Cum să faci legume la grătar. Metoda simplă și rapidă

Carnea nu trebuie să fie vedeta grătarului. Poți să ai o masă delicioasă și variantă și cu legume la grătar. În plus, vei mânca și mai sănătos, și mai aromat, și mai colorat.  

Legume pregătite la grătar și aranjate pe un blat de lemn
Legumele la grătar pot fi servite drept garnitură sau fel de bază / Shutterstock

Poți pune pe grătar orice legume vrei de la dovlecei la varză, trecând prin vinete, sparanghel, roșii, ceapă, porumb și ciuperci. Din oricare dintele ele vei obține o masă plină de vitamine, minerale și fibre. În plus, vei avea parte de o multitudine de arome.

Cum să faci legume la grătar

Începe prin a alege legumele preferate. acestea trebuie spălate cu atenție și apoi uscate cu ajutorul unui servețel. Poți să ai parte de o masă sănătoasă și delicioasă în doar câteva minute. Descoperă mai jos cum pregătești legumele la grătar. Vezi care sunt sfaturile specialiștilor

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Porumb dulce

Pentru a coace pe grătar porumbul dulce trebuie să îl cureți de foi și de mătase. Apoi, pentru a nu se arde foarte tare, trebuie să îl înfășori din nou în pănuși și să îl scufunzi în apă pentru 20 de minute. Îl lași la scurs și apoi îl mai pui 20 de minute pe grătar, rotindu-l din când în când.

Pentru porumbul dulce pe grătar poți face un sos din 30 g unt, 10 g de usturoi pisat, mărar, pătrunjel și orice alte ierburi aromatice vrei. Dacă vrei ca aromele să se impregneze cât mai bine în porumb, ia-l de pe foc când este aproape gata, lasă-l 2-3 minute în sos, pune-l din nou în foi și mai pune-l încă 3 minute pe grătar.

O altă variantă este ca după 10 minute pe grătar să îl ungi cu unt și sare și să îl mai lași încă 20 de minute. Îl vei servi cu un amestec de ghimbir murat, ceapă verde tocată și maioneză.

O a treia rețetă pentru porumb dulce pe grătar implică tăierea știuletelui în bucăți mai mic și fierberea acestora pentru 4 minute în apă clocotită cu sare. Apoi se lasă să se scurgă și se pun direct pe grătar pentru 4-5 minute. Se servesc cu un sos făcut din unt, paprika afumată, fulgi de chilli afumați și sare de mare.

Citește și

Ciuperci

Înainte de a pune ciupercile pe grătar le poți marina. De exemplu, pentru portobello faci un amestec de 3 linguri de oțet balsamic, 2 linguri de sos Marmite, 1 lingură de sos miso, 6 linguri de ulei de măsline, piper negru măcinat și zeama de la jumătate de lămâie.

Pui ciupercile la marinat pentru 4 ore, timp în care le întorci o dată. Apoi le pui pe grătar cu pălăria în jos prima dată, 4 minute pe fiecare parte.

Încearcă și rețeta de ciuperci cu smântână.

Ciupercile pleurotus pot fi asezonate cu sare, chilli, piper negru și ulei. Apoi se pun pe grătarul încins și se lasă până se înmoaie. Se pot servi între două felii de chiflă de burger, cu salată de varză, sos barbeque și ketchup.

Vinete

Vinetele se pot coace întregi, direct pe cărbunii încinși. Poți pune lângă ele și 2 căpățâni de usturoi întregi, cu tot cu foi. Se lasă ambele între 10 și 15 minute, apoi se iau și se lasă la scurs într-o strecurătoare.

Cât timp se răcesc puțin, pune pe grătar 2 roșii bine coapte și lasă-le până se înmoaie bine. Le scoți într-un castron și le lași să se răcească puțin.

Între timp curăță vinetele și usturoiul, iar la final și roșiile. Pasează totul cu un blender de mână, adăugând și ulei de măsline și sare. La final poți pune și un praf de șofran. Servește totul cu lipie.

Broccoli

Broccoli nu trebuie să stea pe grătar mai mult de 4-5 minute, timp în care trebuie întors. Când este gata nu trebuie decât să fie stropit cu ulei de măsline și sare și ai o garnitură gustoasă.

Dacă vrei un sos mai sofisticat poți amesteca 100 g tahini, 10 ml apă, 40 ml suc de limetă și 100 ml ulei de măsline. Vei avea sosul perfect pentru broccoli la grătar.

Legume cu frunze verzi

Poți pune chiar și varza albă pe grătar. Tai-o, freac-o cu sare și ulei de măsline și pune-o pe grătar 10-12 minute. Se potrivește perfect cu un sos făcut din unt și chutney de mango.

Dacă vrei să se gătească în profunzime, scufundă bucățile de varză în apă. În felul acesta se vor desface și se vor găti ca la aburi.

Conopidă

Conopida se curăță de frunze, se stropește bine cu ulei de măsline, se asezonează cu sare și piper, se înfășoară în o folie de aluminiu căreia i se fac găuri din loc în loc și apoi se pune pe grătar.

Va avea nevoie de aproximativ 45 de minute să fie gata și trebuie întoarsă la fiecare 10 minute.

Apoi se ia de foc, se scoate folia, iar conopida se stropește cu un sos făcut din suc de mere, oțet din cidru, zahăr alb și brun, scorțișoară, mărar proaspăt, paprika afumată și piper.

Cartofi

Cartofii se coc destul de ușor pe grătar, însă diferența este făcută de sosul cu care sunt serviți. Poți amesteca 160 g unt, 40 g anșoa tocate mărunt, 2 linguri de oregano tocat mărunt, zeama de la 1 lămâie sau 1 portocală, piper negru proaspăt măcinat, semințe de pin tocate.

După ce se coc cartofii, se stropesc cu acest sos și apoi se mai pun pe grătar încă 2-3 minute pentru ca toate aromele să pătrundă în pulpa lor.

Dovlecei

Înainte de pune dovleceii pe grătar stropește-i cu ulei de măsline și sare. Nu trebuie să stea mult și trebuie întorși des pentru că se pot arde repede. Se pot servi cu cremă de brânză și piure de năut.

Ceapă

Ceapa se pune pe grătar cu tot cu foi. Dacă este mică las-o 10 minute, dacă este mai mare poate sta și jumătate de oră. Apoi, se ia de pe grătar, se curăță de foi și se pune într-o folie de aluminiu pentru a se ”aburi” în propriul suc. Se asezonează cu ulei de măsline, oțet, iaurt, harissa (pastă de ardei iute) sau fenicul.

Sfeclă

Înainte de a pune sfecla pe grătar, mai ales dacă este de mici dimensiuni, las-o să stea câteva ore într-un amestec de sare, oțet, ulei de măsline și apoi înfășoar-o în folie de aluminiu și pune-o pe grătar pentru 45-60 de minute. După ce se răcește, tai-o în 4 și servește-o cu iaurt amestecat cu sare, usturoiu de măsline și suc de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec cu dovleac și nuci porționat
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Brownie de sfeclă roșie
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
carne de pui și condimente pe o masă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon pe un tocător de lemn
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Legume la air fryer pentru un prânz delicios
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Piure delicios de cartofi dulci într-o crăticioară roșie alături de câteva felii de cartof dulce
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
ce mai poți pune pe grătar ilustrat cu ajutorul mai multor legume
Ce mai poți pune pe grătar în afară de carne
Ce mai poți pune pe grătar în afară de carne
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
chilli con carne
10:30
Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas
ouă turcești
10:23
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Supă de sfeclă roșie
06:01
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
sfecla roșie la cuptor cu iaurt aromat
16 noiembrie, 06:45
Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
prăjitură răsturnată cu prune
16 noiembrie, 06:18
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Chai Latte
16 noiembrie, 05:34
Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei
camembert la cuptor
15 noiembrie, 06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
15 noiembrie, 06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Arafat, despre riscul ca nava cu 4.000 de tone de GPL să explodeze: Un impact pe o rază de până la 5 km
Arafat, despre riscul ca nava cu 4.000 de tone de GPL să explodeze: Un impact pe o rază de până la 5 km
Arafat, despre riscul ca nava cu 4.000 de tone de GPL să explodeze: Un impact pe o rază de până la 5 km
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
fresh
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
închide