12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect

Unul dintre secretele aluaturilor este folosirea tipului de făină potrivit. Procentul de proteine influențează textura pe care prăjiturile, pâinea sau produsele de patiserie pe care le faci. Descoperă și tu cele 12 tipuri de făină. Iată ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect.

tipuri de făină puse în linguri de lemn
Alege din ce tipuri de făină găsești în magazin pe cel potrivit pentru rețeta ta / Shutterstock

Atunci când cumperi făină pentru a face diferite tipuri de aluaturi trebuie să te uiți pe etichetă pentru a vedea pentru ce fel de preparate o recomandă producătorul și pentru a vedea câte proteine are.

Îți explicăm mai jos care sunt cele mai cunoscute și cum trebuie să le folosești pentru ca rezultatul să fie cel dorit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

12 tipuri de făină

Făina este ingredientul de bază pentru multe preparate care au în componeța lor un aluat pufos și delicios. Pentru a avea cele mai bune rezultate, specialiștii recomandă să alegi cel mai bunt tip de făină care să fie potrivit pentru tipul tău de preparat.

Făina de grâu universală

Acest tip de făină este unul dintre alimentele de bază în bucătărie, datorită versatilității sale. Este măcinat dintr-o combinație de grâu moale și tare și are un conținut de proteine ​​de aproximativ 10-12%, în funcție de marcă. 

Datorită acestui nivel moderat de proteine, făina universală este potrivită pentru prăjituri, plăcinte, pâine, clătite, ca agent de îngroșare pentru sosuri.

Se folosește pentru: orice fel de aluat.

Făina pentru pâine

Făina de pâine are un conținut de proteine mai mare decât cea obișnuită, ​​de 12-14%. Proteina suplimentară este esențială pentru pâinea cu drojdie care are nevoie de gluten puternic pentru a crește corect.

Se folosește pentru pâine cu drojdie, covrigi, cozonac, croissante și aluat de pizza.

Făina integrală

Pentru a face făină, în timpul procesului de măcinare, din grâu sunt separate trei componente: endospermul, germenii și tărâțele. 

Pentru făinurile albe se măcina doar endospermul, dar la făina integrală se adaugă din nou o parte din germeni și tărâțe, care îi conferă o aromă de nucă și o textură densă, plus fibre, minerale și vitamine. 

Făina de grâu integrală are un conținut de proteine ​​de aproximativ 14%, dar nu formează gluten la fel de ușor ca făina albă. Din această cauză, este recomandat să folosești un amestec de 25% făina albă și 75% făină integrală pentru aluaturi.

Un lucru de care trebuie să ții cont este că făina integrală se strică mai ușor așa că este bine să o păstrezi la frigider.

Se folosește pentru: pâine, clătite, paste și pentru adăugarea unei aromă de nucă la produsele de copt.

Făina albă integrală

Făina integrală albă este măcinată la fel ca făina integrală obișnuită, dar procesul începe cu un grâu tare, care este mai pal, numit grâu alb tare. 

Acesta are un conținut similar de proteine, ​​aproximativ 14%, dar un gust mai blând. Are aceleași beneficii nutriționale ca și făina integrală de grâu, dar nu va afecta la fel de mult gustul produselor de copt.

Se folosește pentru: pâine, brioșe și prăjituri.

Făina cu autocreștere

Făina cu autocreștere este doar făină măcinată fin cu praf de copt adăugat și sare adăugate. Are aproximativ 9% proteine. Nu poate fi înlocuită în rețete pentru că ar fi dificil de recalculat cantitățile pentru ingrediente

Se folosește pentru: biscuiți, clătite, scones.

Făina pentru tort

Făina pentru tort sau pentru alt tip de prăjituri cu aluat mai fraged are un conținut mai scăzut de proteine de 5 – 8%.

Are o capacitate  mai mică de a forma legături de gluten și de aceea aluaturile în care este folosită au o textură moale și fragedă. Făina pentru tort poate absorbi mai multe lichide și zahăr decât alte făinuri, astfel încât îți menține prăjiturile umede mai mult timp.

Se folosește pentru: toate tipurile de prăjituri.

Făina de patiserie

Din punct de vedere al conținutului de proteine, făina de patiserie se află între cele două tipuri de făină: cea universală și cea pentru prăjituri. Are aproximativ 9%.

Se folosește pentru: produse de patiserie, prăjituri, plăcinte, brioșe, biscuiți.

Făina 00

Făina 00 sau făină de tip italian este măcinată din grâu dur și are un conținut de proteine ​​de 11-12%. Este o făină foarte fină.

Se folosește pentru: paste de casă și aluat de pizza.

Griș

Grișul este măcinat din grâu dur. Este bogat în gluten și are aproximativ 12 – 13% conținut de proteine, culoarea galbenă și aromă de nucă. Conținutul de gluten este ideal pentru aluaturi uscate, elastice, care își păstrează forma la gătit. Încearcă și rețeta de griș cu lapte. Este simplă și rapidă.

Se folosește pentru: paste, deserturi din Orientul Mijlociu, budinci.

Făina instant

Făina instant este unul dintre acele tipuri de făină măcinată fin, cu un conținut scăzut de proteine. În timpul procesului de folosire se dizolvă instantaneu și nu se aglomerează atunci când este adăugată în lichide fierbinți. Nu se găsește în România. Află și trucul pentru a face acasă aluat fără gluten.

Se folosește pentru: sosuri, crustă pentru plăcintă, aluaturi subțiri.

Făină de secară

Secara este tot o ceareală, dar cu un conținut mai mic de gluten și proteine ​​și mai multe fibre solubile decât are făina de grâu. Are o aromă proaspătă, de nucă și aduce o textură suplimentară aluaturilor. 

Se folosește pentru: pâine, plăcintă, prăjituri.

Făina spelta

Făina speltă este un tip de făină integrală din grâu măcinată din întregul bob. Spre deosebire de făina integrală obișnuită, făina spelta are un conținut mai scăzut de proteine ​​și se comportă similar cu făina universală, dar cu mult mai multă aromă. Are un gust ușor acid.

Se folosește pentru: prăjituri, brioșe, prăjituri, crumbles.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Pui întreg la cuptor cu unt si ierburi aromate, alături de legume în tavă
Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros
Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mazăre cu baby morcov la borcan - două porții
06:50
Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă
Limonadă cu lime și mentă într-o carafă de sticlă, alături de un lime secționat și lămâie
05:33
Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară
Prăjitură cu coacăze roșii și bezea porționată
05:08
Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine
Salată Cobb pe o farfurie, alături de o sosieră cu dressing și boluri cu ingrediente
16 iulie, 06:47
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă
Gem de coacăze roșii în bol cu linguriță
16 iulie, 05:33
Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat
Tartă cu caise și crumble porționată pe platou și pe farfurie, alături de caise proaspete
16 iulie, 05:32
Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară
Porții de Borek cu pastramă și brânză Cheddar pe o farfurie, cu roșii și verdeață
15 iulie, 06:51
Borek cu pastramă și brânză Cheddar. Un preparat cu specific turcesc Borek cu pastramă și brânză Cheddar. Un preparat cu specific turcesc
Înghețată de vanilie în bol alb cu linguriță
15 iulie, 05:31
Înghețată de vanilie. Cea mai ușoară rețetă, cu ingrediente simple Înghețată de vanilie. Cea mai ușoară rețetă, cu ingrediente simple
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Pete Davidson va deveni tătic pentru prima oară. Partenera sa, Elsie Hewitt, este însărcinată
Pete Davidson va deveni tătic pentru prima oară. Partenera sa, Elsie Hewitt, este însărcinată
Pete Davidson va deveni tătic pentru prima oară. Partenera sa, Elsie Hewitt, este însărcinată
Căpitanul avionului Air India ar fi oprit alimentarea motoarelor. Ancheta îl vizează: Nu avem altă explicație
Căpitanul avionului Air India ar fi oprit alimentarea motoarelor. Ancheta îl vizează: Nu avem altă explicație
Căpitanul avionului Air India ar fi oprit alimentarea motoarelor. Ancheta îl vizează: Nu avem altă explicație
Milionarul român care a cheltuit o sumă uriaşă într-o zi dă de pământ cu Gigi Becali: amp;#8220;Arogant! E o ruşine foarte mare”
Milionarul român care a cheltuit o sumă uriaşă într-o zi dă de pământ cu Gigi Becali: amp;#8220;Arogant! E o ruşine foarte mare”
Milionarul român care a cheltuit o sumă uriaşă într-o zi dă de pământ cu Gigi Becali: amp;#8220;Arogant! E o ruşine foarte mare”
Rezultate Loto azi, 17 iulie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 17 iulie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 17 iulie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Pelin Akil și Anil Altan au publicat fotografii din vacanță. Actorii petrec timp de calitate cu copiii
Pelin Akil și Anil Altan au publicat fotografii din vacanță. Actorii petrec timp de calitate cu copiii
Pelin Akil și Anil Altan au publicat fotografii din vacanță. Actorii petrec timp de calitate cu copiii
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Chec cu cocos și coacăze roșii
Chec cu cocos și coacăze roșii
Chec cu cocos și coacăze roșii
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Piesele nelansate ale lui Beyoncé au fost furate în timpul concertului ei din Atlanta. Poliția a emis un mandat de arestare
Piesele nelansate ale lui Beyoncé au fost furate în timpul concertului ei din Atlanta. Poliția a emis un mandat de arestare
Piesele nelansate ale lui Beyoncé au fost furate în timpul concertului ei din Atlanta. Poliția a emis un mandat de arestare
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
fresh
Cheesecake Brownie cu zmeură. O rețetă care unește două deserturi

Cheesecake Brownie cu zmeură. O rețetă care unește două deserturi

Cheesecake Brownie cu zmeură. O rețetă care unește două deserturi

Înghețată de vanilie. Cea mai ușoară rețetă, cu ingrediente simple

Înghețată de vanilie. Cea mai ușoară rețetă, cu ingrediente simple

Borek cu pastramă și brânză Cheddar. Un preparat cu specific turcesc

Borek cu pastramă și brânză Cheddar. Un preparat cu specific turcesc

Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară

Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară

Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă
închide