6 alimente care nu au atât de multe proteine pe cât crezi
Dacă vrei să incluzi cât mai multe proteine în dieta ta probabil că ai o listă de alimente pe care le consumi în mod constant pentru a-ți atinge scopul. Problema este că unele au în compoziție și alți nutrienți—carbohidrați sau lipide, care pot anula efecte benefice ale proteinelor. Descoperă și tu o listă cu 6 alimente care nu au atât de multe proteine pe cât crezi.
Consumul de proteine la micul dejun este esențial pentru a oferi organismului energia necesară, a susține funcțiile vitale și a promova sănătatea pe termen lung.
Proteinele joacă un rol-cheie în menținerea senzației de sațietate. Necesită un timp mai lung pentru a fi digerate în comparație cu carbohidrații. Astfel, ele ajută la prevenirea senzației de foame și a poftelor până la următoarea masă, contribuind la controlul greutății.
Alimente care nu au atât de multe proteine pe cât crezi
Pe lângă beneficiile legate de sațietate, proteinele sprijină regenerarea și menținerea masei musculare. După o noapte de post, corpul are nevoie de aminoacizi pentru a începe procesul de refacere celulară și pentru a susține metabolismul energetic.
Un mic dejun bogat în proteine contribuie, de asemenea, la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge. Previne fluctuațiile bruște care pot cauza scăderi de energie sau senzații de oboseală pe parcursul dimineții.
Un alt motiv pentru a include proteine la micul dejun este influența lor asupra performanței cognitive. Proteinele conțin aminoacizi esențiali care susțin producția de neurotransmițători responsabili pentru concentrare, memorie și starea de spirit. Consumul de proteine dimineața ajută astfel la îmbunătățirea productivității și la menținerea unei dispoziții echilibrate.
În plus, încorporarea proteinelor în micul-dejun oferă o oportunitate de a diversifica alimentația și de a include surse nutritive precum ouăle, lactatele, leguminoasele, tofu sau semințele, care aduc beneficii suplimentare pentru sănătatea generală. Acest obicei nu doar că optimizează startul zilei, dar contribuie și la atingerea nevoilor zilnice de proteine, esențiale pentru buna funcționare a întregului organism.
Unt de arahide
Untul de arahide este deseori recomandat ca o sursă de proteine, însă el excelează mai degrabă la capitolul grăsimi sănătoase. Untul de arahide conține, în medie, aproximativ 25-30 g de proteine, 50-55 g de grăsimi și 15-20 g de carbohidrați la 100 g, valorile putând varia în funcție de brand și de aditivii folosiți.
Proteinele sunt de calitate moderată, fiind incomplete, dar utile în combinație cu alte alimente. Grăsimile sunt predominant nesaturate, benefice pentru sănătatea inimii, iar carbohidrații includ o mică parte de fibre.
Semințe de chia
Budinca de semințe de chia nu este sursa ta de proteine la micul-dejun așa cum ți-ai fi imaginat. Semințele de chia conțin aproximativ 17 g de proteine, 31 g de grăsimi și 42 g de carbohidrați la 100 g.
Grăsimile sunt în mare parte omega-3, benefice pentru inimă și creier, iar carbohidrații includ aproximativ 34 g de fibre, care susțin sănătatea digestivă.
Dacă vrei să crești cantitatea de proteine din budinca de semințe de chia poți să adaugi lapte de migdale sau de ovăz.
Fistic
Fisticul – și nucile de toate felurile – sunt în primul rând surse de grăsime, cu un conținut mic de proteine. Fistiul are una dintre cele mai mici cantități de proteine dintre toate soiurile de nuci. Fisticul conține aproximativ 20 g de proteine la 100 g.
Este o sursă vegetală de proteine incomplete, dar cu un profil bun de aminoacizi esențiali. Are aproximativ 45-50 g de grăsimi, majoritatea mononesaturate, benefice pentru inimă, și 27-30 g de carbohidrați, dintre care 10 g sunt fibre, contribuind la sațietate și sănătatea digestivă.
Quinoa
Quinoa are o reputație foarte bună, fiind de obicei asociată cu un aliment sănătos. Nu este de mirare având în vedere că aduce un aport destul de mare de proteine raportat la restul cerealelor. Cu toate acestea, nu te aștepta să îți asigure necesarul la o masă, chiar și în condițiile în care o combini cu ouă.
Quinoa conține aproximativ 14 g de proteine complete la 100 g, furnizând toți aminoacizii esențiali, inclusiv lizina. Are în jur de 6 g de grăsimi, majoritatea nesaturate, și aproximativ 64 g de carbohidrați, dintre care 7 g sunt fibre, susținând digestia și menținând nivelul de energie constant.
Ouă
Ouăle sunt cu siguranță o sursă valoroasă și completă de proteine, dar nu au un conținut atât de mare pe cât te-ai aștepta. Ar trebui să mănânci trei pentru a-ți asigura necesarul de proteine la o masă. Poți să le combini cu iaurt grecesc, brânză, edamame sa alte alimente bogate în proteine.
Un ou mediu (aproximativ 50 g) conține în jur de 6-7 g de proteine de înaltă calitate, cu toți aminoacizii esențiali. Are aproximativ 5 g de grăsimi, majoritatea nesaturate, și mai puțin de 1 g de carbohidrați.
Năut
Năutul este bogat în fibre și este atât de versatil încât poate fi integrat într-o mulțime de rețete. Totuși, nu are un conținut atât de mare de proteine pe cât se crede. Ca și în cazul altor alimente, poți adăuga în preparatele tale ingrediente cu un aport proteic ridicat.
Năutul conține aproximativ 19 g de proteine vegetale incomplete la 100 g. Este bogat în aminoacizi esențiali precum lizina, dar sărac în metionină. Are în jur de 6 g de grăsimi sănătoase și aproximativ 61 g de carbohidrați, dintre care 17 g sunt fibre, susținând digestia și sațietatea.