3 sosuri albe pentru paste. Rețete simple și rapide

Pastele cu sos alb sunt preferatele copiilor și ale adulților deopotrivă. Cremoase și cu arome care se combină atât de bine cu cele ale pastelor, sosurile albe sunt tot ceea ce avem nevoie, sunt așa numitele „confort food”. Descoperă și tu trei sosuri albe pentru paste. Aceste rețete sunt simple, rapide și extrem de gustoase.

O persoană gătind sosuri albe pentru paste
Untul și laptele sunt baza pentru sosuri albe pentru paste / Shutterstock

Sosurile albe se fac de obicei din puține ingrediente, iar prepararea lor nu ia mult timp. Poți să faci o cantitate mai mare, pe care să o folosești mai multe zile la rând.

Ce este în plus se pune în vase închise etanș și rezistă la frigider câteva zile.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sos Alb Cremos

Aceste sos alb alb pentru paste este atât de cremos încât toată lumea îl va iubi. Se potrivește cu orice fel de paste, dar și cu legume.

Sos alb și cremos pentru paste care este turnat peste o porție de paste
Sosul alb cremos poate fi pus peste orice fel de paste / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 g de unt sărat
  • 2 căței de usturoi, dați prin răzătoare
  • 2 linguri de făină
  • 500 ml lapte 2%.
  • ½ linguriță de sare
  • 70 g parmezan mărunțit

Mod de preparare

Într-o cratiță medie, la foc mediu, se topește untul. Se adaugă usturoiul și se lasă 30 de secunde, având grijă să nu se ardă usturoiul.      

Se adăugă făina și se amestecă constant timp un minut, până când devine aurie și începe să clocotească. Nu o lăsa mai mult pentru că făina se poate rumeni în câteva secunde.

Se adăugă puțin lapte și se amestecă. Sosul va deveni instantaneu gros. Se amestecă încontinuu, adăugând laptele puțin câte puțin până când întreaga cantitate este încorporată.

Se reduce focul și se amestecă până când sosul se îngroașă și nu mai are gust de făină crudă, aproximativ 5 minute. Se pun sarea și parmezanul. Se gustă și se mai adăugă sare dacă mai este necesar.

Sos alb cu lapte infuzat

Laptele infuzat cu condimente va da sosului o aromă deosebită. Este unul dintre acele sosuri albe pentru paste poate fi pus peste orice fel de paste, dar și peste carne sau legume la grătar.

Sos alb cu lapte infuzat care este turnat peste paste
Sosul alb cu lapte infuzat este potrivit și pentru pastele cu legume / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 ml lapte integral
  • 1 ceapă, tăiată pe jumătate
  • 1 frunză de dafin
  • 2 cuișoare
  • 50 g unt
  • 50 g făină

Mod de preparare

Se pun la foc mediu laptele cu ceapa, foaia de dafin și cuișoarele și se aduc la punctul de fierbere.

Untul se topește apoi se adaugă făina. Se amestecă încontinuu până se formează o pastă. Se mai lasă încă 2 minute.

Se scot ceapa, foaia de dafin și cuișoarele din lapte și se aruncă. Se adaugă treptat laptele infuzat în amestecul de făină și unt, amestecând pe măsură ce turnați, până se obține un sos omogen. Se mai lasă 5-10 minute, amestecând constant, până când sosul se îngroașă. Se asezonează după gust.

Sos Alfredo de casă

Sosul Alfredo este cremos și plin de aromă de usturoi și parmezan. Poate fi folosit cu orice fel de paste, dar și cu carne sau legume la grătar.

Sosul Alfredo pus peste o porție de paste
Sosul Alfredo este un clasic al bucătăriei italiene/ Shutterstock

Ingrediente

  • 100 g unt
  • 600 ml smântână lichidă
  • 1 căpățână de usturoi tocat
  • ½ linguriță de condimente italienești
  • ½ linguriță de sare
  • ¼ lingurita de piper
  • 500 g parmezan proaspăt ras

Mod de preparare

Se pun într-o tigaie adâncă untul și smântâna. Amestecul se fierbe la foc mic timp de 2 minute. Apoi se pun usturoiul, condimentele italienești, sarea și piperul. Se lasă un minut. Apoi se pune parmezanul și se amestecă până când se topește.

Citește și
CELE MAI CITITE
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bune paste servite într-o farfurie neagră
10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste
10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste
O tigaie cu sos bolognese alături de ingredientele principale
Sos bolognese, rețeta oficială a Academiei Italiene de Gastronomie
Sos bolognese, rețeta oficială a Academiei Italiene de Gastronomie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
amp;#8220;Nu am să vă mintamp;#8230;” Celebrul milionar de 34 de ani, mesaj viral după ce a fost în luna de miere!
amp;#8220;Nu am să vă mintamp;#8230;” Celebrul milionar de 34 de ani, mesaj viral după ce a fost în luna de miere!
amp;#8220;Nu am să vă mintamp;#8230;” Celebrul milionar de 34 de ani, mesaj viral după ce a fost în luna de miere!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
închide