Vinete pane. Rețeta simplă și gustoasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Vinetele sunt o legumă versatilă și gustoasă care poate fi folosită pentru o varietate de preparate cu arome și texturi diferite în bucătărie. Cu tehnici corecte de pregătire și rețete inspirate, poți crea feluri de mâncare delicioase și pline de caracter. Acest ingredient nu numai că îmbogățește bucătăria, dar oferă și beneficii nutriționale semnificative, făcându-l o alegere inteligentă pentru oricine dorește să adauge o notă elegantă în farfuria sa. Pregătește o porție de vinete pane pentru a te bucura de o gustare sau un aperitiv delicios.

vinete pane servite pe un tocător de lemn
Pentru vinete pane există și varianta de post / Shutterstock

Bucătăria mediteraneană este cea care valorifică cel mai bine vinetele. Acestea ocupă un loc special, datorită texturii lor delicate și aromei subtile. Aceste legume, cunoscute sub numele științific de Solanum melongena, fac parte din familia solanaceelor.

Vinetele provin din Asia de Sud și au fost cultivate de mai bine de două mii de ani. Astăzi, ele sunt folosite în bucătăriile din întreaga lume pentru varietatea lor de preparate și arome rafinate.

Una dintre caracteristicile interesante ale vinetelor este varietatea lor. Aceste legume vin în diferite forme, dimensiuni și culori. Cea mai comună varietate este cea cu piele neagră și lucioasă și carne albă sau cremoasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu toate acestea, vinetele pot fi și verzi, galbene, albe sau în nuanțe de mov. Fiecare varietate are ușor diferite caracteristici de gust și textură, oferind bucătarilor o paletă bogată de opțiuni pentru a experimenta în bucătărie.

Vinetele se pot găti în foarte multe feluri, sub formă de musaca, ratatouille, caponata, salată simplă sau cu maioneză sau vinete pane.

Rețeta clasică de vinete pane

Vinetele pane sunt o gustare delicioasă și crocantă, perfecte pentru a fi savurate acasă, la un picnic, la birou sau la drum.

Ingrediente

  • 2-3 vinete mari, tăiate în felii subțiri (aproximativ 1/2 cm grosime)
  • sare
  • 1 cană de făină
  • 2 ouă bătute
  • 1 cană de pesmet
  • 1/2 cană de parmezan ras (opțional)
  • ulei pentru prăjit (de preferat ulei de floarea-soarelui sau de măsline)

Mod de preparare

Se spală și se usucă vinetele. Se înlătură capetele și se taie vinetele în felii subțiri, pe lungime. Se presară sare peste feliile de vinete și se lasă să stea timp de aproximativ 30 de minute. Acest pas va ajuta la eliminarea excesului de umiditate din vinete și va face compoziția de pane să adere mai bine.

În trei farfurii adânci, se pregătesc ingredientele pentru pane: una cu făină, una cu ouă bătute și una cu pesmet (și parmezanul ras, dacă este folosit).

După ce vinetele au stat în sare timp de 30 de minute, se clătesc sub jet de apă rece și se usucă cu un prosop de bucătărie de hârtie pentru a elimina excesul de apă.

Se trece fiecare felie de vinete mai întâi prin făină pentru a fi bine acoperită. După aceea, se înmoaie bine în oul bătut astfel încât să nu rămână părți neacoperite. La final se trece prin prin pesmet (și parmezan, dacă este folosit). Pesmetul trebuie să adere bine la vinete.

Se încinge o cantitate generoasă de ulei într-o tigaie adâncă la foc mediu sau mediu-mare. Când uleiul este suficient de fierbinte, se pun feliile de vinete în uleiul încins.

Se prăjesc pe ambele părți până devin aurii și crocante. Acest proces ar trebui să dureze aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot vinetele pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Cum faci vinete pane de post

Vinetele pane de post pot fi la fel de gustoase și crocante ca variantele tradiționale, dar fără utilizarea ouălor sau a produselor de origine animală. Iată o rețetă simplă pentru vinete pane de post:

Ingrediente

  • 2-3 vinete mari, tăiate în felii subțiri (aproximativ 1/2 cm grosime)
  • sare
  • 1 cană de făină
  • apă (pentru a face un aluat gros)
  • 1 cană de pesmet
  • condimente la alegere: piper, usturoi pudră, boia de ardei
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Vinetele se pregătesc la fel ca pentru rețeta clasică de vinetele pane. Cât timp vinetele stau cu sarea într-un bol, se amestecă făina cu apă pentru a crea un aluat gros, cu consistența asemănătoare cu a smântânei groasă. Apoi se adaugă condimentele după gust.

Încearcă și rețeta de dovlecei pane de post. Sunt ideali pentru această perioadă.

După 30 de minute, vinetele se clătesc sub jet de apă rece și se usucă bine cu prosoape de hârtie. Se trece fiecare felie de vânătă prin aluatul de făină astfel încât să fie bine acoperită. Apoi se trece printr-un strat generos de pesmet. Se prăjesc la fel ca vinetele pane tradiționale.

Cu ce se pot servi vinetele pane

Vinetele pane sunt delicioase și versatile și pot fi servite în mai multe moduri. Unul dintre acestea este cu o simplă felie de lămâie stoarsă deasupra vinetelor pane, pentru a adăuga un gust proaspăt și acid care completează perfect textura crocantă a vinetelor.

Vinetele pane se pot servi cu diverse sosuri, cum ar fi sosul de roșii, sosul de usturoi, sosul tzatziki sau ketchup.

Vinetele pane pot fi ingredient în alte preparate. Poți folosi vinetele pane pentru a crea o salată delicioasă. Taie-le în bucăți mai mici și amestecă-le cu roșii, castraveți, ceapă roșie și verdețuri proaspete. Adaugă un dressing de ulei de măsline, oțet și condimente după gust.

De asemenea, pot fi umplutură pentru un sandwich sau o lipie împreună cu legume și sosuri. Dacă îți plac wrapurile sau burrito, înfășoară vinetele pane într-o tortilla cu diverse ingrediente, precum salată, roșii, brânză și sosuri.

Vinetele pane pot fi servite ca garnitură alături de alte feluri principale, cum ar fi puiul sau peștele. Ele adaugă o textură crocantă și un gust minunat. Poți servi vinetele pane cu paste, adăugându-le peste un sos de paste, precum pesto sau sos de roșii, sau amestecându-le direct cu pastele gătite.

Poți servi vinetele pane alături de alte aperitive, cum ar fi bruschette, chiftele vegetariene, hummus sau altele, pentru a crea un platou variat și delicios.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Vinete coapte la cuptor aranjate într-o tavă
Vinete coapte la cuptor. Trucuri și sfaturi ca să se curețe rapid
Vinete coapte la cuptor. Trucuri și sfaturi ca să se curețe rapid
Două jumătăți de vinete umplute cu legume și gratinate cu mozzarella pe o farfurie albă, alături de un bol cu sos, un bol cu piper, o sticlă cu ulei și un ștergar
Galerie foto
Vinete umplute cu legume și gratinate cu mozzarella
Vinete umplute cu legume și gratinate cu mozzarella
Salată de vară cu ardei și vinete la grătar într-un bol
Salată de vară cu ardei și vinete la grătar. Nu lăsa să treacă sezonul fără să o încerci
Salată de vară cu ardei și vinete la grătar. Nu lăsa să treacă sezonul fără să o încerci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Marmeladă de gutui feliată
08:00
Marmeladă de gutui. Rețetă simplă, fără gelatină și fără conservanți Marmeladă de gutui. Rețetă simplă, fără gelatină și fără conservanți
Extractul de vanilie pus într-un borcănaș și în două sticluțe
07:00
Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă
Două porții de prăjitură cu mere și cocos
06:00
Prăjitură cu mere și cocos, simplă și delicioasă Prăjitură cu mere și cocos, simplă și delicioasă
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry, secționate pe un platou
26 septembrie, 08:00
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry
alimente potrivite pentru reducerea colesterolului așezate pe o masă albă
26 septembrie, 07:00
9 alimente potrivite pentru reducerea colesterolului. Care sunt sfaturile specialiștilor 9 alimente potrivite pentru reducerea colesterolului. Care sunt sfaturile specialiștilor
Sandvici cu pastramă de vită pentru a ilustra diferența dintre aceasta și carnea sărată de vită
26 septembrie, 06:00
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
25 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Mai multe brânzeturi vegane puse pe o masă
25 septembrie, 07:00
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
1
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Data viitoare când mergi la cumpărături pune în coșul tău și o cutie cu ouă de prepeliță. Sunt gustoase și mai ales foarte bogate în nutrienți, așa că ar fi bine...
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
2
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Mămăliga este, în aparență, foarte simplu de preparat. Apă, sare, mălai și atât. Totuși, proporția între aceste ingrediente, timpul de fierbere și momentul în care adaugi mălaiul sunt foarte importante. Iată...
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
3
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Rețeta de chec marmorat cu cafea este rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să faci o prăjitură simplă, cu o aromă care să îl facă deosebit. Este o combinație...
Trei porții de plăcintă cu prune ca la bunica pe un platou alb, rotund, alături de un bol cu prune
4
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Dacă te-a cuprins nostalgia după deserturile mult adorate în copilărie, avem pentru tine o rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica. Este simplă și ușor de preparat, iar gustul ei...
Plăcinta cu brânză servită de o doamnă după ce au fost aduse de pe tigaie
5
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Rețeta de plăcintă cu brânză, preparată la tigaie, este o rețetă tradițională românească care îți va readuce în memorie gustul copilăriei și al meselor de acasă. Această plăcintă este ușor de...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2023. Vărsătorii adoptă o atitudine pozitivă în relații

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2023. Vărsătorii adoptă o atitudine pozitivă în relații

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2023. Vărsătorii adoptă o atitudine pozitivă în relații
Pensii mai mari pentru 2.000.000 de români din 2024. Cine va beneficia de majorări de 20%

Pensii mai mari pentru 2.000.000 de români din 2024. Cine va beneficia de majorări de 20%

Pensii mai mari pentru 2.000.000 de români din 2024. Cine va beneficia de majorări de 20%
„Pensia de 700.000 de euro” a lui Ion Ţiriac. Cum a ajuns magnatul să primească suma uriaşă de la statul român

„Pensia de 700.000 de euro” a lui Ion Ţiriac. Cum a ajuns magnatul să primească suma uriaşă de la statul român

„Pensia de 700.000 de euro” a lui Ion Ţiriac. Cum a ajuns magnatul să primească suma uriaşă de la statul român
Oana Zăvoranu și Alex Ashraf au divorțat! Ce a ținut să precizeze vedeta cu privire la separarea lor și unde e acum bărbatul

Oana Zăvoranu și Alex Ashraf au divorțat! Ce a ținut să precizeze vedeta cu privire la separarea lor și unde e acum bărbatul

Oana Zăvoranu și Alex Ashraf au divorțat! Ce a ținut să precizeze vedeta cu privire la separarea lor și unde e acum bărbatul
Hilal Ildiz din Moștenirea a îmbrăcat un top scurt și s-a lăsat fotografiată în mai multe ipostaze. Vezi cum arată

Hilal Ildiz din Moștenirea a îmbrăcat un top scurt și s-a lăsat fotografiată în mai multe ipostaze. Vezi cum arată

Hilal Ildiz din Moștenirea a îmbrăcat un top scurt și s-a lăsat fotografiată în mai multe ipostaze. Vezi cum arată
Când va avea loc ultima Super-Lună a anului 2023. Fenomenul rar e diferit față de alte Luni pline

Când va avea loc ultima Super-Lună a anului 2023. Fenomenul rar e diferit față de alte Luni pline

Când va avea loc ultima Super-Lună a anului 2023. Fenomenul rar e diferit față de alte Luni pline
Ruladă cu cremă de cafea și mascarpone

Ruladă cu cremă de cafea și mascarpone

Ruladă cu cremă de cafea și mascarpone
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala

Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala

Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
Miley Cyrus și-a schimbat culoarea părului. A renunță la blond și a optat pentru o nuanță închisă

Miley Cyrus și-a schimbat culoarea părului. A renunță la blond și a optat pentru o nuanță închisă

Miley Cyrus și-a schimbat culoarea părului. A renunță la blond și a optat pentru o nuanță închisă
Proteine animale vs. vegetale: de ce nu au aceleași beneficii nutriționale

Proteine animale vs. vegetale: de ce nu au aceleași beneficii nutriționale

Proteine animale vs. vegetale: de ce nu au aceleași beneficii nutriționale
fresh
Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert
Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
închide