Cum să faci legume la grătar. Metoda simplă și rapidă
Carnea nu trebuie să fie vedeta grătarului. Poți să ai o masă delicioasă și variantă și cu legume la grătar. În plus, vei mânca și mai sănătos, și mai aromat, și mai colorat.
Poți pune pe grătar orice legume vrei de la dovlecei la varză, trecând prin vinete, sparanghel, roșii, ceapă, porumb și ciuperci. Din oricare dintele ele vei obține o masă plină de vitamine, minerale și fibre. În plus, vei avea parte de o multitudine de arome.
Cum să faci legume la grătar
Începe prin a alege legumele preferate. acestea trebuie spălate cu atenție și apoi uscate cu ajutorul unui servețel. Poți să ai parte de o masă sănătoasă și delicioasă în doar câteva minute. Descoperă mai jos cum pregătești legumele la grătar. Vezi care sunt sfaturile specialiștilor
Porumb dulce
Pentru a coace pe grătar porumbul dulce trebuie să îl cureți de foi și de mătase. Apoi, pentru a nu se arde foarte tare, trebuie să îl înfășori din nou în pănuși și să îl scufunzi în apă pentru 20 de minute. Îl lași la scurs și apoi îl mai pui 20 de minute pe grătar, rotindu-l din când în când.
Pentru porumbul dulce pe grătar poți face un sos din 30 g unt, 10 g de usturoi pisat, mărar, pătrunjel și orice alte ierburi aromatice vrei. Dacă vrei ca aromele să se impregneze cât mai bine în porumb, ia-l de pe foc când este aproape gata, lasă-l 2-3 minute în sos, pune-l din nou în foi și mai pune-l încă 3 minute pe grătar.
O altă variantă este ca după 10 minute pe grătar să îl ungi cu unt și sare și să îl mai lași încă 20 de minute. Îl vei servi cu un amestec de ghimbir murat, ceapă verde tocată și maioneză.
O a treia rețetă pentru porumb dulce pe grătar implică tăierea știuletelui în bucăți mai mic și fierberea acestora pentru 4 minute în apă clocotită cu sare. Apoi se lasă să se scurgă și se pun direct pe grătar pentru 4-5 minute. Se servesc cu un sos făcut din unt, paprika afumată, fulgi de chilli afumați și sare de mare.
Ciuperci
Înainte de a pune ciupercile pe grătar le poți marina. De exemplu, pentru portobello faci un amestec de 3 linguri de oțet balsamic, 2 linguri de sos Marmite, 1 lingură de sos miso, 6 linguri de ulei de măsline, piper negru măcinat și zeama de la jumătate de lămâie.
Pui ciupercile la marinat pentru 4 ore, timp în care le întorci o dată. Apoi le pui pe grătar cu pălăria în jos prima dată, 4 minute pe fiecare parte.
Încearcă și rețeta de ciuperci cu smântână.
Ciupercile pleurotus pot fi asezonate cu sare, chilli, piper negru și ulei. Apoi se pun pe grătarul încins și se lasă până se înmoaie. Se pot servi între două felii de chiflă de burger, cu salată de varză, sos barbeque și ketchup.
Vinete
Vinetele se pot coace întregi, direct pe cărbunii încinși. Poți pune lângă ele și 2 căpățâni de usturoi întregi, cu tot cu foi. Se lasă ambele între 10 și 15 minute, apoi se iau și se lasă la scurs într-o strecurătoare.
Cât timp se răcesc puțin, pune pe grătar 2 roșii bine coapte și lasă-le până se înmoaie bine. Le scoți într-un castron și le lași să se răcească puțin.
Între timp curăță vinetele și usturoiul, iar la final și roșiile. Pasează totul cu un blender de mână, adăugând și ulei de măsline și sare. La final poți pune și un praf de șofran. Servește totul cu lipie.
Broccoli
Broccoli nu trebuie să stea pe grătar mai mult de 4-5 minute, timp în care trebuie întors. Când este gata nu trebuie decât să fie stropit cu ulei de măsline și sare și ai o garnitură gustoasă.
Dacă vrei un sos mai sofisticat poți amesteca 100 g tahini, 10 ml apă, 40 ml suc de limetă și 100 ml ulei de măsline. Vei avea sosul perfect pentru broccoli la grătar.
Legume cu frunze verzi
Poți pune chiar și varza albă pe grătar. Tai-o, freac-o cu sare și ulei de măsline și pune-o pe grătar 10-12 minute. Se potrivește perfect cu un sos făcut din unt și chutney de mango.
Dacă vrei să se gătească în profunzime, scufundă bucățile de varză în apă. În felul acesta se vor desface și se vor găti ca la aburi.
Conopidă
Conopida se curăță de frunze, se stropește bine cu ulei de măsline, se asezonează cu sare și piper, se înfășoară în o folie de aluminiu căreia i se fac găuri din loc în loc și apoi se pune pe grătar.
Va avea nevoie de aproximativ 45 de minute să fie gata și trebuie întoarsă la fiecare 10 minute.
Apoi se ia de foc, se scoate folia, iar conopida se stropește cu un sos făcut din suc de mere, oțet din cidru, zahăr alb și brun, scorțișoară, mărar proaspăt, paprika afumată și piper.
Cartofi
Cartofii se coc destul de ușor pe grătar, însă diferența este făcută de sosul cu care sunt serviți. Poți amesteca 160 g unt, 40 g anșoa tocate mărunt, 2 linguri de oregano tocat mărunt, zeama de la 1 lămâie sau 1 portocală, piper negru proaspăt măcinat, semințe de pin tocate.
După ce se coc cartofii, se stropesc cu acest sos și apoi se mai pun pe grătar încă 2-3 minute pentru ca toate aromele să pătrundă în pulpa lor.
Dovlecei
Înainte de pune dovleceii pe grătar stropește-i cu ulei de măsline și sare. Nu trebuie să stea mult și trebuie întorși des pentru că se pot arde repede. Se pot servi cu cremă de brânză și piure de năut.
Ceapă
Ceapa se pune pe grătar cu tot cu foi. Dacă este mică las-o 10 minute, dacă este mai mare poate sta și jumătate de oră. Apoi, se ia de pe grătar, se curăță de foi și se pune într-o folie de aluminiu pentru a se ”aburi” în propriul suc. Se asezonează cu ulei de măsline, oțet, iaurt, harissa (pastă de ardei iute) sau fenicul.
Sfeclă
Înainte de a pune sfecla pe grătar, mai ales dacă este de mici dimensiuni, las-o să stea câteva ore într-un amestec de sare, oțet, ulei de măsline și apoi înfășoar-o în folie de aluminiu și pune-o pe grătar pentru 45-60 de minute. După ce se răcește, tai-o în 4 și servește-o cu iaurt amestecat cu sare, usturoiu de măsline și suc de lămâie.