Tort cu compot de dovleac și blat marmorat cu mac
Nu mai ai idei de rețete pentru torturi delicioase și spectaculoase, pe care să le prepari cu ocazia unor evenimente deosebite sau sărbători? Îți oferim mai jos o rețetă de tort cu compot de dovleac și blat marmorat cu mac. Te va cuceri combinația de arome și texturi, dar și aspectul spectaculos al tortului.
Galerie foto
Tot ce ai de făcut pentru acest tort este să prepari un blat simplu de pandișpan. Apoi pregătești o compoziție din semințe de mac. Pe aceasta o vei adăuga din loc în loc în aluatul de pandișpan, înainte de coacere. Va oferi blatului o textură deosebită și un aspect marmorat. Mai pregătești o cremă de mascarpone, la rece și un compot de dovleac, dacă nu îl ai deja preparat sau procurat.
Descoperă aici rețeta de compot de dovleac plăcintar, simplă și delicioasă. Iar în continuare, vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tort cu compot de dovleac și blat marmorat cu mac.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea compoziției din semințe de mac. Macină fin semințele și opărește-le cu laptele fiert împreună cu un praf de sare și zahărul. Adaugă esența și amestecă intens pentru omogenizare.
Apoi fierbe compoziția de mac la foc mic, până când macul se hidratează bine și absoarbe tot laptele. Lasă compoziția de mac la răcit, și adaugă în ea un ou întreg.
Cum prepari blatul pentru tort cu compot de dovleac
Adună ingredientele pe masa de lucru și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește și forma de copt în care așezi hârtie sau o ungi cu ulei.
Apoi separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presară puțină sare peste albușuri, apoi amestecă-le până când devin cristaline. Adaugă puțin câte puțin din cantitatea de zahăr, în timp ce amesteci intens. Te oprești din amestecat când obții o bezea foarte fermă. Următorul pas constă în încorporarea în bezea a gălbenușurilor amestecate cu coaja de lămâie. Iar ultimul pas constă în adăugarea treptată a făinii și omogenizarea aluatului.
Întinde aluatul obținut în tava pregătită și nivelează-l uniform la suprafață. Adaugă din loc în loc mici grămăjoare din compoziția de mac. Pune tava în cuptorul încălzit și coace blatul marmorat cu mac pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Cum prepari crema
În timp ce blatul de tort se coace, poți prepara crema de mascarpone.
Pune frișca rece în bolul mixerului și o amestec-o intens până când capătă consistență. Adaugă treptat din zahăr, în timp ce amesteci intens. Când frișca începe să capete fermitate, adaugă mascarpone și un praf de sare. Amestecă doar până la omogenizare și pune crema obținută la rece, până când se răcește bine blatul de tort.
Pentru a monta deliciosul tort cu compot de dovleac și blat marmorat cu mac, peste blatul răcit întinde uniform 2/3 din cantitatea de cremă. Folosește un săculeț de decorare cu dui stelat în capăt și pune crema oprită în el. Apoi creează mici aveline pe marginile de deasupra tortului. Adaugă bucățile de dovleac din compot, bine scurse, în interiorul acestei coronițe din cremă.
Pune siropul de la compot într-un ibric, pe foc, încălzește-l ușor și dizolvă în el gelatina transparentă. Întinde imediat jeleul obținut, peste bucățile de dovleac de deasupra tortului.
Peste grămăjoarele de cremă de deasupra tortului presară semințe de mac, pentru un plus de contrast. Lasă tortul la rece pentru 2-3 ore, apoi îl poți porționa.
Descoperă și o rețetă de tort cu aromă intensă de lămâie și blat din albușuri, pe care o poți prepara cu altă ocazie.
Galerie foto