11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Grăsimea abdominală nu este doar inestetică, dar este și semnul unei alimentații nesănătoase care poate duce și la alte probleme de sănătate. Medicii nutriționiști îți explică ce trebuie să faci ca să scapi de ea modificându-ți dieta. Descoperă 11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților.
Grăsimea abdominală apare atunci când pentru o perioadă lungă de timp ai o alimentație bogată în carbohidrați și grăsimi procesate.
„Grăsimea viscerală din organism este periculoasă pentru că se localizează în organele esențiale”, explică medicul Puja Uppal pentru EatThis.com. În continuare acesta atenționează că poate duce la diabet de tip 2, boli cardiovasculare, colesterol ridicat, hipertensiune și anumite tipuri de cancer.
Obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală
Pentru a scăpa de grăsimea viscerală trebuie să reduci factorii de stres din viața ta, să faci cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi, să dormi bine și să ai o dietă sănătoasă. Totuși, factorul cheie este eliminarea zahărului din alimentație.
„Zahărul este folosit de corp pentru a produce energie, dar atunci când nu o folosești pe toată pentru că nu ai suficientă activitate fizică organismul începe să stocheze excesul de zahăr pentru a-l folosi mai târziu. Aceste rezerve sunt sub formă de grăsime. Consumând o cantitate mare de zaharuri procesate vei acumula și multă grăsime.”, spune medicul Jessica Cutler, expert în managementul greutății și medic de chirurgie bariatrică.
Problema cea mai mare este că zahărul se găsește ascuns într-o mulțime de forme în alimente. Uneori nici nu îți dai seama că îl consumi. Se folosește în aproape orice produs de la dulciuri la pâine, mezeluri sau chiar și chipsuri.
Primul lucru pe care îl vei observa atunci când începi să pierzi grăsime viscerală este că talia ți se subțiază, chiar dacă nu pierzi neapărat în greutate.
Iată care sunt greșelile pe care le faci atunci când vrei să scapi de grăsimea abdominală.
Consumi alcool
Un pahar de vin ocazional nu are efecte nefaste, dar consumul excesiv de alcool poate contribui nu doar la acumularea de kilograme, dar și la alte probleme de sănătate serioase. Orice tip de băutură alcoolică este bogată în calorii.
Un gram de alcool are 7 calorii, iar un gram de grăsime pură aduce 9 calorii. Mai mult de atât, consumul de alcool poate interfera cu abilitatea organismului de a arde grăsimi, crește apetitul și te împiedică să dormi bine ceea ce afectează metabolismul și nivelul de hormoni. Consumul de alcool se află pe lista de obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală.
Alimente congelate
Alimentele pre-gătite congelate sunt bogate în calorii, grăsimi nesănătoase și au zaharuri adăugate în cantități mari. Înainte de pune în coș astfel de produse este important să citești eticheta nutrițională.
Astfel te asiguri că au o compoziție cât mai curată. Alege-le pe cele care au puține calorii și un aport mare de fibre.
Alimente procesate
Aproape orice aliment procesat, fie că vorbim despre hot dog, chipsuri, mezeluri, cereale pentru mic dejun, este bogat în zaharuri, grăsimi și are un aport caloric foarte mare.
Pentru a rezista foarte mult timp pe raftul magazinelor au în compoziție o mulțime de aditivi alimentari. Toate acestea duc la apariția grăsimii abdominale.
Bomboane
Multe dintre bomboane au în lista de ingrediente sirop de fructoză, arome artificiale și conservanți. Toate acestea duc la creșterea țesutului adipos, în special a cantității de grăsime viscerală din organism. Consumul de bomboane se află pe lista de obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală.
Produse de brutărie și cofetărie
Prăjiturile, plăcintele, torturile și toate produsele delicioase pe care le cumperi de la cofetărie sau brutărie sunt unele dintre cele mai periculoase produse pe care le poți consuma dacă vrei să pierzi din grăsimea viscerală.
Conțin cantități mari de zahăr, dar și de grăsimi nesănătoase. Consumul acestora duce la creșterea colesterolului LDL, colesterolul rău.
Alimente prăjite
Orice preparat prăjit este bogat în grăsimi nesănătoase și în calorii. Uleiul folosit pentru prăjire este de obicei bogat în grăsimi saturate și/sau trans care contribuie la acumularea de colesterol și au aport caloric mare.
Înghețata
Înghețata, deși foarte delicioasă, se obține în cele mai multe cazuri din zahăr cu un adaos consistent de grăsimi. Dacă vrei să pierzi din grăsimea viscerală ar trebui să o eviți. Chiar dacă pe etichetă scrie că este îndulcită cu îndulcitori artificiali trebuie să fii foarte atentă pentru că aceștia sunt aditivi alimentari care pot crește nivelul de inflamație din organism. Acest lucru îți va îngreuna procesul de pierdere în greutate.
Chipsuri
Chipsurile sunt exemplul perfect de aliment pe care ar trebui să îl elimini total din dieta ta dacă vrei să scapi de grăsimea de pe abdomen. Conțin grăsimi saturate, cantități mari de sare și aditivi alimentari de sinteză.
Consumul lor poate duce la creșterea riscului de apariție a diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare, dar și a altor afecțiuni cronice.
Băuturi carbogazoase
Băuturile carbogazoase conțin cantități mari de zahăr care duc la acumularea de kilograme într-un timp foarte scurt. Nu doar acest lucru este periculos, ci și faptul că odată cu creșterea în greutate apar și riscuri legate de boli cronice grave.
Carbohidrați rafinați
Carbohidrații rafinați duc la creșterea nivelului de zahăr din sânge într-un timp foarte scurt și a inflamației la nivelul organismului.
Ambele efecte sunt responsabile pentru acumularea de kilograme și pentru deteriorarea stării de sănătate.
Înlocuiește produsele bogate în carbohidrați rafinați cu proteine de calitate din iaurt grecesc, ouă, nuci, pește, carne slabă, linte, semințe de chia, quinoa, brânzeturi slabe.
Produse lactate bogate în grăsimi
Consumul de lapte integral, brânză și unt pot duce la acumularea de grăsime viscerală. Problemele pot apărea dacă le incluzi zilnic în dieta ta pentru că sunt bogate în grăsimi saturate care sunt responsabile de apariția obezității abdominale și a altor probleme de sănătate.