Vinete pane. Rețeta simplă și gustoasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Vinetele sunt o legumă versatilă și gustoasă care poate fi folosită pentru o varietate de preparate cu arome și texturi diferite în bucătărie. Cu tehnici corecte de pregătire și rețete inspirate, poți crea feluri de mâncare delicioase și pline de caracter. Acest ingredient nu numai că îmbogățește bucătăria, dar oferă și beneficii nutriționale semnificative, făcându-l o alegere inteligentă pentru oricine dorește să adauge o notă elegantă în farfuria sa. Pregătește o porție de vinete pane pentru a te bucura de o gustare sau un aperitiv delicios.

vinete pane servite pe un tocător de lemn
Pentru vinete pane există și varianta de post / Shutterstock

Bucătăria mediteraneană este cea care valorifică cel mai bine vinetele. Acestea ocupă un loc special, datorită texturii lor delicate și aromei subtile. Aceste legume, cunoscute sub numele științific de Solanum melongena, fac parte din familia solanaceelor.

Vinetele provin din Asia de Sud și au fost cultivate de mai bine de două mii de ani. Astăzi, ele sunt folosite în bucătăriile din întreaga lume pentru varietatea lor de preparate și arome rafinate.

Una dintre caracteristicile interesante ale vinetelor este varietatea lor. Aceste legume vin în diferite forme, dimensiuni și culori. Cea mai comună varietate este cea cu piele neagră și lucioasă și carne albă sau cremoasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu toate acestea, vinetele pot fi și verzi, galbene, albe sau în nuanțe de mov. Fiecare varietate are ușor diferite caracteristici de gust și textură, oferind bucătarilor o paletă bogată de opțiuni pentru a experimenta în bucătărie.

Vinetele se pot găti în foarte multe feluri, sub formă de musaca, ratatouille, caponata, salată simplă sau cu maioneză sau vinete pane.

Rețeta clasică de vinete pane

Vinetele pane sunt o gustare delicioasă și crocantă, perfecte pentru a fi savurate acasă, la un picnic, la birou sau la drum.

Ingrediente

  • 2-3 vinete mari, tăiate în felii subțiri (aproximativ 1/2 cm grosime)
  • sare
  • 1 cană de făină
  • 2 ouă bătute
  • 1 cană de pesmet
  • 1/2 cană de parmezan ras (opțional)
  • ulei pentru prăjit (de preferat ulei de floarea-soarelui sau de măsline)

Mod de preparare

Se spală și se usucă vinetele. Se înlătură capetele și se taie vinetele în felii subțiri, pe lungime. Se presară sare peste feliile de vinete și se lasă să stea timp de aproximativ 30 de minute. Acest pas va ajuta la eliminarea excesului de umiditate din vinete și va face compoziția de pane să adere mai bine.

În trei farfurii adânci, se pregătesc ingredientele pentru pane: una cu făină, una cu ouă bătute și una cu pesmet (și parmezanul ras, dacă este folosit).

După ce vinetele au stat în sare timp de 30 de minute, se clătesc sub jet de apă rece și se usucă cu un prosop de bucătărie de hârtie pentru a elimina excesul de apă.

Se trece fiecare felie de vinete mai întâi prin făină pentru a fi bine acoperită. După aceea, se înmoaie bine în oul bătut astfel încât să nu rămână părți neacoperite. La final se trece prin prin pesmet (și parmezan, dacă este folosit). Pesmetul trebuie să adere bine la vinete.

Se încinge o cantitate generoasă de ulei într-o tigaie adâncă la foc mediu sau mediu-mare. Când uleiul este suficient de fierbinte, se pun feliile de vinete în uleiul încins.

Se prăjesc pe ambele părți până devin aurii și crocante. Acest proces ar trebui să dureze aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot vinetele pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Cum faci vinete pane de post

Vinetele pane de post pot fi la fel de gustoase și crocante ca variantele tradiționale, dar fără utilizarea ouălor sau a produselor de origine animală. Iată o rețetă simplă pentru vinete pane de post:

Ingrediente

  • 2-3 vinete mari, tăiate în felii subțiri (aproximativ 1/2 cm grosime)
  • sare
  • 1 cană de făină
  • apă (pentru a face un aluat gros)
  • 1 cană de pesmet
  • condimente la alegere: piper, usturoi pudră, boia de ardei
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Vinetele se pregătesc la fel ca pentru rețeta clasică de vinetele pane. Cât timp vinetele stau cu sarea într-un bol, se amestecă făina cu apă pentru a crea un aluat gros, cu consistența asemănătoare cu a smântânei groasă. Apoi se adaugă condimentele după gust.

Încearcă și rețeta de dovlecei pane de post. Sunt ideali pentru această perioadă.

După 30 de minute, vinetele se clătesc sub jet de apă rece și se usucă bine cu prosoape de hârtie. Se trece fiecare felie de vânătă prin aluatul de făină astfel încât să fie bine acoperită. Apoi se trece printr-un strat generos de pesmet. Se prăjesc la fel ca vinetele pane tradiționale.

Cu ce se pot servi vinetele pane

Vinetele pane sunt delicioase și versatile și pot fi servite în mai multe moduri. Unul dintre acestea este cu o simplă felie de lămâie stoarsă deasupra vinetelor pane, pentru a adăuga un gust proaspăt și acid care completează perfect textura crocantă a vinetelor.

Vinetele pane se pot servi cu diverse sosuri, cum ar fi sosul de roșii, sosul de usturoi, sosul tzatziki sau ketchup.

Vinetele pane pot fi ingredient în alte preparate. Poți folosi vinetele pane pentru a crea o salată delicioasă. Taie-le în bucăți mai mici și amestecă-le cu roșii, castraveți, ceapă roșie și verdețuri proaspete. Adaugă un dressing de ulei de măsline, oțet și condimente după gust.

De asemenea, pot fi umplutură pentru un sandwich sau o lipie împreună cu legume și sosuri. Dacă îți plac wrapurile sau burrito, înfășoară vinetele pane într-o tortilla cu diverse ingrediente, precum salată, roșii, brânză și sosuri.

Vinetele pane pot fi servite ca garnitură alături de alte feluri principale, cum ar fi puiul sau peștele. Ele adaugă o textură crocantă și un gust minunat. Poți servi vinetele pane cu paste, adăugându-le peste un sos de paste, precum pesto sau sos de roșii, sau amestecându-le direct cu pastele gătite.

Poți servi vinetele pane alături de alte aperitive, cum ar fi bruschette, chiftele vegetariene, hummus sau altele, pentru a crea un platou variat și delicios.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mutabbal servită într-un bol alb
Mutabbal. Salata de vinete cu tahini și usturoi, specifică Levantului
Mutabbal. Salata de vinete cu tahini și usturoi, specifică Levantului
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de Papoutsakia, așezată pe o masă
Video
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide