5 rețete cu brânză ricotta. Preparate perfecte pentru toată familia

Brânza ricotta oferă atât preparatelor dulci, cât și celor sărate o textură cremoasă așa că nu te teme să o folosești pentru altceva decât pentru lasagna. Este unul dintre cele mai versatile feluri de brânză, se potrivește bine cu sosul de roșii, dar și cu tot felul de fructe. Descoperă și tu 5 rețete cu brânză ricotta. Acestea sunt preparate perfecte pentru toată familia.

Brânză ricotta pusă pe un blat de lemn
Brânza ricotta este ușoară și aerată / Shutterstock

Ricotta este o brânză preparată din zer. Este obținută prin coagularea proteinelor, albuminei și globulinei, care rămân după ce cazeina este folosită la fabricarea brânzei. Ricotta înseamnă „regătit”, iar brânza este produsă prin strecurarea lichidului printr-o cârpă fină, astfel încât cașul să rămână în urmă. 

Îți propunem 5 rețete cu brânză ricotta pe care le să încerci oricând ai poftă de ceva bun.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Paste cu spanac și ricotta

Rețeta de paste cu spanac și ricotta se prepară simplu și rapid. Este o alternativă delicioasă pentru un prânz sățios și sănătos.

Paste cu ricotta și spanac servite într-o farfurie albă
Paste cu ricotta și spanac / Shtutterstock

Ingrediente

  • 340 g penne
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 100 g ceapă tocată mărunt
  • 2 caței de usturoi, tocați
  • 300 g spanac proaspăt, tocat grosier
  • o legătură de busuioc proaspăt, tocat
  • 250 g brânză ricotta 
  • 70 ml  lapte degresat
  • 1 lingură de suc de lămâie și coaja de la 1/2 lămâie, opțional
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 2 linguri de parmezan ras , opțional

Mod de preparare

Se pun pastele la fiert într-o oală mare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. 

Între timp, într-o tigaie mare, se încălzește uleiul la foc mediu. Se adăugă ceapa și usturoiul și se călesc până când ceapa este moale și parfumată, aproximativ 5 minute, asigurându-vă că usturoiul nu se rumenește.

Se adăugă spanacul și busuiocul în tigaie și se amestecă. Apoi se adăugă brânză ricotta, laptele și sucul și coaja de lămâie în tigaie și se amestecă bine.

Se scurg pastele, rezervând aproximativ 1/4 cană din apă de gătit.

Se combină pastele fierte și cu amestecul de ricotta într-un castron mare. Dacă compoziția este prea groasă, se adăugă puțină apă de gătit în amestec.

Se servește imediat cu piper negru proaspăt măcinat și o linguriță de parmezan ras per porție.

Tort cu afine și ricotta

Brânza ricotta poate fi folosită pentru preparate sărate, dar și pentru preparate dulci. Poți încerca să o folosești într-o rețetă de tort.

Tort cu ricotta și afine servit pe un blat special
Tort cu ricotta și afine / Shutterstock

Ingrediente

Pentru blat:

  • 600 g făină
  • 1 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare
  • 125 g unt nesărat
  • 200 g de zahăr brun 
  • 3 ouă mari
  • 250 g brânză ricotta
  • 1/2 cană lapte
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 300 g afine proaspete

Pentru topping:

  • 100 g zahăr brun 
  • 100 g ovăz
  • 50 g  făină
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 70 g unt nesărat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se cern împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Se lasă deoparte.

Cu ajutorul unui mixer electric, se amestecă untul și zahărul brun până la omogenizare, timp de 5-8 minute.

Se amestecă ouăle, ricotta, laptele și extractul de vanilie. Se adăugă untul și zahărul, amestecând după fiecare adăugare. Se încorporează apoi ingredientele uscate. Se pun afinele, amestecând doar până se integrează în compoziție.

Aluatul va fi foarte gros. Se unge o tavă de 20*20 cm cu unt. 

Pentru topping, se amestecă zahărul brun, ovăzul, făina și scorțișoara într-un castron. Se adăugă untul, folosind degetele sau o furculiță pentru a-l rupe în bucăți de mărimea unui bob de mazăre. Se presără uniform peste aluat.

Se coace o oră sau până când trece testul cu scobitoarea.

Clătite cu afine, lămâie și ricotta

Clătitele sunt ideale pentru micul dejun sau pentru momentele în care îți este poftă de ceva dulce. Poți încerca o rețetă de clătite cu ricotta și afine.

Clătite cu ricotta și afine servite pe un platou mare
Clătitele cu ricotta sunt delicioase / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ou mare
  • 750 ml  plus 1 lingură de lapte, impartite
  • 125 g brânză ricotta
  • 50 g de unt nesărat, topit, plus mai mult pentru tigaie
  • Coaja de la 1 lămâie, plus zeama
  • 1/2 lingurițăde vanilie
  • 400 g făină
  • 50 g zahăr
  • 3 lingurițe de praf de copt
  • 1/2 lingurită de sare
  • 250 g afine, proaspete sau congelate
  • 200 g zahăr pudră

Mod de preparare

Se încinge o tigaie la foc mediu.

Se bat oul, laptele, brânza ricotta, untul topit, coaja de lămâie și vanilia. Se amestecă făina, zahărul, praful de copt și sarea într-un castron separat.

Vezi ce poți să pui în aluatul de clătite ca să iasă mai pufoase. Este un truc simplu și rapid.

Se adăugă treptat amestecul umed în amestecul uscat. Se lasă aluatul să stea aproximativ 5 minute. Se va umfla. Daca este prea gros, se mai adaugă putin lapte.

Se adăugați o cantitate generoasă de unt în tigaie, apoi se reduce focul. Se adăugați afine la fiecare clătită și se întoarce, gătind câteva minute și pe cealaltă parte. 

Se amestecă într-un castron mic sucul de lămâie, zahărul pudră și o lingură de lapte. Se stropesc clătitele cu acest sirop.

Paste cu ricotta și sparanghel

Pastele cu ricotta și sparanghel se prepară rapid. Acestea nu necesită multe ingrediente și pot fi făcute în câteva minute.

Pastele cu ricotta și sparanghel servite cu un sos alb
Pastele cu ricotta și sparanghel sunt sățioase / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg sparanghel 
  • 1 ceapă
  • Zeama și coaja de la 1 lămâie
  • 70 g unt
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 kg paste proaspete
  • 200 g brânză ricotta
  • 100 g parmezan ras
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Pune o oală mare cu apă cu sare la fiert. Se tăie și se spală sparanghelul. Se curăță și se toacă ceapa. 

Se pune o tigaie largă la foc mediu-mare și se topește untul. Se adăugă ceapa și sarea și se călește, amestecând des, până se înmoaie, aproximativ 3 minute.

Se adăugă sparanghelul și se gătește, amestecând în continuare des, până când sparanghelul devine verde aprins, aproximativ 3 minute. Se adăugă ¼ de  linguriță de coajă de lămâie și 2 lingurițe de suc de lămâie. Se amestecă pentru a se combina. Se ia de pe foc.

Se fierb pastele până se înmoaie, se scurg și se adăugă în amestecul de sparanghel. Se amestecă ușor pentru a acoperi pastele cu sparanghelul. Se servesc imediat.

Cheesecake cu lămâie și ricotta fără coacere

Rețeta de cheesecake cu ricotta și lămâie se prepară rapid. Este o rețetă ideală pentru o petrecere în familie.

Cheesecake cu ricotta și lămâie servit pe o farfurie albastră
Cheesecake cu ricotta și lămâie este ideal pentru o petrecere în familie / Shutterstock

Ingrediente

  • 125 g unt nesărat , topit
  • 3 linguri de zahăr
  • 300 g biscuiți pisați
  • Pentru umplutură:
  • 500 g cremă de brânză
  • 250 g brânză ricotta 
  • 2 linguri de miere 
  • Coaja rasă de la o  lămâie
  • 1 lingură de extract pur de vanilie

Mod de preparare

Se unge o tavă pătrată de 20 cm cu marginile rabatabile.

Se topește untul și se amestecă cu zahărul până când acesta se topește. Apoi, se adăugă biscuiții și se amestecă până când compoziția se omogenizează.

Amestecul de biscuiți se așează pe fundul tăvii apăsând ferm până se întinde uniform.

Se bate crema de brânză cu ricotta până se omogenizează. Se adăugă mierea, coaja de lămâie și vanilia și se amestecă. Compoziția se întinde peste blatul răcit și se dă la rece pentru minimum 2 ore, de preferință peste noapte, până se întărește. Se scoate cheesecakeul din tavă. Se servește rece.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Coaja de portocală confiată
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Bruschete cu ricotta și porumb pe un blat albastru
Bruschete cu ricotta și porumb. Combinația care te va cuceri de la prima înghițitură
Bruschete cu ricotta și porumb. Combinația care te va cuceri de la prima înghițitură
Brânză ricotta pe un tocător de lemn
Cum poți face brânză ricotta la tine acasă. Cea mai simplă rețetă
Cum poți face brânză ricotta la tine acasă. Cea mai simplă rețetă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Industria care face concedieri masive. Sute de români rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun
Industria care face concedieri masive. Sute de români rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun
Industria care face concedieri masive. Sute de români rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Mireasa, sezon 12. Doamna Cristiana a părăsit emisiunea. Ce i-a transmis Simona Gherghe
Mireasa, sezon 12. Doamna Cristiana a părăsit emisiunea. Ce i-a transmis Simona Gherghe
Mireasa, sezon 12. Doamna Cristiana a părăsit emisiunea. Ce i-a transmis Simona Gherghe
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide