3 sosuri albe pentru paste. Rețete simple și rapide
Pastele cu sos alb sunt preferatele copiilor și ale adulților deopotrivă. Cremoase și cu arome care se combină atât de bine cu cele ale pastelor, sosurile albe sunt tot ceea ce avem nevoie, sunt așa numitele „confort food”. Descoperă și tu trei sosuri albe pentru paste. Aceste rețete sunt simple, rapide și extrem de gustoase.
Sosurile albe se fac de obicei din puține ingrediente, iar prepararea lor nu ia mult timp. Poți să faci o cantitate mai mare, pe care să o folosești mai multe zile la rând.
Ce este în plus se pune în vase închise etanș și rezistă la frigider câteva zile.
Sos Alb Cremos
Aceste sos alb alb pentru paste este atât de cremos încât toată lumea îl va iubi. Se potrivește cu orice fel de paste, dar și cu legume.
Ingrediente
- 50 g de unt sărat
- 2 căței de usturoi, dați prin răzătoare
- 2 linguri de făină
- 500 ml lapte 2%.
- ½ linguriță de sare
- 70 g parmezan mărunțit
Mod de preparare
Într-o cratiță medie, la foc mediu, se topește untul. Se adaugă usturoiul și se lasă 30 de secunde, având grijă să nu se ardă usturoiul.
Se adăugă făina și se amestecă constant timp un minut, până când devine aurie și începe să clocotească. Nu o lăsa mai mult pentru că făina se poate rumeni în câteva secunde.
Se adăugă puțin lapte și se amestecă. Sosul va deveni instantaneu gros. Se amestecă încontinuu, adăugând laptele puțin câte puțin până când întreaga cantitate este încorporată.
Se reduce focul și se amestecă până când sosul se îngroașă și nu mai are gust de făină crudă, aproximativ 5 minute. Se pun sarea și parmezanul. Se gustă și se mai adăugă sare dacă mai este necesar.
Sos alb cu lapte infuzat
Laptele infuzat cu condimente va da sosului o aromă deosebită. Este unul dintre acele sosuri albe pentru paste poate fi pus peste orice fel de paste, dar și peste carne sau legume la grătar.
Ingrediente
- 500 ml lapte integral
- 1 ceapă, tăiată pe jumătate
- 1 frunză de dafin
- 2 cuișoare
- 50 g unt
- 50 g făină
Mod de preparare
Se pun la foc mediu laptele cu ceapa, foaia de dafin și cuișoarele și se aduc la punctul de fierbere.
Untul se topește apoi se adaugă făina. Se amestecă încontinuu până se formează o pastă. Se mai lasă încă 2 minute.
Se scot ceapa, foaia de dafin și cuișoarele din lapte și se aruncă. Se adaugă treptat laptele infuzat în amestecul de făină și unt, amestecând pe măsură ce turnați, până se obține un sos omogen. Se mai lasă 5-10 minute, amestecând constant, până când sosul se îngroașă. Se asezonează după gust.
Sos Alfredo de casă
Sosul Alfredo este cremos și plin de aromă de usturoi și parmezan. Poate fi folosit cu orice fel de paste, dar și cu carne sau legume la grătar.
Ingrediente
- 100 g unt
- 600 ml smântână lichidă
- 1 căpățână de usturoi tocat
- ½ linguriță de condimente italienești
- ½ linguriță de sare
- ¼ lingurita de piper
- 500 g parmezan proaspăt ras
Mod de preparare
Se pun într-o tigaie adâncă untul și smântâna. Amestecul se fierbe la foc mic timp de 2 minute. Apoi se pun usturoiul, condimentele italienești, sarea și piperul. Se lasă un minut. Apoi se pune parmezanul și se amestecă până când se topește.