prințul George
Kate Middleton a avut o apariție elegantă la Remembrance Sunday. Evenimentul a marcat un moment important pentru Prințul George
Kate Middleton a avut o apariție elegantă la Remembrance Sunday. Evenimentul a marcat un moment important pentru Prințul George
Destinaţie exotică pentru români, de Revelion. Cât costă o noapte în apartamentul Angelinei Jolie
Destinaţie exotică pentru români, de Revelion. Cât costă o noapte în apartamentul Angelinei Jolie
Destinaţie exotică pentru români, de Revelion. Cât costă o noapte în apartamentul Angelinei Jolie
Ce se va întâmpla dacă Rinat Ahmetov va cumpăra una dintre cele mai mari afaceri din România
Ce se va întâmpla dacă Rinat Ahmetov va cumpăra una dintre cele mai mari afaceri din România
Ce se va întâmpla dacă Rinat Ahmetov va cumpăra una dintre cele mai mari afaceri din România
Zodiile care trăiesc un miracol până la finalul anului 2025. Viața lor se va schimba complet
Zodiile care trăiesc un miracol până la finalul anului 2025. Viața lor se va schimba complet
Zodiile care trăiesc un miracol până la finalul anului 2025. Viața lor se va schimba complet
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Beneficiile consumului de ridichii negre
Beneficiile consumului de ridichii negre
Beneficiile consumului de ridichii negre
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
fresh
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi

Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi

Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi

Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă

Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă

Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică

Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică

Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane

Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane

Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat

Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
închide