12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect

Unul dintre secretele aluaturilor este folosirea tipului de făină potrivit. Procentul de proteine influențează textura pe care prăjiturile, pâinea sau produsele de patiserie pe care le faci. Descoperă și tu cele 12 tipuri de făină. Iată ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect.

tipuri de făină puse în linguri de lemn
Alege din ce tipuri de făină găsești în magazin pe cel potrivit pentru rețeta ta / Shutterstock

Atunci când cumperi făină pentru a face diferite tipuri de aluaturi trebuie să te uiți pe etichetă pentru a vedea pentru ce fel de preparate o recomandă producătorul și pentru a vedea câte proteine are.

Îți explicăm mai jos care sunt cele mai cunoscute și cum trebuie să le folosești pentru ca rezultatul să fie cel dorit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

12 tipuri de făină

Făina este ingredientul de bază pentru multe preparate care au în componeța lor un aluat pufos și delicios. Pentru a avea cele mai bune rezultate, specialiștii recomandă să alegi cel mai bunt tip de făină care să fie potrivit pentru tipul tău de preparat.

Făina de grâu universală

Acest tip de făină este unul dintre alimentele de bază în bucătărie, datorită versatilității sale. Este măcinat dintr-o combinație de grâu moale și tare și are un conținut de proteine ​​de aproximativ 10-12%, în funcție de marcă. 

Datorită acestui nivel moderat de proteine, făina universală este potrivită pentru prăjituri, plăcinte, pâine, clătite, ca agent de îngroșare pentru sosuri.

Se folosește pentru: orice fel de aluat.

Făina pentru pâine

Făina de pâine are un conținut de proteine mai mare decât cea obișnuită, ​​de 12-14%. Proteina suplimentară este esențială pentru pâinea cu drojdie care are nevoie de gluten puternic pentru a crește corect.

Se folosește pentru pâine cu drojdie, covrigi, cozonac, croissante și aluat de pizza.

Făina integrală

Pentru a face făină, în timpul procesului de măcinare, din grâu sunt separate trei componente: endospermul, germenii și tărâțele. 

Pentru făinurile albe se măcina doar endospermul, dar la făina integrală se adaugă din nou o parte din germeni și tărâțe, care îi conferă o aromă de nucă și o textură densă, plus fibre, minerale și vitamine. 

Făina de grâu integrală are un conținut de proteine ​​de aproximativ 14%, dar nu formează gluten la fel de ușor ca făina albă. Din această cauză, este recomandat să folosești un amestec de 25% făina albă și 75% făină integrală pentru aluaturi.

Un lucru de care trebuie să ții cont este că făina integrală se strică mai ușor așa că este bine să o păstrezi la frigider.

Se folosește pentru: pâine, clătite, paste și pentru adăugarea unei aromă de nucă la produsele de copt.

Făina albă integrală

Făina integrală albă este măcinată la fel ca făina integrală obișnuită, dar procesul începe cu un grâu tare, care este mai pal, numit grâu alb tare. 

Acesta are un conținut similar de proteine, ​​aproximativ 14%, dar un gust mai blând. Are aceleași beneficii nutriționale ca și făina integrală de grâu, dar nu va afecta la fel de mult gustul produselor de copt.

Se folosește pentru: pâine, brioșe și prăjituri.

Făina cu autocreștere

Făina cu autocreștere este doar făină măcinată fin cu praf de copt adăugat și sare adăugate. Are aproximativ 9% proteine. Nu poate fi înlocuită în rețete pentru că ar fi dificil de recalculat cantitățile pentru ingrediente

Se folosește pentru: biscuiți, clătite, scones.

Făina pentru tort

Făina pentru tort sau pentru alt tip de prăjituri cu aluat mai fraged are un conținut mai scăzut de proteine de 5 – 8%.

Are o capacitate  mai mică de a forma legături de gluten și de aceea aluaturile în care este folosită au o textură moale și fragedă. Făina pentru tort poate absorbi mai multe lichide și zahăr decât alte făinuri, astfel încât îți menține prăjiturile umede mai mult timp.

Se folosește pentru: toate tipurile de prăjituri.

Făina de patiserie

Din punct de vedere al conținutului de proteine, făina de patiserie se află între cele două tipuri de făină: cea universală și cea pentru prăjituri. Are aproximativ 9%.

Se folosește pentru: produse de patiserie, prăjituri, plăcinte, brioșe, biscuiți.

Făina 00

Făina 00 sau făină de tip italian este măcinată din grâu dur și are un conținut de proteine ​​de 11-12%. Este o făină foarte fină.

Se folosește pentru: paste de casă și aluat de pizza.

Griș

Grișul este măcinat din grâu dur. Este bogat în gluten și are aproximativ 12 – 13% conținut de proteine, culoarea galbenă și aromă de nucă. Conținutul de gluten este ideal pentru aluaturi uscate, elastice, care își păstrează forma la gătit. Încearcă și rețeta de griș cu lapte. Este simplă și rapidă.

Se folosește pentru: paste, deserturi din Orientul Mijlociu, budinci.

Făina instant

Făina instant este unul dintre acele tipuri de făină măcinată fin, cu un conținut scăzut de proteine. În timpul procesului de folosire se dizolvă instantaneu și nu se aglomerează atunci când este adăugată în lichide fierbinți. Nu se găsește în România. Află și trucul pentru a face acasă aluat fără gluten.

Se folosește pentru: sosuri, crustă pentru plăcintă, aluaturi subțiri.

Făină de secară

Secara este tot o ceareală, dar cu un conținut mai mic de gluten și proteine ​​și mai multe fibre solubile decât are făina de grâu. Are o aromă proaspătă, de nucă și aduce o textură suplimentară aluaturilor. 

Se folosește pentru: pâine, plăcintă, prăjituri.

Făina spelta

Făina speltă este un tip de făină integrală din grâu măcinată din întregul bob. Spre deosebire de făina integrală obișnuită, făina spelta are un conținut mai scăzut de proteine ​​și se comportă similar cu făina universală, dar cu mult mai multă aromă. Are un gust ușor acid.

Se folosește pentru: prăjituri, brioșe, prăjituri, crumbles.

Citește și
CELE MAI CITITE
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz într-un vas ceramic, alb, cu lingură
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi în bol rustic, alături de vinete proaspete, roșii, usturoi și lămâie
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar alături de un bol cu sos de iaurt
Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar - Kolokithokeftedes
Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar - Kolokithokeftedes
Lalele comestibile din roșii cu brânză și ceapă verde, decorate cu fire de mărar
Lalele comestibile din roșii cu brânză și ceapă verde
Lalele comestibile din roșii cu brânză și ceapă verde
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
O farfurie cu un preparat cu pește pentru a ilustra un articol despre sosuri pentru pește.
Galerie foto
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată porționat pe farfurie și pe platou
06:18
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei, una secționată
05:16
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos
Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie
3 septembrie, 05:58
Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun
Budincă de pepene roșu pe o farfurie
3 septembrie, 05:12
Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
2 septembrie, 06:35
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză în farfurie, alături de un bol cu smântână
2 septembrie, 05:31
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome
Pâine naan cu usturoi
1 septembrie, 05:48
Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă
urme albe pe vase
1 septembrie, 05:00
De ce apar urme albe pe vase după ce le speli la mașină. Sfaturi pentru a scăpa de ele De ce apar urme albe pe vase după ce le speli la mașină. Sfaturi pentru a scăpa de ele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce determină fiecare semn zodiacal să iasă dintr-o relație. Ce arată astrele
Ce determină fiecare semn zodiacal să iasă dintr-o relație. Ce arată astrele
Ce determină fiecare semn zodiacal să iasă dintr-o relație. Ce arată astrele
Directorul celei mai mari bănci din Rusia avertizează: Suntem aproape de recesiune
Directorul celei mai mari bănci din Rusia avertizează: "Suntem aproape de recesiune"
Directorul celei mai mari bănci din Rusia avertizează: "Suntem aproape de recesiune"
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
Gestul neașteptat făcut de ispita Teo Costache după finala Insula Iubirii sezonul 9. Fanii au rămas surprinși
Gestul neașteptat făcut de ispita Teo Costache după finala Insula Iubirii sezonul 9. Fanii au rămas surprinși
Gestul neașteptat făcut de ispita Teo Costache după finala Insula Iubirii sezonul 9. Fanii au rămas surprinși
Özge Yağız revine într-un nou proiect profesional alături de actorul Halit Özgür Sarı. Unde va putea fi văzută vedeta
Özge Yağız revine într-un nou proiect profesional alături de actorul Halit Özgür Sarı. Unde va putea fi văzută vedeta
Özge Yağız revine într-un nou proiect profesional alături de actorul Halit Özgür Sarı. Unde va putea fi văzută vedeta
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Galette cu caise în formă de evantai
Galette cu caise în formă de evantai
Galette cu caise în formă de evantai
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Pink și-a îngrijorat fanii după ce a postat o poză în care apare conectată la o perfuzie: Să te faci bine repede!
Pink și-a îngrijorat fanii după ce a postat o poză în care apare conectată la o perfuzie: „Să te faci bine repede!”
Pink și-a îngrijorat fanii după ce a postat o poză în care apare conectată la o perfuzie: „Să te faci bine repede!”
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
fresh
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome

Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome

Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome

Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă

Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă

Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun

Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun

Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată

Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată

Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat

Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat
închide