Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Sfaturile oferite de Chef Roxana Blenche

Într-un nou episod al emisiunii BeautiFood, Chef Roxana Blenche le-a prezentat pasionaților de gastronomie câteva tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie. Descoperă și tu cum arată legumele tăiate julien sau cum le poți toca brunoise.

Publicat: 18 iulie 2022, 14:21 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:07
Un bucătar taie o ceapă folosind tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie.
Înainte de a învăța cum să tai legumele într-o anumită formă, este important să exersezi modul în care manevrezi cuțitul / Shutterstock

Legumele se taie diferit în funcție de textură și de mâncarea pentru care sunt pregătite. Printre primele lucruri pe care un bucătar trebuie să le învețe, atunci când decide să își construiască o carieră în acest domeniu, se numără tipurile de tăieturi.

Roxana Blenche a dezvăluit pas cu pas ce tehnici de tăiere a legumelor există și care sunt pașii de urmat pentru a toca alimentele în forma dorită, în cadrul show-ului BeautiFood, disponibil în AntenaPLAY.

Tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie

Înainte de a învăța cum să tai legumele într-o anumită formă, este important să exersezi modul în care manevrezi cuțitul. Conform Roxanei Blenche, „degetul nu se ține niciodată pe lama cuțitului, vârful acestuia se așază pe blatul de lucru, iar mișcarea de tăiere este una de du-te, vino”, adică urmărește direcția față-spate.

Descoperă care sunt cele mai populare tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie, prezentate de una dintre cele mai îndrăgite concurente din sezonul 8 al emisiunii Chefi La Cuțite. Pentru această demonstrație, Roxana Blenche a ales să folosească morcovi, țelină, cartofi, ardei iute și ceapă albă. 

Julienne

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Această tăietură este una fină, iar rezultatul final este asemănător bețelor de chibrit. Folosind această tehnică, legumele, în cazul de față morcovul, sunt tăiate în felii subțiri, pe care le poți adăuga apoi în salate sau alte preparate preferate. Pentru această tehnică, Roxana Blenche îți recomandă să tai morcovul în trei părți egale, grosimea ideală fiind de 2 milimetri și lungimea de 6-7 centimetri.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor julienne
Grosimea ideală a fâșiilor de morcov e de 2 milimetri grosime și 6-7 centimetri lungime / Shutterstock

Brunoise

Tehnica de tăiere brunoise se realizează pornind de la legume tăiate julienne și este cea mai fină tăietură sub formă de cub. Dimensiunea legumelor tăiate în această manieră este de 2/2 milimetri. Taie mai întâi morcovul julien, întoarce fâșiile și mai taie o dată, pe lățime pentru a obține forma dorită.

Chef Blenche subliniază faptul că există și tăieturi fine julienne și brunoise. Te întrebi probabil cum poți obține acest rezultat? Ia o fâșie de morcov și taie-o mult, mult mai subțire. Atât pe lățime, cât și pe lungime. Urmează apoi pașii specificați anterior, iar rezultatul va fi cel scontat.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor brunoise
Dimensiunea legumelor tăiate în această manieră este de 2/2 milimetri / Shutterstock

Rondele

Aceasta este poate cea mai simplă tehnică de tăiat legumele și cea mai populară în rândul pasionaților de gătit. Primul lucru pe care îl înveți atunci când intri în bucătărie este să tai rondele. Fie de morcov, fie de ceapă, rondelele sunt folosite la aproape toate tipurile de preparate.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor rondele
Rondelele de legume sunt folosite la aproape toate tipurile de preparate / Shutterstock

Cuburi

Această tehnică este asemănătoare cu tehnica brunoise, singura diferență fiind reprezentată de dimensiune. Cuburile rezultate prin tăierea legumelor pot fi de dimensiuni mari, medii sau mici. Cuburile mari măsoară pâna la 5/5 milimetri, cele medii au aproximativ 3/3 milimetri, iar cele mici intră la categoria brunoise și fine brunoise.

Pentru a tăia morvocul cuburi, taie-i mai întâi una dintră părțile laterale. Vei obține astfel o bază, iar bucata de morcov va avea mai multă stabilitate pe tocător. Apoi, continuă să tai toate părțile laterale. După ce ai finalizat aceast proces, taie cuburile în funcție de preferințe și de forma dorită.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor cuburi
Cuburile mari măsoară pâna la 5/5 milimetri, cele medii au aproximativ 3/3 milimetri, iar cele mici intră la categoria brunoise și fine brunoise / Shutterstock

Țărănească

Această tehnică presupune tăierea bucăților de morcov în felii mai grosuțe. Tăietura țărănească este ideală pentru consumul morcovului crud sau pentru fierberea și pregătirea lui pentru salată de boeuf ori pentru gratinare.

Tăietura țărănească este cunoscută în toate bucătăriile lumii sub această denumire. Tot ce trebuie să faci este să tai morcovul în două jumătăți, longitudinal și apoi continuă procesul de tăiere.

Morcov tăiat folosind tehnica țărănească de tăiere a legumelor
Tăietura țătănească ideală pentru consumul morcovului crud sau pentru fierberea și pregătirea lui pentru salată de boeuf sau gratinare / Shutterstock

Jardiniere

Atunci când vrei să tragi în tigaie legumele, dar nu ai idee cum le poți taia pentru a începe procesul de gătire, poți apela cu încrede la tehnica de tăiere jardiniere.

Revenind la morcov, taie felii de morcov ceva mai groase, pe care ulterior le porționezi sub formă de bastonașe cu o grosime de 3/3 milimetri și o lungime de 2 centimetri.

Morcov tăiat folosind tehnica de tăiere a legumelor jardiniere
Folosind tehnica jardiniere, morcovul trebuie să aibă la final formă de bastonașe cu o grosime de 3/3 milimetri și o lungime de 2 centimetri / Shutterstock

Tehnici de tăiere a cepei

Datorită texturii sale, ceapa poate fi tăiata doar julienne, brunoise și peștișori. Aceasta din urmă este o tehnică de tăiere care are o denumire populară, pe care chefii evită să o utilizeze în bucătărie, spune Roxana Blenche.

Secretul este să fixezi ceapa cu degetul mare de la mâna cu care o ții, ca să nu-ți alunece și să nu te tai. Astfel îți vor ieși bine feliile de ceapă tăiată julienne.

Pentru tăietura brunoise, ai nevoie de un cuțit cu lama foarte subțire. Feliile de ceapă nu se taie complet, pentru a evita destrămarea alimentului. Taie ceapa pe lățime, dar cu grijă să nu ajungi cu tăietura până în capăt. Apoi, cu ajutorul unui cuțit mare, taie ceapa în bucățele fine.

Ceapă albă tăiată folosind tehnica de tăiere a legumelor brunoise
Secretul este să fixezi ceapa cu degetul mare de la mâna cu care o ții, ca să nu-ți alunece și să nu te tai / Shutterstock

Dacă ești novice în bucătărie, sunt șanse mari ca aceste tăieturi să nu îți iasă din prima. Nu te demoraliza și continuă să exersezi. Nimeni nu s-a născut învățat.

În materialul VIDEO de mai jos, Roxana Blenche îți explică pas cu pas cum să realizezi tăierea legumelor precum un maestru bucătar.

Cum se caramelizează morcovii

Morcovii caramelizați sunt delicioși ca garnitură pentru fripturi fragede și condimentate. În plus, pot fi savurați și de persoanele vegetariene sau de cele care țin post dacă sunt trași în tigaie în ulei vegetal, nu în unt.

Pentru a începe procesul de preparare termică, pune într-o tigaie puțin unt. După ce acesta s-a topit, pune cuburile de morcov și bucățile tăiate jardiniere. Adaugă un praf de sare și puțin zahăr.

În acest punct, ai la dispoziție două variante: fie continui caramelizarea în cuptor, fie lași în continuare tigaia pe aragaz.

Dacă optezi pentru varianta mai complexă de gătire, pune hârtie de copt în tigaie și dă-o să se gătească timp de 10-15 minute, în cuptor.

În cazul în care nu ai prea mult timp la dispoziție, alege varianta rapidă, aceea de a carameliza morcovul în tigaie. După ce ai pus totul în tigaie, las-o pe foc până când morcovul capătă o culoare mai intensă.

Poți să caramelizezi în aceeași manieră țelină sau sfeclă.

Tăieturile sunt importante chiar și în salatele de fructe. Descoperă modul inedit în care Chef Roxana Blenche pregătește acest desert răcoros și aromat.

CELE MAI CITITE
Clătite cu șuncă și cașcaval pe o farfurie, două clătite secționate
Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun
Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun
Salată Mimoza în vas de sticlă oval
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
Trei pateuri cu ciuperci și ardei, două secționate pe un platou alb și un ștergar albastru
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Ciorba de perișoare cu borș într-un castron alb
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Cuburi din supă concentrată de pui pe o farfurie albă
Cuburi din supă concentrată de pui, pentru mâncăruri delicioase
Cuburi din supă concentrată de pui, pentru mâncăruri delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucată de mușchiuleț de porc cu legume și sos de muștar
Video
Mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume. Rețetă simplă de la Roxana Blenche
Mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume. Rețetă simplă de la Roxana Blenche
Salată de fructe specială, așezată într-un bol transparent.
Video
Salată de fructe specială. Propunerea Roxanei Blenche pentru un desert spectaculos
Salată de fructe specială. Propunerea Roxanei Blenche pentru un desert spectaculos
Piept de pui în crustă de cașcaval cu sparanghel
Video
Piept de pui în crustă de cașcaval cu varză chinezească. Rețetă simplă și gustoasă
Piept de pui în crustă de cașcaval cu varză chinezească. Rețetă simplă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ouă balut puse într-un castron albastru
09:57
Balut, cel mai controversat fel de mâncare din lume Balut, cel mai controversat fel de mâncare din lume
Crochete de cartofi cu cașcaval, unua secționată, alături de un platou cu roșii și frunze de pătrunjel
08:34
Crochete de cartofi cu cașcaval. Rețetă simplă de gustare delicioasă Crochete de cartofi cu cașcaval. Rețetă simplă de gustare delicioasă
persoana notând o retetă cu ingredientele alături
06:41
Rețete cu 5 ingrediente care te vor salva atunci când nu ai timp pentru gătit Rețete cu 5 ingrediente care te vor salva atunci când nu ai timp pentru gătit
Mini tarte mărțișor, cu gem de zmeură și bezea, decorate cu mentă
06:30
Mini tarte cu gem și bezea. Rețetă de mărțișor dulce Mini tarte cu gem și bezea. Rețetă de mărțișor dulce
mâncare de ștevie cu usturoi
29 februarie, 06:15
Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta
Cacio e pepe puse într-o farfurie albă
29 februarie, 06:02
Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente
Bol cu năut fiert alături de un bol cu năut nefiert, pentru a afla cum se fierbe năutul
29 februarie, 05:24
Cum se fierbe năutul. Proprietăți, beneficii și rețete culinare Cum se fierbe năutul. Proprietăți, beneficii și rețete culinare
brownie fără făină pe o tavă
29 februarie, 05:09
Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
1
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terciul de ovăz este una dintre cele mai populare și sănătoase opțiuni pentru micul dejun, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și versatilitatea în preparare. Încărcat cu fibre, proteine și nutrienți esențiali,...
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
2
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Pentru atunci când ai poftă de o prăjitură cu mere, dar nu ai timp de copt blaturi, îți oferim o rețetă de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată. Este...
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
3
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu este un desert originar din Italia preparat în mod tradițional din pișcoturi înmuiate în cafea și cremă de brânză mascarpone. Pe cât este de delicios, pe atât este de bogat...
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
4
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Pentru gustări savuroase servite de-a lungul zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive, avem pentru tine o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac. Te va cuceri la...
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
5
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Această prăjitură cu iaurt are o textura moale și cremoasa. Ai nevoie de doar 3 ingrediente și nu vei folosi făină, unt sau ulei. Din acest motiv este mai sănătos decât majoritatea...
Parteneri
Cea mai norocoasă zi în luna martie 2024, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele
Cea mai norocoasă zi în luna martie 2024, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele
Cea mai norocoasă zi în luna martie 2024, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele
Satul din România unde soarele răsare de două ori. A fost desemnat destinaţia anului 2024: peste 100.000 de turişti îl vizitează anual
Satul din România unde soarele "răsare" de două ori. A fost desemnat destinaţia anului 2024: peste 100.000 de turişti îl vizitează anual
Satul din România unde soarele "răsare" de două ori. A fost desemnat destinaţia anului 2024: peste 100.000 de turişti îl vizitează anual
Răsfăţ total pentru soţia lui Dorin Goian. Nadia este de o frumuseţe răpitoare şi a întors toate privirile pe Insula Milionarilor
Răsfăţ total pentru soţia lui Dorin Goian. Nadia este de o frumuseţe răpitoare şi a întors toate privirile pe Insula Milionarilor
Răsfăţ total pentru soţia lui Dorin Goian. Nadia este de o frumuseţe răpitoare şi a întors toate privirile pe Insula Milionarilor
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături la Bacău | Imagini emoționante
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături la Bacău | Imagini emoționante
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături la Bacău | Imagini emoționante
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
Tinder a fost dat în judecată din cauza efectului pe care l-ar avea asupra utilizatorilor. De ce e acuzată aplicația de dating
Tinder a fost dat în judecată din cauza efectului pe care l-ar avea asupra utilizatorilor. De ce e acuzată aplicația de dating
Tinder a fost dat în judecată din cauza efectului pe care l-ar avea asupra utilizatorilor. De ce e acuzată aplicația de dating
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Ariana Grande a vorbit despre scandalul din 2023 în care fost implicat și Ethan Slater: Asta fac tabloidele, în special femeilor
Ariana Grande a vorbit despre scandalul din 2023 în care fost implicat și Ethan Slater: „Asta fac tabloidele, în special femeilor”
Ariana Grande a vorbit despre scandalul din 2023 în care fost implicat și Ethan Slater: „Asta fac tabloidele, în special femeilor”
Alimente bogate în seleniu. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea
Alimente bogate în seleniu. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea
Alimente bogate în seleniu. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea
fresh
Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie

Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie

Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie

Piept de pui cu lămâie la cuptor. Rețetă de friptură fragedă și delicioasă

Piept de pui cu lămâie la cuptor. Rețetă de friptură fragedă și delicioasă

Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta

Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta

Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente

Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente

Ruladă de cacao cu migdale și creme de ciocolată. Rețeta cu caise din compot

Ruladă de cacao cu migdale și creme de ciocolată. Rețeta cu caise din compot
închide