Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Printre rețetele de deserturi pe care ți-ai propus să le prepari în zilele de post, strecoară și rețeta de baclava de post. Nu vei constata nicio diferență față de cea clasică, este la fel de gustoasă și se aromată. În plus, este mai sănătoasă pentru că nu conține unt.

Baclava de post porționată în tavă
Galerie foto

Galerie foto

Baclavaua se poate glazura și cu miere, după coacere / Shutterstock

În topurile deserturilor orientale, baclavaua ocupă un loc fruntaș, fiind considerat cel mai dulce și mai aromat desert. Este preparată din straturi succesive de foi subțiri de aluat și nuci măcinate. Iar pe lângă acestea, după preparare, peste baclava se toarnă un sirop foarte dulce și aromat. În plus, se mai adaugă și o glazură de miere peste care se presară fistic mărunțit sau nuci. În fiecare mușcătură de baclava, vei descoperi un dans de arome și dulceață ce te fac să visezi la vacanțele exotice.

Citește și

Descoperă aici și rețeta clasică pentru baclava turcească, pe care o poți prepara după ce se termină postul. Iar până atunci, poți încerca rețeta de baclava de post, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a prepara acest delicios desert din bucătăria turcească ai două opțiuni. Poți opta să folosești foile de plăcintă din comerț, pentru a scurta timpul de preparare al rețetei. Însă dacă dorești puțină aventură în bucătărie, poți prepara foile de aluat în casă.

Pașii necesari pentru a prepara baclava de post

Primul pas constă în pregătirea aluatului pentru foile subțiri de baclava.

Mai întâi trece făina prin sită într-un bol încăpător și adaugă peste ea un praf de sare. Într-o crăticioară, amestecă apa cu oțetul și uleiul. Încălzește ușor amestecul rezultat, fără a-l lăsa să ajungă la punctul de fierbere. Toarnă câte puțin din lichidul obținut peste făina din vas, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Poți amesteca ingredientele cu o spatulă sau cu un tel. Frământă puțin aluatiul, doar până când va deveni compact și nelipicios.

Apoi împachetează-l într-o folie de prospețime și lasă-l să se relaxeze la temperatura camerei, pentru aproximativ o oră.

În acest interval de timp poți pregăti nucile pentru umplerea foilor. Așază o tigaie pe flacăra aragazului și pune margarina în ea. lasă-o să se topească la foc mic. Toacă nucile sau macină-le, dar nu foarte fin. Pregătește tava cuptorului pe care o ungi din belșug cu ulei. Când ai toate aceste ingrediente pregătite poți forma delicioasa baclava de post

Cum formezi și coci desertul din bucătăria orientală

Înainte de a întinde aluatul pentru a obține foi subțiri de plăcintă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Împarte aluatul în 12 părți aproximativ egale.

Presară făină pe masa din bucătărie și întinde fiecare parte de aluat într-o foaie subțire, folosind sucitorul de aluaturi. Grupează foile obținute în două grupuri și unge-le între ele cu margarină topită sau cu ulei. Apoi, așază primul grup de foi în tava pregătită. Deasupra ultimei foi din tavă întinde un strat generos de margarină sau de ulei. Adaugă pe toată suprafața pachetului de foi, nuca tocată sau măcinată.

Așază al doilea grup de foi subțiri, unse între ele cu margarină sau ulei. Secționează de la început desertul în porții dreptunghiulare, pentru că după coacere foile vor deveni crocante și va fi mai greu să porționezi prăjitura.

Pune tava cu baclava de post în cuptor și las-o să se coacă timp de aproximativ 40-50 de minute, la 180 de grade Celsius.

Între timp, poți prepara siropul. Amestecă apa cu zahărul într-o crăticioară și fierbe amestecul până când obții un sirop consistent. Stinge focul și adaugă în sirop sucul și coaja de lămâie, precum și esența de vanilie.

Când scoți tava cu baclava din cuptor, toarnă siropul rece peste aceasta. Lasă prăjitura să se răcească, și unge-o cu miere diluată cu puțină apă. Pune tava cu baclava de post la loc răcoros pentru 5-6 ore sau de pe o zi pe alta.

Tot din bucătăria turcească îți mai recomandăm să încerci și rețeta de Tulumba Tatlısı. Este desertul turcesc potrivit pentru petrecerile în familie.

 

Citește și
Pasul de turnare sirop peste baclava de post, după coacere
Galerie foto

Galerie foto

Pasul de porționare baclava în tavă, înainte de coacere
Baclava de post porționată în tavă
+0
CELE MAI CITITE
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
Galerie foto
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Porții de Borek cu pastramă și brânză Cheddar pe o farfurie, cu roșii și verdeață
Borek cu pastramă și brânză Cheddar. Un preparat cu specific turcesc
Borek cu pastramă și brânză Cheddar. Un preparat cu specific turcesc
Chec de post cu suc de portocale porționat pe un grătar, alături de cuțit și portocale
Chec de post cu suc de portocale, plăcut aromat și colorat
Chec de post cu suc de portocale, plăcut aromat și colorat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, Kiss Of The Spider Woman. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
fresh
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
închide