10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste

Probabil ai gătit paste măcar o singură dată în viața ta. Este unul dintre primele preparatele pe care înveți să le faci când ești copil, este mâncarea cea mai la îndemână atunci când te grăbești și vrei ceva bun. Indiferent dacă le faci pentru că adori pastele sau că le faci din când în când trebuie să respecți câteva reguli pentru a le prepara corect. Descoperă 10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste.

Cele mai bune paste servite într-o farfurie neagră
Pentru cele mai bune paste trebuie să respecți timpul de fierbere / Shutterstock

Pentru a găti paste ca un bucătar profesionist nu ai nevoie de niște abilități extraordinare. Trebuie doar să fii atentă la detalii și să ții cont de câteva reguli pentru a găti cele mai bune paste.

Pastele au diferite forme, mărimi și gusturi. Fiecare dintre aceste aspecte influențează tehnicile de lucru folosite, dar și ingredientele pe care le poți folosi pentru sosuri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi ca să gătești cele mai bune paste

Primul lucru de care trebuie să ții cont este timpul de fierbere. Indicațiile producătorului trebuie respectate pentru a avea paste al dente.

Apoi, forma influențează tipul de sos pe care trebuie să îl alegi. Nu este doar un simplu amestec în care scufunzi pastele. Acesta trebuie să adere bine pe suprafața lor, să se potrivească cu gustul lor.

Folosește cantitatea de apă potrivită

Atunci când nu ai mult timp pentru a găti, pastele par cea mai bună soluție. Pentru a avea o masă cu adevărat delicioasă trebuie să le pregătești corect. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să le fierbi corect. Te-ai putea gândi că nu are importanță câtă apă pui în oală, dar lucrurile stau diferit.

Dacă pui prea multă apă nu vei putea putea să obții un sos bine legat și gros. Pe măsură ce pastele fierb în apă se eliberează amidonul de care vei avea nevoie pentru a emulsifia sosul. Prea multă apă va duce la diluarea acestuia. Află ce se întâmplă dacă fierbi pastele direct în sos.

Dacă pe ambalajul pastelor nu este specificat nimc în acest sens, ține cont de faptul că pastele lungi au nevoie de multă apă, în timp ce penele sau alte paste scurte pot fi fierte într-o cantitate mai mică.

Gătește mai întâi sosul

Ideal este ca sosul să fie gata în același timp cu pastele, însă nu încerca să îl lași prea mult pe foc doar pentru a reuși acest lucru. De asemenea, nu este indicat să lași pastele să fiarbă mai mult decât este necesar doar pentru a fi sosul gata.

Apucă-te să faci sosul înainte de a pune pastele la foc. Nu doar că nu vei mai simți presiunea de a-l găti la timp, dar ingredientele din el vor avea timp să își întrepătrundă gusturile. În plus, vei avea timp să îi ajustezi consistența. Dacă este prea subțire vei putea să îl lași mai mult pe foc pentru a se îngroșa.

Dacă sosul este gata, ia pastele de pe foc cu 1-2 minute înainte de a fi gata și fierbe-le în continuare în sos. Vor fi mult mai aromate și mai gustoase.

Pune sare după ce apa clocotește

Sarea este ingredientul care poate influența în mod decisiv aroma pastelor. Pune-o imediat ce apa începe să clocotească, dar înainte de a adăuga pastele. În felul acesta are timp să se dizolve și toate pastele vor fi asezonate perfect.

Trebuie să ții cont de faptul că pastele nu vor absorbi decât o mică parte din sarea pe care tu o adaugi în apă așa că nu ezita să fii generoasă cu ea.

Gătește pastele al dente

Pentru ca pastele tale să aibă textura potrivită trebuie să respecți cu sfințenie timpul precizat de producător pe ambalaj. Dacă le vei ține mai puțin vor fi tari și gumoase, dar le fierbi prea mult vor fi moi și terciuite. Pastele trebuie să fie al dente, nici prea tari, nici prea moi.

Dacă urmează să le mai fierbi în sos pentru câteva minute ar trebui să scazi acel timp din perioada în care le fierbi. De exemplu, dacă vei mai găti pastele 2-3 minute într-un sos de roșii, iar producătorul recomandă să le fierbi 8 minute, atunci va trebui să le iei de pe foc și să le scurgi de apă după doar 5 minute.

Folosește apa în care au fiert pastele pentru sos

După ce fierbi pastele păstrează o cană de apă pentru a o folosi pentru sos. Îți va fi utilă pentru a-l face mai catifelat și mai gros. Nu pune de la început toată cantitatea, ci începe cu câte 1 lingură și crescând până când ajungi la textura pe care ți-o dorești. Sosul se va emulsifia și în felul acesta va adera și mai bine pe paste.

Apa în care au fiert pastele poate fi folosită și pentru alte preparate, cum ar fi tocănițe, supe sau sosuri pentru alte mâncăruri.

Nu clăti pastele

Poate ți se pare că pasul firesc pe care trebuie să îl faci după ce scurgi apa în care au fiert pastele este să dai drumul la robinet pentru a le clăti puțin. Potrivit bucătarilor este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face.

Sosul nu va mai adera de ele și nu vor mai avea mai capta din aromele ingredientelor care îl compun. Descoperă mai multe despre cum depozitezi pastele în mod corect.

Nu folosi parmezan gata răzuit

Pastele e pot combina cu o mulțime de ingrediente de la brânzeturi la ierburi aromatice, la carne și cârnați. Totuși, unele dintre cele mai comune ingrediente sunt sosul marinara și parmezanul. Aceasta din urmă ar trebui să îl cumperi în bucăți întregi. Variantele răzuite conțin și aditivi alimentari care să permită preparatului să își păstreze caracteristicile de textură și gust mai mult timp.

Spaghetele nu se taie

Pentru că pastele se găsesc în mărimi și forme diferite și din acest motiv diferă și modul în care ele pot fi mâncate. Dacă la cele scurte este simplu, când vine vorba de spaghete sau alte sortimente lungi, părerile sunt împărțite.

Cert este că bucătarii italieni spun că niciodată nu se folosește cuțitul atunci când se mănâncă paste. Le poți roti cu furculița, cu sau fără lingură dedesubt, dar niciodată nu le tăia.

Nu rupe spaghetele înainte să le pui la fiert

Chiar dacă nu ai o oală suficient de mare în care să încapă spaghetele pe lungime nu le rupe înainte. Le poți pune întregi, și atunci când partea care este în apă se mai înmoaie, pur și simplu le împingi în oală. Dacă pe rupi vei strica aspectul final al preparatului și vor fi și mai greu de mâncat dacă le rupi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paste cremoase cu sos de dovleac
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Tagliatelle cu năut în sos de roșii în bol alb, alături de verdeață și lămâie
Galerie foto
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Gluma virală despre milionarul celebru care a avut o relaţie cu soţia fratelui său şi a plătit o avere să stingă scandalul!
Gluma virală despre milionarul celebru care a avut o relaţie cu soţia fratelui său şi a plătit o avere să stingă scandalul!
Gluma virală despre milionarul celebru care a avut o relaţie cu soţia fratelui său şi a plătit o avere să stingă scandalul!
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat nepotrivit. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide