Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Sfaturile oferite de Chef Roxana Blenche

Într-un nou episod al emisiunii BeautiFood, Chef Roxana Blenche le-a prezentat pasionaților de gastronomie câteva tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Descoperă și tu cum arată legumele tăiate julien sau cum le poți toca brunoise.

Publicat: 18 iulie 2022, 14:21 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:07
Un bucătar taie o ceapă folosind tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie.
Înainte de a învăța cum să tai legumele într-o anumită formă, este important să exersezi modul în care manevrezi cuțitul / Shutterstock

Legumele se taie diferit în funcție de textură și de mâncarea pentru care sunt pregătite. Printre primele lucruri pe care un bucătar trebuie să le învețe, atunci când decide să își construiască o carieră în acest domeniu, se numără tipurile de tăieturi.

Roxana Blenche a dezvăluit pas cu pas ce tehnici de tăiere a legumelor există și care sunt pașii de urmat pentru a toca alimentele în forma dorită, în cadrul show-ului BeautiFood, disponibil în AntenaPLAY.

Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie

Înainte de a învăța cum să tai legumele într-o anumită formă, este important să exersezi modul în care manevrezi cuțitul. Conform Roxanei Blenche, “degetul nu se ține niciodată pe lama cuțitului, vârful acestuia se așază pe blatul de lucru, iar mișcarea de tăiere este una de du-te, vino”, adică urmărește direcția față-spate.

Descoperă care sunt cele mai populare tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie, prezentate de una dintre cele mai îndrăgite concurente din sezonul 8 al emisiunii Chefi La Cuțite. Pentru această demonstrație, Roxana Blenche a ales să folosească morcovi, țelină, cartofi, ardei iute și ceapă albă. 

Julienne

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Această tăietură este una fină, iar rezultatul final este asemănător bețelor de chibrit. Folosind această tehnică, legumele, în cazul de față morcovul, sunt tăiate în felii subțiri, pe care le poți adăuga apoi în salate sau alte preparate preferate. Pentru această tehnică, Roxana Blenche îți recomandă să tai morcovul în trei părți egale, grosimea ideală fiind de 2 milimetri și lungimea de 6-7 centimetri.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor julienne
Grosimea ideală a fâșiilor de morcov e de 2 milimetri grosime și 6-7 centimetri lungime / Shutterstock

Brunoise

Tehnica de tăiere brunoise se realizează pornind de la legume tăiate julienne și este cea mai fină tăietură sub formă de cub. Dimensiunea legumelor tăiate în această manieră este de 2/2 milimetri. Taie mai întâi morcovul julien, întoarce fâșiile și mai taie o dată, pe lățime pentru a obține forma dorită.

Chef Blenche subliniază faptul că există și tăieturi fine julienne și brunoise. Te întrebi probabil cum poți obține acest rezultat? Ia o fâșie de morcov și taie-o mult, mult mai subțire. Atât pe lățime, cât și pe lungime. Urmează apoi pașii specificați anterior, iar rezultatul va fi cel scontat.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor brunoise
Dimensiunea legumelor tăiate în această manieră este de 2/2 milimetri / Shutterstock

Rondele

Aceasta este poate cea mai simplă tehnică de tăiat legumele și cea mai populară în rândul pasionaților de gătit. Primul lucru pe care îl înveți atunci când intri în bucătărie este să tai rondele. Fie de morcov, fie de ceapă, rondelele sunt folosite la aproape toate tipurile de preparate.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor rondele
Rondelele de legume sunt folosite la aproape toate tipurile de preparate / Shutterstock

Cuburi

Această tehnică este asemănătoare cu tehnica brunoise, singura diferență fiind reprezentată de dimensiune. Cuburile rezultate prin tăierea legumelor pot fi de dimensiuni mari, medii sau mici. Cuburile mari măsoară pâna la 5/5 milimetri, cele medii au aproximativ 3/3 milimetri, iar cele mici intră la categoria brunoise și fine brunoise.

Pentru a tăia morvocul cuburi, taie-i mai întâi una dintră părțile laterale. Vei obține astfel o bază, iar bucata de morcov va avea mai multă stabilitate pe tocător. Apoi, continuă să tai toate părțile laterale. După ce ai finalizat aceast proces, taie cuburile în funcție de preferințe și de forma dorită.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor cuburi
Cuburile mari măsoară pâna la 5/5 milimetri, cele medii au aproximativ 3/3 milimetri, iar cele mici intră la categoria brunoise și fine brunoise / Shutterstock

Țărănească

Această tehnică presupune tăierea bucăților de morcov în felii mai grosuțe. Tăietura țărănească este ideală pentru consumul morcovului crud sau pentru fierberea și pregătirea lui pentru salată de boeuf ori pentru gratinare.

Tăietura țărănească este cunoscută în toate bucătăriile lumii sub această denumire. Tot ce trebuie să faci este să tai morcovul în două jumătăți, longitudinal și apoi continuă procesul de tăiere.

Morcov tăiat folosind tehnica țărănească de tăiere a legumelor
Tăietura țătănească ideală pentru consumul morcovului crud sau pentru fierberea și pregătirea lui pentru salată de boeuf sau gratinare / Shutterstock

Jardiniere

Atunci când vrei să tragi în tigaie legumele, dar nu ai idee cum le poți taia pentru a începe procesul de gătire, poți apela cu încrede la tehnica de tăiere jardiniere.

Revenind la morcov, taie felii de morcov ceva mai groase, pe care ulterior le porționezi sub formă de bastonașe cu o grosime de 3/3 milimetri și o lungime de 2 centimetri.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor jardiniere
Folosind tehnica jardiniere, morcovul trebuie să aibă la final formă de bastonașe cu o grosime de 3/3 milimetri și o lungime de 2 centimetri / Shutterstock

Tehnici de tăiere a cepei

Datorită texturii sale, ceapa poate fi tăiata doar julienne, brunoise și peștișori. Aceasta din urmă este o tehnică de tăiere care are o denumire populară, pe care chefii evită să o utilizeze în bucătărie, spune Roxana Blenche.

Secretul este să fixezi ceapa cu degetul mare de la mâna cu care o ții, ca să nu-ți alunece și să nu te tai. Astfel îți vor ieși bine feliile de ceapă tăiată julienne.

Pentru tăietura brunoise, ai nevoie de un cuțit cu lama foarte subțire. Feliile de ceapă nu se taie complet, pentru a evita destrămarea alimentului. Taie ceapa pe lățime, dar cu grijă să nu ajungi cu tăietura până în capăt. Apoi, cu ajutorul unui cuțit mare, taie ceapa în bucățele fine.

Ceapă albă tăiată folosind tehnica de tăiere a legumelor brunoise
Secretul este să fixezi ceapa cu degetul mare de la mâna cu care o ții, ca să nu-ți alunece și să nu te tai / Shutterstock

Dacă ești novice în bucătărie, sunt șanse mari ca aceste tăieturi să nu îți iasă din prima. Nu te demoraliza și continuă să exersezi. Nimeni nu s-a născut învățat.

În materialul VIDEO de mai jos, Roxana Blenche îți explică pas cu pas cum să realizezi tăierea legumelor precum un maestru bucătar.

Cum se caramelizează morcovii

Morcovii caramelizați sunt delicioși ca garnitură pentru fripturi fragede și condimentate. În plus, pot fi savurați și de persoanele vegetariene sau de cele care țin post dacă sunt trași în tigaie în ulei vegetal, nu în unt.

Pentru a începe procesul de preparare termică, pune într-o tigaie puțin unt. După ce acesta s-a topit, pune cuburile de morcov și bucățile tăiate jardiniere. Adaugă un praf de sare și puțin zahăr.

În acest punct, ai la dispoziție două variante: fie continui caramelizarea în cuptor, fie lași în continuare tigaia pe aragaz.

Dacă optezi pentru varianta mai complexă de gătire, pune hârtie de copt în tigaie și dă-o să se gătească timp de 10-15 minute, în cuptor.

În cazul în care nu ai prea mult timp la dispoziție, alege varianta rapidă, aceea de a carameliza morcovul în tigaie. După ce ai pus totul în tigaie, las-o pe foc până când morcovul capătă o culoare mai intensă.

Poți să caramelizezi în aceeași manieră țelină sau sfeclă.

Tăieturile sunt importante chiar și în salatele de fructe. Descoperă modul inedit în care Chef Roxana Blenche pregătește acest desert răcoros și aromat.

CELE MAI CITITE
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucată de mușchiuleț de porc cu legume și sos de muștar
Video
Mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume. Rețetă simplă de la Roxana Blenche
Mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume. Rețetă simplă de la Roxana Blenche
Salată de fructe specială, așezată într-un bol transparent.
Video
Salată de fructe specială. Propunerea Roxanei Blenche pentru un desert spectaculos
Salată de fructe specială. Propunerea Roxanei Blenche pentru un desert spectaculos
Piept de pui în crustă de cașcaval cu sparanghel
Video
Piept de pui în crustă de cașcaval cu varză chinezească. Rețetă simplă și gustoasă
Piept de pui în crustă de cașcaval cu varză chinezească. Rețetă simplă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
25 noiembrie, 05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
închide