Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Printre rețetele de deserturi pe care ți-ai propus să le prepari în zilele de post, strecoară și rețeta de baclava de post. Nu vei constata nicio diferență față de cea clasică, este la fel de gustoasă și se aromată. În plus, este mai sănătoasă pentru că nu conține unt.

Baclava de post porționată în tavă
Galerie foto

Galerie foto

Baclavaua se poate glazura și cu miere, după coacere / Shutterstock

În topurile deserturilor orientale, baclavaua ocupă un loc fruntaș, fiind considerat cel mai dulce și mai aromat desert. Este preparată din straturi succesive de foi subțiri de aluat și nuci măcinate. Iar pe lângă acestea, după preparare, peste baclava se toarnă un sirop foarte dulce și aromat. În plus, se mai adaugă și o glazură de miere peste care se presară fistic mărunțit sau nuci. În fiecare mușcătură de baclava, vei descoperi un dans de arome și dulceață ce te fac să visezi la vacanțele exotice.

Citește și

Descoperă aici și rețeta clasică pentru baclava turcească, pe care o poți prepara după ce se termină postul. Iar până atunci, poți încerca rețeta de baclava de post, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a prepara acest delicios desert din bucătăria turcească ai două opțiuni. Poți opta să folosești foile de plăcintă din comerț, pentru a scurta timpul de preparare al rețetei. Însă dacă dorești puțină aventură în bucătărie, poți prepara foile de aluat în casă.

Pașii necesari pentru a prepara baclava de post

Primul pas constă în pregătirea aluatului pentru foile subțiri de baclava.

Mai întâi trece făina prin sită într-un bol încăpător și adaugă peste ea un praf de sare. Într-o crăticioară, amestecă apa cu oțetul și uleiul. Încălzește ușor amestecul rezultat, fără a-l lăsa să ajungă la punctul de fierbere. Toarnă câte puțin din lichidul obținut peste făina din vas, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Poți amesteca ingredientele cu o spatulă sau cu un tel. Frământă puțin aluatiul, doar până când va deveni compact și nelipicios.

Apoi împachetează-l într-o folie de prospețime și lasă-l să se relaxeze la temperatura camerei, pentru aproximativ o oră.

În acest interval de timp poți pregăti nucile pentru umplerea foilor. Așază o tigaie pe flacăra aragazului și pune margarina în ea. lasă-o să se topească la foc mic. Toacă nucile sau macină-le, dar nu foarte fin. Pregătește tava cuptorului pe care o ungi din belșug cu ulei. Când ai toate aceste ingrediente pregătite poți forma delicioasa baclava de post

Cum formezi și coci desertul din bucătăria orientală

Înainte de a întinde aluatul pentru a obține foi subțiri de plăcintă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Împarte aluatul în 12 părți aproximativ egale.

Presară făină pe masa din bucătărie și întinde fiecare parte de aluat într-o foaie subțire, folosind sucitorul de aluaturi. Grupează foile obținute în două grupuri și unge-le între ele cu margarină topită sau cu ulei. Apoi, așază primul grup de foi în tava pregătită. Deasupra ultimei foi din tavă întinde un strat generos de margarină sau de ulei. Adaugă pe toată suprafața pachetului de foi, nuca tocată sau măcinată.

Așază al doilea grup de foi subțiri, unse între ele cu margarină sau ulei. Secționează de la început desertul în porții dreptunghiulare, pentru că după coacere foile vor deveni crocante și va fi mai greu să porționezi prăjitura.

Pune tava cu baclava de post în cuptor și las-o să se coacă timp de aproximativ 40-50 de minute, la 180 de grade Celsius.

Între timp, poți prepara siropul. Amestecă apa cu zahărul într-o crăticioară și fierbe amestecul până când obții un sirop consistent. Stinge focul și adaugă în sirop sucul și coaja de lămâie, precum și esența de vanilie.

Când scoți tava cu baclava din cuptor, toarnă siropul rece peste aceasta. Lasă prăjitura să se răcească, și unge-o cu miere diluată cu puțină apă. Pune tava cu baclava de post la loc răcoros pentru 5-6 ore sau de pe o zi pe alta.

Tot din bucătăria turcească îți mai recomandăm să încerci și rețeta de Tulumba Tatlısı. Este desertul turcesc potrivit pentru petrecerile în familie.

 

Citește și
Pasul de turnare sirop peste baclava de post, după coacere
Galerie foto

Galerie foto

Pasul de porționare baclava în tavă, înainte de coacere
Baclava de post porționată în tavă
+0
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Galerie foto
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Chec de post zebrat porționat
Galerie foto
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Galerie foto
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei secțiuni de blat de tort
12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Treburile casnice prestate de femei sunt plătite de stat. Ce țară a adoptat acest sistem
Treburile casnice prestate de femei sunt plătite de stat. Ce țară a adoptat acest sistem
Treburile casnice prestate de femei sunt plătite de stat. Ce țară a adoptat acest sistem
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide