Ce mai gătești la felul doi? 5 idei din care să te inspiri
De câte ori ți-ai pus întrebarea „ce să mai fac de mâncare?”. Uneori pare că nu mai ai nicio inspirație și te întorci la preparatele pe care le faci de obicei, deși ai mânca altceva. Dacă te întrebi ce să mai gătești la felul doi, descoperă în continuare 5 idei din care să te inspiri pentru următoarea masă.
Felul doi este de cele mai multe ori singurul pe care în consumăm, fie că este vorba despre masa de prânz sau de cină. Iată 5 idei din care să te inspiri pentru felul doi.
Unele dintre ele le poți lua chiar și la pachet la birou, așa că salvează rețetele ca să te întorci la ele atunci când îți lipsește inspirația.
Cotlete de porc în sos de ciuperci
Cotletele de porc, în sos de ciuperci, pot fi servite cu usturoi. Ele sunt o variantă pentru felul doi atunci când nu ai foarte mult timp, dar vrei să mănânci ceva bun și hrănitor.
Ingrediente
- 2 kg cotlete de porc dezosate
- ½ linguriță de boia
- un praf sare ți piper negru măcinat după gust
- 100 g unt, împărțit
- 220 g ciuperci proaspete feliate
- 4 căței de usturoi, tocați
- 1 linguriță de muștar Dijon
- 2 linguri de făină
- 500 ml supă de vită
Mod de preparare
Se condimentează ambele părți ale cotletelor de porc cu boia de ardei, sare și piper.
Se încinge o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă jumătate din cantitatea de unt. Se prăjesc cotletele de porc până devin maro-auriu și nu mai sunt roz în centru, 2 – 4 minute pe fiecare parte. Se scot cotletele de porc din tigaie și se lasă deoparte.
Se topește untul rămas în aceeași tigaie la foc mediu. Se adaugă ciupercile și se lasă până când devin aurii și excesul de umiditate se evaporă, aproximativ 5 minute. Se adaugă usturoiul și muștarul. Se lasă aproximativ un minut.
Se adăugă făină în tigaie, amestecând pentru a îndepărta eventualele cocoloașe. Se adăugă încet supa de vită, amestecând până se încorporează. Se asezonează cu sare și piper. Se reduce focul la mediu și se fierbe, amestecând des, până când sosul se îngroașă, aproximativ 5 minute.
Se întorc cotletele de porc în tigaie și se mai lasă aproximativ 1 minut. Se servește fierbinte.
Piccata de pui
Piccatta de pui este o variantă de felul doi care este potrivită și pentru copii pentru că vinul se evaporă în timpul procesului de preparare.
Ingrediente
- 2 bucăți de piept de pui mari, dezosate, fără piele
- 250 g făină
- 100 g unt
- sare si piper negru macinat dupa gust
- 100 ml vin alb
- 3 lămâi medii
- 100 g capere scurse
- pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare
Se taie pieptul de pui pe orizontală pentru a obține 4 bucăți. Se așează apoi între 2 folii de plastic și se bat până ajung la o grosime de aproximativ un cm. Se pune făina pe o farfurie și se trece fiecare bucată de piept pe ambele părți prin ea.
Se topește untul într-o tigaie mare la foc mediu. Se pune carnea de pui în tigaie și se întoarce când s-a rumenit frumos, după aproximativ 4 minute. Se asezonează cu sare și piper. Când s-au prăjit toate bucățile de piept de pui se transferă pe o farfurie.
Se adăugă vinul și sucul de lămâie în tigaie, amestecând pentru a răzui bucățile rumenite. Se lasă să se reducă și să se îngroașe sosul, încă aproximativ 5 minute. Se adăugă caperele și se toarnă sosul peste pieptul de pui pe farfurie. Se presară deasupra patrunjel.
Pui cu orez cremos
Poți încerca la felul doi puiul cu orez cremos în locul pilafului tradițional. Este mult mai gustos.
Ingrediente
- 50 g unt
- 1 ceapă, tocată
- 2 căței de usturoi, tocați sau presați
- 2 lingurițe de sare
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 300 g orez alb cu bob lung
- 1 morcov, tăiat cubulețe
- 750 g de supă de pui
- 340 ml lapte condensat
- 1 kg piept de pui fără piele, dezosat
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 300 g mazăre congelată
- 100 g brânză cheddar mărunțită
Mod de preparare
Se topește untul într-o tigaie mare. Se adaugă ceapa, usturoiul, o linguriță de sare și cimbrul. Se lasă până se înmoaie ceapa, aproximativ 5-7 minute, amestecand din când în când. Apoi se adaugă orezul și morcovul și se lasă timp de 2-3 minute.
Se pune supa de pui și laptele condensat, carne de pui, sarea rămasă și piperul negru. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se lasă să fiarbă la foc mic. Se amestecă, se acoperă cu un capac și se fierbe aproximativ 15 minute, amestecând astfel încât orezul să nu se lipească de oală.
Se adaugă mazărea și se mai pune supă de pui sau apă dacă amestecul este prea gros. Se presară cu brânză și se acoperă cu capacul până când se topește. Se servește cald.
Carne de vită cu legume în stil asiatic
Dacă vrei să încerci un preparat mai exotic, care se poate prepara cu ingrediente obișnuite, poți încerca să faci carnea de vită cu legume în stil asiatic.
Ingrediente
- 700 g spată de vită, tăiată fâșii
- 3 linguri de amidon de porumb
- 2 linguri ulei
- Pentru sos
- 1 lingură de ulei
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1/4 linguriță de ghimbir
- 100 ml apă
- 70 ml sos hoisin
- 70 ml sos de soia
- 50 g zahăr brun
- 2 linguri de oțet de vin
- 1/2 linguriță de fulgi de chili
- 100 g castane feliate
- 200 g ardei gras, tocat
- 1 căpățână de broccoli, desfăcut în buchețele și fiert la abur
- 3 fire de ceapă verzi, tocate
Mod de preparare
Se pun fâșiile de carne de vită în amidonul de porumb și se lasă 15 minute.
Între timp se pregătește sosul. Într-o cratiță mică pusă la foc mediu se adaugă uleiul.
Când uleiul este fierbinte, se pune usturoiul și se călește ușor un minut, apoi se adaugă ghimbirul și se lasă 30 de secunde. Se pun ingredientele rămase în tigaie și se fierb 5 minute sau până când sosul începe să se îngroașe. Se ține la cald în timp ce se pregătesc restul ingredientelor.
Într-o tigaie mare pusă la foc mediu se adăugă cele 2 două linguri de ulei. Când este fierbinte, se prăjește carnea de vită. Apoi, se transferă carnea de vită pe o farfurie. Dacă tigaia are mult ulei în ea, se îndepărtează păstrând doar puțin.
Se adaugă legumele și se călesc 2-3 minute, apoi se pune din nou carnea de vită în tigaie. Se adăugă sosul, se amestecă și se mai lasă încă 2 minute. Se servește imediat cu o garnitură de orez sau tăiței.
Chiftele de pui
Chiftelele de pui nu sunt doar un fel doi delicios, dar poți să le prepari și pentru picnicuri sau pentru gustări atunci când pleci la drum cu mașina.
Ingrediente
- 1 kilogram de carne de pui tocată
- 3 cepe verde, tocate
- 50 ml ketchup iute
- 1 ou
- 50 g maioneză
- 1/2 linguriță de sare
- 70 g + 2 linguri făină de migdale
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C.
Se amestecă carnea de pui tocată, ceapa verde, sosul iute, oul, maioneza, sarea și făina de migdale într-un castron mare.
Folosind o lingură pentru prăjituri sau o lingură mică se formează bile. Se pun chiftelele pe o tavă de copt. Se coc 20 de minute, apoi se stropesc cu mai mult ketchup. Se servesc calde cu garnitură de legume, orez sau piure de cartofi.