Sos olandez. Cel mai catifelat sos din bucătăria franțuzească

timpul de preparare
Timp de gătire: 5 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Rețeta de sos olandez este una dintre cele mai simple rețete. Sosul este fin și delicioas și face parte din bucătăria clasică franceză. Deși numele său sugerează o origine olandeză, însă are prea puține legături cu Țara Lalelelor.

Sos olandez servit într-o sosieră alături de o farfurie pe care se află unt
Sosul olandez este un sos clasic, folosit de peste un secol / Shutterstock

Sosul olandez a fost creat în Franța în secolul al XVII-lea, în timpul domniei Regelui Ludovic al XIV-lea. A fost creat în bucătăria lui, iar numele „olandez" are legătură cu Olanda doar pentru că, la acea vreme, în bucătăria de acolo se folosea untul din abundență.

Sosul olandez a fost inițial realizat doar cu gălbenușuri de ou și unt, iar ulterior a devenit un element de bază în bucătăria franceză și internațională.

Sosul olandez este cunoscut pentru textura sa catifelată, aroma bogată și gustul său ușor untos. Compoziția sa de bază include câteva ingrediente de bază.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se topește untul la foc mic amestecând, având grijă să nu se ardă.

Cum pregătești rețeta de sos olandez

Se adaugă gălbenușurile de ou, sucul de lămâie, muștarul dijon, sarea și piperul într-un blender de mare putere și se amestecă timp de 5 secunde până se combină.

Cu blenderul funcționând la putere medie, se pune încet untul fierbinte până când sosul se emulsionează. Se toarnă sosul olandez într-un castron mic și se servește cald.

Sfaturi pentru cel mai bun sos olandez

Gălbenușurile de ou trebuie să fie cât de proaspete pot posibil. Acestea conferă nu doar consistența, cât și culoarea ușor gălbuie.

Untul trebuie să fie de calitate, cu minimum 80% grăsime. Se adaugă treptate pentru a crea o emulsie. Zeama de lămâie proaspătă adaugă prospețime și un ușor element acid care echilibrează gustul bogat al untului.

Sosul olandez este unul dintre cele mai sensibile sosuri și necesită atenție și grijă în timpul pregătirii. Dacă sosul este prea gros, se poate subția cu puțină apă caldă sau zeamă de lămâie. Dacă este prea subțire, amestecă în continuare până când se îngroașă.

În cazul în care ți se taie sosul olandez adaugă 1-2 linguri de apă fierbinte și continuă să amesteci până când își recapătă textura. De asemenea, îl poți repara adăugând un gălbenuș de ou și 1 linguriță de apă fierbinte. Amestecă până devine din nou cremos și pufos.

Sosul olandez este adesea servit cu ouă Benedict, legume fierte, pește sau carne de vită. Poate fi, de asemenea, folosit pentru a adăuga un plus de gust unor preparate la grătar sau la cuptor.

Variante de sos olandez

Există multe variante și reinterpretări ale sosului olandez. De exemplu, unele rețete adaugă muștar sau foi de dafin pentru a aduce un plus de aromă.

În altele se folosesc variante de unt aromatizat sau se pun condimente cum ar fi cimbrul pentru a-i da un gust distinct.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos secționat pe platou și două porții pe farfurii
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Croque Monsieur pe un platou negru cu salată proaspătă
Croque Monsieur. Rețetă de sandviș cald, din bucătăria franceză
Croque Monsieur. Rețetă de sandviș cald, din bucătăria franceză
Porție de patatas bravas în farfurie neagră, alături de boluri cu sosuri și furculițe
Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă
Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă
Tartă cu caise și brânză porționată, alături de o furculiță
Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat
Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat
Tort Sacher pe platou
Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez
Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
sosul béarnaise
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
cele mai bune sosuri din lume în boluri
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați
08:28
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri
cel mai pufos piure de cartofi
06:02
Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone secționat pe platou
7 februarie, 06:58
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
Pipote de pui cu bulgur și legume în bol, alături de legume proaspete
7 februarie, 06:10
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos, servit cu spaghete integrale
6 februarie, 06:42
Piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos Piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos
Două boluri cu supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
6 februarie, 05:07
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
somon la airfryer cu legume
5 februarie, 10:15
Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare
O femeie care pune ouă în frigider
5 februarie, 05:54
Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Cum poți atrage succesul în 2025. Trucuri pentru un an plin de prosperitate
Cum poți atrage succesul în 2025. Trucuri pentru un an plin de prosperitate
Cum poți atrage succesul în 2025. Trucuri pentru un an plin de prosperitate
Pompier în stare critică după explozia unei butelii de oxigen într-un incendiu, la Ploieşti. Alţi doi jandarmi au fost răniţi de suflul deflagraţiei
Pompier în stare critică după explozia unei butelii de oxigen într-un incendiu, la Ploieşti. Alţi doi jandarmi au fost răniţi de suflul deflagraţiei
Pompier în stare critică după explozia unei butelii de oxigen într-un incendiu, la Ploieşti. Alţi doi jandarmi au fost răniţi de suflul deflagraţiei
Mă sfidau, eram un nimic pentru ei! Românul celebru păgubit de Nordis, detalii uluitoare despre țeapa uriașă pe care și-a luat-o
„Mă sfidau, eram un nimic pentru ei!” Românul celebru păgubit de Nordis, detalii uluitoare despre „țeapa” uriașă pe care și-a luat-o
„Mă sfidau, eram un nimic pentru ei!” Românul celebru păgubit de Nordis, detalii uluitoare despre „țeapa” uriașă pe care și-a luat-o
Cine este și cum arată mama lui Alexandru Ion de la Asia Express 2025. Concurentul a dezvăluit un detaliu despre părinții săi.
Cine este și cum arată mama lui Alexandru Ion de la Asia Express 2025. Concurentul a dezvăluit un detaliu despre părinții săi.
Cine este și cum arată mama lui Alexandru Ion de la Asia Express 2025. Concurentul a dezvăluit un detaliu despre părinții săi.
Cansu Dere se află în vacanță în Chile. Actrița de origine turcă a publicat fotografii inedite
Cansu Dere se află în vacanță în Chile. Actrița de origine turcă a publicat fotografii inedite
Cansu Dere se află în vacanță în Chile. Actrița de origine turcă a publicat fotografii inedite
De ce au oamenii din ce în ce mai mult plastic în creier. Experții trag un semnal de alarmă
De ce au oamenii din ce în ce mai mult plastic în creier. Experții trag un semnal de alarmă
De ce au oamenii din ce în ce mai mult plastic în creier. Experții trag un semnal de alarmă
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Cum să recunoști semnele de anxietate la adolescenți iarna aceasta
Cum să recunoști semnele de anxietate la adolescenți iarna aceasta
Cum să recunoști semnele de anxietate la adolescenți iarna aceasta
Jessica Biel a oferit o perspectivă sinceră asupra căsniciei sale cu Justin Timberlake, chiar de ziua lui de naștere
Jessica Biel a oferit o perspectivă sinceră asupra căsniciei sale cu Justin Timberlake, chiar de ziua lui de naștere
Jessica Biel a oferit o perspectivă sinceră asupra căsniciei sale cu Justin Timberlake, chiar de ziua lui de naștere
Efectele consumului de ceai negru chinezesc asupra zahărului din sânge. Cum poate preveni diabetul
Efectele consumului de ceai negru chinezesc asupra zahărului din sânge. Cum poate preveni diabetul
Efectele consumului de ceai negru chinezesc asupra zahărului din sânge. Cum poate preveni diabetul
fresh
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate

Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate

Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate

Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă

Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă

Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone

Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone

Piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos

Piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos

Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie

Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie
închide