4 sosuri roșii pentru paste. Rețete tradiționale din bucătăria italiană

Sosurile roșii pentru paste sunt specifice bucătăriei italienești. Sunt explozii de arome și texturi, deși nu conțin multe ingrediente și se fac atât într-un timp destul de scurt. Descoperă 4 sosuri roșii pentru paste. Rețete tradiționale din bucătăria italiană.

Persoană gătind sosuri roșii pentru paste
Sosurile roșii pentru paste se pot face atât cu roșii proaspete, cât și din conservă / Shutterstock

Dacă ai poftă de paste cu sos roșu poți încerca unul dintre sosurile tradiționale italienești. Roșiile, uleiul de măsline și usturoiul sunt ingrediente de bază, iar busuiocul și oregano completează spectrul de arome.

Sos italian simplu

Sosul italian simplu are la bază roșiile, iar gustul este completat de usturoi, ardei iute și oregano. Se potrivește cu orice fel de paste.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Sos roșu italian servit într-un bol alături de două roșii
Sosul italian simplu se face în doar 15 minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 30 ml ulei de măsline extravirgin
  • 4 căței de usturoi, zdrobiți
  • fulgi de ardei roșu
  • 2 g oregano uscat
  • 50 g pastă de tomate
  • 800 g roșii întregi decojite
  • 1 crenguță mare busuioc
  • sare
  • 28 g unt nesărat (opțional)

Mod de preparare

Într-o oală mare, se amestecă uleiul cu usturoiul și se pun la foc mediu până când usturoiul începe să sfârâie ușor. Se adăugă fulgii de ardei roșu și se gătesc, amestecând, până când usturoiul începe să capete o culoare aurie deschisă, aproximativ 3 minute. Se pune oregano și se mai lasă, amestecând, un minut.

Se adăugă pasta de roșii și se amestecă, până când pasta se înmoaie și se omogenizează, aproximativ 3 minute. Se pun roșiile din conservă și sucul acestora, se mărește focul la mediu, se aduce în punctul de fierbere, apoi se reduce focul. Folosind un blender vertical, se pasează sosul până când devine omogen. 

Tot din bucătăria italiană încearcă și rețeta de lasagna cu spanac.

Citește și

Sosuri roșii pentru paste: Sos Puttanesca

Originile sosului puttanesca sunt contestate, dar istoricii sunt de acord că a fost creat în Napoli la mijlocul secolului al XX-lea. Combinația clasică de hamsii, măsline, usturoi, fulgi de chilli, roșii și capere conferă acestui sos o aromă robustă. 

Sosul puttanesca servit cu spaghete într-o farfurie albă
Sosul puttanesca este specific orașului Napoli / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline extravirgin
  • 3 căței de usturoi
  • 6 fileuri de hamsii
  • 1/4 linguriță de ardei iute roșu
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 500 g roșii întregi decojite cu sucul lor, zdrobite manual
  • 1 praf de zahăr
  • 2 crenguțe de busuioc
  • 70 g măsline kalamata tocate
  • 1 lingură de capere, scurse
  • sare
  • piper proaspăt macinat

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, se încălzește uleiul. Se adăugă usturoiul, hamsiile și pasta de ardei și se gătesc la foc moderat, amestecând din când în când, până devin aurii, aproximativ 5 minute.

Se adăugă pasta de roșii și se gătește, amestecând, timp de un minut. Apoi se pun roșiile din conservă cu sucul lor.

Se amestecă zahărul, busuiocul, măslinele și caperele. Se condimentează cu sare și piper și se aduce la punctul de fierbere.

Se fierbe sosul la foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă, aproximativ 30 de minute. Se condimentează din nou cu sare și piper. Se aruncă crenguțele de busuioc și usturoiul.

Sos All’Amatriciana

Acest sos picant, cu aromă puternică de panceta, este potrivit pentru crustacee, paste, în special spaghete.

Sosul All’Amatriciana servit cu spaghete într-o farfurie albă
Sosul All’Amatriciana are nevoie de o pancetta de bună calitate / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline extravirgin
  • 80 g pancetta tăiată cuburi
  • 1/2 linguriță de pastă de ardei roșu
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 kg roșii întregi decojite cu sucul lor, zdrobite manual
  • 1 praf de zahăr
  • 2 crenguțe de busuioc
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, se încălzește uleiul. Se călește pancetta cu usturoiul și pasta de ardei roșu la foc moderat, amestecând din când în când, până devine aurie, aproximativ 5 minute. Se adăugă pasta de roșii și se gătește, amestecând, timp de un minut. Se adăugă roșiile din conserva cu sucul lor. 

Se amestecă zahărul și busuiocul, se condimentează cu sare și piper și se aduce la punctul de fierbere. Se fierbe sosul la foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă, aproximativ 30 de minute. Se condimentează cu sare și piper. 

Sos de roșii cu usturoi

Sosul de roșii cu usturoi este foarte popular în Toscana și este pus de obicei peste tagliatelle. Felul de mâncare poartă aici denumirea de „tagliatelle all’aglione”. 

Sos roșu cu usturoi pus peste o porție de paste
Pe cât de ușor se face, pe atât de complex este gustul sosului roșu cu usturoi / Shutterstock

Ingrediente

  • 80 ml ulei de măsline extravirgin
  • 4 căței mari de usturoi, feliați subțire
  • 1,250 kg roșii prunișoare tocate
  • 1/4 linguriță de pastă de ardei roșu
  • sare

Mod de preparare

Într-o tigaie mare și adâncă, se încălzește uleiul de măsline. Se adăugă usturoiul și se gătește la foc moderat, amestecând, până se înmoaie, aproximativ 2 minute. 

Se pun roșiile, pasta de arde și un praf generos de sare și se gătește, amestecând din când în când, până când roșiile se descompun și formează un sos, aproximativ 20 de minute. Se asezonează sosul cu sare. Se pune cald peste paste.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Două mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, una secționată cu lingurița
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Borcane cu ardei iuți umpluți cu ton, pentru iarnă
04:00
Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf porționată pe un tocător de lemn și pe farfurie
21 septembrie, 08:00
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
21 septembrie, 07:00
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
21 septembrie, 06:00
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
20 septembrie, 08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
20 septembrie, 07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
20 septembrie, 06:00
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
19 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii
Staţiunea care va redeveni perla litoralului. Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70

Staţiunea care va redeveni "perla litoralului". Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70

Staţiunea care va redeveni "perla litoralului". Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70
„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”
Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o licoare | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO
Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”
Descoperire fantastică în Egipt, plină de comori și secrete. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții
Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză
Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față
DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005
Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce
fresh
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
închide