Rețete cu ciuperci. 6 variante din care să te inspiri oricând

Ciupercile nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Sunt surse excelente de proteine vegetale, au o mulțime de vitamine și minerale. În plus sunt ușor de integrat în orice meniu. Descoperă șase rețete cu ciuperci. Am ales pentru tine variante din care poți să te inspiri oricând.

Două mâini care țin un bol plin cu ciuperci pentru rețete cu ciuperci
Poți folosi ciupercile pentru supe, omlete, paste, preparate cu orez sau tarte / Shutterstock

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Penn State, în 2021, pe un eșantion de aproape 25.000 de persoane, oamenii care consumă în mod regulat ciuperci au un risc mai mic de depresie. Acest lucru se poate datora unui antioxidant numit ergotionină, care poate reduce riscul de stres oxidativ, care la rândul său reduce simptomele depresiei, sugerează autorii. Ei recomandă consumul de ciuperci champignon, care conțin potasiu, care poate ajuta la reducerea anxietății.

Iată câteva rețete cu ciuperci pentru a te inspira atunci când vrei să le consumi. Îți propunem atât supe, cât și feluri principale sau garnituri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Supă de ciuperci

În serile mai reci de vară în care ai nevoie de o mâncare cremoasă și fină poți încerca această supă de ciuperci.

Supă de ciuperci servită într-un bol mare
Poți face supă din ciuperci champignon albe sau brune / Shutterstock

Ingrediente

  • 90 g unt
  • 2 cepe medii, tocate grosier
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 500 g ciuperci, tocate mărunt
  • 25 g de făină
  • 1l supă de pui
  • 1 frunză de dafin
  • 30 g smântână simpla
  • pătrunjel proaspăt tocat gros

Mod de preparare

Se încălzește untul într-o cratiță mare și apoi se adaugă ceapa și usturoiul până când se înmoaie, aproximativ 8-10 minute.

Se adăugă ciupercile și se fierb la foc mare încă 3 minute până se înmoaie. Se presară peste făina și se amestecă pentru a se omogeniza. Se toarnă supa de pui, se aduce amestecul la punctul de fierbere, apoi se adaugă foaia de dafin și se mai fierbe încă 10 minute.

Se scoate și se aruncă frunza de dafin, apoi se îndepărtează amestecul de ciuperci de pe foc și se mixează cu un blender de mână  până când se omogenizează. Se readuce pe foc supa și se pune smântâna. Se presară pătrunjel și se servește caldă.

Paste cremoase cu ciuperci și spanac

Pastele cu ciuperci și spanac sunt delicioase și au și un aspect îmbietor datorită verdelui puternic al spanacului.

Paste cu ciuperci și baby spanac într-o farfurie neagră
Parmezanul poate fi înlocuit cu orice fel de brânză tare / Shutterstock

Ciupercile sunt printre alimentele bogate în vitamina D și au o mulțime de nutrienți benefici pentru organism.

Ingrediente

  • 30 g ulei de măsline
  • 1 ceapa mică, tocată mărunt
  • 150 g ciuperci, tăiate pe jumătate
  • 150 g tagliatelle
  • 2 cătei de usturoi, tocați
  • 200 g cremă de brânză
  • 15 g parmezan, ras
  • 120 g baby spanac
  • ½ linguriță fulgi de ardei iute (opțional)

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță medie la foc mediu și se călesc ceapa și ciupercile timp de 10 minute sau până se înmoaie și se rumenesc ușor. Între timp, se fierb pastele urmând instrucțiunile de pe pachet.

Se adăugă usturoiul în tigaia cu ciuperci și se mai lasă încă 2 minute. Se pun crema de brânză și parmezanul și se amestecă până se omogenizează. Apoi se pune baby spanacul.

Se iau pastele de pe foc și se scurge. Se păstrează 25 ml de apă. Se pun pastele în sosul cremos de ciuperci, se dau din nou la foc. Se lasă la foc mic până când spanacul se înmoaie, aproximativ 5 minute. Se toarnă din apa în care au fiert pastele pentru a subția sosul. Se asezonează cu piper negru și cu fulgi de ardei iute, dacă se folosesc.

Risotto cu ciuperci

Secretul pentru un risotto cât mai cremos este răbdarea. Cu cât amesteci mai mult și mai încet, cu atât preparatul tău va fi mai bun.

Risotto cu ciuperci într-o farfurie neagră
Risotto trebuie să fie moale și cremos / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 g ciuperci porcini uscate
  • 1 cub de supă de legume
  • 30 g ulei de masline
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 2 cătei de usturoi, tocați mărunt
  • 250 g ciuperci, tocate
  • 300 g orez risotto
  • 175 ml vin alb
  • 25 g unt
  • frunze de patrunjel, tocate
  • 50 g parmezan sau Grana Padano, proaspăt ras

Mod de preparare

Se pun 50 g de ciuperci porcini uscate într-un castron mare și se toarnă peste ele un litru de apă clocotita. Se lasă la înmuiat timp de 20 de minute, apoi apa se scurge într-un bol.

Se mărunțește un cub de supă de legume în apa de la ciuperci, apoi se storc ușor ciupercile pentru a elimina orice lichid.

Se încinge uleiul de măsline într-o cratiță mică sau într-o tigaie adâncă la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată mărunt și cățeii de usturoi zdrobiți și se călesc aproximativ 5 minute până se înmoaie.

Se amestecă ciupercile tocate cu ciupercile uscate, se condimentează cu sare și piper și se continuă gătirea timp de 8 minute până când ciupercile proaspete s-au înmuiat.

Se pune orezul risotto în tigaie și se gătește timp de un minut. Se toarnă peste el un pahar de 175 ml de vin alb și se lasă să fiarbă până face bule, astfel încât alcoolul să se evapore.

Se ține tigaia la foc mediu și se toarnă un sfert din supa de ciuperci. Se fierbe orezul, amestecând des, până când absoarbe tot lichidul.

Se adaugă din nou aproximativ aceeași cantitate de supă și se continuă fierberea și amestecarea . În acest punct ar trebui să înceapă să devină cremos și moale. Până la adăugarea ultimului sfert de supă, orezul ar trebui să fie aproape fiert.

Se continuă amestecarea până când orezul este fiert. Se ia tigaia de pe foc, untul, parmezanul ras și pătrunjelul tocat.

Se acoperă și se lasă câteva minute, astfel încât orezul să poată prelua orice exces de lichid pe măsură ce se răcește puțin. Se amestecă, se pune în boluri și se mai adaugă parmezan și pătrunjel.

Ciuperci marocane cu cușcuș

Dacă vrei un preparat mai exotic, acest amestec de cuscus cu legume și fructe, de dulce cu sărat este ceea ce ai nevoie.

Ciuperci marocane cu cușcuș într-o farfurie neagră
Ciuperci marocane cu cușcuș este un fel de mâncare vegetarian / Shutterstock

Încearcă și rețeta de dovlecei umpluți cu legume și cușcuș.

Ingrediente

  • 1 ceapă roșie, tăiata felii
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 300 g ciuperci, tăiate în sferturi
  • 400 g roșii tocate din conservă
  • 410 g năut din conservă, clătit și scurs
  • 1 linguriță de miere
  • 175 g cuscus
  • 50 g caise moi uscate, tăiate cubulețe
  • pătrunjel proaspăt, tocat grosier

Mod de preparare

Se călește ceapa în ulei timp de 6 minute până se înmoaie. Se adaugă scorțișoara și chimenul și se lasă un minut, amestecând. Se pun ciupercile, se lasă două minute, apoi se amestecă roșiile, năutul și mierea. Se condimentează și se fierbe timp de 7-8 minute.

Între timp, se amestecă cușcușul cu caisele uscate și niște condimente. Se toarnă deasupra 250 ml apă clocotită, se amestecă, apoi se acoperă. Se lasă să stea 7 minute sau până se înmoaie. Pentru a servi, se amestecă cu o furculiță, se presară pătrunjelul și se adaugă amestecul de ciuperci. 

Omletă cu ciuperci și brânză

Omleta cu ciuperci și brânză este un mic dejun care îți va oferi energie câteva ore bune datorită calității proteinelor atât de origine animală, cât și vegetală.

Omletă cu ciuperci servită într-o tigaie neagră
Poți înlocui brânza cheddar cu oricare altă brânză îți place / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 50 g ciuperci champignon, feliate
  • 25 g cheddar, răzuit
  • pătrunjel proaspăt, tocat grosier
  • 2 ouă, batute

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mică antiaderentă. Se pun ciupercile și se călesc la foc mare, amestecând din când în când, timp de 2-3 minute, până devin aurii. Se scot apoi într-un bol și se amestecă cu brânza și pătrunjelul.

Se pune tigaia înapoi pe foc și se adaugă ouăle. Se lasă un minut. Peste o jumătate de omletă se pune amestecul de ciuperci. Folosind o spatulă sau un cuțit de paletă, se răstoarnă omleta pentru a acoperi ciupercile. Se mai lasă puțin și se scoate pe o farfurie. Se servește caldă.

Cartofi dulci cu ciuperci și rozmarin

Poate fi garnitură, poate fi fel principal lângă care mai servești o salată verde sau una de roșii. Cartofii dulci cu ciuperci sunt delicioși.

Cartofi dulci cu ciuperci serviți pe un blat
Poți folosi cartofi obișnuiți în locul celor dulci / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 cartofi dulci 
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 200 g ciuperci
  • rozmarin proaspăt tocat 
  • parmezan proaspăt ras

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 200°C. Se înțeapă cartofii de mai multe ori cu o furculiță, apoi se pun la microunde la 8-10 minute, întorcându-i o dată, până se înmoaie. Între timp se încinge uleiul într-o tigaie antiaderenta, se adaugă ciupercile și rozmarinul și se gătesc la foc mare, amestecând, până când ciupercile sunt fragede și ușor colorate. Se asezonează după gust.

Se dau cartofii la cuptor și se coc timp de 15 minute până când coaja încep să devină crocantă. Se secționează și se pun deasupra ciuperci. Se presară cu parmezan de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Un desert de vară colorat și sănătos
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ciuperci umplute și gratinate la cuptor, în vas oval
Ciuperci umplute și gratinate la cuptor. Un aperitiv savuros și rafinat
Ciuperci umplute și gratinate la cuptor. Un aperitiv savuros și rafinat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
fresh
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
închide