Rețete cu ciuperci. 6 variante din care să te inspiri oricând

Ciupercile nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Sunt surse excelente de proteine vegetale, au o mulțime de vitamine și minerale. În plus sunt ușor de integrat în orice meniu. Descoperă șase rețete cu ciuperci. Am ales pentru tine variante din care poți să te inspiri oricând.

Două mâini care țin un bol plin cu ciuperci pentru rețete cu ciuperci
Poți folosi ciupercile pentru supe, omlete, paste, preparate cu orez sau tarte / Shutterstock

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Penn State, în 2021, pe un eșantion de aproape 25.000 de persoane, oamenii care consumă în mod regulat ciuperci au un risc mai mic de depresie. Acest lucru se poate datora unui antioxidant numit ergotionină, care poate reduce riscul de stres oxidativ, care la rândul său reduce simptomele depresiei, sugerează autorii. Ei recomandă consumul de ciuperci champignon, care conțin potasiu, care poate ajuta la reducerea anxietății.

Iată câteva rețete cu ciuperci pentru a te inspira atunci când vrei să le consumi. Îți propunem atât supe, cât și feluri principale sau garnituri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Supă de ciuperci

În serile mai reci de vară în care ai nevoie de o mâncare cremoasă și fină poți încerca această supă de ciuperci.

Supă de ciuperci servită într-un bol mare
Poți face supă din ciuperci champignon albe sau brune / Shutterstock

Ingrediente

  • 90 g unt
  • 2 cepe medii, tocate grosier
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 500 g ciuperci, tocate mărunt
  • 25 g de făină
  • 1l supă de pui
  • 1 frunză de dafin
  • 30 g smântână simpla
  • pătrunjel proaspăt tocat gros

Mod de preparare

Se încălzește untul într-o cratiță mare și apoi se adaugă ceapa și usturoiul până când se înmoaie, aproximativ 8-10 minute.

Se adăugă ciupercile și se fierb la foc mare încă 3 minute până se înmoaie. Se presară peste făina și se amestecă pentru a se omogeniza. Se toarnă supa de pui, se aduce amestecul la punctul de fierbere, apoi se adaugă foaia de dafin și se mai fierbe încă 10 minute.

Se scoate și se aruncă frunza de dafin, apoi se îndepărtează amestecul de ciuperci de pe foc și se mixează cu un blender de mână  până când se omogenizează. Se readuce pe foc supa și se pune smântâna. Se presară pătrunjel și se servește caldă.

Paste cremoase cu ciuperci și spanac

Pastele cu ciuperci și spanac sunt delicioase și au și un aspect îmbietor datorită verdelui puternic al spanacului.

Paste cu ciuperci și baby spanac într-o farfurie neagră
Parmezanul poate fi înlocuit cu orice fel de brânză tare / Shutterstock

Ciupercile sunt printre alimentele bogate în vitamina D și au o mulțime de nutrienți benefici pentru organism.

Ingrediente

  • 30 g ulei de măsline
  • 1 ceapa mică, tocată mărunt
  • 150 g ciuperci, tăiate pe jumătate
  • 150 g tagliatelle
  • 2 cătei de usturoi, tocați
  • 200 g cremă de brânză
  • 15 g parmezan, ras
  • 120 g baby spanac
  • ½ linguriță fulgi de ardei iute (opțional)

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță medie la foc mediu și se călesc ceapa și ciupercile timp de 10 minute sau până se înmoaie și se rumenesc ușor. Între timp, se fierb pastele urmând instrucțiunile de pe pachet.

Se adăugă usturoiul în tigaia cu ciuperci și se mai lasă încă 2 minute. Se pun crema de brânză și parmezanul și se amestecă până se omogenizează. Apoi se pune baby spanacul.

Se iau pastele de pe foc și se scurge. Se păstrează 25 ml de apă. Se pun pastele în sosul cremos de ciuperci, se dau din nou la foc. Se lasă la foc mic până când spanacul se înmoaie, aproximativ 5 minute. Se toarnă din apa în care au fiert pastele pentru a subția sosul. Se asezonează cu piper negru și cu fulgi de ardei iute, dacă se folosesc.

Risotto cu ciuperci

Secretul pentru un risotto cât mai cremos este răbdarea. Cu cât amesteci mai mult și mai încet, cu atât preparatul tău va fi mai bun.

Risotto cu ciuperci într-o farfurie neagră
Risotto trebuie să fie moale și cremos / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 g ciuperci porcini uscate
  • 1 cub de supă de legume
  • 30 g ulei de masline
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 2 cătei de usturoi, tocați mărunt
  • 250 g ciuperci, tocate
  • 300 g orez risotto
  • 175 ml vin alb
  • 25 g unt
  • frunze de patrunjel, tocate
  • 50 g parmezan sau Grana Padano, proaspăt ras

Mod de preparare

Se pun 50 g de ciuperci porcini uscate într-un castron mare și se toarnă peste ele un litru de apă clocotita. Se lasă la înmuiat timp de 20 de minute, apoi apa se scurge într-un bol.

Se mărunțește un cub de supă de legume în apa de la ciuperci, apoi se storc ușor ciupercile pentru a elimina orice lichid.

Se încinge uleiul de măsline într-o cratiță mică sau într-o tigaie adâncă la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată mărunt și cățeii de usturoi zdrobiți și se călesc aproximativ 5 minute până se înmoaie.

Se amestecă ciupercile tocate cu ciupercile uscate, se condimentează cu sare și piper și se continuă gătirea timp de 8 minute până când ciupercile proaspete s-au înmuiat.

Se pune orezul risotto în tigaie și se gătește timp de un minut. Se toarnă peste el un pahar de 175 ml de vin alb și se lasă să fiarbă până face bule, astfel încât alcoolul să se evapore.

Se ține tigaia la foc mediu și se toarnă un sfert din supa de ciuperci. Se fierbe orezul, amestecând des, până când absoarbe tot lichidul.

Se adaugă din nou aproximativ aceeași cantitate de supă și se continuă fierberea și amestecarea . În acest punct ar trebui să înceapă să devină cremos și moale. Până la adăugarea ultimului sfert de supă, orezul ar trebui să fie aproape fiert.

Se continuă amestecarea până când orezul este fiert. Se ia tigaia de pe foc, untul, parmezanul ras și pătrunjelul tocat.

Se acoperă și se lasă câteva minute, astfel încât orezul să poată prelua orice exces de lichid pe măsură ce se răcește puțin. Se amestecă, se pune în boluri și se mai adaugă parmezan și pătrunjel.

Ciuperci marocane cu cușcuș

Dacă vrei un preparat mai exotic, acest amestec de cuscus cu legume și fructe, de dulce cu sărat este ceea ce ai nevoie.

Ciuperci marocane cu cușcuș într-o farfurie neagră
Ciuperci marocane cu cușcuș este un fel de mâncare vegetarian / Shutterstock

Încearcă și rețeta de dovlecei umpluți cu legume și cușcuș.

Ingrediente

  • 1 ceapă roșie, tăiata felii
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 300 g ciuperci, tăiate în sferturi
  • 400 g roșii tocate din conservă
  • 410 g năut din conservă, clătit și scurs
  • 1 linguriță de miere
  • 175 g cuscus
  • 50 g caise moi uscate, tăiate cubulețe
  • pătrunjel proaspăt, tocat grosier

Mod de preparare

Se călește ceapa în ulei timp de 6 minute până se înmoaie. Se adaugă scorțișoara și chimenul și se lasă un minut, amestecând. Se pun ciupercile, se lasă două minute, apoi se amestecă roșiile, năutul și mierea. Se condimentează și se fierbe timp de 7-8 minute.

Între timp, se amestecă cușcușul cu caisele uscate și niște condimente. Se toarnă deasupra 250 ml apă clocotită, se amestecă, apoi se acoperă. Se lasă să stea 7 minute sau până se înmoaie. Pentru a servi, se amestecă cu o furculiță, se presară pătrunjelul și se adaugă amestecul de ciuperci. 

Omletă cu ciuperci și brânză

Omleta cu ciuperci și brânză este un mic dejun care îți va oferi energie câteva ore bune datorită calității proteinelor atât de origine animală, cât și vegetală.

Omletă cu ciuperci servită într-o tigaie neagră
Poți înlocui brânza cheddar cu oricare altă brânză îți place / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 50 g ciuperci champignon, feliate
  • 25 g cheddar, răzuit
  • pătrunjel proaspăt, tocat grosier
  • 2 ouă, batute

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mică antiaderentă. Se pun ciupercile și se călesc la foc mare, amestecând din când în când, timp de 2-3 minute, până devin aurii. Se scot apoi într-un bol și se amestecă cu brânza și pătrunjelul.

Se pune tigaia înapoi pe foc și se adaugă ouăle. Se lasă un minut. Peste o jumătate de omletă se pune amestecul de ciuperci. Folosind o spatulă sau un cuțit de paletă, se răstoarnă omleta pentru a acoperi ciupercile. Se mai lasă puțin și se scoate pe o farfurie. Se servește caldă.

Cartofi dulci cu ciuperci și rozmarin

Poate fi garnitură, poate fi fel principal lângă care mai servești o salată verde sau una de roșii. Cartofii dulci cu ciuperci sunt delicioși.

Cartofi dulci cu ciuperci serviți pe un blat
Poți folosi cartofi obișnuiți în locul celor dulci / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 cartofi dulci 
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 200 g ciuperci
  • rozmarin proaspăt tocat 
  • parmezan proaspăt ras

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 200°C. Se înțeapă cartofii de mai multe ori cu o furculiță, apoi se pun la microunde la 8-10 minute, întorcându-i o dată, până se înmoaie. Între timp se încinge uleiul într-o tigaie antiaderenta, se adaugă ciupercile și rozmarinul și se gătesc la foc mare, amestecând, până când ciupercile sunt fragede și ușor colorate. Se asezonează după gust.

Se dau cartofii la cuptor și se coc timp de 15 minute până când coaja încep să devină crocantă. Se secționează și se pun deasupra ciuperci. Se presară cu parmezan de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
rețete sofisticate pentru mic dejun
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
Mai multe rețete de mâncare de post puse pe o masă bogată
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide