Sos olandez. Cel mai catifelat sos din bucătăria franțuzească
Rețeta de sos olandez este una dintre cele mai simple rețete. Sosul este fin și delicioas și face parte din bucătăria clasică franceză. Deși numele său sugerează o origine olandeză, însă are prea puține legături cu Țara Lalelelor.
Sosul olandez a fost creat în Franța în secolul al XVII-lea, în timpul domniei Regelui Ludovic al XIV-lea. A fost creat în bucătăria lui, iar numele „olandez" are legătură cu Olanda doar pentru că, la acea vreme, în bucătăria de acolo se folosea untul din abundență.
Sosul olandez a fost inițial realizat doar cu gălbenușuri de ou și unt, iar ulterior a devenit un element de bază în bucătăria franceză și internațională.
Sosul olandez este cunoscut pentru textura sa catifelată, aroma bogată și gustul său ușor untos. Compoziția sa de bază include câteva ingrediente de bază.
Ingrediente
Mod de preparare
Se topește untul la foc mic amestecând, având grijă să nu se ardă.
Cum pregătești rețeta de sos olandez
Se adaugă gălbenușurile de ou, sucul de lămâie, muștarul dijon, sarea și piperul într-un blender de mare putere și se amestecă timp de 5 secunde până se combină.
Cu blenderul funcționând la putere medie, se pune încet untul fierbinte până când sosul se emulsionează. Se toarnă sosul olandez într-un castron mic și se servește cald.
Sfaturi pentru cel mai bun sos olandez
Gălbenușurile de ou trebuie să fie cât de proaspete pot posibil. Acestea conferă nu doar consistența, cât și culoarea ușor gălbuie.
Untul trebuie să fie de calitate, cu minimum 80% grăsime. Se adaugă treptate pentru a crea o emulsie. Zeama de lămâie proaspătă adaugă prospețime și un ușor element acid care echilibrează gustul bogat al untului.
Sosul olandez este unul dintre cele mai sensibile sosuri și necesită atenție și grijă în timpul pregătirii. Dacă sosul este prea gros, se poate subția cu puțină apă caldă sau zeamă de lămâie. Dacă este prea subțire, amestecă în continuare până când se îngroașă.
În cazul în care ți se taie sosul olandez adaugă 1-2 linguri de apă fierbinte și continuă să amesteci până când își recapătă textura. De asemenea, îl poți repara adăugând un gălbenuș de ou și 1 linguriță de apă fierbinte. Amestecă până devine din nou cremos și pufos.
Sosul olandez este adesea servit cu ouă Benedict, legume fierte, pește sau carne de vită. Poate fi, de asemenea, folosit pentru a adăuga un plus de gust unor preparate la grătar sau la cuptor.
Variante de sos olandez
Există multe variante și reinterpretări ale sosului olandez. De exemplu, unele rețete adaugă muștar sau foi de dafin pentru a aduce un plus de aromă.
În altele se folosesc variante de unt aromatizat sau se pun condimente cum ar fi cimbrul pentru a-i da un gust distinct.