10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste

Probabil ai gătit paste măcar o singură dată în viața ta. Este unul dintre primele preparatele pe care înveți să le faci când ești copil, este mâncarea cea mai la îndemână atunci când te grăbești și vrei ceva bun. Indiferent dacă le faci pentru că adori pastele sau că le faci din când în când trebuie să respecți câteva reguli pentru a le prepara corect. Descoperă 10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste.

Cele mai bune paste servite într-o farfurie neagră
Pentru cele mai bune paste trebuie să respecți timpul de fierbere / Shutterstock

Pentru a găti paste ca un bucătar profesionist nu ai nevoie de niște abilități extraordinare. Trebuie doar să fii atentă la detalii și să ții cont de câteva reguli pentru a găti cele mai bune paste.

Pastele au diferite forme, mărimi și gusturi. Fiecare dintre aceste aspecte influențează tehnicile de lucru folosite, dar și ingredientele pe care le poți folosi pentru sosuri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi ca să gătești cele mai bune paste

Primul lucru de care trebuie să ții cont este timpul de fierbere. Indicațiile producătorului trebuie respectate pentru a avea paste al dente.

Apoi, forma influențează tipul de sos pe care trebuie să îl alegi. Nu este doar un simplu amestec în care scufunzi pastele. Acesta trebuie să adere bine pe suprafața lor, să se potrivească cu gustul lor.

Folosește cantitatea de apă potrivită

Atunci când nu ai mult timp pentru a găti, pastele par cea mai bună soluție. Pentru a avea o masă cu adevărat delicioasă trebuie să le pregătești corect. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să le fierbi corect. Te-ai putea gândi că nu are importanță câtă apă pui în oală, dar lucrurile stau diferit.

Dacă pui prea multă apă nu vei putea putea să obții un sos bine legat și gros. Pe măsură ce pastele fierb în apă se eliberează amidonul de care vei avea nevoie pentru a emulsifia sosul. Prea multă apă va duce la diluarea acestuia. Află ce se întâmplă dacă fierbi pastele direct în sos.

Dacă pe ambalajul pastelor nu este specificat nimc în acest sens, ține cont de faptul că pastele lungi au nevoie de multă apă, în timp ce penele sau alte paste scurte pot fi fierte într-o cantitate mai mică.

Gătește mai întâi sosul

Ideal este ca sosul să fie gata în același timp cu pastele, însă nu încerca să îl lași prea mult pe foc doar pentru a reuși acest lucru. De asemenea, nu este indicat să lași pastele să fiarbă mai mult decât este necesar doar pentru a fi sosul gata.

Apucă-te să faci sosul înainte de a pune pastele la foc. Nu doar că nu vei mai simți presiunea de a-l găti la timp, dar ingredientele din el vor avea timp să își întrepătrundă gusturile. În plus, vei avea timp să îi ajustezi consistența. Dacă este prea subțire vei putea să îl lași mai mult pe foc pentru a se îngroșa.

Dacă sosul este gata, ia pastele de pe foc cu 1-2 minute înainte de a fi gata și fierbe-le în continuare în sos. Vor fi mult mai aromate și mai gustoase.

Pune sare după ce apa clocotește

Sarea este ingredientul care poate influența în mod decisiv aroma pastelor. Pune-o imediat ce apa începe să clocotească, dar înainte de a adăuga pastele. În felul acesta are timp să se dizolve și toate pastele vor fi asezonate perfect.

Trebuie să ții cont de faptul că pastele nu vor absorbi decât o mică parte din sarea pe care tu o adaugi în apă așa că nu ezita să fii generoasă cu ea.

Gătește pastele al dente

Pentru ca pastele tale să aibă textura potrivită trebuie să respecți cu sfințenie timpul precizat de producător pe ambalaj. Dacă le vei ține mai puțin vor fi tari și gumoase, dar le fierbi prea mult vor fi moi și terciuite. Pastele trebuie să fie al dente, nici prea tari, nici prea moi.

Dacă urmează să le mai fierbi în sos pentru câteva minute ar trebui să scazi acel timp din perioada în care le fierbi. De exemplu, dacă vei mai găti pastele 2-3 minute într-un sos de roșii, iar producătorul recomandă să le fierbi 8 minute, atunci va trebui să le iei de pe foc și să le scurgi de apă după doar 5 minute.

Folosește apa în care au fiert pastele pentru sos

După ce fierbi pastele păstrează o cană de apă pentru a o folosi pentru sos. Îți va fi utilă pentru a-l face mai catifelat și mai gros. Nu pune de la început toată cantitatea, ci începe cu câte 1 lingură și crescând până când ajungi la textura pe care ți-o dorești. Sosul se va emulsifia și în felul acesta va adera și mai bine pe paste.

Apa în care au fiert pastele poate fi folosită și pentru alte preparate, cum ar fi tocănițe, supe sau sosuri pentru alte mâncăruri.

Nu clăti pastele

Poate ți se pare că pasul firesc pe care trebuie să îl faci după ce scurgi apa în care au fiert pastele este să dai drumul la robinet pentru a le clăti puțin. Potrivit bucătarilor este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face.

Sosul nu va mai adera de ele și nu vor mai avea mai capta din aromele ingredientelor care îl compun. Descoperă mai multe despre cum depozitezi pastele în mod corect.

Nu folosi parmezan gata răzuit

Pastele e pot combina cu o mulțime de ingrediente de la brânzeturi la ierburi aromatice, la carne și cârnați. Totuși, unele dintre cele mai comune ingrediente sunt sosul marinara și parmezanul. Aceasta din urmă ar trebui să îl cumperi în bucăți întregi. Variantele răzuite conțin și aditivi alimentari care să permită preparatului să își păstreze caracteristicile de textură și gust mai mult timp.

Spaghetele nu se taie

Pentru că pastele se găsesc în mărimi și forme diferite și din acest motiv diferă și modul în care ele pot fi mâncate. Dacă la cele scurte este simplu, când vine vorba de spaghete sau alte sortimente lungi, părerile sunt împărțite.

Cert este că bucătarii italieni spun că niciodată nu se folosește cuțitul atunci când se mănâncă paste. Le poți roti cu furculița, cu sau fără lingură dedesubt, dar niciodată nu le tăia.

Nu rupe spaghetele înainte să le pui la fiert

Chiar dacă nu ai o oală suficient de mare în care să încapă spaghetele pe lungime nu le rupe înainte. Le poți pune întregi, și atunci când partea care este în apă se mai înmoaie, pur și simplu le împingi în oală. Dacă pe rupi vei strica aspectul final al preparatului și vor fi și mai greu de mâncat dacă le rupi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Trei porții din prăjitura Cartof
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Croissante rapide, unul secționat
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Porție de ciorbă de cartofi cu pipote de pui
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Crochete de cod cu cartofi pe o farfurie cu salată, una secționată
Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv
Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv
Foietaj cu ciocolată pe o farfurie cu zmeură și mentă
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paste cremoase cu sos de dovleac
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Tagliatelle cu năut în sos de roșii în bol alb, alături de verdeață și lămâie
Galerie foto
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ruladă cu cremă de unt și lapte condensat, decorată cu ciocolată, porționată
05:37
Ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Un desert fin și delicios Ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Un desert fin și delicios
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi, într-un bol negru
05:16
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic porționat pe un tocător de lemn
23 ianuarie, 05:44
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome
Budincă de ciocolată pe platou și o porție pe farfurie
23 ianuarie, 05:27
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid
Pâine țărănească cu jumări în aluat, porționată pe un tocător cu jumări proaspete
22 ianuarie, 06:20
Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase
Foietaj cu ciocolată pe o farfurie cu zmeură și mentă
22 ianuarie, 05:19
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Trei porții din prăjitura Cartof
21 ianuarie, 06:56
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Prăjitura cu iaurt și fructe decorată cu frunze de mentă
21 ianuarie, 05:59
Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Varză picantă la wok, cu mușchiuleț de porc la grătar
Varză picantă la wok, cu mușchiuleț de porc la grătar
Varză picantă la wok, cu mușchiuleț de porc la grătar
Reacția ministrului Educației, după ce un director de școală i-a trimis fotografii indecente unei eleve: Sunt lucruri de neacceptat
Reacția ministrului Educației, după ce un director de școală i-a trimis fotografii indecente unei eleve: "Sunt lucruri de neacceptat"
Reacția ministrului Educației, după ce un director de școală i-a trimis fotografii indecente unei eleve: "Sunt lucruri de neacceptat"
El e românul care are un salariu 33.000 de euro pe lună. Are acelaşi loc de muncă din 2013
El e românul care are un salariu 33.000 de euro pe lună. Are acelaşi loc de muncă din 2013
El e românul care are un salariu 33.000 de euro pe lună. Are acelaşi loc de muncă din 2013
Cele mai noi episoade ale serialului Ana,Mi-ai fost scrisă în ADN au condus clasamentul audienţelor pe toate categoriile de public
Cele mai noi episoade ale serialului Ana,Mi-ai fost scrisă în ADN au condus clasamentul audienţelor pe toate categoriile de public
Cele mai noi episoade ale serialului Ana,Mi-ai fost scrisă în ADN au condus clasamentul audienţelor pe toate categoriile de public
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce chimicale eterne ar conține
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce „chimicale eterne” ar conține
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce „chimicale eterne” ar conține
Muffins cu quinoa, brânză și spanac
Muffins cu quinoa, brânză și spanac
Muffins cu quinoa, brânză și spanac
De ce somnul de calitate este esențial pentru copii iarna
De ce somnul de calitate este esențial pentru copii iarna
De ce somnul de calitate este esențial pentru copii iarna
Jessica Simpson și fiica ei au purtat costume de baie asortate. Cele două au promovat împreună cea mai recentă colecție de haine a artistei
Jessica Simpson și fiica ei au purtat costume de baie asortate. Cele două au promovat împreună cea mai recentă colecție de haine a artistei
Jessica Simpson și fiica ei au purtat costume de baie asortate. Cele două au promovat împreună cea mai recentă colecție de haine a artistei
Ceaiuri pentru sănătatea intestinală. Cum pot sprijini digestia
Ceaiuri pentru sănătatea intestinală. Cum pot sprijini digestia
Ceaiuri pentru sănătatea intestinală. Cum pot sprijini digestia
fresh
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun

Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun

Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun

Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid

Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid

Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome

Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome

Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase

Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase

Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi

Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
închide