Cum recunoști un food truck ce respectă normele de igienă. 7 semne pe care să le urmărești
Într-o societetea tot mai dinamică, food truck-urile au devenit o parte esențială a peisajului gastronomic urban. Aceste mici bucătării ambulante aduc cu ele o varietate de arome, inovații și experiențe culinare unice, transformând modul în care oamenii interacționează cu hrana pe roți. Descoperă cum recunoști un food truck ce respectă normele de igienă. Iată 7 semne pe care să le urmărești.
Food truck-urile sunt mașini modificate pentru a funcționa ca bucătării mobile și pot oferi aproape orice tip de mâncare, de la preparate tradiționale la reinterpretări creative ale bucătăriei internaționale.
De la burgeri gourmet, tacos autentice și bucătărie asiatică până la deserturi decadente sau opțiuni vegane, diversitatea ofertei este impresionantă.
Cum recunoști un food truck ce respectă normele de igienă
Ceea ce face food truck-urile atât de atractive este accesibilitatea și inovația lor. Ele aduc bucătăria de calitate și creativitatea culinară în locuri diverse, inclusiv în cartiere, evenimente, festivaluri și piețe. Aceste vehicule mobile oferă flexibilitate și posibilitatea de a experimenta gusturi noi și autentice fără a fi necesară o rezervare prealabilă sau o vizită la un restaurant static.
Food truck-urile nu sunt doar despre mâncare – ele sunt și un motor al comunității. Acestea aduc oamenii împreună în jurul unei pasiuni comune: hrana bună. Ele susțin antreprenoriatul local și aduc laolaltă oameni din diverse medii în jurul unei experiențe culinare unice.
Înainte de a alege să mănânci de la una dintre aceste bucătării mobile, iată 7 semne că food truck-ul respectă regulile de igienă, potrivit Huffpost.com.
Curățenia din interior și exterior
Atunci când alegi un food-truck de unde să îți cumperi ceva de mâncare nu te lua doar după mirosul îmbietor. Urmărește pe cât posibil să fie curățenie atât în interiorul acestuia, cât și în jurul lui.
Ar trebui ca geamurile să fie curate, tejgheaua să fie bine organizată fără urme de mâncare și alte resturi. Dacă pun la dispoziție sticle cu diverse sosuri verifică să nu fie murdare.
Să aibă autorizațiile de funcționare la vedere
Food truckurile ar trebui să aibă autorizații de funcționare de la mai multe instituții ale statului la fel ca orice alt local. Acestea trebuie expuse într-un loc cât mai vizibil pentru clienți.
Este un indiciu că respecte normele de siguranță alimentară și că pe acolo au trecut inspectori care au verificat respectarea legilor.
Angajații poartă echipament
Personalul din food truck ar trebui să poarte echipament ca orice alt lucrător din alimentație publică.
Capul trebuie să fie acoperit, în mâini ar trebui să aibă mănuși pentru a evita orice situație neplăcută. Acestea trebuie schimbate dacă angajatul lucrează cu carne crudă și apoi manipulează alte ingrediente pentru a nu preveni contaminarea încrucișată.
De asemenea, echipamentul trebuie să conțină jachetă de bucătar și șorț. Acestea trebuie să fie curate și îngrijite. Dacă se lucrează cu ulei încins este nevoie și de încălțăminte specială pentru a preveni accidentele.
Spațiu special pentru spălatul mâinilor
Este greu să verifici dacă în interiorul food truckului există o chiuvetă pe care angajații să o folosească doar pentru spălatul mâinilor.
Sunt situații în care aceasta este vizibilă, altele în care se află într-un loc ferit de ochii clienților. Oricum ar fi ea trebuie să există, iar bateria trebuie acționată prin călcarea unei clapete, astfel încât să nu lucrătorul să nu atingă nimic cu mâinile. În felul acesta se reduc la minimum riscurile de contaminare cu bacterii, scrie Delish.
Trebuie să există un generator
Pentru a funcționa orice food truck are nevoie de un generator puternic pentru a avea curent electric necesar aparaturii. Existența acestuia te asigură și pe tine că ingredientele și preparatele sunt păstrate la temperaturile potrivite. Altfel, se poate întâmpla să de dezvolte tot felul de bacterii și fungi care îți pot pune sănătatea în pericol. Află mai multe despre normele de siguranță alimentară. Vezi de ce sunt atât de importante.
Dezinfectant pentru mâini destinat clienților
Un food truck care se respectă va pune întotdeauna la dispoziția clienților o sticlă de dezinfectat pentru mâini pe care să îl poată folosi ușor. Ideal ar fi ca dispozitivul să se activeze cu senzori pentru a nu fi necesar ca fiecare persoană să îl atingă, însă la fel de bun este și unul clasic. Important este ca el să existe.
Disponibilitatea de a comunica
Un food truck este o bucătărie deschisă ce oferă clienților posibilitatea de vedea tot procesul de preparare a mâncărurilor. În aceste condiții ai posibilitatea să pui întrebări legate de ingrediente, de modul de lucru, mai ales dacă nu este aglomerat.
Având în vedere că de cele mai multe ori cel care gătește este și cel care servește ar trebui să știe să îți răspundă la toate întrebările și să fie complet transparent.