Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon, mai gustoasă și mai consistentă

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă îți plac vinetele, dar și ciupercile, combină-le într-o delicioasă și consistentă zacuscă de vinete cu ciuperci champignon. Câteva borcane cu zacuscă te vor scăpa de grija gustărilor în sezonul rece.

Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon pe felii de pâine așezate pe un tocător
Galerie foto

Galerie foto

Zacusca este delicioasă servită pe felii de pâine la micul dejun / Shutterstock

Zacusca este o mâncare de legume coapte, specifică zonei balcanice. Se prepară și pentru a fi savurată proaspătă, la una dintre mesele zilei, dar și sub formă de conservă pentru mai târziu. În mod tradițional zacusca se prepară din vinete coapte cu ardei copți, la care se mai adaugă ceapă și roșii. Rețeta poate fi adaptată după propriul gust, adăugând și alte legume pe lângă cele de bază.

Citește și

Descoperă aici și o rețetă tradițională sârbească de pastă de ardei copți cu vinete, denumită Ajvar. Mai jos vei descoperi lista de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta de zacuscă de vinete cu ciuperci champignon.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a începe pregătirea legumelor, trebuie menționat că legumele coapte, folosite la rețetele de zacuscă, se vor cântări după coacere, curățare și scurgere. De asemeni, ceapa se cântărește după ce a fost curățată. Astfel vei asigura un echilibru de gusturi și arome.

Sucul scurs de la ardeii copți nu se aruncă, folosești o parte din acesta pentru fierberea preparatului, iar ce rămâne poate fi folosit la supe sau la sosuri.

Cum prepari zacuscă de vinete cu ciuperci champignon

Începe cu coacerea vinetelor și a ardeilor, apoi urmează curățarea și scurgerea lor.

Descoperă aici cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor.

Între timp, pregătești ceapa și ciupercile. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt.

Pune uleiul într-o cratiță, la încins și adaugă ceapa tocată. Presară și puțină sare peste ea, pentru a o ajuta să se deshidrateze ușor și să-și degaje gustul în ulei. Las-o la călit doar până începe să-și schimbe ușor culoarea. Apoi stropește-o cu suc de la ardeii copți și mai las-o să se prepare până când este bine pătrunsă.

Șterge bine ciupercile cu prosoape de hârtie absorbante, umezite cu apă rece. Nu spăla ciupercile pentru a nu se îmbiba cu apă. Toacă-le mărunt și adaugă-le peste ceapă. Amestecă-le bine cu ceapa deja călită și lasă-le să se prepare până când se pătrund, iar lichidul rezultat de la ele se evaporă.

Toacă ardeii copți mai mărunt și adaugă-i în cratiță. Amestecă-i cu ciupercile și ceapa. Apoi toacă mărunt și vinetele coapte și adaugă-le peste ingredientele din cratiță. Adaugă o linguriță de sare și 1/2 linguriță de piper măcinat, mai toartă și puțin suc de la ardei și amestecă bine toate ingredientele până la omogenizare. Pune cratița cu zacuscă în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și las-o să se prepare până când uleiul începe să se ridice la suprafață.

Când uleiul se ridică la suprafață, scoate cratița din cuptor și adaugă condimentele și sucul de roșii. Mai prepară delicioasa zacuscă de vinete cu ciuperci champignon pentru aproximativ 30 de minute. Gustă zacusca și mai potrivește-i gustul cu sare, piper și condimente, dar și cu puțin zahăr. Zahărul nu se adaugă neapărat pentru a îndulci zacusca, ci pentru a-i regla aciditatea, dar și pentru că este un bun conservant.

Pune zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, fierbinți și ele. Închide-le ermetic cu capacele aferente și lasă-le în cuptorul deja cald, până se răcesc definitiv.

Descoperă și cum se prepară cea mai bună tocană de legume, pentru iarnă.

Citește și
Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon amestecată cu spatula de lemn în cratiță
Galerie foto

Galerie foto

Ciuperci tocate și adăugate în cratița cu ceapă călită
Cratiță cu ceapă tocată pusă la călit în ulei
Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon pe felii de pâine așezate pe un tocător
+1
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Galerie foto
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ouă la temperatura camerei
05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
femeie făcând piure de cartofi
5 decembrie, 11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rosalía a anunțat turneul internațional Lux după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Rosalía a anunțat turneul internațional „Lux” după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Rosalía a anunțat turneul internațional „Lux” după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. Am auzit bliţul de 2-3 ori
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori"
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori"
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Chefi la cuțite, 7 decembrie 2025. Prima eliminare din sezonul 16. Ce farfurii au dezamăgit jurații: Mă simt jignit!
Chefi la cuțite, 7 decembrie 2025. Prima eliminare din sezonul 16. Ce farfurii au dezamăgit jurații: „Mă simt jignit!”
Chefi la cuțite, 7 decembrie 2025. Prima eliminare din sezonul 16. Ce farfurii au dezamăgit jurații: „Mă simt jignit!”
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert

Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
închide