Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci

Piureul de cartofi este unul dintre cele mai iubite și versatile preparate din bucătăria internațională, apreciat pentru textura sa fină și gustul delicat. Acesta poate fi servit drept garnitură alături de carne, pește sau legume, sau chiar ca fel principal. Iată cum să prepari cel mai bun piure de cartofi.

cel mai bun piure de cartofi pus într-un bol
Pentru piure ai nevoie de cartofi bogați în amidon/ Shutterstock

Piureul de cartofi poate fi personalizat prin adăugarea de ingrediente precum usturoi, parmezan, ierburi aromatice sau brânză.

De asemenea, pentru o variantă mai ușoară și mai sănătoasă, poți înlocui o parte din smântână sau unt cu iaurt sau brânză de vaci. Vei obține astfel un piure mai ușor, dar la fel de delicios. Piureul de cartofi se poate pregăti din timp și păstra la frigider.

Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este ușor de reîncălzit cu adăugarea unui pic de lapte sau smântână pentru a-i păstra textura cremoasă. Piureul de cartofi rămâne un preparat clasic, ce va impresiona întotdeauna prin simplitatea și rafinamentul său.

Citește și

Alege tipul potrivit de cartofi

Pentru a obține un piure de cartofi cremos și pufos, cel mai important factor nu este doar soiul de cartofi, ci și caracteristicile acestora. Alege cartofii care conțin mai mult amidon sunt cei mai buni pentru piure. Amidonul contribuie la obținerea unei texturi cremoase și ușor aerate.

Aceste cartofi sunt mai uscați și mai farinoși, ceea ce face ca piureul să fie mai fin. Cei mai buni cartofi cu conținut ridicat de amidon sunt cartofii „Russet” (în special soiul Russet Burbank) și cartofii „Yukon Gold”.

Cartofii pentru piure trebuie să fie mai uscați, astfel încât să absoarbă mai bine lichidele (lapte, smântână) și să nu devină apoși sau lipicioși. Cartofii cu textură mai umedă, precum cei de tip „waxy” (ex. cartofii noi), pot face ca piureul să fie prea dens și lipicios.

Pentru un piure perfect folosește cartofi de dimensiuni mari. Aceștia au tendința de a conține mai mult amidon și mai puțină umiditate comparativ cu cei mici. Aceștia sunt, prin urmare, mai potriviți pentru piure, deoarece oferă o textură mai aerată și cremoasă.

Fierbe cartofii în mod corect

Atunci când faci piure trebuie să pui cartofii în apă rece și apoi să îi pui la fiert. Deși ar putea fi tentant să îi arunci în apa clocotită în speranța că se vor găti mai repede, nu este cea mai bună idee.

Dacă faci acest lucru există riscul ca la interior cartofii să rămână tari la interior, în timp ce părțile exterioare se gătesc mai repede și se vor destrăma.

Pune sare în apa în care fierbi cartofii

Sarea se adaugă în apa în care fierbi cartofii pentru piure pentru a spori aroma acestora și pentru a ajuta la extragerea excesului de apă din cartofi, ceea ce contribuie la o textură mai bună.

Când cartofii fierb în apă sărată, sarea pătrunde în tubercul și îmbunătățește gustul, evitând ca piureul să fie fad. De asemenea, sarea ajută la menținerea structurii cartofilor, prevenind ca aceștia să devină prea apoși, ceea ce ar putea afecta consistența piureului.

Nu pune laptele rece în piure

Laptele rece nu se pune în piure de cartofi deoarece poate afecta textura și temperatura finală a preparatului.

Când se adaugă lapte rece, acesta poate răci piureul, făcându-l mai greu de obținut o consistență cremoasă și fină.

De asemenea, laptele rece poate face ca grăsimile și amidonul din cartofi să se legă mai greu. Rezultatul final va fi un piure mai dens și mai puțin aerat. Pentru a obține un piure catifelat, laptele trebuie să fie încălzit înainte de a-l adăuga. În felul acesta se va integra ușor în cartofi și să ajute la obținerea unei texturi cremoase.

Nu procesa prea mult cartofii

Pentru a obține un piure pufos, este esențial să pasezi cartofii corect. Folosește un instrument care să ajute la obținerea unei texturi fine și aerate.

Cel mai bun mod de a pasa cartofii este să folosești un sita fină sau un tocător de piure (sau presă de cartofi). Acestea permit ca cartofii să fie pasați într-o formă delicată, fără a-i transforma în pastă lipicioasă.

Evită folosirea unui blender sau a unui robot de bucătărie. Aceste aparate pot activa prea mult amidonul din cartofi și vor face piureul să devină dens și lipicios.

După ce cartofii au fost pasați, adaugă treptat laptele încălzit și untul, amestecând ușor, pentru a încorpora aer și a obține o textură pufoasă și cremoasă.

Prepararea piureului de cartofi din timp

Piureul de cartofi se poate prepara din timp, dar este important să urmezi câțiva pași pentru a-l păstra proaspăt și a-i menține textura cremoasă.

După ce ai pregătit piureul, lasă-l să se răcească complet la temperatura camerei, apoi depozitează-l într-un recipient ermetic în frigider.

Pentru a-l reîncălzi, adaugă puțin lapte sau smântână și încălzește-l pe foc mic sau la microunde, amestecând periodic pentru a preveni formarea unor bucăți.

Dacă piureul pare prea gros, poți adăuga mai mult lichid pentru a-l aduce la consistența dorită. De asemenea, este important să nu adaugi laptele prea rece la reîncălzire, pentru a nu afecta textura piureului.

Citește și
CELE MAI CITITE
gulaș servit într-un castron tradițional
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar
Ruladă pufoasă cu mere porționată
Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios
Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios
tamales puse pe un blat de lemn
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican
cremă cu mascarpone pentru eclere
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
Inele din mere în aluat foietaj pe un grătar, alături de felii de mere
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pumpkin Spice Martini
Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect
Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect
empanadas pe o farfurie gri
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor
Beef Wellington
Beef Wellington. Rețeta clasică de care ai nevoie pentru o masă sofisticată
Beef Wellington. Rețeta clasică de care ai nevoie pentru o masă sofisticată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun piure de cartofi pus într-un bol
06:50
Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci
Ștrudel cu șuncă și ciuperci pe un tocător de lemn, alături de ciuperci proaspete, frunze de busuioc și ardei roșu
05:01
Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei
Pumpkin Spice Martini
12 ianuarie, 06:18
Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect
Tort cu ciocolată și fistic secționat
12 ianuarie, 05:06
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Melcișori din aluat foietaj cu spanac, într-un bol
11 ianuarie, 07:03
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos
Salată de pui cu ananas și ciuperci, asezonată cu maioneză și iaurt în caserolă neagră
11 ianuarie, 06:28
Salată de pui cu ananas și ciuperci, asezonată cu maioneză și iaurt Salată de pui cu ananas și ciuperci, asezonată cu maioneză și iaurt
empanadas pe o farfurie gri
10 ianuarie, 05:26
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor
Beef Wellington
10 ianuarie, 05:22
Beef Wellington. Rețeta clasică de care ai nevoie pentru o masă sofisticată Beef Wellington. Rețeta clasică de care ai nevoie pentru o masă sofisticată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Ce se întâmplă cu sănătatea intestinului tău dacă mănânci coaja de portocală. Un nou studiu oferă informații surprinzătoare
Ce se întâmplă cu sănătatea intestinului tău dacă mănânci coaja de portocală. Un nou studiu oferă informații surprinzătoare
Ce se întâmplă cu sănătatea intestinului tău dacă mănânci coaja de portocală. Un nou studiu oferă informații surprinzătoare
Un şofer din Bucureşti şi-a înmatriculat maşina în Braşov pentru a scăpa mai ieftin la asigurare. Cât a plătit
Un şofer din Bucureşti şi-a înmatriculat maşina în Braşov pentru a scăpa mai ieftin la asigurare. Cât a plătit
Un şofer din Bucureşti şi-a înmatriculat maşina în Braşov pentru a scăpa mai ieftin la asigurare. Cât a plătit
„Nu mai filma!” David Popovici se transformă într-un „pachet de muşchi”. Cum a fost surprins în sala de forţă
„Nu mai filma!” David Popovici se transformă într-un „pachet de muşchi”. Cum a fost surprins în sala de forţă
„Nu mai filma!” David Popovici se transformă într-un „pachet de muşchi”. Cum a fost surprins în sala de forţă
Andreea Bălan este în doliu. De ce a ținut secret faptul că bunica ei s-a stins din viață
Andreea Bălan este în doliu. De ce a ținut secret faptul că bunica ei s-a stins din viață
Andreea Bălan este în doliu. De ce a ținut secret faptul că bunica ei s-a stins din viață
Ce rutină de îngrijire a părului are actrița Afra Saraçoğlu. Vedeta a dezvăluit totul
Ce rutină de îngrijire a părului are actrița Afra Saraçoğlu. Vedeta a dezvăluit totul
Ce rutină de îngrijire a părului are actrița Afra Saraçoğlu. Vedeta a dezvăluit totul
Oamenii care au văzut Pământul din spațiu au făcut o dezvăluire surprinzătoare. Ce s-a întâmplat după ce au părăsit planeta
Oamenii care au văzut Pământul din spațiu au făcut o dezvăluire surprinzătoare. Ce s-a întâmplat după ce au părăsit planeta
Oamenii care au văzut Pământul din spațiu au făcut o dezvăluire surprinzătoare. Ce s-a întâmplat după ce au părăsit planeta
Borek cu pastramă și brânză cheddar
Borek cu pastramă și brânză cheddar
Borek cu pastramă și brânză cheddar
Expunerea la mucegaiul negru în sarcină: tot ce trebuie să știi
Expunerea la mucegaiul negru în sarcină: tot ce trebuie să știi
Expunerea la mucegaiul negru în sarcină: tot ce trebuie să știi
Kayla Nicole a declarat că este ținta multor critici din cauza relației lui Travis Kelce cu Taylor Swift. Vedeta și jucătorul de fotbal au avut o relație de aproximativ cinci ani
Kayla Nicole a declarat că este ținta „multor critici” din cauza relației lui Travis Kelce cu Taylor Swift. Vedeta și jucătorul de fotbal au avut o relație de aproximativ cinci ani
Kayla Nicole a declarat că este ținta „multor critici” din cauza relației lui Travis Kelce cu Taylor Swift. Vedeta și jucătorul de fotbal au avut o relație de aproximativ cinci ani
Efectele consumului de apă cu lămâie asupra pielii. Cum acționează această băutură în țesuturi
Efectele consumului de apă cu lămâie asupra pielii. Cum acționează această băutură în țesuturi
Efectele consumului de apă cu lămâie asupra pielii. Cum acționează această băutură în țesuturi
fresh
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos

Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos

Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos

Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant

Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant

Salată de pui cu ananas și ciuperci, asezonată cu maioneză și iaurt

Salată de pui cu ananas și ciuperci, asezonată cu maioneză și iaurt

Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect

Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect

Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei

Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei
închide