4 sosuri roșii pentru paste. Rețete tradiționale din bucătăria italiană

Sosurile roșii pentru paste sunt specifice bucătăriei italienești. Sunt explozii de arome și texturi, deși nu conțin multe ingrediente și se fac atât într-un timp destul de scurt. Descoperă 4 sosuri roșii pentru paste. Rețete tradiționale din bucătăria italiană.

Persoană gătind sosuri roșii pentru paste
Sosurile roșii pentru paste se pot face atât cu roșii proaspete, cât și din conservă / Shutterstock

Dacă ai poftă de paste cu sos roșu poți încerca unul dintre sosurile tradiționale italienești. Roșiile, uleiul de măsline și usturoiul sunt ingrediente de bază, iar busuiocul și oregano completează spectrul de arome.

Sos italian simplu

Sosul italian simplu are la bază roșiile, iar gustul este completat de usturoi, ardei iute și oregano. Se potrivește cu orice fel de paste.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Sos roșu italian servit într-un bol alături de două roșii
Sosul italian simplu se face în doar 15 minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 30 ml ulei de măsline extravirgin
  • 4 căței de usturoi, zdrobiți
  • fulgi de ardei roșu
  • 2 g oregano uscat
  • 50 g pastă de tomate
  • 800 g roșii întregi decojite
  • 1 crenguță mare busuioc
  • sare
  • 28 g unt nesărat (opțional)

Mod de preparare

Într-o oală mare, se amestecă uleiul cu usturoiul și se pun la foc mediu până când usturoiul începe să sfârâie ușor. Se adăugă fulgii de ardei roșu și se gătesc, amestecând, până când usturoiul începe să capete o culoare aurie deschisă, aproximativ 3 minute. Se pune oregano și se mai lasă, amestecând, un minut.

Se adăugă pasta de roșii și se amestecă, până când pasta se înmoaie și se omogenizează, aproximativ 3 minute. Se pun roșiile din conservă și sucul acestora, se mărește focul la mediu, se aduce în punctul de fierbere, apoi se reduce focul. Folosind un blender vertical, se pasează sosul până când devine omogen. 

Tot din bucătăria italiană încearcă și rețeta de lasagna cu spanac.

Citește și

Sosuri roșii pentru paste: Sos Puttanesca

Originile sosului puttanesca sunt contestate, dar istoricii sunt de acord că a fost creat în Napoli la mijlocul secolului al XX-lea. Combinația clasică de hamsii, măsline, usturoi, fulgi de chilli, roșii și capere conferă acestui sos o aromă robustă. 

Sosul puttanesca servit cu spaghete într-o farfurie albă
Sosul puttanesca este specific orașului Napoli / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline extravirgin
  • 3 căței de usturoi
  • 6 fileuri de hamsii
  • 1/4 linguriță de ardei iute roșu
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 500 g roșii întregi decojite cu sucul lor, zdrobite manual
  • 1 praf de zahăr
  • 2 crenguțe de busuioc
  • 70 g măsline kalamata tocate
  • 1 lingură de capere, scurse
  • sare
  • piper proaspăt macinat

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, se încălzește uleiul. Se adăugă usturoiul, hamsiile și pasta de ardei și se gătesc la foc moderat, amestecând din când în când, până devin aurii, aproximativ 5 minute.

Se adăugă pasta de roșii și se gătește, amestecând, timp de un minut. Apoi se pun roșiile din conservă cu sucul lor.

Se amestecă zahărul, busuiocul, măslinele și caperele. Se condimentează cu sare și piper și se aduce la punctul de fierbere.

Se fierbe sosul la foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă, aproximativ 30 de minute. Se condimentează din nou cu sare și piper. Se aruncă crenguțele de busuioc și usturoiul.

Sos All’Amatriciana

Acest sos picant, cu aromă puternică de panceta, este potrivit pentru crustacee, paste, în special spaghete.

Sosul All’Amatriciana servit cu spaghete într-o farfurie albă
Sosul All’Amatriciana are nevoie de o pancetta de bună calitate / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline extravirgin
  • 80 g pancetta tăiată cuburi
  • 1/2 linguriță de pastă de ardei roșu
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 kg roșii întregi decojite cu sucul lor, zdrobite manual
  • 1 praf de zahăr
  • 2 crenguțe de busuioc
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, se încălzește uleiul. Se călește pancetta cu usturoiul și pasta de ardei roșu la foc moderat, amestecând din când în când, până devine aurie, aproximativ 5 minute. Se adăugă pasta de roșii și se gătește, amestecând, timp de un minut. Se adăugă roșiile din conserva cu sucul lor. 

Se amestecă zahărul și busuiocul, se condimentează cu sare și piper și se aduce la punctul de fierbere. Se fierbe sosul la foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă, aproximativ 30 de minute. Se condimentează cu sare și piper. 

Sos de roșii cu usturoi

Sosul de roșii cu usturoi este foarte popular în Toscana și este pus de obicei peste tagliatelle. Felul de mâncare poartă aici denumirea de „tagliatelle all’aglione”. 

Sos roșu cu usturoi pus peste o porție de paste
Pe cât de ușor se face, pe atât de complex este gustul sosului roșu cu usturoi / Shutterstock

Ingrediente

  • 80 ml ulei de măsline extravirgin
  • 4 căței mari de usturoi, feliați subțire
  • 1,250 kg roșii prunișoare tocate
  • 1/4 linguriță de pastă de ardei roșu
  • sare

Mod de preparare

Într-o tigaie mare și adâncă, se încălzește uleiul de măsline. Se adăugă usturoiul și se gătește la foc moderat, amestecând, până se înmoaie, aproximativ 2 minute. 

Se pun roșiile, pasta de arde și un praf generos de sare și se gătește, amestecând din când în când, până când roșiile se descompun și formează un sos, aproximativ 20 de minute. Se asezonează sosul cu sare. Se pune cald peste paste.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Ciorbă de miel cu lobodă în bol alb cu lingură și pătrunjel verde
06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Porție de pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu gnocchi
06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
ouă vopsite în vin roșu puse pe o farfurie albă
06:15
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
preparate dintr-un meniu de Paște fără miel puse pe o masă albă
06:00
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
Salată aperitiv pentru masa de Paște servită într-o farfurie albă
1 mai, 07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Mai multe ouă care au gălbenușul verde
1 mai, 06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
Porție de friptură de miel cu vin și usturoi, alături de un cuțit, usturoi și roșii cherry
1 mai, 06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...
Parteneri
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
fresh
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
închide