3 sosuri albe pentru paste. Rețete simple și rapide

Pastele cu sos alb sunt preferatele copiilor și ale adulților deopotrivă. Cremoase și cu arome care se combină atât de bine cu cele ale pastelor, sosurile albe sunt tot ceea ce avem nevoie, sunt așa numitele „confort food”. Descoperă și tu trei sosuri albe pentru paste. Aceste rețete sunt simple, rapide și extrem de gustoase.

O persoană gătind sosuri albe pentru paste
Untul și laptele sunt baza pentru sosuri albe pentru paste / Shutterstock

Sosurile albe se fac de obicei din puține ingrediente, iar prepararea lor nu ia mult timp. Poți să faci o cantitate mai mare, pe care să o folosești mai multe zile la rând.

Ce este în plus se pune în vase închise etanș și rezistă la frigider câteva zile.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sos Alb Cremos

Aceste sos alb alb pentru paste este atât de cremos încât toată lumea îl va iubi. Se potrivește cu orice fel de paste, dar și cu legume.

Sos alb și cremos pentru paste care este turnat peste o porție de paste
Sosul alb cremos poate fi pus peste orice fel de paste / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 g de unt sărat
  • 2 căței de usturoi, dați prin răzătoare
  • 2 linguri de făină
  • 500 ml lapte 2%.
  • ½ linguriță de sare
  • 70 g parmezan mărunțit

Mod de preparare

Într-o cratiță medie, la foc mediu, se topește untul. Se adaugă usturoiul și se lasă 30 de secunde, având grijă să nu se ardă usturoiul.      

Se adăugă făina și se amestecă constant timp un minut, până când devine aurie și începe să clocotească. Nu o lăsa mai mult pentru că făina se poate rumeni în câteva secunde.

Se adăugă puțin lapte și se amestecă. Sosul va deveni instantaneu gros. Se amestecă încontinuu, adăugând laptele puțin câte puțin până când întreaga cantitate este încorporată.

Se reduce focul și se amestecă până când sosul se îngroașă și nu mai are gust de făină crudă, aproximativ 5 minute. Se pun sarea și parmezanul. Se gustă și se mai adăugă sare dacă mai este necesar.

Sos alb cu lapte infuzat

Laptele infuzat cu condimente va da sosului o aromă deosebită. Este unul dintre acele sosuri albe pentru paste poate fi pus peste orice fel de paste, dar și peste carne sau legume la grătar.

Sos alb cu lapte infuzat care este turnat peste paste
Sosul alb cu lapte infuzat este potrivit și pentru pastele cu legume / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 ml lapte integral
  • 1 ceapă, tăiată pe jumătate
  • 1 frunză de dafin
  • 2 cuișoare
  • 50 g unt
  • 50 g făină

Mod de preparare

Se pun la foc mediu laptele cu ceapa, foaia de dafin și cuișoarele și se aduc la punctul de fierbere.

Untul se topește apoi se adaugă făina. Se amestecă încontinuu până se formează o pastă. Se mai lasă încă 2 minute.

Se scot ceapa, foaia de dafin și cuișoarele din lapte și se aruncă. Se adaugă treptat laptele infuzat în amestecul de făină și unt, amestecând pe măsură ce turnați, până se obține un sos omogen. Se mai lasă 5-10 minute, amestecând constant, până când sosul se îngroașă. Se asezonează după gust.

Sos Alfredo de casă

Sosul Alfredo este cremos și plin de aromă de usturoi și parmezan. Poate fi folosit cu orice fel de paste, dar și cu carne sau legume la grătar.

Sosul Alfredo pus peste o porție de paste
Sosul Alfredo este un clasic al bucătăriei italiene/ Shutterstock

Ingrediente

  • 100 g unt
  • 600 ml smântână lichidă
  • 1 căpățână de usturoi tocat
  • ½ linguriță de condimente italienești
  • ½ linguriță de sare
  • ¼ lingurita de piper
  • 500 g parmezan proaspăt ras

Mod de preparare

Se pun într-o tigaie adâncă untul și smântâna. Amestecul se fierbe la foc mic timp de 2 minute. Apoi se pun usturoiul, condimentele italienești, sarea și piperul. Se lasă un minut. Apoi se pune parmezanul și se amestecă până când se topește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
paste de sos alb
Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele
Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele
Cele mai bune paste servite într-o farfurie neagră
10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste
10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste
O tigaie cu sos bolognese alături de ingredientele principale
Sos bolognese, rețeta oficială a Academiei Italiene de Gastronomie
Sos bolognese, rețeta oficială a Academiei Italiene de Gastronomie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Tragedie în Ajun. Femeia moartă în tragedia din Lunca Corbului urcase în maşină la ocazie şi mergea la muncă
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Bella Santiago, sărbători fără soț. Ce a spus la plecarea lui Nicu Grigore la Survivor
Bella Santiago, sărbători fără soț. Ce a spus la plecarea lui Nicu Grigore la Survivor
Bella Santiago, sărbători fără soț. Ce a spus la plecarea lui Nicu Grigore la Survivor
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide