10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste
Probabil ai gătit paste măcar o singură dată în viața ta. Este unul dintre primele preparatele pe care înveți să le faci când ești copil, este mâncarea cea mai la îndemână atunci când te grăbești și vrei ceva bun. Indiferent dacă le faci pentru că adori pastele sau că le faci din când în când trebuie să respecți câteva reguli pentru a le prepara corect. Descoperă 10 sfaturi ca să gătești cele mai bune paste.
Pentru a găti paste ca un bucătar profesionist nu ai nevoie de niște abilități extraordinare. Trebuie doar să fii atentă la detalii și să ții cont de câteva reguli pentru a găti cele mai bune paste.
Pastele au diferite forme, mărimi și gusturi. Fiecare dintre aceste aspecte influențează tehnicile de lucru folosite, dar și ingredientele pe care le poți folosi pentru sosuri.
Sfaturi ca să gătești cele mai bune paste
Primul lucru de care trebuie să ții cont este timpul de fierbere. Indicațiile producătorului trebuie respectate pentru a avea paste al dente.
Apoi, forma influențează tipul de sos pe care trebuie să îl alegi. Nu este doar un simplu amestec în care scufunzi pastele. Acesta trebuie să adere bine pe suprafața lor, să se potrivească cu gustul lor.
Folosește cantitatea de apă potrivită
Atunci când nu ai mult timp pentru a găti, pastele par cea mai bună soluție. Pentru a avea o masă cu adevărat delicioasă trebuie să le pregătești corect. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să le fierbi corect. Te-ai putea gândi că nu are importanță câtă apă pui în oală, dar lucrurile stau diferit.
Dacă pui prea multă apă nu vei putea putea să obții un sos bine legat și gros. Pe măsură ce pastele fierb în apă se eliberează amidonul de care vei avea nevoie pentru a emulsifia sosul. Prea multă apă va duce la diluarea acestuia. Află ce se întâmplă dacă fierbi pastele direct în sos.
Dacă pe ambalajul pastelor nu este specificat nimc în acest sens, ține cont de faptul că pastele lungi au nevoie de multă apă, în timp ce penele sau alte paste scurte pot fi fierte într-o cantitate mai mică.
Gătește mai întâi sosul
Ideal este ca sosul să fie gata în același timp cu pastele, însă nu încerca să îl lași prea mult pe foc doar pentru a reuși acest lucru. De asemenea, nu este indicat să lași pastele să fiarbă mai mult decât este necesar doar pentru a fi sosul gata.
Apucă-te să faci sosul înainte de a pune pastele la foc. Nu doar că nu vei mai simți presiunea de a-l găti la timp, dar ingredientele din el vor avea timp să își întrepătrundă gusturile. În plus, vei avea timp să îi ajustezi consistența. Dacă este prea subțire vei putea să îl lași mai mult pe foc pentru a se îngroșa.
Dacă sosul este gata, ia pastele de pe foc cu 1-2 minute înainte de a fi gata și fierbe-le în continuare în sos. Vor fi mult mai aromate și mai gustoase.
Pune sare după ce apa clocotește
Sarea este ingredientul care poate influența în mod decisiv aroma pastelor. Pune-o imediat ce apa începe să clocotească, dar înainte de a adăuga pastele. În felul acesta are timp să se dizolve și toate pastele vor fi asezonate perfect.
Trebuie să ții cont de faptul că pastele nu vor absorbi decât o mică parte din sarea pe care tu o adaugi în apă așa că nu ezita să fii generoasă cu ea.
Gătește pastele al dente
Pentru ca pastele tale să aibă textura potrivită trebuie să respecți cu sfințenie timpul precizat de producător pe ambalaj. Dacă le vei ține mai puțin vor fi tari și gumoase, dar le fierbi prea mult vor fi moi și terciuite. Pastele trebuie să fie al dente, nici prea tari, nici prea moi.
Dacă urmează să le mai fierbi în sos pentru câteva minute ar trebui să scazi acel timp din perioada în care le fierbi. De exemplu, dacă vei mai găti pastele 2-3 minute într-un sos de roșii, iar producătorul recomandă să le fierbi 8 minute, atunci va trebui să le iei de pe foc și să le scurgi de apă după doar 5 minute.
Folosește apa în care au fiert pastele pentru sos
După ce fierbi pastele păstrează o cană de apă pentru a o folosi pentru sos. Îți va fi utilă pentru a-l face mai catifelat și mai gros. Nu pune de la început toată cantitatea, ci începe cu câte 1 lingură și crescând până când ajungi la textura pe care ți-o dorești. Sosul se va emulsifia și în felul acesta va adera și mai bine pe paste.
Apa în care au fiert pastele poate fi folosită și pentru alte preparate, cum ar fi tocănițe, supe sau sosuri pentru alte mâncăruri.
Nu clăti pastele
Poate ți se pare că pasul firesc pe care trebuie să îl faci după ce scurgi apa în care au fiert pastele este să dai drumul la robinet pentru a le clăti puțin. Potrivit bucătarilor este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face.
Sosul nu va mai adera de ele și nu vor mai avea mai capta din aromele ingredientelor care îl compun. Descoperă mai multe despre cum depozitezi pastele în mod corect.
Nu folosi parmezan gata răzuit
Pastele e pot combina cu o mulțime de ingrediente de la brânzeturi la ierburi aromatice, la carne și cârnați. Totuși, unele dintre cele mai comune ingrediente sunt sosul marinara și parmezanul. Aceasta din urmă ar trebui să îl cumperi în bucăți întregi. Variantele răzuite conțin și aditivi alimentari care să permită preparatului să își păstreze caracteristicile de textură și gust mai mult timp.
Spaghetele nu se taie
Pentru că pastele se găsesc în mărimi și forme diferite și din acest motiv diferă și modul în care ele pot fi mâncate. Dacă la cele scurte este simplu, când vine vorba de spaghete sau alte sortimente lungi, părerile sunt împărțite.
Cert este că bucătarii italieni spun că niciodată nu se folosește cuțitul atunci când se mănâncă paste. Le poți roti cu furculița, cu sau fără lingură dedesubt, dar niciodată nu le tăia.
Nu rupe spaghetele înainte să le pui la fiert
Chiar dacă nu ai o oală suficient de mare în care să încapă spaghetele pe lungime nu le rupe înainte. Le poți pune întregi, și atunci când partea care este în apă se mai înmoaie, pur și simplu le împingi în oală. Dacă pe rupi vei strica aspectul final al preparatului și vor fi și mai greu de mâncat dacă le rupi.