Sos Caesar pentru salată. Rețeta simplă și trucuri utile
Rețeta de sosul Caesar este una dintre cele mai populare rețete de sosuri din lume, folosit nu doar pentru salate, ci și ca marinadă, dip pentru legume sau glazură pentru carnea la grătar. Ca majoritatea preparatelor care au făcut istorie a fost inventat din greșeală.
Sosul Caesar este complex, cu un amestec de ingrediente care îi conferă o textură cremoasă și un gust bogat, făcându-l în același timp foarte versatil. Poți să îl prepari într-o cantitate mai mare și să îl ții la frigider pentru mai multe zile, într-un borcan de sticlă închis ermetic. Îl poți folosi la atât de multe preparate încât nici nu știi când l-ai terminat.
Pentru a-l prepara ai nevoie de câteva ingrediente pe care, poate, le ai deja în casă: maioneză, sos Worcestershire, suc de lămâie, usturoi, muștar Dijon, parmezan, sare și piper. mai poți pune și câteva fileuri de anșoa, însă dacă nu îți place gustul lor poți să nu o faci. Ai grijă totuși că sunt foarte sărate și s-ar putea să nu mai fie nevoie să adaugi tu sare.
Sosul Caesar se folosește în mod obișnuit la salata cu același nume, însă ai libertatea să îl pui alături de orice alt preparat vrei pentru că este delicios.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele necesare pentru rețeta de sos Caesar.
Cum prepari rețeta de sos Caesar
Într-un bol, se combină maioneza, sosul Worcestershire, sucul de lămâie, muștarul Dijon și fileurile de anșoa dacă se folosesc. După ce se omogenizează, se adaugă usturoiul mărunțit sau zdrobit și se amestecă.
Apoi se pune jumătate din cantitatea de parmezan ras în bol și se amestecă bine toate ingredientele până se obține o compoziție omogenă.
Se gustă sosul și se condimentează cu sare și piper negru proaspăt măcinat în funcție de preferințe. Pentru a subția sosul, se poate adăuga, treptat, puțină apă sau lapte, amestecând constant, până când obțineți consistența dorită. La final, se presară restul de parmezan ras deasupra sosului și se amestecă ușor.
Se dă la rece pentru cel puțin 30 de minute înainte de a-l folosi, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
La ce se mai poate folosi rețeta de sos Caesar
Sosul caesar este extrem de versatil și poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare și preparate, nu doar în salatele caesar. Se potrivește foarte bine cu legumele proaspete, în special cu morcovii, tijele de țelină, ardeii, castraveții sau conopida. Folosit ca dip, este o modalitate excelentă de a face legumele mai apetisante.
Sosul caesar poate fi folosit în loc de maioneză sau muștar pentru sandviciuri, wrap-uri sau burrito pentru a adăuga o notă de prospețime.
De asemenea, este excelent lângă cartofi oricum ar fi aceștia pregătiți. Acest sos poate fi folosit pentru a însoți fructele de mare reci, cum ar fi creveții sau crabii. Servește-le cu sos caesar pentru un aperitiv sofisticat.
Sosul caesar poate fi utilizat ca marinadă pentru carne, în special pentru piept de pui sau fructe de mare. Lasă carnea să se odihnească în sos pentru o perioadă scurtă înainte de gătire pentru a absorbi aromele. Poate fi folosit și pentru a glazura carnea ce urmează să fie pusă pe grătar.
Adaugă sosul caesar la paste gătite sau la salatele de paste pentru un gust mai bogat și pentru a obține o textură cremoasă. Merge bine cu paste făinoase sau cu paste din tărâțe.
Cum a primit salata Caesar această denumire
Sosul caesar are o origine controversată și nu există o variantă unanim acceptată cu privire la inventatorul său. Cele mai multe surse îl au în centru pe bucătarul italian Cezar Cardini. Acesta a fost un bucătar italian care a emigrat în Statele Unite.
Potrivit legendei, în 1924, în timpul unui weekend aglomerat de 4 iulie în Tijuana, Mexic, Cezar Cardini a rămas fără ingrediente pentru salată, așa că a folosit ce avea la îndemână.
El a creat salata folosind frunze de salată Romaine, crutoane de pâine, ulei de măsline, ouă, usturoi, suc de lămâie, parmezan și sos Worcestershire.
Acest preparat a devenit cunoscut sub numele de „Caesar’s Salad” și a devenit extrem de popular. Cum salata avea nevoie de un sos, acesta a fost creat tot cu era disponibil în bucătărie.