4 rețete simple cu castane. Descoperă vedetele toamnei

Castanele, fructe ale arborelui de castan, au fost apreciate de-a lungul istoriei nu doar pentru gustul lor delicios, ci și pentru versatilitatea în bucătărie. Acestea sunt consumate în diverse forme, fie proaspete, prăjite sau fierte, și pot fi integrate în rețete simple cu castane, de la preparate sărate la deserturi.

O tigaie plină cu castane copate
Castanele se folosesc atât în rețete sărate, cât și dulci/ Shutterstock

În bucătăria europeană, castanele prăjite sunt o delicatesă populară, mai ales în sezonul rece. Acestea sunt adesea vândute de comercianții stradali, având un gust dulce și o textură ușor crocantă.

Prăjirea castanelor transformă gustul lor natural, aducând la suprafață dulceața și aromele de nucă. Se pot prepara acasă prin tăierea unei crăpături în coajă, pentru a preveni explozia în timpul gătitului, și apoi se coc în cuptor sau pe un grătar, până când coaja devine aurie și crocantă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se gătesc castanele

Castanele fierte sunt o altă opțiune populară, având o textură moale și un gust dulce, care se potrivește bine cu diverse preparate. Acestea pot fi folosite în supe și tocănițe, adăugând un strat de aromă și o consistență plăcută. Fierte, castanele pot fi și piure, oferind o bază cremoasă pentru sosuri sau umpluturi, ideală în preparate de sezon, cum ar fi plăcinte sau torturi.

Un alt mod de a folosi castanele este în preparatele dulci. Piureul de castane este popular în deserturi, având o consistență similară cu cea a pastelor de nuci. Acesta poate fi integrat în prăjituri, torturi, sau folosit ca umplutură pentru clătite sau biscuiți.

De asemenea, castanele pot fi măcinate pentru a obține o faină fină, care poate fi utilizată în preparate de patiserie sau în amestecuri pentru prăjituri, aducând o aromă distinctă și o textură umedă.

În plus, castanele pot fi utilizate ca garnitură sau ingrediente în salate, aducând o notă de crocant și dulceață. Ele pot fi adăugate în salate cu legume de sezon sau pot fi folosite pentru a îmbogăți preparatele din carne, cum ar fi rața sau curcanul, adăugându-le un contrast de texturi și arome.

Supă de castane

Supa cremă de castane poate fi garnisită cu ierburi aromatice, cum ar fi cimbrul sau pătrunjelul, iar pentru un plus de contrast, este adesea servită cu crutoane crocante, ciuperci sotate sau chiar un pic de bacon prăjit.

Un bol alb plin cu supă cremă de castane
Supa cremă de castane poate fi garnisită cu ierburi aromatice / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 felii de bacon tocate
  • ulei de măsline sau de rapiță
  • 1 ceapă tocată
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 6 bucăți de păstârnac decojit și tocat
  • 1 cub de supă de pui
  • 400 ml lapte
  • crenguțe de cimbru
  • 200 g castane fierte, tocate

Mod de preparare

Se pun bucățile de bacon într-o tigaie și se lasă până devin crocante. Apoi se scot și se lasă deoparte. În aceeași tigaie se pun ceapa și usturoiul și lasă până se înmoaie, amestecând din când în când.

După aceea, se pune păstârnacul și se gătește pentru 5 minute. Apoi se mărunțește cubul de supă de pui, se adaugă laptele, 600 ml de apă, cimbrul și castanele.

Se acoperă și se fierbe 30 de minute până când păstârnacul este fraged. După aceea, se pasează cu un blender până când compoziția este fină. Se condimentează după gust. Se pune supa în boluri și se servește cu bucățile de bacon presărate deasupra.

Cupcakes cu castane

Cupcakes cu castane sunt deserturi versatile, care pot fi savurate alături de o cafea sau un ceai cald, și sunt apreciate atât pentru simplitatea lor.

Brioșe cu cremă de castane pe un platou de lemn
Cupcakes cu castane sunt deserturi versatile, care pot fi savurate alături de o cafea sau un ceai cald / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 1 cutie de 435 g piure de castane
  • 6 ouă
  • 175 g zahăr tos
  • 200 g migdale macinate
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru topping
  • 200 g ciocolată neagră
  • 150 g unt
  • 400 ml smântână de ciocolată
  • răzătură de ciocolată
  • zahăr pudră 
  • cacao pudră

Mod de preparare

Se tapetează cu hârtie pentru brioșe o tavă cu 18 porții. Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Între timp, se pune piureul de castane într-un castron mare și se pasează cu o furculiță. Se bat ouăle și zahărul până își dublează volumul.

Jumătate din amestecul de ouă se pune în piureul de castane. Apoi se încorporează migdalele și praful de copt, iar la final se pune și restul compoziției de ouă. Aluatul rezultat se pune în formele de brioșe, iar tava se dă la cuptor pentru 25-30 de minute. Se scot și se lasă să se răcească.

Pentru a face toppingul de ciocolată, ciocolata, untul și smântâna se pun într-n vas la foc mic și se amestecă până ce ciocolata se topește, iar compoziția este netedă.

Se toarnă într-un bol și se lasă să ajungă la temperatura camerei, apoi se bate cu mixerul. Cu ajutorul unui poș se pune peste fiecare brioșă făcând forme după plac. Se pudrează cu zahăr și cacao.

Salată de castane

Salata de castane poate fi servită fie ca aperitiv, fie ca garnitură alături de un fel principal, cum ar fi carnea de pasăre sau peștele.

Salată verde cu castane pe o farfurie
Salata de castane poate fi servită fie ca aperitiv, fie ca garnitură alături de un fel principal / Shutterstock

Ingrediente

  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 175 g castane fierte, rupte în bucăți mici
  • 200 g varză de Bruxelles
  • 4-6 felii de bacon, tăiate pe jumătate

Mod de preparare

Într-o tigaie se încinge uleiul într-o tigaie, apoi se pune varza de Bruxelles și se lasă până când se caramelizează. Se scoate și se pun fâșiile de bacon și se lasă 2-3 minute, amestecând constant.

Într-un castron mare se pun castanele, varza de Bruxelles și baconul și se amestecă. Se servește imediat.

Risotto cu castane

Risotto cu castane este servit de obicei cald, presărat cu ierburi proaspete, cum ar fi cimbrul sau pătrunjelul, aducând o notă proaspătă și subtilă preparatului.

Risotto cu castane pe o farfurie albă
Risotto cu castane este servit de obicei cald / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 dovleac butternut mare decojit, tăiat în bucăți mici
  • ulei de măsline
  • 1 lingură fulgi de ardei iute
  • 100 g castane fierte, tăiate în sferturi
  • frunze de salvie 
  • 8 felii de panceta
  • 2 șalote, tocate mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 200 g orz arborario
  • 850 ml supa de legume
  • parmezan ras

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Bucățile de dovleac se amestecă cu 1⁄2 linguriță de ulei, fulgi de ardei iute și se pun pe o tavă mare. Se dau la cuptor pentru 15 minute, apoi se scoate tava de la cuptor, se adaugă castanele, frunzele de salvie și feliile de pancetta în jurul dovleacului. Se dă din nou la cuptor pentru 8-10 minute sau până când pancetta și salvia sunt crocante. Se scoate tava și când se răcesc, panceta și frunzele de salvie se rup în bucăți.

Se încinge uleiul rămas într-o tigaie la foc mic. Se adaugă șalota și se gătește 8 minute până se înmoaie, apoi se pune usturoiul și se mai lasă 1 minut.

După aceea, se pune orezul, se amestecă, se gătește și 1 minut și apoi se toarnă supa. Se fierbe la foc mediu aproximativ 20 de minute. Când a mai rămas doar puțin lichid, se încorporează ingredientele prăjite pentru a se încălzi. Se asezonează după gust. Se servește cu parmezan ras deasupra.

Castanele și tradițiile

Preparatele care conțin castane sunt frecvent asociate cu tradiții și festivități, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Acestea pot fi găsite în multe bucătării din întreaga lume, având fiecare regiune rețetele sale specifice.

De exemplu, în Italia, castanele sunt folosite în preparate tradiționale precum “marron glacé”, castane glazurate, sau în diferite plăcinte de sezon, în timp ce în Franța, sunt frecvent folosite în “châtaignes” coapte și diverse creme.

Un aspect important de menționat este faptul că, deși castanele sunt extrem de versatile și delicioase, este esențial să se facă distincția între castanele comestibile și cele de cal, care nu sunt consumabile.

Castanele comestibile au o coajă netedă și lucioasă, în timp ce cele de cal sunt aspre și conțin substanțe toxice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un desert de vară colorat și sănătos
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
preparate rapide pentru vară puse pe o masă
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
Saramură de pește moldovenească pe o farfurie albă
Saramură de pește moldovenească. Pașii pentru un preparat gustos
Saramură de pește moldovenească. Pașii pentru un preparat gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Rezultate la Evaluarea Națională 2025. Notele au fost afișate pe edu.ro
Rezultate la Evaluarea Națională 2025. Notele au fost afișate pe edu.ro
Rezultate la Evaluarea Națională 2025. Notele au fost afișate pe edu.ro
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: Stop, stop, stop
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
fresh
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
închide