Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon, mai gustoasă și mai consistentă

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă îți plac vinetele, dar și ciupercile, combină-le într-o delicioasă și consistentă zacuscă de vinete cu ciuperci champignon. Câteva borcane cu zacuscă te vor scăpa de grija gustărilor în sezonul rece.

Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon pe felii de pâine așezate pe un tocător
Galerie foto

Galerie foto

Zacusca este delicioasă servită pe felii de pâine la micul dejun / Shutterstock

Zacusca este o mâncare de legume coapte, specifică zonei balcanice. Se prepară și pentru a fi savurată proaspătă, la una dintre mesele zilei, dar și sub formă de conservă pentru mai târziu. În mod tradițional zacusca se prepară din vinete coapte cu ardei copți, la care se mai adaugă ceapă și roșii. Rețeta poate fi adaptată după propriul gust, adăugând și alte legume pe lângă cele de bază.

Citește și

Descoperă aici și o rețetă tradițională sârbească de pastă de ardei copți cu vinete, denumită Ajvar. Mai jos vei descoperi lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de zacuscă de vinete cu ciuperci champignon.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a începe pregătirea legumelor, trebuie menționat că legumele coapte, folosite la rețetele de zacuscă, se vor cântări după coacere, curățare și scurgere. De asemeni, ceapa se cântărește după ce a fost curățată. Astfel vei asigura un echilibru de gusturi și arome.

Sucul scurs de la ardeii copți nu se aruncă, folosești o parte din acesta pentru fierberea preparatului, iar ce rămâne poate fi folosit la supe sau la sosuri.

Cum prepari zacuscă de vinete cu ciuperci champignon

Începe cu coacerea vinetelor și a ardeilor, apoi urmează curățarea și scurgerea lor.

Descoperă aici cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor.

Între timp, pregătești ceapa și ciupercile. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt.

Pune uleiul într-o cratiță, la încins și adaugă ceapa tocată. Presară și puțină sare peste ea, pentru a o ajuta să se deshidrateze ușor și să-și degaje gustul în ulei. Las-o la călit doar până începe să-și schimbe ușor culoarea. Apoi stropește-o cu suc de la ardeii copți și mai las-o să se prepare până când este bine pătrunsă.

Șterge bine ciupercile cu prosoape de hârtie absorbante, umezite cu apă rece. Nu spăla ciupercile pentru a nu se îmbiba cu apă. Toacă-le mărunt și adaugă-le peste ceapă. Amestecă-le bine cu ceapa deja călită și lasă-le să se prepare până când se pătrund, iar lichidul rezultat de la ele se evaporă.

Toacă ardeii copți mai mărunt și adaugă-i în cratiță. Amestecă-i cu ciupercile și ceapa. Apoi toacă mărunt și vinetele coapte și adaugă-le peste ingredientele din cratiță. Adaugă o linguriță de sare și 1/2 linguriță de piper măcinat, mai toartă și puțin suc de la ardei și amestecă bine toate ingredientele până la omogenizare. Pune cratița cu zacuscă în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și las-o să se prepare până când uleiul începe să se ridice la suprafață.

Când uleiul se ridică la suprafață, scoate cratița din cuptor și adaugă condimentele și sucul de roșii. Mai prepară delicioasa zacuscă de vinete cu ciuperci champignon pentru aproximativ 30 de minute. Gustă zacusca și mai potrivește-i gustul cu sare, piper și condimente, dar și cu puțin zahăr. Zahărul nu se adaugă neapărat pentru a îndulci zacusca, ci pentru a-i regla aciditatea, dar și pentru că este un bun conservant.

Pune zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, fierbinți și ele. Închide-le ermetic cu capacele aferente și lasă-le în cuptorul deja cald, până se răcesc definitiv.

Descoperă și cum se prepară cea mai bună tocană de legume, pentru iarnă.

Citește și
Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon amestecată cu spatula de lemn în cratiță
Galerie foto

Galerie foto

Ciuperci tocate și adăugate în cratița cu ceapă călită
Cratiță cu ceapă tocată pusă la călit în ulei
Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon pe felii de pâine așezate pe un tocător
+21
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciuperci proaspete puse pe un tocător
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Tocăniță de post cu ardei copți, servită într-o farfurie albă
Tocăniță cu ardei copți. Rețetă de post
Tocăniță cu ardei copți. Rețetă de post
Pastă de năut cu ardei copți în bol cu lipie, alături de ardei roșii și o sticlă de ulei
Galerie foto
Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus
Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide