Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci

Piureul de cartofi este unul dintre cele mai iubite și versatile preparate din bucătăria internațională, apreciat pentru textura sa fină și gustul delicat. Acesta poate fi servit drept garnitură alături de carne, pește sau legume, sau chiar ca fel principal. Iată cum să prepari cel mai bun piure de cartofi.

cel mai bun piure de cartofi pus într-un bol
Pentru piure ai nevoie de cartofi bogați în amidon/ Shutterstock

Piureul de cartofi poate fi personalizat prin adăugarea de ingrediente precum usturoi, parmezan, ierburi aromatice sau brânză.

De asemenea, pentru o variantă mai ușoară și mai sănătoasă, poți înlocui o parte din smântână sau unt cu iaurt sau brânză de vaci. Vei obține astfel un piure mai ușor, dar la fel de delicios. Piureul de cartofi se poate pregăti din timp și păstra la frigider.

Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este ușor de reîncălzit cu adăugarea unui pic de lapte sau smântână pentru a-i păstra textura cremoasă. Piureul de cartofi rămâne un preparat clasic, ce va impresiona întotdeauna prin simplitatea și rafinamentul său.

Citește și

Alege tipul potrivit de cartofi

Pentru a obține un piure de cartofi cremos și pufos, cel mai important factor nu este doar soiul de cartofi, ci și caracteristicile acestora. Alege cartofii care conțin mai mult amidon sunt cei mai buni pentru piure. Amidonul contribuie la obținerea unei texturi cremoase și ușor aerate.

Aceste cartofi sunt mai uscați și mai farinoși, ceea ce face ca piureul să fie mai fin. Cei mai buni cartofi cu conținut ridicat de amidon sunt cartofii „Russet” (în special soiul Russet Burbank) și cartofii „Yukon Gold”.

Cartofii pentru piure trebuie să fie mai uscați, astfel încât să absoarbă mai bine lichidele (lapte, smântână) și să nu devină apoși sau lipicioși. Cartofii cu textură mai umedă, precum cei de tip „waxy” (ex. cartofii noi), pot face ca piureul să fie prea dens și lipicios.

Pentru un piure perfect folosește cartofi de dimensiuni mari. Aceștia au tendința de a conține mai mult amidon și mai puțină umiditate comparativ cu cei mici. Aceștia sunt, prin urmare, mai potriviți pentru piure, deoarece oferă o textură mai aerată și cremoasă.

Fierbe cartofii în mod corect

Atunci când faci piure trebuie să pui cartofii în apă rece și apoi să îi pui la fiert. Deși ar putea fi tentant să îi arunci în apa clocotită în speranța că se vor găti mai repede, nu este cea mai bună idee.

Dacă faci acest lucru există riscul ca la interior cartofii să rămână tari la interior, în timp ce părțile exterioare se gătesc mai repede și se vor destrăma.

Pune sare în apa în care fierbi cartofii

Sarea se adaugă în apa în care fierbi cartofii pentru piure pentru a spori aroma acestora și pentru a ajuta la extragerea excesului de apă din cartofi, ceea ce contribuie la o textură mai bună.

Când cartofii fierb în apă sărată, sarea pătrunde în tubercul și îmbunătățește gustul, evitând ca piureul să fie fad. De asemenea, sarea ajută la menținerea structurii cartofilor, prevenind ca aceștia să devină prea apoși, ceea ce ar putea afecta consistența piureului.

Nu pune laptele rece în piure

Laptele rece nu se pune în piure de cartofi deoarece poate afecta textura și temperatura finală a preparatului.

Când se adaugă lapte rece, acesta poate răci piureul, făcându-l mai greu de obținut o consistență cremoasă și fină.

De asemenea, laptele rece poate face ca grăsimile și amidonul din cartofi să se legă mai greu. Rezultatul final va fi un piure mai dens și mai puțin aerat. Pentru a obține un piure catifelat, laptele trebuie să fie încălzit înainte de a-l adăuga. În felul acesta se va integra ușor în cartofi și să ajute la obținerea unei texturi cremoase.

Nu procesa prea mult cartofii

Pentru a obține un piure pufos, este esențial să pasezi cartofii corect. Folosește un instrument care să ajute la obținerea unei texturi fine și aerate.

Cel mai bun mod de a pasa cartofii este să folosești un sita fină sau un tocător de piure (sau presă de cartofi). Acestea permit ca cartofii să fie pasați într-o formă delicată, fără a-i transforma în pastă lipicioasă.

Evită folosirea unui blender sau a unui robot de bucătărie. Aceste aparate pot activa prea mult amidonul din cartofi și vor face piureul să devină dens și lipicios.

După ce cartofii au fost pasați, adaugă treptat laptele încălzit și untul, amestecând ușor, pentru a încorpora aer și a obține o textură pufoasă și cremoasă.

Prepararea piureului de cartofi din timp

Piureul de cartofi se poate prepara din timp, dar este important să urmezi câțiva pași pentru a-l păstra proaspăt și a-i menține textura cremoasă.

După ce ai pregătit piureul, lasă-l să se răcească complet la temperatura camerei, apoi depozitează-l într-un recipient ermetic în frigider.

Pentru a-l reîncălzi, adaugă puțin lapte sau smântână și încălzește-l pe foc mic sau la microunde, amestecând periodic pentru a preveni formarea unor bucăți.

Dacă piureul pare prea gros, poți adăuga mai mult lichid pentru a-l aduce la consistența dorită. De asemenea, este important să nu adaugi laptele prea rece la reîncălzire, pentru a nu afecta textura piureului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Trei clătite cu dovleac în aluat rulate pe farfurie, cuțit și furculiță, o ceașcă cu cafea, un recipient cu miere, dovleac, și batoane de scorțișoară
Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare
Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, una în furculiță, secționată
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume în bol negru cu lingură, doi morcovi și pătrunjel verde
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne
Pumpkin Spice Latte
Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă
Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
carne congelată pe blat
05:31
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
ulei de palmier
13 noiembrie, 09:00
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
13 noiembrie, 08:30
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
13 noiembrie, 08:02
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
carne de porc și condimente
12 noiembrie, 07:59
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Pui cu legume în stil asiatic la wok
12 noiembrie, 06:40
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Trei burgeri de sfeclă roșie cu orez într-un bol cu salată
12 noiembrie, 05:42
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon pe un tocător de lemn
11 noiembrie, 06:14
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Sean Diddy Combs ar putea petrece mai mult timp în închisoare. Data eliberării ar fi fost amânată din cauza unor presupuse încălcări ale regulilor
Sean Diddy Combs ar putea petrece mai mult timp în închisoare. Data eliberării ar fi fost amânată din cauza unor presupuse încălcări ale regulilor
Sean Diddy Combs ar putea petrece mai mult timp în închisoare. Data eliberării ar fi fost amânată din cauza unor presupuse încălcări ale regulilor
10 lei litrul de motorină, scenariul negru al specialiştilor. Preţul creşte aproape zilnic
10 lei litrul de motorină, scenariul negru al specialiştilor. Preţul creşte aproape zilnic
10 lei litrul de motorină, scenariul negru al specialiştilor. Preţul creşte aproape zilnic
Afacerea de suflet a lui Gică Hagi, scoasă la vânzare. amp;#8220;Regele” are totuşi o condiţie
Afacerea de suflet a lui Gică Hagi, scoasă la vânzare. amp;#8220;Regele” are totuşi o condiţie
Afacerea de suflet a lui Gică Hagi, scoasă la vânzare. amp;#8220;Regele” are totuşi o condiţie
Ce echipă a câștigat Asia Express sezonul 8! Cine pleacă acasă cu marele premiu în valoare de 35.000 de euro
Ce echipă a câștigat Asia Express sezonul 8! Cine pleacă acasă cu marele premiu în valoare de 35.000 de euro
Ce echipă a câștigat Asia Express sezonul 8! Cine pleacă acasă cu marele premiu în valoare de 35.000 de euro
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Salată de sfeclă roșie cu avocado și rodie
Salată de sfeclă roșie cu avocado și rodie
Salată de sfeclă roșie cu avocado și rodie
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cât de eficient este masajul nervului vag? Ce spune știința despre trendul viral de pe rețelele sociale
Cât de eficient este masajul nervului vag? Ce spune știința despre trendul viral de pe rețelele sociale
Cât de eficient este masajul nervului vag? Ce spune știința despre trendul viral de pe rețelele sociale
fresh
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok

Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok

Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok

Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală

Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală

Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant

Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie

Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
închide