Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Printre rețetele de deserturi pe care ți-ai propus să le prepari în zilele de post, strecoară și rețeta de baclava de post. Nu vei constata nicio diferență față de cea clasică, este la fel de gustoasă și se aromată. În plus, este mai sănătoasă pentru că nu conține unt.

Baclava de post porționată în tavă
Galerie foto

Galerie foto

Baclavaua se poate glazura și cu miere, după coacere / Shutterstock

În topurile deserturilor orientale, baclavaua ocupă un loc fruntaș, fiind considerat cel mai dulce și mai aromat desert. Este preparată din straturi succesive de foi subțiri de aluat și nuci măcinate. Iar pe lângă acestea, după preparare, peste baclava se toarnă un sirop foarte dulce și aromat. În plus, se mai adaugă și o glazură de miere peste care se presară fistic mărunțit sau nuci. În fiecare mușcătură de baclava, vei descoperi un dans de arome și dulceață ce te fac să visezi la vacanțele exotice.

Citește și

Descoperă aici și rețeta clasică pentru baclava turcească, pe care o poți prepara după ce se termină postul. Iar până atunci, poți încerca rețeta de baclava de post, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a prepara acest delicios desert din bucătăria turcească ai două opțiuni. Poți opta să folosești foile de plăcintă din comerț, pentru a scurta timpul de preparare al rețetei. Însă dacă dorești puțină aventură în bucătărie, poți prepara foile de aluat în casă.

Pașii necesari pentru a prepara baclava de post

Primul pas constă în pregătirea aluatului pentru foile subțiri de baclava.

Mai întâi trece făina prin sită într-un bol încăpător și adaugă peste ea un praf de sare. Într-o crăticioară, amestecă apa cu oțetul și uleiul. Încălzește ușor amestecul rezultat, fără a-l lăsa să ajungă la punctul de fierbere. Toarnă câte puțin din lichidul obținut peste făina din vas, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Poți amesteca ingredientele cu o spatulă sau cu un tel. Frământă puțin aluatiul, doar până când va deveni compact și nelipicios.

Apoi împachetează-l într-o folie de prospețime și lasă-l să se relaxeze la temperatura camerei, pentru aproximativ o oră.

În acest interval de timp poți pregăti nucile pentru umplerea foilor. Așază o tigaie pe flacăra aragazului și pune margarina în ea. lasă-o să se topească la foc mic. Toacă nucile sau macină-le, dar nu foarte fin. Pregătește tava cuptorului pe care o ungi din belșug cu ulei. Când ai toate aceste ingrediente pregătite poți forma delicioasa baclava de post

Cum formezi și coci desertul din bucătăria orientală

Înainte de a întinde aluatul pentru a obține foi subțiri de plăcintă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Împarte aluatul în 12 părți aproximativ egale.

Presară făină pe masa din bucătărie și întinde fiecare parte de aluat într-o foaie subțire, folosind sucitorul de aluaturi. Grupează foile obținute în două grupuri și unge-le între ele cu margarină topită sau cu ulei. Apoi, așază primul grup de foi în tava pregătită. Deasupra ultimei foi din tavă întinde un strat generos de margarină sau de ulei. Adaugă pe toată suprafața pachetului de foi, nuca tocată sau măcinată.

Așază al doilea grup de foi subțiri, unse între ele cu margarină sau ulei. Secționează de la început desertul în porții dreptunghiulare, pentru că după coacere foile vor deveni crocante și va fi mai greu să porționezi prăjitura.

Pune tava cu baclava de post în cuptor și las-o să se coacă timp de aproximativ 40-50 de minute, la 180 de grade Celsius.

Între timp, poți prepara siropul. Amestecă apa cu zahărul într-o crăticioară și fierbe amestecul până când obții un sirop consistent. Stinge focul și adaugă în sirop sucul și coaja de lămâie, precum și esența de vanilie.

Când scoți tava cu baclava din cuptor, toarnă siropul rece peste aceasta. Lasă prăjitura să se răcească, și unge-o cu miere diluată cu puțină apă. Pune tava cu baclava de post la loc răcoros pentru 5-6 ore sau de pe o zi pe alta.

Tot din bucătăria turcească îți mai recomandăm să încerci și rețeta de Tulumba Tatlısı. Este desertul turcesc potrivit pentru petrecerile în familie.

 

Citește și
Pasul de turnare sirop peste baclava de post, după coacere
Galerie foto

Galerie foto

Pasul de porționare baclava în tavă, înainte de coacere
Baclava de post porționată în tavă
+0
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Galerie foto
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Chec de post zebrat porționat
Galerie foto
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Galerie foto
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Scandal pe Faleza Dunării din Galaţi: Primăria vrea să demoleze trei restaurante, proprietarii acuză abuzuri
Scandal pe Faleza Dunării din Galaţi: Primăria vrea să demoleze trei restaurante, proprietarii acuză abuzuri
Scandal pe Faleza Dunării din Galaţi: Primăria vrea să demoleze trei restaurante, proprietarii acuză abuzuri
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Cum a dus o erupție vulcanică la Moartea neagră care a străbătut Europa. Efectul care a schimbat continentul pentru totdeauna
Cum a dus o erupție vulcanică la Moartea neagră care a străbătut Europa. Efectul care a schimbat continentul pentru totdeauna
Cum a dus o erupție vulcanică la Moartea neagră care a străbătut Europa. Efectul care a schimbat continentul pentru totdeauna
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
închide