Tort Doboș. Rețeta de tort cu multe straturi

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Ungurească

Pentru a-i cuceri pe cei dragi cu un tort delicios și cu aspect elegant, îți recomandăm să prepari rețeta de tort Doboș. Este rețeta unui tort cu multe straturi, ce cucerește atât papilele cât și privirile.

Tort Doboș pe un platou de sticlă
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se decorează cu migdale și nuci caramelizate / Shutterstock

Rețeta tortului are origini în bucătăria ungurească. Are la bază foi subțiri de pandișpan, umplute cu o cremă de ciocolata cu unt și vanilie. Una dintre foi va fi secționată în forme triunghiulare, în funcție de câte porții va avea tortul. Bucățile triunghiulare din această foaie sunt glazurate cu zahăr ars, oferind un decor spectaculos tortului, dar și un gust delicios.

Citește și

Tortul doboș poate fi preparat în mod clasic, sub formă rotundă, dar și în formă dreptunghiulară. Tot din categoria rețetelor de torturi cu multe straturi, dar mai ușor de preparat este și rețeta de tort de clătite cu ciocolată și alune de pădure. O poți încerca și tu, dar până atunci îți recomandă să încerci rețeta de tort Doboș, detaliată mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti aluatul pentru blaturile tortului. Este vorba de aluatul clasic de pandișpan. Iar în timp ce blaturile se coc, poți prepara și crema, pentru a avea timp să se răcească.

Glazura de zahăr ars cu care vei decora una dintre foile de pandișpan se prepară după montarea tortului.

Cum prepari blaturile pentru tort Doboș

Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Adaugă jumătate din cantitatea de zahăr peste gălbenușuri și amestecă-le energic. Te oprești din amestecat atunci când zahărul este complet dizolvat, iar compoziția devine spumoasă și deschisă la culoare.

Peste albușuri adaugă un praf de sare și mixează-le până când devin cristaline. Amestecă-le cu cealaltă parte de zahăr, adăugată treptat. Vei obține o bezea fermă pe care o amesteci cu compoziția de gălbenușuri. Folosește o spatulă pentru a amesteca cele două compoziții.

Apoi încorporează pe rând: untul topit, vanilia și făina trecută prin sită.

Împarte compoziția în 6 părți și coace 6 foi de 22 cm diametrul, timp de 10-12 minute fiecare, la 175 de grade Celsius, în cuptorul încălzit.

Cum prepari crema de ciocolată cu unt

Pune o crăticioară pe baie de aburi și adaugă în ea ouăle, un praf de sare, zahărul pudră și vanilia. Amestecă  intens aceste ingrediente, până când compoziția rezultată își dublează volumul și se îngroașă ca o budincă. După fierberea cremei, transferă crăticioara în alt vas cu apă rece. Topește ciocolata la microunde sau tot pe baie de aburi și amestec-o cu crema fierbinte.

Pune untul moale într-un bol, adaugă pudra de cacao și amestecă până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă această compoziție în crema răcită și omogenizează bine crema.

După ce ai preparat crema, iar blaturile sunt răcite, pune zahărul la caramelizat cu apa și lasă-l până când capătă culoarea chihlimbarului.

Întinde zahărul caramelizat peste una dintre foile de pandișpan. Ia un cuțit cu lama subțire și trece-l prin unt, apoi secționează foaia de pandișpan glazurată cu caramel în 16 bucăți triunghiulare.

Cum montezi deliciosul tort Doboș

Ia un platou mare de tort și așază prima foaie de pandișpan. Întinde uniform peste foaie o parte din cremă. Așază a doua foaie și întinde peste ea următoarea parte de cremă. Continuă cu celelalte foi și cremă până când le termini. Oprește mai multă cremă pentru a îmbrăca tortul de jur împrejur și deasupra cu ea.

Apoi formează pe marginile de deasupra tortului 16 aveline din cremă.

Peste aceste aveline așază cele 16 triunghiuri de pandișpan glazurate cu zahăr, puțin înclinate.

Decorează tortul de jur împrejur cu nuci caramelizate și mărunțite și pune-l la rece pentru cel puțin 8 ore.

Secționează deliciosul tort Doboș așa încât fiecărei porții să-i revină câte o felie caramelizată.

Descoperă și o rețetă de tort cu alune și cafea.

Citește și
Tort Doboș văzut de sus
Galerie foto

Galerie foto

Porție de tort pusă pe o farfurie albă și alături de o furculiță
Tort Doboș pe un platou de sticlă
+0
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Blat simplu pentru tort pe un platou alb
Galerie foto
Blat simplu pentru tort și idei de creme potrivite blatului
Blat simplu pentru tort și idei de creme potrivite blatului
Blat de tort cu mac secționat
Galerie foto
Blat de tort cu mac. Un blat cu aspect spectaculos
Blat de tort cu mac. Un blat cu aspect spectaculos
Pandișpan cu cremă de vanilie și fructe de vară
Galerie foto
Prăjitura Vis de vară. Rețeta unui desert cu multe fructe și cremă de vanilie
Prăjitura Vis de vară. Rețeta unui desert cu multe fructe și cremă de vanilie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Ce se întâmplă cu vremea după Crăciun. Val de ger şi viscol în unele zone. Prognoza pentru luna ianuarie
Ce se întâmplă cu vremea după Crăciun. Val de ger şi viscol în unele zone. Prognoza pentru luna ianuarie
Ce se întâmplă cu vremea după Crăciun. Val de ger şi viscol în unele zone. Prognoza pentru luna ianuarie
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Când va fi înmormântat Ion Drăgan. Unde va fi locul de veci al artistului
Când va fi înmormântat Ion Drăgan. Unde va fi locul de veci al artistului
Când va fi înmormântat Ion Drăgan. Unde va fi locul de veci al artistului
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide