Cum să faci legume la grătar. Metoda simplă și rapidă

Carnea nu trebuie să fie vedeta grătarului. Poți să ai o masă delicioasă și variantă și cu legume la grătar. În plus, vei mânca și mai sănătos, și mai aromat, și mai colorat.  

Legume pregătite la grătar și aranjate pe un blat de lemn
Legumele la grătar pot fi servite drept garnitură sau fel de bază / Shutterstock

Poți pune pe grătar orice legume vrei de la dovlecei la varză, trecând prin vinete, sparanghel, roșii, ceapă, porumb și ciuperci. Din oricare dintele ele vei obține o masă plină de vitamine, minerale și fibre. În plus, vei avea parte de o multitudine de arome.

Cum să faci legume la grătar

Începe prin a alege legumele preferate. acestea trebuie spălate cu atenție și apoi uscate cu ajutorul unui servețel. Poți să ai parte de o masă sănătoasă și delicioasă în doar câteva minute. Descoperă mai jos cum pregătești legumele la grătar. Vezi care sunt sfaturile specialiștilor

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Porumb dulce

Pentru a coace pe grătar porumbul dulce trebuie să îl cureți de foi și de mătase. Apoi, pentru a nu se arde foarte tare, trebuie să îl înfășori din nou în pănuși și să îl scufunzi în apă pentru 20 de minute. Îl lași la scurs și apoi îl mai pui 20 de minute pe grătar, rotindu-l din când în când.

Pentru porumbul dulce pe grătar poți face un sos din 30 g unt, 10 g de usturoi pisat, mărar, pătrunjel și orice alte ierburi aromatice vrei. Dacă vrei ca aromele să se impregneze cât mai bine în porumb, ia-l de pe foc când este aproape gata, lasă-l 2-3 minute în sos, pune-l din nou în foi și mai pune-l încă 3 minute pe grătar.

O altă variantă este ca după 10 minute pe grătar să îl ungi cu unt și sare și să îl mai lași încă 20 de minute. Îl vei servi cu un amestec de ghimbir murat, ceapă verde tocată și maioneză.

O a treia rețetă pentru porumb dulce pe grătar implică tăierea știuletelui în bucăți mai mic și fierberea acestora pentru 4 minute în apă clocotită cu sare. Apoi se lasă să se scurgă și se pun direct pe grătar pentru 4-5 minute. Se servesc cu un sos făcut din unt, paprika afumată, fulgi de chilli afumați și sare de mare.

Citește și

Ciuperci

Înainte de a pune ciupercile pe grătar le poți marina. De exemplu, pentru portobello faci un amestec de 3 linguri de oțet balsamic, 2 linguri de sos Marmite, 1 lingură de sos miso, 6 linguri de ulei de măsline, piper negru măcinat și zeama de la jumătate de lămâie.

Pui ciupercile la marinat pentru 4 ore, timp în care le întorci o dată. Apoi le pui pe grătar cu pălăria în jos prima dată, 4 minute pe fiecare parte.

Încearcă și rețeta de ciuperci cu smântână.

Ciupercile pleurotus pot fi asezonate cu sare, chilli, piper negru și ulei. Apoi se pun pe grătarul încins și se lasă până se înmoaie. Se pot servi între două felii de chiflă de burger, cu salată de varză, sos barbeque și ketchup.

Vinete

Vinetele se pot coace întregi, direct pe cărbunii încinși. Poți pune lângă ele și 2 căpățâni de usturoi întregi, cu tot cu foi. Se lasă ambele între 10 și 15 minute, apoi se iau și se lasă la scurs într-o strecurătoare.

Cât timp se răcesc puțin, pune pe grătar 2 roșii bine coapte și lasă-le până se înmoaie bine. Le scoți într-un castron și le lași să se răcească puțin.

Între timp curăță vinetele și usturoiul, iar la final și roșiile. Pasează totul cu un blender de mână, adăugând și ulei de măsline și sare. La final poți pune și un praf de șofran. Servește totul cu lipie.

Broccoli

Broccoli nu trebuie să stea pe grătar mai mult de 4-5 minute, timp în care trebuie întors. Când este gata nu trebuie decât să fie stropit cu ulei de măsline și sare și ai o garnitură gustoasă.

Dacă vrei un sos mai sofisticat poți amesteca 100 g tahini, 10 ml apă, 40 ml suc de limetă și 100 ml ulei de măsline. Vei avea sosul perfect pentru broccoli la grătar.

Legume cu frunze verzi

Poți pune chiar și varza albă pe grătar. Tai-o, freac-o cu sare și ulei de măsline și pune-o pe grătar 10-12 minute. Se potrivește perfect cu un sos făcut din unt și chutney de mango.

Dacă vrei să se gătească în profunzime, scufundă bucățile de varză în apă. În felul acesta se vor desface și se vor găti ca la aburi.

Conopidă

Conopida se curăță de frunze, se stropește bine cu ulei de măsline, se asezonează cu sare și piper, se înfășoară în o folie de aluminiu căreia i se fac găuri din loc în loc și apoi se pune pe grătar.

Va avea nevoie de aproximativ 45 de minute să fie gata și trebuie întoarsă la fiecare 10 minute.

Apoi se ia de foc, se scoate folia, iar conopida se stropește cu un sos făcut din suc de mere, oțet din cidru, zahăr alb și brun, scorțișoară, mărar proaspăt, paprika afumată și piper.

Cartofi

Cartofii se coc destul de ușor pe grătar, însă diferența este făcută de sosul cu care sunt serviți. Poți amesteca 160 g unt, 40 g anșoa tocate mărunt, 2 linguri de oregano tocat mărunt, zeama de la 1 lămâie sau 1 portocală, piper negru proaspăt măcinat, semințe de pin tocate.

După ce se coc cartofii, se stropesc cu acest sos și apoi se mai pun pe grătar încă 2-3 minute pentru ca toate aromele să pătrundă în pulpa lor.

Dovlecei

Înainte de pune dovleceii pe grătar stropește-i cu ulei de măsline și sare. Nu trebuie să stea mult și trebuie întorși des pentru că se pot arde repede. Se pot servi cu cremă de brânză și piure de năut.

Ceapă

Ceapa se pune pe grătar cu tot cu foi. Dacă este mică las-o 10 minute, dacă este mai mare poate sta și jumătate de oră. Apoi, se ia de pe grătar, se curăță de foi și se pune într-o folie de aluminiu pentru a se ”aburi” în propriul suc. Se asezonează cu ulei de măsline, oțet, iaurt, harissa (pastă de ardei iute) sau fenicul.

Sfeclă

Înainte de a pune sfecla pe grătar, mai ales dacă este de mici dimensiuni, las-o să stea câteva ore într-un amestec de sare, oțet, ulei de măsline și apoi înfășoar-o în folie de aluminiu și pune-o pe grătar pentru 45-60 de minute. După ce se răcește, tai-o în 4 și servește-o cu iaurt amestecat cu sare, usturoiu de măsline și suc de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Legume la air fryer pentru un prânz delicios
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Piure delicios de cartofi dulci într-o crăticioară roșie alături de câteva felii de cartof dulce
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
ce mai poți pune pe grătar ilustrat cu ajutorul mai multor legume
Ce mai poți pune pe grătar în afară de carne
Ce mai poți pune pe grătar în afară de carne
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
carne de curcan pe un tocător
05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
22 noiembrie, 05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
închide