Cel mai delicios înlocuitor pentru smântână. Se poate folosi în rețetele sărate, dar și în cele dulci
Dacă te apuci vreodată să pregătești vreun desert sau orice alt fel de mâncare și constați că nu ai smântână în frigider, nu te panica. Ai putea să încerci să pui lapte la prins și să culegi smântâna de deasupra, dar este un proces de durată. Descoperă cel mai delicios înlocuitor pentru smântână. Se poate folosi în rețetele sărate, dar și în cele dulci.
Un înlocuitor foarte bun pentru smântână este brânza mascarpone. Aceasta este un sortiment de brânză italiană care este preparat prin amestecarea smântânii cu oțet sau suc de lămâie.
Procesul de producție seamănă cu cel pentru ricotta, mascarpone este mult mai fină și mai cremoasă.
Cel mai delicios înlocuitor pentru smântână
Mascarpone este un înlocuitor atât de bun pentru smântână, pentru că are un conținut similar de grăsime. Mascarpone conține cel puțin 44% grăsime și poate ajunge la 75%, iar smântâna conține între 36% și 40% grăsime.
Mascarpone nu doar că poate fi folosit ca înlocuitor pentru smântână, dar în unele situații poate fi chiar mai potrivită. Crema mascarpone are avantajul de a fi atât densă, cât și mai dulce. Deoarece mascarpone are un profil de aromă similar cu smântâna proaspătă și cremă de brânză, se potrivește bine în diverse rețete atât dulci, cât și sărate.
Cum se înlocuiește smântâna cu mascarpone
Mascarpone este unul dintre cei mai buni înlocuitori pentru smântână și pentru că nu trebuie să te apuci de calcule matematice în bucătărie. Raportul este 1:1, adică dacă în rețeta originală scrie că se folosește 1 lingură de smântână tu vei pune o lingură de mascarpone. Atât de simplu!
Trebuie doar să iei în calcul consistența pe care o dorești să o aibă preparatul final, deoarece mascarpone este mai rigidă și mai groasă. Poți folosi mascarpone ca atare dacă vrei ca preparatul să fie mai dens. Dacă vrei să o mai subțiezi poți să o amesteci cu puțin lapte. Poți prepara mascarpone la tine acasă. Crema de mascarpone cu lime se prepară simplu și rapid.
Atunci când folosești mascarpone contează și temperatura la care utilizezi această brânză. Dacă îl amesteci cu lapte pentru a-i da o consistență mai subțire este recomandat dacă îl pui într-un vas rece. Dacă preparatul urmează să fie gătit nu mai trebuie amestecat pentru că la tratament termic mascarpone se va topi și se va subția.
Cum poți folosi mascarpone în loc de smântână
După ce vei încerca o dată să înlocuiești smântâna cu mascarpone s-ar putea să vrei să faci acest lucru mereu. Când folosiți mascarpone în mâncăruri dulci, amestecă-l cu miere dacă este necesară o aromă mai dulce.
Se potrivește bine în produsele de patiserie în care cremă de brânză este amestecată cu smântână. Pur și simplu amestecați crema de brânză cu mascarpone și veți obține o aromă mai groasă, mai cremoasă și cu o aromă mai puternică. Din acest motiv este perfect pentru rețetele de cheesecake.
Când vine vorba de mâncăruri sărate, o lingură de mascarpone este perfectă în supe sau tocănițe. Nu doar că aduce un plus de gust, dat funcționează bine ca un agent de îngroșare.
Mascarpone este delicioasă și în alte feluri de mâncare sărate, inclusiv pentru cartofi gratinați și paste pentru că le oferă o textură cremoasă și bogată. Mascarpone poate fi folosit și pentru sandviciuri.