12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă. Unele dintre ele pot dezvolta bacterii periculoase

Deseori se întâmplă să cumperi o mulțime de sosuri populare și să uiți de ele în cămară. Pe altele le desfaci, le pui în frigider și nu le mai folosești cu lunile. Unele dintre ele mai pot fi utilizate și după ce trece termenul de valabilitate și sunt alte sosuri care nu mai trebuie folosite după data de expirare. Iată o listă cu 12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă. Unele dintre ele pot dezvolta bacterii periculoase.

sosuri populare pe o masă neagră
Multe dintre sosurile care sunt atât de populare trebuie consumate în 2-3 luni de la deschiderea borcanului / Shutterstock

În magazine găsești tot felul de sosuri, de la banalele ketchup și muștar, la sosuri sofisticate ce se potrivesc doar anumitor mâncăruri. Unele dintre ele mai pot fi folosite chiar dacă au expirat, cu condiția să fi fost păstrate în condiții proprii, în recipiente închise ermetic.

Citește și

Altele, mai pot fi utilizate doar dacă nu au fost deschise niciodată și un fost ținute potrivit indicațiilor date de producător. Dacă borcanul a fost desigilat există riscul să nu mai poți consuma produsul chiar dacă se află în termenul de valabilitate. Produsul a fost expus la potențiali contaminanți care pot accelera înmulțirea bacteriilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este depozitarea. Multe sosuri trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina soarelui și căldură, în timp ce refrigerarea este necesară pentru maioneză și sosurile cremoase pentru salate.

Datele de expirare imprimate pe sticlele și borcanele de sosuri sunt cu adevărat menite să indice perioada de timp în care produsul este cel mai bine să fie consumat.

După această perioadă unele își pot pierde din proprietăți, dar în cazul sosurilor pe bază de lactate sau ouă există chiar risc de îmbolnăvire după expirarea termenului de valabilitate.

Maioneza trebuie aruncată la două luni după deschidere

O regulă de bază este că orice conține maioneză trebuie aruncat în momentul expirării, mai ales dacă borcanul a fost deschis.

Maioneza cumpărată din magazin conține de obicei acizi care ajută la prevenirea deteriorării și la uciderea bacteriilor. Totuși, poate fi necesar să arunci un borcan în care mai ai destulă maioneză,  chiar dacă nu este expirată dacă a stat toată ziua la soare în timpul unui grătar în curte.

De asemenea, după ce este deschis, ar trebui aruncat dacă a stat mai mult de două luni în frigider, conform USDA.

Hreanul își pierde din iuțeală

De îndată ce borcanul de hrean este expus la aer, acea aromă specifică, dar și iuțeala vor începe să se estompeze. Ideal este să cumperi borcane mici pentru a te bucura de un gust cât mai intens.

Smântâna este foarte delicată

Smântâna se poate strica mai repede decât alte produse lactate, iar USDA spune că poate fi păstrată la frigider timp 1-3 săptămâni. Dacă începe să se adune lichid în partea de sus sau apar semne de mucegai înseamnă că este momentul să o arunci.

Chutney se consumă rapid după deschidere

Deși poți păstra sosul chutney în cămară timp de un an de la cumpărare, trebuie pus la frigider imediat ce l-ai deschis. După acest moment ai la dispoziție o lună să îl consumi. După aceea ia în considerare că trebuie să îl arunci. Oțetul și acizii din fructe ajută la conservarea acestuia, dar în cele din urmă poate mucegăi.

Sosul BBQ poate mucegăi

Dacă ai un borcan de sos barbeque în frigider uită-te bine la el înainte de a-l pune peste carne. Dacă vezi urme cât de mici de mucegai este momentul să îl arunci. În general, sosurile cumpărate, rezistă până la 4 luni de la deschidere pentru că au adăugați o mulțime de conservanți. Nu strică totuși să fii atentă de fiecare dată când vrei să îl consumi.

Fii atentă la consistența sosului ranch

Sosul ranch este foarte popular pentru salate, dar și ca dip pentru cartofi prăjiți, legume la grătar sau coapte.

Acesta conține smântână și maioneză, două ingrediente sensibile, care se pot deteriora în timp. Este important să arunci acest sos dacă a ieșit din termenul de valabilitate sau dacă observi modificări ale mirosului, culoarii sau consistenței.

Brânză albastră, teren propice pentru bacterii

Dressingul cu brânză albastră este făcut din bucățele de brânză albastră, maioneză, smântână și alte produse lactate. Este unul dintre acele sosuri cremoase care se pot strica după data expirării din cauză că ingredientele sunt un teren propice pentru bacterii dăunătoare. Dacă îl consumi pot apărea toxiinfecții alimentare.

Sosul Caesar stricat poate avea Salmonella

Dressingul Caesar conține adesea gălbenușuri de ou crude, ulei de măsline și brânză. Toate aceste ingrediente pot deveni problematice dacă sunt consumate după datele de expirare. G

ălbenușurile de ou crude sunt cele mai periculoase, deoarece pot fi o sursă de Salmonella. Aceasta este o bacterie care are potențialul de a te îmbolnăvi. 

Sosul de soia poate râncezi

Deși sosul de soia are o perioadă de valabilitate lungă, el poate expira. Poate fi ținut în cămară timp de trei ani. Odată ce îl deschizi, trebuie să îl muți la frigider și este bun doar pentru aproximativ o lună. După această perioadă, sosul de soia poate râncezi.

Muștarul poate căpăta un gust neplăcut

Muștarul nu este un sos foarte rezistent. Este bun pentru un an după ce îl deschizi atâta timp cât îl păstrezi în frigider, potrivit FoodSafety.gov. 

Nu te vei îmbolnăvi dacă îl consumi după ce l-ai ținut la temperatura camerei. Totuși nici nu va mai avea un gust bun. Va fi rânced și din această cauză va strica și restul produselor.

Ketchupul poate deveni acru

La fel ca și muștarul, ketchup-ul ar trebui să fie mutat la frigider. Acest lucru îl va face să își păstreze gustul și aroma mai mult timp. Ketchup-ul este bun doar aproximativ șase luni după deschidere și refrigerare. După aceea, poate deveni acru sau poate chiar mucegăi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
“Te măriţi cu mine? Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
închide