10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste

Probabil ai gătit paste măcar o singură dată în viața ta. Este unul dintre primele preparatele pe care înveți să le faci când ești copil, este mâncarea cea mai la îndemână atunci când te grăbești și vrei ceva bun. Indiferent dacă le faci pentru că adori pastele sau că le faci din când în când trebuie să respecți câteva reguli pentru a le prepara corect. Descoperă 10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste.

Cele mai bune paste servite într-o farfurie neagră
Pentru cele mai bune paste trebuie să respecți timpul de fierbere / Shutterstock

Pentru a găti paste ca un bucătar profesionist nu ai nevoie de niște abilități extraordinare. Trebuie doar să fii atentă la detalii și să ții cont de câteva reguli pentru a găti cele mai bune paste.

Pastele au diferite forme, mărimi și gusturi. Fiecare dintre aceste aspecte influențează tehnicile de lucru folosite, dar și ingredientele pe care le poți folosi pentru sosuri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi ca să gătești cele mai bune paste

Primul lucru de care trebuie să ții cont este timpul de fierbere. Indicațiile producătorului trebuie respectate pentru a avea paste al dente.

Apoi, forma influențează tipul de sos pe care trebuie să îl alegi. Nu este doar un simplu amestec în care scufunzi pastele. Acesta trebuie să adere bine pe suprafața lor, să se potrivească cu gustul lor.

Folosește cantitatea de apă potrivită

Atunci când nu ai mult timp pentru a găti, pastele par cea mai bună soluție. Pentru a avea o masă cu adevărat delicioasă trebuie să le pregătești corect. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să le fierbi corect. Te-ai putea gândi că nu are importanță câtă apă pui în oală, dar lucrurile stau diferit.

Dacă pui prea multă apă nu vei putea putea să obții un sos bine legat și gros. Pe măsură ce pastele fierb în apă se eliberează amidonul de care vei avea nevoie pentru a emulsifia sosul. Prea multă apă va duce la diluarea acestuia. Află ce se întâmplă dacă fierbi pastele direct în sos.

Dacă pe ambalajul pastelor nu este specificat nimc în acest sens, ține cont de faptul că pastele lungi au nevoie de multă apă, în timp ce penele sau alte paste scurte pot fi fierte într-o cantitate mai mică.

Gătește mai întâi sosul

Ideal este ca sosul să fie gata în același timp cu pastele, însă nu încerca să îl lași prea mult pe foc doar pentru a reuși acest lucru. De asemenea, nu este indicat să lași pastele să fiarbă mai mult decât este necesar doar pentru a fi sosul gata.

Apucă-te să faci sosul înainte de a pune pastele la foc. Nu doar că nu vei mai simți presiunea de a-l găti la timp, dar ingredientele din el vor avea timp să își întrepătrundă gusturile. În plus, vei avea timp să îi ajustezi consistența. Dacă este prea subțire vei putea să îl lași mai mult pe foc pentru a se îngroșa.

Dacă sosul este gata, ia pastele de pe foc cu 1-2 minute înainte de a fi gata și fierbe-le în continuare în sos. Vor fi mult mai aromate și mai gustoase.

Pune sare după ce apa clocotește

Sarea este ingredientul care poate influența în mod decisiv aroma pastelor. Pune-o imediat ce apa începe să clocotească, dar înainte de a adăuga pastele. În felul acesta are timp să se dizolve și toate pastele vor fi asezonate perfect.

Trebuie să ții cont de faptul că pastele nu vor absorbi decât o mică parte din sarea pe care tu o adaugi în apă așa că nu ezita să fii generoasă cu ea.

Gătește pastele al dente

Pentru ca pastele tale să aibă textura potrivită trebuie să respecți cu sfințenie timpul precizat de producător pe ambalaj. Dacă le vei ține mai puțin vor fi tari și gumoase, dar le fierbi prea mult vor fi moi și terciuite. Pastele trebuie să fie al dente, nici prea tari, nici prea moi.

Dacă urmează să le mai fierbi în sos pentru câteva minute ar trebui să scazi acel timp din perioada în care le fierbi. De exemplu, dacă vei mai găti pastele 2-3 minute într-un sos de roșii, iar producătorul recomandă să le fierbi 8 minute, atunci va trebui să le iei de pe foc și să le scurgi de apă după doar 5 minute.

Folosește apa în care au fiert pastele pentru sos

După ce fierbi pastele păstrează o cană de apă pentru a o folosi pentru sos. Îți va fi utilă pentru a-l face mai catifelat și mai gros. Nu pune de la început toată cantitatea, ci începe cu câte 1 lingură și crescând până când ajungi la textura pe care ți-o dorești. Sosul se va emulsifia și în felul acesta va adera și mai bine pe paste.

Apa în care au fiert pastele poate fi folosită și pentru alte preparate, cum ar fi tocănițe, supe sau sosuri pentru alte mâncăruri.

Nu clăti pastele

Poate ți se pare că pasul firesc pe care trebuie să îl faci după ce scurgi apa în care au fiert pastele este să dai drumul la robinet pentru a le clăti puțin. Potrivit bucătarilor este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face.

Sosul nu va mai adera de ele și nu vor mai avea mai capta din aromele ingredientelor care îl compun. Descoperă mai multe despre cum depozitezi pastele în mod corect.

Nu folosi parmezan gata răzuit

Pastele e pot combina cu o mulțime de ingrediente de la brânzeturi la ierburi aromatice, la carne și cârnați. Totuși, unele dintre cele mai comune ingrediente sunt sosul marinara și parmezanul. Aceasta din urmă ar trebui să îl cumperi în bucăți întregi. Variantele răzuite conțin și aditivi alimentari care să permită preparatului să își păstreze caracteristicile de textură și gust mai mult timp.

Spaghetele nu se taie

Pentru că pastele se găsesc în mărimi și forme diferite și din acest motiv diferă și modul în care ele pot fi mâncate. Dacă la cele scurte este simplu, când vine vorba de spaghete sau alte sortimente lungi, părerile sunt împărțite.

Cert este că bucătarii italieni spun că niciodată nu se folosește cuțitul atunci când se mănâncă paste. Le poți roti cu furculița, cu sau fără lingură dedesubt, dar niciodată nu le tăia.

Nu rupe spaghetele înainte să le pui la fiert

Chiar dacă nu ai o oală suficient de mare în care să încapă spaghetele pe lungime nu le rupe înainte. Le poți pune întregi, și atunci când partea care este în apă se mai înmoaie, pur și simplu le împingi în oală. Dacă pe rupi vei strica aspectul final al preparatului și vor fi și mai greu de mâncat dacă le rupi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
paste cu ton și roșii
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
Pasta alla gricia
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
maioneză de post de la mănăstire
06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide