Cum să faci legume la grătar. Metoda simplă și rapidă

Carnea nu trebuie să fie vedeta grătarului. Poți să ai o masă delicioasă și variantă și cu legume la grătar. În plus, vei mânca și mai sănătos, și mai aromat, și mai colorat.  

Legume pregătite la grătar și aranjate pe un blat de lemn
Legumele la grătar pot fi servite drept garnitură sau fel de bază / Shutterstock

Poți pune pe grătar orice legume vrei de la dovlecei la varză, trecând prin vinete, sparanghel, roșii, ceapă, porumb și ciuperci. Din oricare dintele ele vei obține o masă plină de vitamine, minerale și fibre. În plus, vei avea parte de o multitudine de arome.

Cum să faci legume la grătar

Începe prin a alege legumele preferate. acestea trebuie spălate cu atenție și apoi uscate cu ajutorul unui servețel. Poți să ai parte de o masă sănătoasă și delicioasă în doar câteva minute. Descoperă mai jos cum pregătești legumele la grătar. Vezi care sunt sfaturile specialiștilor

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Porumb dulce

Pentru a coace pe grătar porumbul dulce trebuie să îl cureți de foi și de mătase. Apoi, pentru a nu se arde foarte tare, trebuie să îl înfășori din nou în pănuși și să îl scufunzi în apă pentru 20 de minute. Îl lași la scurs și apoi îl mai pui 20 de minute pe grătar, rotindu-l din când în când.

Pentru porumbul dulce pe grătar poți face un sos din 30 g unt, 10 g de usturoi pisat, mărar, pătrunjel și orice alte ierburi aromatice vrei. Dacă vrei ca aromele să se impregneze cât mai bine în porumb, ia-l de pe foc când este aproape gata, lasă-l 2-3 minute în sos, pune-l din nou în foi și mai pune-l încă 3 minute pe grătar.

O altă variantă este ca după 10 minute pe grătar să îl ungi cu unt și sare și să îl mai lași încă 20 de minute. Îl vei servi cu un amestec de ghimbir murat, ceapă verde tocată și maioneză.

O a treia rețetă pentru porumb dulce pe grătar implică tăierea știuletelui în bucăți mai mic și fierberea acestora pentru 4 minute în apă clocotită cu sare. Apoi se lasă să se scurgă și se pun direct pe grătar pentru 4-5 minute. Se servesc cu un sos făcut din unt, paprika afumată, fulgi de chilli afumați și sare de mare.

Citește și

Ciuperci

Înainte de a pune ciupercile pe grătar le poți marina. De exemplu, pentru portobello faci un amestec de 3 linguri de oțet balsamic, 2 linguri de sos Marmite, 1 lingură de sos miso, 6 linguri de ulei de măsline, piper negru măcinat și zeama de la jumătate de lămâie.

Pui ciupercile la marinat pentru 4 ore, timp în care le întorci o dată. Apoi le pui pe grătar cu pălăria în jos prima dată, 4 minute pe fiecare parte.

Încearcă și rețeta de ciuperci cu smântână.

Ciupercile pleurotus pot fi asezonate cu sare, chilli, piper negru și ulei. Apoi se pun pe grătarul încins și se lasă până se înmoaie. Se pot servi între două felii de chiflă de burger, cu salată de varză, sos barbeque și ketchup.

Vinete

Vinetele se pot coace întregi, direct pe cărbunii încinși. Poți pune lângă ele și 2 căpățâni de usturoi întregi, cu tot cu foi. Se lasă ambele între 10 și 15 minute, apoi se iau și se lasă la scurs într-o strecurătoare.

Cât timp se răcesc puțin, pune pe grătar 2 roșii bine coapte și lasă-le până se înmoaie bine. Le scoți într-un castron și le lași să se răcească puțin.

Între timp curăță vinetele și usturoiul, iar la final și roșiile. Pasează totul cu un blender de mână, adăugând și ulei de măsline și sare. La final poți pune și un praf de șofran. Servește totul cu lipie.

Broccoli

Broccoli nu trebuie să stea pe grătar mai mult de 4-5 minute, timp în care trebuie întors. Când este gata nu trebuie decât să fie stropit cu ulei de măsline și sare și ai o garnitură gustoasă.

Dacă vrei un sos mai sofisticat poți amesteca 100 g tahini, 10 ml apă, 40 ml suc de limetă și 100 ml ulei de măsline. Vei avea sosul perfect pentru broccoli la grătar.

Legume cu frunze verzi

Poți pune chiar și varza albă pe grătar. Tai-o, freac-o cu sare și ulei de măsline și pune-o pe grătar 10-12 minute. Se potrivește perfect cu un sos făcut din unt și chutney de mango.

Dacă vrei să se gătească în profunzime, scufundă bucățile de varză în apă. În felul acesta se vor desface și se vor găti ca la aburi.

Conopidă

Conopida se curăță de frunze, se stropește bine cu ulei de măsline, se asezonează cu sare și piper, se înfășoară în o folie de aluminiu căreia i se fac găuri din loc în loc și apoi se pune pe grătar.

Va avea nevoie de aproximativ 45 de minute să fie gata și trebuie întoarsă la fiecare 10 minute.

Apoi se ia de foc, se scoate folia, iar conopida se stropește cu un sos făcut din suc de mere, oțet din cidru, zahăr alb și brun, scorțișoară, mărar proaspăt, paprika afumată și piper.

Cartofi

Cartofii se coc destul de ușor pe grătar, însă diferența este făcută de sosul cu care sunt serviți. Poți amesteca 160 g unt, 40 g anșoa tocate mărunt, 2 linguri de oregano tocat mărunt, zeama de la 1 lămâie sau 1 portocală, piper negru proaspăt măcinat, semințe de pin tocate.

După ce se coc cartofii, se stropesc cu acest sos și apoi se mai pun pe grătar încă 2-3 minute pentru ca toate aromele să pătrundă în pulpa lor.

Dovlecei

Înainte de pune dovleceii pe grătar stropește-i cu ulei de măsline și sare. Nu trebuie să stea mult și trebuie întorși des pentru că se pot arde repede. Se pot servi cu cremă de brânză și piure de năut.

Ceapă

Ceapa se pune pe grătar cu tot cu foi. Dacă este mică las-o 10 minute, dacă este mai mare poate sta și jumătate de oră. Apoi, se ia de pe grătar, se curăță de foi și se pune într-o folie de aluminiu pentru a se ”aburi” în propriul suc. Se asezonează cu ulei de măsline, oțet, iaurt, harissa (pastă de ardei iute) sau fenicul.

Sfeclă

Înainte de a pune sfecla pe grătar, mai ales dacă este de mici dimensiuni, las-o să stea câteva ore într-un amestec de sare, oțet, ulei de măsline și apoi înfășoar-o în folie de aluminiu și pune-o pe grătar pentru 45-60 de minute. După ce se răcește, tai-o în 4 și servește-o cu iaurt amestecat cu sare, usturoiu de măsline și suc de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Legume la air fryer pentru un prânz delicios
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Piure delicios de cartofi dulci într-o crăticioară roșie alături de câteva felii de cartof dulce
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
ce mai poți pune pe grătar ilustrat cu ajutorul mai multor legume
Ce mai poți pune pe grătar în afară de carne
Ce mai poți pune pe grătar în afară de carne
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: "Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele"
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: "Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele"
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide