5 rețete cu brânză ricotta. Preparate perfecte pentru toată familia
Brânza ricotta oferă atât preparatelor dulci, cât și celor sărate o textură cremoasă așa că nu te teme să o folosești pentru altceva decât pentru lasagna. Este unul dintre cele mai versatile feluri de brânză, se potrivește bine cu sosul de roșii, dar și cu tot felul de fructe. Descoperă și tu 5 rețete cu brânză ricotta. Acestea sunt preparate perfecte pentru toată familia.
Ricotta este o brânză preparată din zer. Este obținută prin coagularea proteinelor, albuminei și globulinei, care rămân după ce cazeina este folosită la fabricarea brânzei. Ricotta înseamnă „regătit”, iar brânza este produsă prin strecurarea lichidului printr-o cârpă fină, astfel încât cașul să rămână în urmă.
Îți propunem 5 rețete cu brânză ricotta pe care le să încerci oricând ai poftă de ceva bun.
Paste cu spanac și ricotta
Rețeta de paste cu spanac și ricotta se prepară simplu și rapid. Este o alternativă delicioasă pentru un prânz sățios și sănătos.
Ingrediente
- 340 g penne
- 2 lingurițe de ulei de măsline
- 100 g ceapă tocată mărunt
- 2 caței de usturoi, tocați
- 300 g spanac proaspăt, tocat grosier
- o legătură de busuioc proaspăt, tocat
- 250 g brânză ricotta
- 70 ml lapte degresat
- 1 lingură de suc de lămâie și coaja de la 1/2 lămâie, opțional
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de parmezan ras , opțional
Mod de preparare
Se pun pastele la fiert într-o oală mare conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Între timp, într-o tigaie mare, se încălzește uleiul la foc mediu. Se adăugă ceapa și usturoiul și se călesc până când ceapa este moale și parfumată, aproximativ 5 minute, asigurându-vă că usturoiul nu se rumenește.
Se adăugă spanacul și busuiocul în tigaie și se amestecă. Apoi se adăugă brânză ricotta, laptele și sucul și coaja de lămâie în tigaie și se amestecă bine.
Se scurg pastele, rezervând aproximativ 1/4 cană din apă de gătit.
Se combină pastele fierte și cu amestecul de ricotta într-un castron mare. Dacă compoziția este prea groasă, se adăugă puțină apă de gătit în amestec.
Se servește imediat cu piper negru proaspăt măcinat și o linguriță de parmezan ras per porție.
Tort cu afine și ricotta
Brânza ricotta poate fi folosită pentru preparate sărate, dar și pentru preparate dulci. Poți încerca să o folosești într-o rețetă de tort.
Ingrediente
Pentru blat:
- 600 g făină
- 1 1/2 linguriță de praf de copt
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță sare
- 125 g unt nesărat
- 200 g de zahăr brun
- 3 ouă mari
- 250 g brânză ricotta
- 1/2 cană lapte
- 2 lingurițe de extract de vanilie
- 300 g afine proaspete
Pentru topping:
- 100 g zahăr brun
- 100 g ovăz
- 50 g făină
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 70 g unt nesărat
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
Se cern împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Se lasă deoparte.
Cu ajutorul unui mixer electric, se amestecă untul și zahărul brun până la omogenizare, timp de 5-8 minute.
Se amestecă ouăle, ricotta, laptele și extractul de vanilie. Se adăugă untul și zahărul, amestecând după fiecare adăugare. Se încorporează apoi ingredientele uscate. Se pun afinele, amestecând doar până se integrează în compoziție.
Aluatul va fi foarte gros. Se unge o tavă de 20*20 cm cu unt.
Pentru topping, se amestecă zahărul brun, ovăzul, făina și scorțișoara într-un castron. Se adăugă untul, folosind degetele sau o furculiță pentru a-l rupe în bucăți de mărimea unui bob de mazăre. Se presără uniform peste aluat.
Se coace o oră sau până când trece testul cu scobitoarea.
Clătite cu afine, lămâie și ricotta
Clătitele sunt ideale pentru micul dejun sau pentru momentele în care îți este poftă de ceva dulce. Poți încerca o rețetă de clătite cu ricotta și afine.
Ingrediente
- 1 ou mare
- 750 ml plus 1 lingură de lapte, impartite
- 125 g brânză ricotta
- 50 g de unt nesărat, topit, plus mai mult pentru tigaie
- Coaja de la 1 lămâie, plus zeama
- 1/2 lingurițăde vanilie
- 400 g făină
- 50 g zahăr
- 3 lingurițe de praf de copt
- 1/2 lingurită de sare
- 250 g afine, proaspete sau congelate
- 200 g zahăr pudră
Mod de preparare
Se încinge o tigaie la foc mediu.
Se bat oul, laptele, brânza ricotta, untul topit, coaja de lămâie și vanilia. Se amestecă făina, zahărul, praful de copt și sarea într-un castron separat.
Vezi ce poți să pui în aluatul de clătite ca să iasă mai pufoase. Este un truc simplu și rapid.
Se adăugă treptat amestecul umed în amestecul uscat. Se lasă aluatul să stea aproximativ 5 minute. Se va umfla. Daca este prea gros, se mai adaugă putin lapte.
Se adăugați o cantitate generoasă de unt în tigaie, apoi se reduce focul. Se adăugați afine la fiecare clătită și se întoarce, gătind câteva minute și pe cealaltă parte.
Se amestecă într-un castron mic sucul de lămâie, zahărul pudră și o lingură de lapte. Se stropesc clătitele cu acest sirop.
Paste cu ricotta și sparanghel
Pastele cu ricotta și sparanghel se prepară rapid. Acestea nu necesită multe ingrediente și pot fi făcute în câteva minute.
Ingrediente
- 1 kg sparanghel
- 1 ceapă
- Zeama și coaja de la 1 lămâie
- 70 g unt
- 1/2 linguriță de sare
- 1 kg paste proaspete
- 200 g brânză ricotta
- 100 g parmezan ras
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Pune o oală mare cu apă cu sare la fiert. Se tăie și se spală sparanghelul. Se curăță și se toacă ceapa.
Se pune o tigaie largă la foc mediu-mare și se topește untul. Se adăugă ceapa și sarea și se călește, amestecând des, până se înmoaie, aproximativ 3 minute.
Se adăugă sparanghelul și se gătește, amestecând în continuare des, până când sparanghelul devine verde aprins, aproximativ 3 minute. Se adăugă ¼ de linguriță de coajă de lămâie și 2 lingurițe de suc de lămâie. Se amestecă pentru a se combina. Se ia de pe foc.
Se fierb pastele până se înmoaie, se scurg și se adăugă în amestecul de sparanghel. Se amestecă ușor pentru a acoperi pastele cu sparanghelul. Se servesc imediat.
Cheesecake cu lămâie și ricotta fără coacere
Rețeta de cheesecake cu ricotta și lămâie se prepară rapid. Este o rețetă ideală pentru o petrecere în familie.
Ingrediente
- 125 g unt nesărat , topit
- 3 linguri de zahăr
- 300 g biscuiți pisați
- Pentru umplutură:
- 500 g cremă de brânză
- 250 g brânză ricotta
- 2 linguri de miere
- Coaja rasă de la o lămâie
- 1 lingură de extract pur de vanilie
Mod de preparare
Se unge o tavă pătrată de 20 cm cu marginile rabatabile.
Se topește untul și se amestecă cu zahărul până când acesta se topește. Apoi, se adăugă biscuiții și se amestecă până când compoziția se omogenizează.
Amestecul de biscuiți se așează pe fundul tăvii apăsând ferm până se întinde uniform.
Se bate crema de brânză cu ricotta până se omogenizează. Se adăugă mierea, coaja de lămâie și vanilia și se amestecă. Compoziția se întinde peste blatul răcit și se dă la rece pentru minimum 2 ore, de preferință peste noapte, până se întărește. Se scoate cheesecakeul din tavă. Se servește rece.