Tort Doboș. Rețeta de tort cu multe straturi

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Ungurească

Pentru a-i cuceri pe cei dragi cu un tort delicios și cu aspect elegant, îți recomandăm să prepari rețeta de tort Doboș. Este rețeta unui tort cu multe straturi, ce cucerește atât papilele cât și privirile.

Tort Doboș pe un platou de sticlă
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se decorează cu migdale și nuci caramelizate / Shutterstock

Rețeta tortului are origini în bucătăria ungurească. Are la bază foi subțiri de pandișpan, umplute cu o cremă de ciocolata cu unt și vanilie. Una dintre foi va fi secționată în forme triunghiulare, în funcție de câte porții va avea tortul. Bucățile triunghiulare din această foaie sunt glazurate cu zahăr ars, oferind un decor spectaculos tortului, dar și un gust delicios.

Citește și

Tortul doboș poate fi preparat în mod clasic, sub formă rotundă, dar și în formă dreptunghiulară. Tot din categoria rețetelor de torturi cu multe straturi, dar mai ușor de preparat este și rețeta de tort de clătite cu ciocolată și alune de pădure. O poți încerca și tu, dar până atunci îți recomandă să încerci rețeta de tort Doboș, detaliată mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti aluatul pentru blaturile tortului. Este vorba de aluatul clasic de pandișpan. Iar în timp ce blaturile se coc, poți prepara și crema, pentru a avea timp să se răcească.

Glazura de zahăr ars cu care vei decora una dintre foile de pandișpan se prepară după montarea tortului.

Cum prepari blaturile pentru tort Doboș

Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Adaugă jumătate din cantitatea de zahăr peste gălbenușuri și amestecă-le energic. Te oprești din amestecat atunci când zahărul este complet dizolvat, iar compoziția devine spumoasă și deschisă la culoare.

Peste albușuri adaugă un praf de sare și mixează-le până când devin cristaline. Amestecă-le cu cealaltă parte de zahăr, adăugată treptat. Vei obține o bezea fermă pe care o amesteci cu compoziția de gălbenușuri. Folosește o spatulă pentru a amesteca cele două compoziții.

Apoi încorporează pe rând: untul topit, vanilia și făina trecută prin sită.

Împarte compoziția în 6 părți și coace 6 foi de 22 cm diametrul, timp de 10-12 minute fiecare, la 175 de grade Celsius, în cuptorul încălzit.

Cum prepari crema de ciocolată cu unt

Pune o crăticioară pe baie de aburi și adaugă în ea ouăle, un praf de sare, zahărul pudră și vanilia. Amestecă  intens aceste ingrediente, până când compoziția rezultată își dublează volumul și se îngroașă ca o budincă. După fierberea cremei, transferă crăticioara în alt vas cu apă rece. Topește ciocolata la microunde sau tot pe baie de aburi și amestec-o cu crema fierbinte.

Pune untul moale într-un bol, adaugă pudra de cacao și amestecă până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă această compoziție în crema răcită și omogenizează bine crema.

După ce ai preparat crema, iar blaturile sunt răcite, pune zahărul la caramelizat cu apa și lasă-l până când capătă culoarea chihlimbarului.

Întinde zahărul caramelizat peste una dintre foile de pandișpan. Ia un cuțit cu lama subțire și trece-l prin unt, apoi secționează foaia de pandișpan glazurată cu caramel în 16 bucăți triunghiulare.

Cum montezi deliciosul tort Doboș

Ia un platou mare de tort și așază prima foaie de pandișpan. Întinde uniform peste foaie o parte din cremă. Așază a doua foaie și întinde peste ea următoarea parte de cremă. Continuă cu celelalte foi și cremă până când le termini. Oprește mai multă cremă pentru a îmbrăca tortul de jur împrejur și deasupra cu ea.

Apoi formează pe marginile de deasupra tortului 16 aveline din cremă.

Peste aceste aveline așază cele 16 triunghiuri de pandișpan glazurate cu zahăr, puțin înclinate.

Decorează tortul de jur împrejur cu nuci caramelizate și mărunțite și pune-l la rece pentru cel puțin 8 ore.

Secționează deliciosul tort Doboș așa încât fiecărei porții să-i revină câte o felie caramelizată.

Descoperă și o rețetă de tort cu alune și cafea.

Citește și
Tort Doboș văzut de sus
Galerie foto

Galerie foto

Porție de tort pusă pe o farfurie albă și alături de o furculiță
Tort Doboș pe un platou de sticlă
+0
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Blat simplu pentru tort pe un platou alb
Galerie foto
Blat simplu pentru tort și idei de creme potrivite blatului
Blat simplu pentru tort și idei de creme potrivite blatului
Blat de tort cu mac secționat
Galerie foto
Blat de tort cu mac. Un blat cu aspect spectaculos
Blat de tort cu mac. Un blat cu aspect spectaculos
Pandișpan cu cremă de vanilie și fructe de vară
Galerie foto
Prăjitura Vis de vară. Rețeta unui desert cu multe fructe și cremă de vanilie
Prăjitura Vis de vară. Rețeta unui desert cu multe fructe și cremă de vanilie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: Trebuie făcute reduceri. Singurii care vor primi măriri
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: "Trebuie făcute reduceri". Singurii care vor primi măriri
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: "Trebuie făcute reduceri". Singurii care vor primi măriri
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Semifinala Chefi la cuțite, 23 decembrie 2025. Ce probe i-au pus pe jar pe concurenți. Ultima jurizare s-a lăsat cu scântei
Semifinala Chefi la cuțite, 23 decembrie 2025. Ce probe i-au pus pe jar pe concurenți. Ultima jurizare s-a lăsat cu scântei
Semifinala Chefi la cuțite, 23 decembrie 2025. Ce probe i-au pus pe jar pe concurenți. Ultima jurizare s-a lăsat cu scântei
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide