4 sosuri roșii pentru paste. Rețete tradiționale din bucătăria italiană

Sosurile roșii pentru paste sunt specifice bucătăriei italienești. Sunt explozii de arome și texturi, deși nu conțin multe ingrediente și se fac atât într-un timp destul de scurt. Descoperă 4 sosuri roșii pentru paste. Rețete tradiționale din bucătăria italiană.

Persoană gătind sosuri roșii pentru paste
Sosurile roșii pentru paste se pot face atât cu roșii proaspete, cât și din conservă / Shutterstock

Dacă ai poftă de paste cu sos roșu poți încerca unul dintre sosurile tradiționale italienești. Roșiile, uleiul de măsline și usturoiul sunt ingrediente de bază, iar busuiocul și oregano completează spectrul de arome.

Sos italian simplu

Sosul italian simplu are la bază roșiile, iar gustul este completat de usturoi, ardei iute și oregano. Se potrivește cu orice fel de paste.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Sos roșu italian servit într-un bol alături de două roșii
Sosul italian simplu se face în doar 15 minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 30 ml ulei de măsline extravirgin
  • 4 căței de usturoi, zdrobiți
  • fulgi de ardei roșu
  • 2 g oregano uscat
  • 50 g pastă de tomate
  • 800 g roșii întregi decojite
  • 1 crenguță mare busuioc
  • sare
  • 28 g unt nesărat (opțional)

Mod de preparare

Într-o oală mare, se amestecă uleiul cu usturoiul și se pun la foc mediu până când usturoiul începe să sfârâie ușor. Se adăugă fulgii de ardei roșu și se gătesc, amestecând, până când usturoiul începe să capete o culoare aurie deschisă, aproximativ 3 minute. Se pune oregano și se mai lasă, amestecând, un minut.

Se adăugă pasta de roșii și se amestecă, până când pasta se înmoaie și se omogenizează, aproximativ 3 minute. Se pun roșiile din conservă și sucul acestora, se mărește focul la mediu, se aduce în punctul de fierbere, apoi se reduce focul. Folosind un blender vertical, se pasează sosul până când devine omogen. 

Tot din bucătăria italiană încearcă și rețeta de lasagna cu spanac.

Citește și

Sosuri roșii pentru paste: Sos Puttanesca

Originile sosului puttanesca sunt contestate, dar istoricii sunt de acord că a fost creat în Napoli la mijlocul secolului al XX-lea. Combinația clasică de hamsii, măsline, usturoi, fulgi de chilli, roșii și capere conferă acestui sos o aromă robustă. 

Sosul puttanesca servit cu spaghete într-o farfurie albă
Sosul puttanesca este specific orașului Napoli / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline extravirgin
  • 3 căței de usturoi
  • 6 fileuri de hamsii
  • 1/4 linguriță de ardei iute roșu
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 500 g roșii întregi decojite cu sucul lor, zdrobite manual
  • 1 praf de zahăr
  • 2 crenguțe de busuioc
  • 70 g măsline kalamata tocate
  • 1 lingură de capere, scurse
  • sare
  • piper proaspăt macinat

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, se încălzește uleiul. Se adăugă usturoiul, hamsiile și pasta de ardei și se gătesc la foc moderat, amestecând din când în când, până devin aurii, aproximativ 5 minute.

Se adăugă pasta de roșii și se gătește, amestecând, timp de un minut. Apoi se pun roșiile din conservă cu sucul lor.

Se amestecă zahărul, busuiocul, măslinele și caperele. Se condimentează cu sare și piper și se aduce la punctul de fierbere.

Se fierbe sosul la foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă, aproximativ 30 de minute. Se condimentează din nou cu sare și piper. Se aruncă crenguțele de busuioc și usturoiul.

Sos All’Amatriciana

Acest sos picant, cu aromă puternică de panceta, este potrivit pentru crustacee, paste, în special spaghete.

Sosul All’Amatriciana servit cu spaghete într-o farfurie albă
Sosul All’Amatriciana are nevoie de o pancetta de bună calitate / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline extravirgin
  • 80 g pancetta tăiată cuburi
  • 1/2 linguriță de pastă de ardei roșu
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 kg roșii întregi decojite cu sucul lor, zdrobite manual
  • 1 praf de zahăr
  • 2 crenguțe de busuioc
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, se încălzește uleiul. Se călește pancetta cu usturoiul și pasta de ardei roșu la foc moderat, amestecând din când în când, până devine aurie, aproximativ 5 minute. Se adăugă pasta de roșii și se gătește, amestecând, timp de un minut. Se adăugă roșiile din conserva cu sucul lor. 

Se amestecă zahărul și busuiocul, se condimentează cu sare și piper și se aduce la punctul de fierbere. Se fierbe sosul la foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă, aproximativ 30 de minute. Se condimentează cu sare și piper. 

Sos de roșii cu usturoi

Sosul de roșii cu usturoi este foarte popular în Toscana și este pus de obicei peste tagliatelle. Felul de mâncare poartă aici denumirea de „tagliatelle all’aglione”. 

Sos roșu cu usturoi pus peste o porție de paste
Pe cât de ușor se face, pe atât de complex este gustul sosului roșu cu usturoi / Shutterstock

Ingrediente

  • 80 ml ulei de măsline extravirgin
  • 4 căței mari de usturoi, feliați subțire
  • 1,250 kg roșii prunișoare tocate
  • 1/4 linguriță de pastă de ardei roșu
  • sare

Mod de preparare

Într-o tigaie mare și adâncă, se încălzește uleiul de măsline. Se adăugă usturoiul și se gătește la foc moderat, amestecând, până se înmoaie, aproximativ 2 minute. 

Se pun roșiile, pasta de arde și un praf generos de sare și se gătește, amestecând din când în când, până când roșiile se descompun și formează un sos, aproximativ 20 de minute. Se asezonează sosul cu sare. Se pune cald peste paste.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
marry me chicken
10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
06:52
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
27 noiembrie, 06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Ploaie și vânt puternic în weekend. Ciclonul Adel schimbă planurile. Cum va fi vremea de 1 Decembrie
Ploaie și vânt puternic în weekend. Ciclonul Adel schimbă planurile. Cum va fi vremea de 1 Decembrie
Ploaie și vânt puternic în weekend. Ciclonul Adel schimbă planurile. Cum va fi vremea de 1 Decembrie
Milionarul român i-a spus nu afacerii, apoi s-a implicat alături de Dan Șucu în proiectul vital al acestuia!
Milionarul român i-a spus nu afacerii, apoi s-a implicat alături de Dan Șucu în proiectul vital al acestuia!
Milionarul român i-a spus nu afacerii, apoi s-a implicat alături de Dan Șucu în proiectul vital al acestuia!
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Supă rustică cu ciuperci și fasole albă
Supă rustică cu ciuperci și fasole albă
Supă rustică cu ciuperci și fasole albă
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
închide