Vinete în ulei de măsline, la borcan, pentru iarnă

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Este sezonul vinetelor și te gândești că ar fi timpul să conservi din ele și pentru iarnă, dar nu ai loc suficient în congelator? Îți recomandăm să încerci rețeta de vinete în ulei de măsline, la borcan.

Vinete în ulei de măsline la borcan și pe felie de pâine
Galerie foto

Galerie foto

Vinetele conservate în ulei de măsline pot fi savurate alături de alte garnituri / Shutterstock

Conservate la borcan vinetele își păstrează atât gustul cât și proprietățile. Este unul dintre cele delicioase moduri de conservare a vinetelor. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru o astfel de conservă. Ulterior, poți prepara din vinetele conservate diferite salate. Le poți include și în alte preparate, precum un ghiveci de legume sau în diferite aperitive. Le poți servi și ca atare, alături de o friptură, dar le poți adăuga și în rețete de pizza, de lasagna sau de musaca.

Citește și

Chiar dacă găsești pe piață vinete pe tot parcursul anului, vinetele sunt cele mai gustoase vara, pentru că atunci este sezonul lor. În extrasezon găsești vinete de solar care nu au aceleași proprietăți cu cele de grădină. Nu ezita să profiți de sezonul lor pentru a le include în alimentația ta. Sunt pline de vitamine și minerale și sunt sărace în calorii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Conservă-le și pentru iarnă preparând clasica rețetă de zacuscă de vinete, așa cum o preparau mamele sau bunicile. Dar pune și vinete în ulei de măsline la borcan, pentru iarnă, urmărind rețeta pe care ți-o oferim mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea vinetelor pe care le speli, le ștergi bine apoi le tai în rondele. Așază rondelele de vinete pe o suprafață plană și presară sare peste ele. Lasă-le la deshidratat timp de 10-15 minute. Între timp te poți ocupa și de sterilizarea borcanelor.

Descoperă aici mai multe metode pentru sterilizarea borcanelor și sticlelor pentru conserve.

Cum prepari vinete în ulei de măsline, la borcan

După ce rondelele de vinete sunt deshidratate iar la suprafața lor s-au format multe picături de apă, tamponează-le cu prosoape de hârtie absorbante.

Apoi încinge un grill sau o tigaie la foc de intensitate medie. Unge grillul ușor cu ulei și rumenește rondelele de vinete întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Nu le rumeni în exces ci doar până când sunt ușor pătrunse. O altă variantă ar fi să prăjești vinetele într-o tigaie cu ulei, tot  până când se pătrund ușor. Mai există și a treia variantă în care opărești vinetele în apă clocotită cu puțină sare. După ce pregătești vinetele optând pentru una dintre variantele menționate, le lași la scurs pe prosoape de hârtie.

Apoi, așezi la baza borcanelor cât 2-3 căței de usturoi tăiați felii sau zdrobiți. Peste aceștia așezi rondele de vinete și presari oregano și cimbrișor. Adaugi din nou usturoi, rondele de vinete și ierburi uscate și repeți straturile până când umpli borcanele.

Toarnă ulei de măsline în borcane până când acoperi vinetele. Agită borcanele rotindu-le pe masă așa încât să nu rămână goluri de aer între straturi. Mai pune deasupra puțin usturoi, câte o linguriță de sare grunjoasă, câteva boabe de piper, cimbrișor, și oregano.

Adaugă câte o lingură de oțet în fiecare borcan de 800 gr sau o linguriță în borcanul de 400 gr.

Înfiletează capacele borcanelor și fierbe-le într-o cratiță cu apă pentru 30 de minute. După fierbere, lasă borcanele în apă până când se vor răci.

Te poți bucura de aceste vinete în ulei de măsline la borcan cât este iarna de mare, incluzându-le în meniurile tale zilnice.

Dacă mai dorești și alte conserve pe bază de vinete, poți încerca rețeta de vinete conservate în sos de roșii, la borcan.

Citește și
Vinete în ulei de măsline cu ceapă roșie și pătrunjel verde într-o farfurie
Galerie foto

Galerie foto

Rondele de vinete preparate pe grill pentru a fi conservate
Vinete în ulei de măsline la borcan și pe felie de pâine
+21
CELE MAI CITITE
Pască cu Nutella, fără aluat porționată
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșun pe un platou
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Mini tarte cu mousse de ton
20 aprilie, 05:14
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
19 aprilie, 05:48
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
19 aprilie, 05:35
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
19 aprilie, 05:21
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
18 aprilie, 06:11
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine porționată pe farfurii
18 aprilie, 05:31
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
18 aprilie, 05:28
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Papa Francisc a intrat în comă înainte să moară. Cauza morţii scrisă în certificatul de deces publicat de Vatican
Papa Francisc a intrat în comă înainte să moară. Cauza morţii scrisă în certificatul de deces publicat de Vatican
Papa Francisc a intrat în comă înainte să moară. Cauza morţii scrisă în certificatul de deces publicat de Vatican
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Chefi la cuțite, 21 aprilie 2025. Verdict inedit la al doilea battle și o concurentă nouă. Cine a fost eliminat după duel
Chefi la cuțite, 21 aprilie 2025. Verdict inedit la al doilea battle și o concurentă nouă. Cine a fost eliminat după duel
Chefi la cuțite, 21 aprilie 2025. Verdict inedit la al doilea battle și o concurentă nouă. Cine a fost eliminat după duel
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: O prostie de tip clickbait
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: „O prostie de tip clickbait”
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: „O prostie de tip clickbait”
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
fresh
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
închide