4 sosuri roșii pentru paste. Rețete tradiționale din bucătăria italiană
Sosurile roșii pentru paste sunt specifice bucătăriei italienești. Sunt explozii de arome și texturi, deși nu conțin multe ingrediente și se fac atât într-un timp destul de scurt. Descoperă 4 sosuri roșii pentru paste. Rețete tradiționale din bucătăria italiană.
Dacă ai poftă de paste cu sos roșu poți încerca unul dintre sosurile tradiționale italienești. Roșiile, uleiul de măsline și usturoiul sunt ingrediente de bază, iar busuiocul și oregano completează spectrul de arome.
Sos italian simplu
Sosul italian simplu are la bază roșiile, iar gustul este completat de usturoi, ardei iute și oregano. Se potrivește cu orice fel de paste.
Ingrediente
- 30 ml ulei de măsline extravirgin
- 4 căței de usturoi, zdrobiți
- fulgi de ardei roșu
- 2 g oregano uscat
- 50 g pastă de tomate
- 800 g roșii întregi decojite
- 1 crenguță mare busuioc
- sare
- 28 g unt nesărat (opțional)
Mod de preparare
Într-o oală mare, se amestecă uleiul cu usturoiul și se pun la foc mediu până când usturoiul începe să sfârâie ușor. Se adăugă fulgii de ardei roșu și se gătesc, amestecând, până când usturoiul începe să capete o culoare aurie deschisă, aproximativ 3 minute. Se pune oregano și se mai lasă, amestecând, un minut.
Se adăugă pasta de roșii și se amestecă, până când pasta se înmoaie și se omogenizează, aproximativ 3 minute. Se pun roșiile din conservă și sucul acestora, se mărește focul la mediu, se aduce în punctul de fierbere, apoi se reduce focul. Folosind un blender vertical, se pasează sosul până când devine omogen.
Tot din bucătăria italiană încearcă și rețeta de lasagna cu spanac.
Sosuri roșii pentru paste: Sos Puttanesca
Originile sosului puttanesca sunt contestate, dar istoricii sunt de acord că a fost creat în Napoli la mijlocul secolului al XX-lea. Combinația clasică de hamsii, măsline, usturoi, fulgi de chilli, roșii și capere conferă acestui sos o aromă robustă.
Ingrediente
- 70 ml ulei de măsline extravirgin
- 3 căței de usturoi
- 6 fileuri de hamsii
- 1/4 linguriță de ardei iute roșu
- 1 lingură de pastă de roșii
- 500 g roșii întregi decojite cu sucul lor, zdrobite manual
- 1 praf de zahăr
- 2 crenguțe de busuioc
- 70 g măsline kalamata tocate
- 1 lingură de capere, scurse
- sare
- piper proaspăt macinat
Mod de preparare
Într-o cratiță mare, se încălzește uleiul. Se adăugă usturoiul, hamsiile și pasta de ardei și se gătesc la foc moderat, amestecând din când în când, până devin aurii, aproximativ 5 minute.
Se adăugă pasta de roșii și se gătește, amestecând, timp de un minut. Apoi se pun roșiile din conservă cu sucul lor.
Se amestecă zahărul, busuiocul, măslinele și caperele. Se condimentează cu sare și piper și se aduce la punctul de fierbere.
Se fierbe sosul la foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă, aproximativ 30 de minute. Se condimentează din nou cu sare și piper. Se aruncă crenguțele de busuioc și usturoiul.
Sos All’Amatriciana
Acest sos picant, cu aromă puternică de panceta, este potrivit pentru crustacee, paste, în special spaghete.
Ingrediente
- 70 ml ulei de măsline extravirgin
- 80 g pancetta tăiată cuburi
- 1/2 linguriță de pastă de ardei roșu
- 3 căței de usturoi
- 1 lingură de pastă de roșii
- 1 kg roșii întregi decojite cu sucul lor, zdrobite manual
- 1 praf de zahăr
- 2 crenguțe de busuioc
- sare
- piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
Într-o cratiță mare, se încălzește uleiul. Se călește pancetta cu usturoiul și pasta de ardei roșu la foc moderat, amestecând din când în când, până devine aurie, aproximativ 5 minute. Se adăugă pasta de roșii și se gătește, amestecând, timp de un minut. Se adăugă roșiile din conserva cu sucul lor.
Se amestecă zahărul și busuiocul, se condimentează cu sare și piper și se aduce la punctul de fierbere. Se fierbe sosul la foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă, aproximativ 30 de minute. Se condimentează cu sare și piper.
Sos de roșii cu usturoi
Sosul de roșii cu usturoi este foarte popular în Toscana și este pus de obicei peste tagliatelle. Felul de mâncare poartă aici denumirea de „tagliatelle all’aglione”.
Ingrediente
- 80 ml ulei de măsline extravirgin
- 4 căței mari de usturoi, feliați subțire
- 1,250 kg roșii prunișoare tocate
- 1/4 linguriță de pastă de ardei roșu
- sare
Mod de preparare
Într-o tigaie mare și adâncă, se încălzește uleiul de măsline. Se adăugă usturoiul și se gătește la foc moderat, amestecând, până se înmoaie, aproximativ 2 minute.
Se pun roșiile, pasta de arde și un praf generos de sare și se gătește, amestecând din când în când, până când roșiile se descompun și formează un sos, aproximativ 20 de minute. Se asezonează sosul cu sare. Se pune cald peste paste.