Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci

Piureul de cartofi este unul dintre cele mai iubite și versatile preparate din bucătăria internațională, apreciat pentru textura sa fină și gustul delicat. Acesta poate fi servit drept garnitură alături de carne, pește sau legume, sau chiar ca fel principal. Iată cum să prepari cel mai bun piure de cartofi.

cel mai bun piure de cartofi pus într-un bol
Pentru piure ai nevoie de cartofi bogați în amidon/ Shutterstock

Piureul de cartofi poate fi personalizat prin adăugarea de ingrediente precum usturoi, parmezan, ierburi aromatice sau brânză.

De asemenea, pentru o variantă mai ușoară și mai sănătoasă, poți înlocui o parte din smântână sau unt cu iaurt sau brânză de vaci. Vei obține astfel un piure mai ușor, dar la fel de delicios. Piureul de cartofi se poate pregăti din timp și păstra la frigider.

Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este ușor de reîncălzit cu adăugarea unui pic de lapte sau smântână pentru a-i păstra textura cremoasă. Piureul de cartofi rămâne un preparat clasic, ce va impresiona întotdeauna prin simplitatea și rafinamentul său.

Citește și

Alege tipul potrivit de cartofi

Pentru a obține un piure de cartofi cremos și pufos, cel mai important factor nu este doar soiul de cartofi, ci și caracteristicile acestora. Alege cartofii care conțin mai mult amidon sunt cei mai buni pentru piure. Amidonul contribuie la obținerea unei texturi cremoase și ușor aerate.

Aceste cartofi sunt mai uscați și mai farinoși, ceea ce face ca piureul să fie mai fin. Cei mai buni cartofi cu conținut ridicat de amidon sunt cartofii „Russet” (în special soiul Russet Burbank) și cartofii „Yukon Gold”.

Cartofii pentru piure trebuie să fie mai uscați, astfel încât să absoarbă mai bine lichidele (lapte, smântână) și să nu devină apoși sau lipicioși. Cartofii cu textură mai umedă, precum cei de tip „waxy” (ex. cartofii noi), pot face ca piureul să fie prea dens și lipicios.

Pentru un piure perfect folosește cartofi de dimensiuni mari. Aceștia au tendința de a conține mai mult amidon și mai puțină umiditate comparativ cu cei mici. Aceștia sunt, prin urmare, mai potriviți pentru piure, deoarece oferă o textură mai aerată și cremoasă.

Fierbe cartofii în mod corect

Atunci când faci piure trebuie să pui cartofii în apă rece și apoi să îi pui la fiert. Deși ar putea fi tentant să îi arunci în apa clocotită în speranța că se vor găti mai repede, nu este cea mai bună idee.

Dacă faci acest lucru există riscul ca la interior cartofii să rămână tari la interior, în timp ce părțile exterioare se gătesc mai repede și se vor destrăma.

Pune sare în apa în care fierbi cartofii

Sarea se adaugă în apa în care fierbi cartofii pentru piure pentru a spori aroma acestora și pentru a ajuta la extragerea excesului de apă din cartofi, ceea ce contribuie la o textură mai bună.

Când cartofii fierb în apă sărată, sarea pătrunde în tubercul și îmbunătățește gustul, evitând ca piureul să fie fad. De asemenea, sarea ajută la menținerea structurii cartofilor, prevenind ca aceștia să devină prea apoși, ceea ce ar putea afecta consistența piureului.

Nu pune laptele rece în piure

Laptele rece nu se pune în piure de cartofi deoarece poate afecta textura și temperatura finală a preparatului.

Când se adaugă lapte rece, acesta poate răci piureul, făcându-l mai greu de obținut o consistență cremoasă și fină.

De asemenea, laptele rece poate face ca grăsimile și amidonul din cartofi să se legă mai greu. Rezultatul final va fi un piure mai dens și mai puțin aerat. Pentru a obține un piure catifelat, laptele trebuie să fie încălzit înainte de a-l adăuga. În felul acesta se va integra ușor în cartofi și să ajute la obținerea unei texturi cremoase.

Nu procesa prea mult cartofii

Pentru a obține un piure pufos, este esențial să pasezi cartofii corect. Folosește un instrument care să ajute la obținerea unei texturi fine și aerate.

Cel mai bun mod de a pasa cartofii este să folosești un sita fină sau un tocător de piure (sau presă de cartofi). Acestea permit ca cartofii să fie pasați într-o formă delicată, fără a-i transforma în pastă lipicioasă.

Evită folosirea unui blender sau a unui robot de bucătărie. Aceste aparate pot activa prea mult amidonul din cartofi și vor face piureul să devină dens și lipicios.

După ce cartofii au fost pasați, adaugă treptat laptele încălzit și untul, amestecând ușor, pentru a încorpora aer și a obține o textură pufoasă și cremoasă.

Prepararea piureului de cartofi din timp

Piureul de cartofi se poate prepara din timp, dar este important să urmezi câțiva pași pentru a-l păstra proaspăt și a-i menține textura cremoasă.

După ce ai pregătit piureul, lasă-l să se răcească complet la temperatura camerei, apoi depozitează-l într-un recipient ermetic în frigider.

Pentru a-l reîncălzi, adaugă puțin lapte sau smântână și încălzește-l pe foc mic sau la microunde, amestecând periodic pentru a preveni formarea unor bucăți.

Dacă piureul pare prea gros, poți adăuga mai mult lichid pentru a-l aduce la consistența dorită. De asemenea, este important să nu adaugi laptele prea rece la reîncălzire, pentru a nu afecta textura piureului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Galerie foto
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
salată de sfeclă
06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
30 noiembrie, 05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
fresh
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
închide