5 salate bogate în fibre. Rețete de care să te bucuri oricând vrei să mănânci ceva sănătos

Salatele sunt delicioase și sunt potrivite pentru oricare dintre mesele zilei. Sunt ușor de preparat și lasă loc imaginației, pentru că până la urmă poți să combini ingredientele tale preferate. Îți prezentăm câteva idei de rețete de salate bogate în fibre din care să te inspiri atunci când vrei să mănânci ceva sănătos și gustos.

Salate bogate în fibre servite în caserole transparente
Cele mai bogate în fibre ingrediente sunt legumele și cerealele integrale / Shutterstock

Fibrele sunt carbohidrați pe care organismul nu îi poate digera. Deși majoritatea carbohidraților sunt descompuși în molecule de zahăr numite glucoză, fibrele nu pot fi descompuse în acest fel și, în schimb, trec prin organism nedigerate. Fibrele ajută la reglarea consumului de zaharuri de către organism, ajutând la ținerea sub control a senzației de foame și a zahărului din sânge.

Copiii și adulții au nevoie de cel puțin 25 până la 35 de grame de fibre pe zi pentru o sănătate bună. Cele mai importante surse de fibre sunt cerealele integrale, fructele și legumele integrale, legumele și nucile.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Salată de năut și sos de avocado

Salata de năut și sos de avocado se poate servi cu legume sau diferite tipuri de carne la grătar. Este atât de sățioasă încât o poți mânca și simplă.  

Salată de năut cu sos de avocado servită într-un bol de lemn
Salata de năut cu sos de avocado este bogată în fibre și proteine / Shutterstock

Ingrediente

Pentru sos

  • 1 avocado, decojit și fără sâmbure
  • 250 ml lapte bătut
  • ierburi proaspete tocate (tarhon, măcriș, mentă, pătrunjel și/sau coriandru)
  • 2 linguri de oțet de orez
  • ½ linguriță de sar

Pentru salată

  • salata romana tocată
  • 2 castraveți feliați
  • 400 g năut din conservă, clătit
  • 60 g cașcaval sau orice altă brânză tare
  • 6 roșii cherry, tăiate pe jumătate

Mod de preparare

Pentru sos se pun într-un blender avocado, laptele bătut, ierburile, oțetul și sarea într-un blender. Se procesează până se omogenizează.

Pentru salată se amestecă salata romana și castraveții într-un bol și se adaugă jumătate din cantitatea de sos. Se adaugă năutul, brânza și roșiile. Restul de sos se adaugă când se servește.

Salata de quinoa și fasole neagră

Salata de quinoa și fasole neagră poate fi un fel principal de mâncare vegetarian delicios și rapid sau drept garnitură pentru pui la grătar sau friptură. Este una dintre acele salate bogate în fibre de care te poți bucura în fiecare zi.

Salata de quinoa și fasole neagră servită într-o farfurie albă
Salata de quinoa și fasole neagră se poate servi și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 g porumb
  • 1 dovlecel mediu, tăiat pe lungime în felii de 0,5 cm
  • 6 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 50 ml suc de lămâie
  • 1 ½ linguriță de chimen măcinat
  • 500 g quinoa fiartă
  • rucola
  • 400 g fasole neagră din conservă
  • 100 g sos pico de gallo, împărțit
  • coriandru proaspăt tocat, împărțit
  • 80 g brânză cotija mărunțită, împărțită
  • 1 avocado, tăiat cubulețe, împărțit

Mod de preparare

Dovleceii se gătesc pe grătar, neacoperiți până se înmoaie, aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Alternativ, se pot prepara la tigaie, cu puțin ulei de măsline. Apoi se toacă grosier dovlecelul.

Se amestecă uleiul, sucul de lămâie și chimenul într-un castron mare. Apoi se adaugă dovlecelul, porumbul, quinoa, rucola, fasolea și jumătate din cantitatea de de pico de gallo, coriandru, brânză și avocado. Se amestecă ușor pentru a se combina. Se pun deasupra sosul pico de gallo rămas, coriandrul, brânza și avocado.

Salată de linte cu lămâie și feta

Salata de linte cu lămâie și feta este delicioasă și sănătoasă. Se prepară în doar 30 de minute și se poate servi cu pita din grâu integral.

Salată de linte cu feta servită într-un bol mare alb
Pentru o notă acidă poți pune în salată și câteva roșii cherry / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 ml suc de lămâie
  • mărar proaspăt tocat
  • 2 lingurițe de muștar de Dijon
  • ¼ linguriță de sare
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • piper proaspăt măcinat, după gust
  • 400 g linte din conservă, clătită
  • 100 g brânză feta mărunțită
  • 1 ardei gras roșu mediu, fără semințe, tăiat cubulețe
  • 2 castraveți tăiați cubulețe
  • 1 ceapă roșie tocată mărunt

Mod de preparare

Se amestecă sucul de lămâie, mărarul, muștarul, sare și piper într-un castron mare. Apoi cu un tel se încorporează treptat uleiul. În acest sos se adaugă lintea, brânza feta, ardeiul gras, castravetele și ceapa. Se amestecă pentru ca toate ingredientele să fie acoperite cu sos.

Salată cu somon și sos cremos de usturoi

Poți înlocui varza kale din această rețetă cu spanac. De asemenea, dacă ai și alte legume preferate le poți adăuga. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Este una dintre acele salate bogate în fibre, care are și un aport important de proteine.

Salata de somon cu sos de usturoi servită într-o farfurie gri
Salata de somon cu sos de usturoi poate fi un fel principal pentru masa de prânz / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg file de somon
  • 100 g iaurt simplu
  • 50 g maioneză
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 2 linguri de parmezan ras
  • pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • 3 fire de arpagic proaspăt tăiat
  • 2 lingurițe de sos de soia
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 1 varză kale tocată
  • 200 g broccoli tocat
  • 100 g varză roșie tocată
  • 2 morcovi tăiați mărunt
  • 70 g semințe de floarea-soarelui, prăjite

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune hârtie de copt pe o tavă. Se așează fileurile de somon, cu pielea în jos. Se dă la cuptor, rotind tigaia din față în spate o dată, până când somonul este opac în centru, 8-12 minute. 

Între timp, într-un castron mic se amestecă iaurtul, maioneza, zeama de lămâie, parmezanul, pătrunjelul, arpagicul, sosul de soia, usturoiul și ardeiul.

Într-un castron mare se amestecă varza kale, broccoli, varza, morcovii și semințele de floarea-soarelui. Se adaugă 3/4 din cantitatea de dressing și se amestecă. Se împarte salata în 4 farfurii și se acoperă fiecare cu o bucată de somon și aproximativ o lingură din dressingul rămas.

Salată de ton cu năut

Această salată de ton cu năut cu capere, feta și castraveți este prânzul perfect atât pentru acasă, cât și la birou. O poți pregăti chiar cu o seară înainte, dar adaugă spanacul doar înainte de servire.

Salata de ton cu năut servită într-o farfurie albă
Salata de ton cu năut se poate servi la oricare dintre mesele zilei / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 1 lingură de capere, clătite și tocate
  • 1/2 șalotă tocată mărunt
  • ¼ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 400 g năut din conservă clătit
  • 1 conservă de ton în ulei, scurs
  • 5-6 roșii cherry tăiate în jumătate
  • 1 castravete tăiat subțire
  • 100 g brânză feta mărunțită
  • mărar proaspăt tocat
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • baby spanac

Mod de preparare

Într-un castron mic se amestecă sucul de lămâie, caperele, șalota, sarea și piperul. Se lasă să stea 5 minute.

Între timp, într-un castron mare se amestecă năutul, tonul, roșiile, castraveții, brânza feta și mărarul.

Apoi cu ajutorul unui tel se încorporează uleiul în amestecul de suc de lămâie. Se pun aproximativ 5 linguri de dressing în amestecul de năut. Se amestecă astfel încât toate ingredientele să fie acoperite.

Se adaugă spanacul în dressingul rămas în bolul mare și se amestecă. Se împarte spanacul în mod egal în 4 farfurii. Se adaugă câte un sfert din amestecul de năut în fiecare farfurie. Se servește imediat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce în bol albastru, decorată cu verdeață
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce
Salată Cobb pe o farfurie, alături de o sosieră cu dressing și boluri cu ingrediente
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Ciprian Ciucu: Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide