12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă. Unele dintre ele pot dezvolta bacterii periculoase

Deseori se întâmplă să cumperi o mulțime de sosuri populare și să uiți de ele în cămară. Pe altele le desfaci, le pui în frigider și nu le mai folosești cu lunile. Unele dintre ele mai pot fi utilizate și după ce trece termenul de valabilitate și sunt alte sosuri care nu mai trebuie folosite după data de expirare. Iată o listă cu 12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă. Unele dintre ele pot dezvolta bacterii periculoase.

sosuri populare pe o masă neagră
Multe dintre sosurile care sunt atât de populare trebuie consumate în 2-3 luni de la deschiderea borcanului / Shutterstock

În magazine găsești tot felul de sosuri, de la banalele ketchup și muștar, la sosuri sofisticate ce se potrivesc doar anumitor mâncăruri. Unele dintre ele mai pot fi folosite chiar dacă au expirat, cu condiția să fi fost păstrate în condiții proprii, în recipiente închise ermetic.

Citește și

Altele, mai pot fi utilizate doar dacă nu au fost deschise niciodată și un fost ținute potrivit indicațiilor date de producător. Dacă borcanul a fost desigilat există riscul să nu mai poți consuma produsul chiar dacă se află în termenul de valabilitate. Produsul a fost expus la potențiali contaminanți care pot accelera înmulțirea bacteriilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

12 sosuri populare care trebuie consumate cu grijă

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este depozitarea. Multe sosuri trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina soarelui și căldură, în timp ce refrigerarea este necesară pentru maioneză și sosurile cremoase pentru salate.

Datele de expirare imprimate pe sticlele și borcanele de sosuri sunt cu adevărat menite să indice perioada de timp în care produsul este cel mai bine să fie consumat.

După această perioadă unele își pot pierde din proprietăți, dar în cazul sosurilor pe bază de lactate sau ouă există chiar risc de îmbolnăvire după expirarea termenului de valabilitate.

Maioneza trebuie aruncată la două luni după deschidere

O regulă de bază este că orice conține maioneză trebuie aruncat în momentul expirării, mai ales dacă borcanul a fost deschis.

Maioneza cumpărată din magazin conține de obicei acizi care ajută la prevenirea deteriorării și la uciderea bacteriilor. Totuși, poate fi necesar să arunci un borcan în care mai ai destulă maioneză,  chiar dacă nu este expirată dacă a stat toată ziua la soare în timpul unui grătar în curte.

De asemenea, după ce este deschis, ar trebui aruncat dacă a stat mai mult de două luni în frigider, conform USDA.

Hreanul își pierde din iuțeală

De îndată ce borcanul de hrean este expus la aer, acea aromă specifică, dar și iuțeala vor începe să se estompeze. Ideal este să cumperi borcane mici pentru a te bucura de un gust cât mai intens.

Smântâna este foarte delicată

Smântâna se poate strica mai repede decât alte produse lactate, iar USDA spune că poate fi păstrată la frigider timp 1-3 săptămâni. Dacă începe să se adune lichid în partea de sus sau apar semne de mucegai înseamnă că este momentul să o arunci.

Chutney se consumă rapid după deschidere

Deși poți păstra sosul chutney în cămară timp de un an de la cumpărare, trebuie pus la frigider imediat ce l-ai deschis. După acest moment ai la dispoziție o lună să îl consumi. După aceea ia în considerare că trebuie să îl arunci. Oțetul și acizii din fructe ajută la conservarea acestuia, dar în cele din urmă poate mucegăi.

Sosul BBQ poate mucegăi

Dacă ai un borcan de sos barbeque în frigider uită-te bine la el înainte de a-l pune peste carne. Dacă vezi urme cât de mici de mucegai este momentul să îl arunci. În general, sosurile cumpărate, rezistă până la 4 luni de la deschidere pentru că au adăugați o mulțime de conservanți. Nu strică totuși să fii atentă de fiecare dată când vrei să îl consumi.

Fii atentă la consistența sosului ranch

Sosul ranch este foarte popular pentru salate, dar și ca dip pentru cartofi prăjiți, legume la grătar sau coapte.

Acesta conține smântână și maioneză, două ingrediente sensibile, care se pot deteriora în timp. Este important să arunci acest sos dacă a ieșit din termenul de valabilitate sau dacă observi modificări ale mirosului, culoarii sau consistenței.

Brânză albastră, teren propice pentru bacterii

Dressingul cu brânză albastră este făcut din bucățele de brânză albastră, maioneză, smântână și alte produse lactate. Este unul dintre acele sosuri cremoase care se pot strica după data expirării din cauză că ingredientele sunt un teren propice pentru bacterii dăunătoare. Dacă îl consumi pot apărea toxiinfecții alimentare.

Sosul Caesar stricat poate avea Salmonella

Dressingul Caesar conține adesea gălbenușuri de ou crude, ulei de măsline și brânză. Toate aceste ingrediente pot deveni problematice dacă sunt consumate după datele de expirare. G

ălbenușurile de ou crude sunt cele mai periculoase, deoarece pot fi o sursă de Salmonella. Aceasta este o bacterie care are potențialul de a te îmbolnăvi. 

Sosul de soia poate râncezi

Deși sosul de soia are o perioadă de valabilitate lungă, el poate expira. Poate fi ținut în cămară timp de trei ani. Odată ce îl deschizi, trebuie să îl muți la frigider și este bun doar pentru aproximativ o lună. După această perioadă, sosul de soia poate râncezi.

Muștarul poate căpăta un gust neplăcut

Muștarul nu este un sos foarte rezistent. Este bun pentru un an după ce îl deschizi atâta timp cât îl păstrezi în frigider, potrivit FoodSafety.gov. 

Nu te vei îmbolnăvi dacă îl consumi după ce l-ai ținut la temperatura camerei. Totuși nici nu va mai avea un gust bun. Va fi rânced și din această cauză va strica și restul produselor.

Ketchupul poate deveni acru

La fel ca și muștarul, ketchup-ul ar trebui să fie mutat la frigider. Acest lucru îl va face să își păstreze gustul și aroma mai mult timp. Ketchup-ul este bun doar aproximativ șase luni după deschidere și refrigerare. După aceea, poate deveni acru sau poate chiar mucegăi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Oraşul italian pe care românii au început să îl părăsească. Peste 5.000 de cetăţeni s-au întors deja acasă
Oraşul italian pe care românii au început să îl părăsească. Peste 5.000 de cetăţeni s-au întors deja acasă
Oraşul italian pe care românii au început să îl părăsească. Peste 5.000 de cetăţeni s-au întors deja acasă
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Red Bull și-a prezentat piloții pentru 2026. Isack Hadjar va fi alături de Max Verstappen. Cine îi ia locul la Racing Bulls
Red Bull și-a prezentat piloții pentru 2026. Isack Hadjar va fi alături de Max Verstappen. Cine îi ia locul la Racing Bulls
Red Bull și-a prezentat piloții pentru 2026. Isack Hadjar va fi alături de Max Verstappen. Cine îi ia locul la Racing Bulls
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide