Tort Doboș. Rețeta de tort cu multe straturi

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Ungurească

Pentru a-i cuceri pe cei dragi cu un tort delicios și cu aspect elegant, îți recomandăm să prepari rețeta de tort Doboș. Este rețeta unui tort cu multe straturi, ce cucerește atât papilele cât și privirile.

Tort Doboș pe un platou de sticlă
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se decorează cu migdale și nuci caramelizate / Shutterstock

Rețeta tortului are origini în bucătăria ungurească. Are la bază foi subțiri de pandișpan, umplute cu o cremă de ciocolata cu unt și vanilie. Una dintre foi va fi secționată în forme triunghiulare, în funcție de câte porții va avea tortul. Bucățile triunghiulare din această foaie sunt glazurate cu zahăr ars, oferind un decor spectaculos tortului, dar și un gust delicios.

Citește și

Tortul doboș poate fi preparat în mod clasic, sub formă rotundă, dar și în formă dreptunghiulară. Tot din categoria rețetelor de torturi cu multe straturi, dar mai ușor de preparat este și rețeta de tort de clătite cu ciocolată și alune de pădure. O poți încerca și tu, dar până atunci îți recomandă să încerci rețeta de tort Doboș, detaliată mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti aluatul pentru blaturile tortului. Este vorba de aluatul clasic de pandișpan. Iar în timp ce blaturile se coc, poți prepara și crema, pentru a avea timp să se răcească.

Glazura de zahăr ars cu care vei decora una dintre foile de pandișpan se prepară după montarea tortului.

Cum prepari blaturile pentru tort Doboș

Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Adaugă jumătate din cantitatea de zahăr peste gălbenușuri și amestecă-le energic. Te oprești din amestecat atunci când zahărul este complet dizolvat, iar compoziția devine spumoasă și deschisă la culoare.

Peste albușuri adaugă un praf de sare și mixează-le până când devin cristaline. Amestecă-le cu cealaltă parte de zahăr, adăugată treptat. Vei obține o bezea fermă pe care o amesteci cu compoziția de gălbenușuri. Folosește o spatulă pentru a amesteca cele două compoziții.

Apoi încorporează pe rând: untul topit, vanilia și făina trecută prin sită.

Împarte compoziția în 6 părți și coace 6 foi de 22 cm diametrul, timp de 10-12 minute fiecare, la 175 de grade Celsius, în cuptorul încălzit.

Cum prepari crema de ciocolată cu unt

Pune o crăticioară pe baie de aburi și adaugă în ea ouăle, un praf de sare, zahărul pudră și vanilia. Amestecă  intens aceste ingrediente, până când compoziția rezultată își dublează volumul și se îngroașă ca o budincă. După fierberea cremei, transferă crăticioara în alt vas cu apă rece. Topește ciocolata la microunde sau tot pe baie de aburi și amestec-o cu crema fierbinte.

Pune untul moale într-un bol, adaugă pudra de cacao și amestecă până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă această compoziție în crema răcită și omogenizează bine crema.

După ce ai preparat crema, iar blaturile sunt răcite, pune zahărul la caramelizat cu apa și lasă-l până când capătă culoarea chihlimbarului.

Întinde zahărul caramelizat peste una dintre foile de pandișpan. Ia un cuțit cu lama subțire și trece-l prin unt, apoi secționează foaia de pandișpan glazurată cu caramel în 16 bucăți triunghiulare.

Cum montezi deliciosul tort Doboș

Ia un platou mare de tort și așază prima foaie de pandișpan. Întinde uniform peste foaie o parte din cremă. Așază a doua foaie și întinde peste ea următoarea parte de cremă. Continuă cu celelalte foi și cremă până când le termini. Oprește mai multă cremă pentru a îmbrăca tortul de jur împrejur și deasupra cu ea.

Apoi formează pe marginile de deasupra tortului 16 aveline din cremă.

Peste aceste aveline așază cele 16 triunghiuri de pandișpan glazurate cu zahăr, puțin înclinate.

Decorează tortul de jur împrejur cu nuci caramelizate și mărunțite și pune-l la rece pentru cel puțin 8 ore.

Secționează deliciosul tort Doboș așa încât fiecărei porții să-i revină câte o felie caramelizată.

Descoperă și o rețetă de tort cu alune și cafea.

Citește și
Tort Doboș văzut de sus
Galerie foto

Galerie foto

Porție de tort pusă pe o farfurie albă și alături de o furculiță
Tort Doboș pe un platou de sticlă
+0
CELE MAI CITITE
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Blat simplu pentru tort pe un platou alb
Galerie foto
Blat simplu pentru tort și idei de creme potrivite blatului
Blat simplu pentru tort și idei de creme potrivite blatului
Blat de tort cu mac secționat
Galerie foto
Blat de tort cu mac. Un blat cu aspect spectaculos
Blat de tort cu mac. Un blat cu aspect spectaculos
Pandișpan cu cremă de vanilie și fructe de vară
Galerie foto
Prăjitura Vis de vară. Rețeta unui desert cu multe fructe și cremă de vanilie
Prăjitura Vis de vară. Rețeta unui desert cu multe fructe și cremă de vanilie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
câte zile se ține orezul în frigider
06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
14 decembrie, 05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Irinel Columbeanu a trecut la altă religie. Fostul om de afaceri s-a botezat înainte de sărbători
Irinel Columbeanu a trecut la altă religie. Fostul om de afaceri s-a botezat înainte de sărbători
Irinel Columbeanu a trecut la altă religie. Fostul om de afaceri s-a botezat înainte de sărbători
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
închide