4 sosuri roșii pentru paste. Rețete tradiționale din bucătăria italiană

Sosurile roșii pentru paste sunt specifice bucătăriei italienești. Sunt explozii de arome și texturi, deși nu conțin multe ingrediente și se fac atât într-un timp destul de scurt. Descoperă 4 sosuri roșii pentru paste. Rețete tradiționale din bucătăria italiană.

Persoană gătind sosuri roșii pentru paste
Sosurile roșii pentru paste se pot face atât cu roșii proaspete, cât și din conservă / Shutterstock

Dacă ai poftă de paste cu sos roșu poți încerca unul dintre sosurile tradiționale italienești. Roșiile, uleiul de măsline și usturoiul sunt ingrediente de bază, iar busuiocul și oregano completează spectrul de arome.

Sos italian simplu

Sosul italian simplu are la bază roșiile, iar gustul este completat de usturoi, ardei iute și oregano. Se potrivește cu orice fel de paste.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Sos roșu italian servit într-un bol alături de două roșii
Sosul italian simplu se face în doar 15 minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 30 ml ulei de măsline extravirgin
  • 4 căței de usturoi, zdrobiți
  • fulgi de ardei roșu
  • 2 g oregano uscat
  • 50 g pastă de tomate
  • 800 g roșii întregi decojite
  • 1 crenguță mare busuioc
  • sare
  • 28 g unt nesărat (opțional)

Mod de preparare

Într-o oală mare, se amestecă uleiul cu usturoiul și se pun la foc mediu până când usturoiul începe să sfârâie ușor. Se adăugă fulgii de ardei roșu și se gătesc, amestecând, până când usturoiul începe să capete o culoare aurie deschisă, aproximativ 3 minute. Se pune oregano și se mai lasă, amestecând, un minut.

Se adăugă pasta de roșii și se amestecă, până când pasta se înmoaie și se omogenizează, aproximativ 3 minute. Se pun roșiile din conservă și sucul acestora, se mărește focul la mediu, se aduce în punctul de fierbere, apoi se reduce focul. Folosind un blender vertical, se pasează sosul până când devine omogen. 

Tot din bucătăria italiană încearcă și rețeta de lasagna cu spanac.

Citește și

Sosuri roșii pentru paste: Sos Puttanesca

Originile sosului puttanesca sunt contestate, dar istoricii sunt de acord că a fost creat în Napoli la mijlocul secolului al XX-lea. Combinația clasică de hamsii, măsline, usturoi, fulgi de chilli, roșii și capere conferă acestui sos o aromă robustă. 

Sosul puttanesca servit cu spaghete într-o farfurie albă
Sosul puttanesca este specific orașului Napoli / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline extravirgin
  • 3 căței de usturoi
  • 6 fileuri de hamsii
  • 1/4 linguriță de ardei iute roșu
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 500 g roșii întregi decojite cu sucul lor, zdrobite manual
  • 1 praf de zahăr
  • 2 crenguțe de busuioc
  • 70 g măsline kalamata tocate
  • 1 lingură de capere, scurse
  • sare
  • piper proaspăt macinat

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, se încălzește uleiul. Se adăugă usturoiul, hamsiile și pasta de ardei și se gătesc la foc moderat, amestecând din când în când, până devin aurii, aproximativ 5 minute.

Se adăugă pasta de roșii și se gătește, amestecând, timp de un minut. Apoi se pun roșiile din conservă cu sucul lor.

Se amestecă zahărul, busuiocul, măslinele și caperele. Se condimentează cu sare și piper și se aduce la punctul de fierbere.

Se fierbe sosul la foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă, aproximativ 30 de minute. Se condimentează din nou cu sare și piper. Se aruncă crenguțele de busuioc și usturoiul.

Sos All’Amatriciana

Acest sos picant, cu aromă puternică de panceta, este potrivit pentru crustacee, paste, în special spaghete.

Sosul All’Amatriciana servit cu spaghete într-o farfurie albă
Sosul All’Amatriciana are nevoie de o pancetta de bună calitate / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline extravirgin
  • 80 g pancetta tăiată cuburi
  • 1/2 linguriță de pastă de ardei roșu
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 kg roșii întregi decojite cu sucul lor, zdrobite manual
  • 1 praf de zahăr
  • 2 crenguțe de busuioc
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, se încălzește uleiul. Se călește pancetta cu usturoiul și pasta de ardei roșu la foc moderat, amestecând din când în când, până devine aurie, aproximativ 5 minute. Se adăugă pasta de roșii și se gătește, amestecând, timp de un minut. Se adăugă roșiile din conserva cu sucul lor. 

Se amestecă zahărul și busuiocul, se condimentează cu sare și piper și se aduce la punctul de fierbere. Se fierbe sosul la foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă, aproximativ 30 de minute. Se condimentează cu sare și piper. 

Sos de roșii cu usturoi

Sosul de roșii cu usturoi este foarte popular în Toscana și este pus de obicei peste tagliatelle. Felul de mâncare poartă aici denumirea de „tagliatelle all’aglione”. 

Sos roșu cu usturoi pus peste o porție de paste
Pe cât de ușor se face, pe atât de complex este gustul sosului roșu cu usturoi / Shutterstock

Ingrediente

  • 80 ml ulei de măsline extravirgin
  • 4 căței mari de usturoi, feliați subțire
  • 1,250 kg roșii prunișoare tocate
  • 1/4 linguriță de pastă de ardei roșu
  • sare

Mod de preparare

Într-o tigaie mare și adâncă, se încălzește uleiul de măsline. Se adăugă usturoiul și se gătește la foc moderat, amestecând, până se înmoaie, aproximativ 2 minute. 

Se pun roșiile, pasta de arde și un praf generos de sare și se gătește, amestecând din când în când, până când roșiile se descompun și formează un sos, aproximativ 20 de minute. Se asezonează sosul cu sare. Se pune cald peste paste.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pască cu Nutella, fără aluat porționată
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșun pe un platou
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Mini tarte cu mousse de ton
20 aprilie, 05:14
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
19 aprilie, 05:48
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
19 aprilie, 05:35
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
19 aprilie, 05:21
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
18 aprilie, 06:11
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine porționată pe farfurii
18 aprilie, 05:31
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
18 aprilie, 05:28
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Papa Francisc a intrat în comă înainte să moară. Cauza morţii scrisă în certificatul de deces publicat de Vatican
Papa Francisc a intrat în comă înainte să moară. Cauza morţii scrisă în certificatul de deces publicat de Vatican
Papa Francisc a intrat în comă înainte să moară. Cauza morţii scrisă în certificatul de deces publicat de Vatican
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Chefi la cuțite, 21 aprilie 2025. Verdict inedit la al doilea battle și o concurentă nouă. Cine a fost eliminat după duel
Chefi la cuțite, 21 aprilie 2025. Verdict inedit la al doilea battle și o concurentă nouă. Cine a fost eliminat după duel
Chefi la cuțite, 21 aprilie 2025. Verdict inedit la al doilea battle și o concurentă nouă. Cine a fost eliminat după duel
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: O prostie de tip clickbait
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: „O prostie de tip clickbait”
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: „O prostie de tip clickbait”
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
fresh
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
închide