Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Sfaturile oferite de Chef Roxana Blenche

Într-un nou episod al emisiunii BeautiFood, Chef Roxana Blenche le-a prezentat pasionaților de gastronomie câteva tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Descoperă și tu cum arată legumele tăiate julien sau cum le poți toca brunoise.

Publicat: 18 iulie 2022, 14:21 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:07
Un bucătar taie o ceapă folosind tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie.
Înainte de a învăța cum să tai legumele într-o anumită formă, este important să exersezi modul în care manevrezi cuțitul / Shutterstock

Legumele se taie diferit în funcție de textură și de mâncarea pentru care sunt pregătite. Printre primele lucruri pe care un bucătar trebuie să le învețe, atunci când decide să își construiască o carieră în acest domeniu, se numără tipurile de tăieturi.

Roxana Blenche a dezvăluit pas cu pas ce tehnici de tăiere a legumelor există și care sunt pașii de urmat pentru a toca alimentele în forma dorită, în cadrul show-ului BeautiFood, disponibil în AntenaPLAY.

Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie

Înainte de a învăța cum să tai legumele într-o anumită formă, este important să exersezi modul în care manevrezi cuțitul. Conform Roxanei Blenche, „degetul nu se ține niciodată pe lama cuțitului, vârful acestuia se așază pe blatul de lucru, iar mișcarea de tăiere este una de du-te, vino”, adică urmărește direcția față-spate.

Descoperă care sunt cele mai populare tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie, prezentate de una dintre cele mai îndrăgite concurente din sezonul 8 al emisiunii Chefi La Cuțite. Pentru această demonstrație, Roxana Blenche a ales să folosească morcovi, țelină, cartofi, ardei iute și ceapă albă. 

Julienne

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Această tăietură este una fină, iar rezultatul final este asemănător bețelor de chibrit. Folosind această tehnică, legumele, în cazul de față morcovul, sunt tăiate în felii subțiri, pe care le poți adăuga apoi în salate sau alte preparate preferate. Pentru această tehnică, Roxana Blenche îți recomandă să tai morcovul în trei părți egale, grosimea ideală fiind de 2 milimetri și lungimea de 6-7 centimetri.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor julienne
Grosimea ideală a fâșiilor de morcov e de 2 milimetri grosime și 6-7 centimetri lungime / Shutterstock

Brunoise

Tehnica de tăiere brunoise se realizează pornind de la legume tăiate julienne și este cea mai fină tăietură sub formă de cub. Dimensiunea legumelor tăiate în această manieră este de 2/2 milimetri. Taie mai întâi morcovul julien, întoarce fâșiile și mai taie o dată, pe lățime pentru a obține forma dorită.

Chef Blenche subliniază faptul că există și tăieturi fine julienne și brunoise. Te întrebi probabil cum poți obține acest rezultat? Ia o fâșie de morcov și taie-o mult, mult mai subțire. Atât pe lățime, cât și pe lungime. Urmează apoi pașii specificați anterior, iar rezultatul va fi cel scontat.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor brunoise
Dimensiunea legumelor tăiate în această manieră este de 2/2 milimetri / Shutterstock

Rondele

Aceasta este poate cea mai simplă tehnică de tăiat legumele și cea mai populară în rândul pasionaților de gătit. Primul lucru pe care îl înveți atunci când intri în bucătărie este să tai rondele. Fie de morcov, fie de ceapă, rondelele sunt folosite la aproape toate tipurile de preparate.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor rondele
Rondelele de legume sunt folosite la aproape toate tipurile de preparate / Shutterstock

Cuburi

Această tehnică este asemănătoare cu tehnica brunoise, singura diferență fiind reprezentată de dimensiune. Cuburile rezultate prin tăierea legumelor pot fi de dimensiuni mari, medii sau mici. Cuburile mari măsoară pâna la 5/5 milimetri, cele medii au aproximativ 3/3 milimetri, iar cele mici intră la categoria brunoise și fine brunoise.

Pentru a tăia morvocul cuburi, taie-i mai întâi una dintră părțile laterale. Vei obține astfel o bază, iar bucata de morcov va avea mai multă stabilitate pe tocător. Apoi, continuă să tai toate părțile laterale. După ce ai finalizat aceast proces, taie cuburile în funcție de preferințe și de forma dorită.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor cuburi
Cuburile mari măsoară pâna la 5/5 milimetri, cele medii au aproximativ 3/3 milimetri, iar cele mici intră la categoria brunoise și fine brunoise / Shutterstock

Țărănească

Această tehnică presupune tăierea bucăților de morcov în felii mai grosuțe. Tăietura țărănească este ideală pentru consumul morcovului crud sau pentru fierberea și pregătirea lui pentru salată de boeuf ori pentru gratinare.

Tăietura țărănească este cunoscută în toate bucătăriile lumii sub această denumire. Tot ce trebuie să faci este să tai morcovul în două jumătăți, longitudinal și apoi continuă procesul de tăiere.

Morcov tăiat folosind tehnica țărănească de tăiere a legumelor
Tăietura țătănească ideală pentru consumul morcovului crud sau pentru fierberea și pregătirea lui pentru salată de boeuf sau gratinare / Shutterstock

Jardiniere

Atunci când vrei să tragi în tigaie legumele, dar nu ai idee cum le poți taia pentru a începe procesul de gătire, poți apela cu încrede la tehnica de tăiere jardiniere.

Revenind la morcov, taie felii de morcov ceva mai groase, pe care ulterior le porționezi sub formă de bastonașe cu o grosime de 3/3 milimetri și o lungime de 2 centimetri.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor jardiniere
Folosind tehnica jardiniere, morcovul trebuie să aibă la final formă de bastonașe cu o grosime de 3/3 milimetri și o lungime de 2 centimetri / Shutterstock

Tehnici de tăiere a cepei

Datorită texturii sale, ceapa poate fi tăiata doar julienne, brunoise și peștișori. Aceasta din urmă este o tehnică de tăiere care are o denumire populară, pe care chefii evită să o utilizeze în bucătărie, spune Roxana Blenche.

Secretul este să fixezi ceapa cu degetul mare de la mâna cu care o ții, ca să nu-ți alunece și să nu te tai. Astfel îți vor ieși bine feliile de ceapă tăiată julienne.

Pentru tăietura brunoise, ai nevoie de un cuțit cu lama foarte subțire. Feliile de ceapă nu se taie complet, pentru a evita destrămarea alimentului. Taie ceapa pe lățime, dar cu grijă să nu ajungi cu tăietura până în capăt. Apoi, cu ajutorul unui cuțit mare, taie ceapa în bucățele fine.

Ceapă albă tăiată folosind tehnica de tăiere a legumelor brunoise
Secretul este să fixezi ceapa cu degetul mare de la mâna cu care o ții, ca să nu-ți alunece și să nu te tai / Shutterstock

Dacă ești novice în bucătărie, sunt șanse mari ca aceste tăieturi să nu îți iasă din prima. Nu te demoraliza și continuă să exersezi. Nimeni nu s-a născut învățat.

În materialul VIDEO de mai jos, Roxana Blenche îți explică pas cu pas cum să realizezi tăierea legumelor precum un maestru bucătar.

Cum se caramelizează morcovii

Morcovii caramelizați sunt delicioși ca garnitură pentru fripturi fragede și condimentate. În plus, pot fi savurați și de persoanele vegetariene sau de cele care țin post dacă sunt trași în tigaie în ulei vegetal, nu în unt.

Pentru a începe procesul de preparare termică, pune într-o tigaie puțin unt. După ce acesta s-a topit, pune cuburile de morcov și bucățile tăiate jardiniere. Adaugă un praf de sare și puțin zahăr.

În acest punct, ai la dispoziție două variante: fie continui caramelizarea în cuptor, fie lași în continuare tigaia pe aragaz.

Dacă optezi pentru varianta mai complexă de gătire, pune hârtie de copt în tigaie și dă-o să se gătească timp de 10-15 minute, în cuptor.

În cazul în care nu ai prea mult timp la dispoziție, alege varianta rapidă, aceea de a carameliza morcovul în tigaie. După ce ai pus totul în tigaie, las-o pe foc până când morcovul capătă o culoare mai intensă.

Poți să caramelizezi în aceeași manieră țelină sau sfeclă.

Tăieturile sunt importante chiar și în salatele de fructe. Descoperă modul inedit în care Chef Roxana Blenche pregătește acest desert răcoros și aromat.

CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Clătite de post cu lapte vegetal pe un tocător de lemn
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucată de mușchiuleț de porc cu legume și sos de muștar
Video
Mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume. Rețetă simplă de la Roxana Blenche
Mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume. Rețetă simplă de la Roxana Blenche
Salată de fructe specială, așezată într-un bol transparent.
Video
Salată de fructe specială. Propunerea Roxanei Blenche pentru un desert spectaculos
Salată de fructe specială. Propunerea Roxanei Blenche pentru un desert spectaculos
Piept de pui în crustă de cașcaval cu sparanghel
Video
Piept de pui în crustă de cașcaval cu varză chinezească. Rețetă simplă și gustoasă
Piept de pui în crustă de cașcaval cu varză chinezească. Rețetă simplă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
20 aprilie, 06:31
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
20 aprilie, 06:22
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
mai multe tipuri de paste
19 aprilie, 06:12
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
19 aprilie, 05:05
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
18 aprilie, 05:02
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Clătite de post cu bere pe un tocător de lemn
18 aprilie, 04:48
Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Proteina din semințe de dovleac: beneficii pentru sănătatea organismului. De ce e în preferințele nutriționiștilor
Proteina din semințe de dovleac: beneficii pentru sănătatea organismului. De ce e în preferințele nutriționiștilor
Proteina din semințe de dovleac: beneficii pentru sănătatea organismului. De ce e în preferințele nutriționiștilor
Toată ţara intră sub avertizare de vreme severă. ANM anunţă ninsori şi viscol la munte, ploi torenţiale şi vânt puternic în rest
Toată ţara intră sub avertizare de vreme severă. ANM anunţă ninsori şi viscol la munte, ploi torenţiale şi vânt puternic în rest
Toată ţara intră sub avertizare de vreme severă. ANM anunţă ninsori şi viscol la munte, ploi torenţiale şi vânt puternic în rest
Neluţu Varga a devenit tătic! Cine este frumoasa blondă care l-a făcut cel mai fericit bărbat pe patronul lui CFR Cluj
Neluţu Varga a devenit tătic! Cine este frumoasa blondă care l-a făcut cel mai fericit bărbat pe patronul lui CFR Cluj
Neluţu Varga a devenit tătic! Cine este frumoasa blondă care l-a făcut cel mai fericit bărbat pe patronul lui CFR Cluj
Rezultate Loto azi, 21 aprilie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 21 aprilie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 21 aprilie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Cunoaște-o pe Şerif Sezer din Golden Boy – Dragoste rebelă. Fiica sa, Deniz Arna, este de asemenea o actriță îndrăgită
Cunoaște-o pe Şerif Sezer din Golden Boy – Dragoste rebelă. Fiica sa, Deniz Arna, este de asemenea o actriță îndrăgită
Cunoaște-o pe Şerif Sezer din Golden Boy – Dragoste rebelă. Fiica sa, Deniz Arna, este de asemenea o actriță îndrăgită
AI poate prezice când demisionează angajații. Cum ar putea estima această decizie
AI poate prezice când demisionează angajații. Cum ar putea estima această decizie
AI poate prezice când demisionează angajații. Cum ar putea estima această decizie
Crumble cu rubarbă și căpșuni
Crumble cu rubarbă și căpșuni
Crumble cu rubarbă și căpșuni
Brioșe cu legume pentru copii. Rețeta de care aveai nevoie pentru o zi de weekend
Brioșe cu legume pentru copii. Rețeta de care aveai nevoie pentru o zi de weekend
Brioșe cu legume pentru copii. Rețeta de care aveai nevoie pentru o zi de weekend
Taylor Swift a lansat albumul The Tortured Poets Department, care conține cântece despre Joe Alwyn și Matty Healy, foștii iubiți ai artistei
Taylor Swift a lansat albumul „The Tortured Poets Department”, care conține cântece despre Joe Alwyn și Matty Healy, foștii iubiți ai artistei
Taylor Swift a lansat albumul „The Tortured Poets Department”, care conține cântece despre Joe Alwyn și Matty Healy, foștii iubiți ai artistei
Proprietățile medicinale ale ceaiului de mure. Cum îți pot sprijini funcționarea organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de mure. Cum îți pot sprijini funcționarea organismului
Proprietățile medicinale ale ceaiului de mure. Cum îți pot sprijini funcționarea organismului
fresh
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat

Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat

Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat

Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine

Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine

Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat

Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat

4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos

4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
închide