12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect

Unul dintre secretele aluaturilor este folosirea tipului de făină potrivit. Procentul de proteine influențează textura pe care prăjiturile, pâinea sau produsele de patiserie pe care le faci. Descoperă și tu cele 12 tipuri de făină. Iată ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect.

tipuri de făină puse în linguri de lemn
Alege din ce tipuri de făină găsești în magazin pe cel potrivit pentru rețeta ta / Shutterstock

Atunci când cumperi făină pentru a face diferite tipuri de aluaturi trebuie să te uiți pe etichetă pentru a vedea pentru ce fel de preparate o recomandă producătorul și pentru a vedea câte proteine are.

Îți explicăm mai jos care sunt cele mai cunoscute și cum trebuie să le folosești pentru ca rezultatul să fie cel dorit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

12 tipuri de făină

Făina este ingredientul de bază pentru multe preparate care au în componeța lor un aluat pufos și delicios. Pentru a avea cele mai bune rezultate, specialiștii recomandă să alegi cel mai bunt tip de făină care să fie potrivit pentru tipul tău de preparat.

Făina de grâu universală

Acest tip de făină este unul dintre alimentele de bază în bucătărie, datorită versatilității sale. Este măcinat dintr-o combinație de grâu moale și tare și are un conținut de proteine ​​de aproximativ 10-12%, în funcție de marcă. 

Datorită acestui nivel moderat de proteine, făina universală este potrivită pentru prăjituri, plăcinte, pâine, clătite, ca agent de îngroșare pentru sosuri.

Se folosește pentru: orice fel de aluat.

Făina pentru pâine

Făina de pâine are un conținut de proteine mai mare decât cea obișnuită, ​​de 12-14%. Proteina suplimentară este esențială pentru pâinea cu drojdie care are nevoie de gluten puternic pentru a crește corect.

Se folosește pentru pâine cu drojdie, covrigi, cozonac, croissante și aluat de pizza.

Făina integrală

Pentru a face făină, în timpul procesului de măcinare, din grâu sunt separate trei componente: endospermul, germenii și tărâțele. 

Pentru făinurile albe se măcina doar endospermul, dar la făina integrală se adaugă din nou o parte din germeni și tărâțe, care îi conferă o aromă de nucă și o textură densă, plus fibre, minerale și vitamine. 

Făina de grâu integrală are un conținut de proteine ​​de aproximativ 14%, dar nu formează gluten la fel de ușor ca făina albă. Din această cauză, este recomandat să folosești un amestec de 25% făina albă și 75% făină integrală pentru aluaturi.

Un lucru de care trebuie să ții cont este că făina integrală se strică mai ușor așa că este bine să o păstrezi la frigider.

Se folosește pentru: pâine, clătite, paste și pentru adăugarea unei aromă de nucă la produsele de copt.

Făina albă integrală

Făina integrală albă este măcinată la fel ca făina integrală obișnuită, dar procesul începe cu un grâu tare, care este mai pal, numit grâu alb tare. 

Acesta are un conținut similar de proteine, ​​aproximativ 14%, dar un gust mai blând. Are aceleași beneficii nutriționale ca și făina integrală de grâu, dar nu va afecta la fel de mult gustul produselor de copt.

Se folosește pentru: pâine, brioșe și prăjituri.

Făina cu autocreștere

Făina cu autocreștere este doar făină măcinată fin cu praf de copt adăugat și sare adăugate. Are aproximativ 9% proteine. Nu poate fi înlocuită în rețete pentru că ar fi dificil de recalculat cantitățile pentru ingrediente

Se folosește pentru: biscuiți, clătite, scones.

Făina pentru tort

Făina pentru tort sau pentru alt tip de prăjituri cu aluat mai fraged are un conținut mai scăzut de proteine de 5 – 8%.

Are o capacitate  mai mică de a forma legături de gluten și de aceea aluaturile în care este folosită au o textură moale și fragedă. Făina pentru tort poate absorbi mai multe lichide și zahăr decât alte făinuri, astfel încât îți menține prăjiturile umede mai mult timp.

Se folosește pentru: toate tipurile de prăjituri.

Făina de patiserie

Din punct de vedere al conținutului de proteine, făina de patiserie se află între cele două tipuri de făină: cea universală și cea pentru prăjituri. Are aproximativ 9%.

Se folosește pentru: produse de patiserie, prăjituri, plăcinte, brioșe, biscuiți.

Făina 00

Făina 00 sau făină de tip italian este măcinată din grâu dur și are un conținut de proteine ​​de 11-12%. Este o făină foarte fină.

Se folosește pentru: paste de casă și aluat de pizza.

Griș

Grișul este măcinat din grâu dur. Este bogat în gluten și are aproximativ 12 – 13% conținut de proteine, culoarea galbenă și aromă de nucă. Conținutul de gluten este ideal pentru aluaturi uscate, elastice, care își păstrează forma la gătit. Încearcă și rețeta de griș cu lapte. Este simplă și rapidă.

Se folosește pentru: paste, deserturi din Orientul Mijlociu, budinci.

Făina instant

Făina instant este unul dintre acele tipuri de făină măcinată fin, cu un conținut scăzut de proteine. În timpul procesului de folosire se dizolvă instantaneu și nu se aglomerează atunci când este adăugată în lichide fierbinți. Nu se găsește în România. Află și trucul pentru a face acasă aluat fără gluten.

Se folosește pentru: sosuri, crustă pentru plăcintă, aluaturi subțiri.

Făină de secară

Secara este tot o ceareală, dar cu un conținut mai mic de gluten și proteine ​​și mai multe fibre solubile decât are făina de grâu. Are o aromă proaspătă, de nucă și aduce o textură suplimentară aluaturilor. 

Se folosește pentru: pâine, plăcintă, prăjituri.

Făina spelta

Făina speltă este un tip de făină integrală din grâu măcinată din întregul bob. Spre deosebire de făina integrală obișnuită, făina spelta are un conținut mai scăzut de proteine ​​și se comportă similar cu făina universală, dar cu mult mai multă aromă. Are un gust ușor acid.

Se folosește pentru: prăjituri, brioșe, prăjituri, crumbles.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
“Te măriţi cu mine? Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide