3 rețete cu ciuperci pleurotus pe care să le încerci când vrei ceva rapid și sățios

Ciupercile pleurotus, cunoscute și sub numele de ciuperci urechi de lemn sau ciuperci scoică, sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru preparatele tale. Au o formă distinctivă, o textură fină și un gust subtil, ceea ce le face ideale pentru o mulțime de feluri de mâncare. Iată 3 rețete cu ciuperci pleurotus pe care să le încerci când vrei ceva rapid și sățios. Sunt simple și rapide.

ciuperci pleurotus într-un vas
Ciupercile pleurotus sunt o sursă relativ ieftină de proteine / Shutterstock

Ciupercile pleurotus, originare din Asia, fac parte din familia Pleurotaceae și sunt cunoscute pentru forma lor distinctivă de evantai. Sunt apreciate pentru gustul lor ușor dulceag și pentru consistența lor delicată. Pot fi găsite în diverse varietăți, cum ar fi pleurotus ostreatus (pleurotus obișnuit), pleurotus eryngii (ciuperca King Oyster) și pleurotus citrinopileatus (ciuperca Phoenix).

Atunci când alegi ciupercile pleurotus trebuie să aibă o culoare vie și uniformă. Textura ar trebui să fie fermă și să nu prezinte pete sau semne de degradare. Cel mai simplu este să te uiți la capetele lor care ar trebui nedeschise, cu marginile ușor rulate. Mirosul ar trebui să fie proaspăt și caracteristic ciupercilor, fără a avea un miros neplăcut sau mucegăit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți găti ciupercile pleurotus

Ciupercile pleurotus sunt extrem de versatile și pot fi gătite în diverse moduri. Le poți căli în puțin ulei de măsline sau unt cu usturoi și ierburi pentru o gustare rapidă și gustoasă. Sunt delicioase la grătar, unse doar cu ulei de măsline și presărate cu sare.

Ciupercile pleurotus se pot găti la cuptor, în supe, tocănițe, sau risotto. Se potrivesc foarte bine cu usturoiul, sarea, piperul, busuiocul, cimbrul.

Alături de ciupercile pleurotus poți servi brânzeturi, carne de pui sau pește, legume și paste.

Ciuperci pleurotus cu usturoi și pătrunjel la tigaie

Ciupercile pleurotus cu usturoi și pătrunjel la tigaie pot fi o garnitură delicioasă pentru preparate din carne sau se pot servi ca aperitiv pe felii de pâine prăjită.

Ciuperci cu usturoi li pătrunjel servite la tigaie
Pentru ciupercile pleurotus la tigaie poți folosi și unt în loc de ulei de măsline / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g ciuperci pleurotus, tăiate în fâșii
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • pătrunjel proaspăt tocat pentru decor

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu. Se pun ciupercile pleurotus și se gătesc timp de 5-7 minute sau până când devin aurii și se evaporă lichidul. Apoi se adaugă usturoiul mărunțit și se mai lasă încă 1-2 minute, până când usturoiul devine aromat. Se condimentează cu sare și piper după gust. Se transferă ciupercile într-un bol, se presară cu pătrunjel tocat și se servesc imediat.

Risotto cu ciuperci pleurotus

Rețeta de risotto cu ciuperci pleurotus este o cină delicioasă și rapidă, cu o aromă blândă și o textură cremoasă.

Risotto cu ciuperci pe o farfurie albă
Risotto cu ciuperci pelurotus poate fi acompaniat de un pahar de vin alb / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă medie, tocată fin
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 300 g orez Arborio
  • 200 g ciuperci pleurotus, tăiate în fâșii
  • 1/2 ceașcă de vin alb
  • 1 l supă de legume fierbinte
  • 50 g parmezan ras
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper după gust
  • pătrunjel tocat pentru decor

Mod de preparare

Într-o tigaie mare, se călesc ceapa și usturoiul în ulei de măsline până devin moi. Apoi se adaugă orezul Arborio și se amestecă timp de 1-2 minute până când orezul devine translucid. Se pune vinul alb și se lasă până când acesta este absorbit.

Se adaugă ciupercile pleurotus și se gătesc, adăugând treptat supa de legume fierbinte, până când orezul este gătit al dente și a absorbit lichidul. Înainte de servire, se amestecă parmezanul ras și se condimentează cu sare și piper după gust. Se decorează cu pătrunjel tocat și se servește imediat.

Supă de ciuperci pleurotus

Supa de ciuperci pleurotus se servește caldă, alături de crutoane sau pâine proaspătă. Pentru varianta de post se folosește smântână de cocos.

Supă de ciuperci servită într-un castron rustic
Supa de ciuperci pleurotus poate fi servită atât la prânz, cât și la cină / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g ciuperci pleurotus, tăiate în fâșii sau bucăți
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 2 cartofi, curățați și tăiați cubulețe
  • 1 morcov, curățat și tăiat cubulețe
  • 1 tijă de țelină, tăiată mărunt
  • 1 litru supă de legume sau supă de pui
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/2 cană smântână (opțional)
  • pătrunjel proaspăt tocat pentru decor
  • sare
  • piper după gust

Mod de preparare

Într-o oală mare, se pune ulei de măsline și se lasă să se încingă. Se adaugă ceapa și usturoiul și se călesc până devin moi și aurii. Apoi se pun ciupercile pleurotus în oală și se gătesc timp de 5-7 minute până când încep să se înmoaie. Apoi se adaugă cartofii, morcovul și țelina. Se amestecă bine și se gătesc timp de 5 minute.

Se toarnă supa de legume sau supa de pui în oală și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când legumele sunt moi. Se condimentează cu sare și piper după gust.

Pentru o supă mai cremoasă, se adaugă smântână în oală și se amestecă bine. Se lasă să fiarbă încă 5 minute. Se pune pătrunjel proaspăt tocat înainte de servire.

Cum se păstrează ciupercile pleurotus

Păstrează ciupercile pleurotus în frigider pentru a le menține prospețimea. Așează ciupercile într-un recipient perforat sau într-un sac de hârtie în partea de jos a frigiderului pentru a permite circulația aerului.

Ai grijă să nu fie umiditate excesivă poate duce la descompunere. Este de bine să nu le speli înainte de a le pune la frigider, ci doar atunci când le vei găti.  

Citește și
CELE MAI CITITE
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Beef Stroganoff în tigaie cu lingură de lemn
Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească
Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciuperci umplute și gratinate la cuptor, în vas oval
Ciuperci umplute și gratinate la cuptor. Un aperitiv savuros și rafinat
Ciuperci umplute și gratinate la cuptor. Un aperitiv savuros și rafinat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Zoë Kravitz și Harry Styles au fost surprinși în Londra într-o ipostază tandră. Se zvonește că ar forma un cuplu
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci de la statul român lună de lună
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, Kiss Of The Spider Woman. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
fresh
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
închide