Sarailie sau altfel de Baclava. O rețetă turcească foarte îndrăgită
Dacă adori deserturile foarte dulci și însiropate, prăjitura Sarailie sau altfel de Baclava va fi cu siguranță pe gustul tău. Rețeta aparține bucătăriei turcești, fiind una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert și în țara noastră.
Galerie foto
Rețeta pentru baclavaua turcească se prepară mai simplu. Aceasta presupune straturi succesive din foi de aluat și nuci măcinate în tavă și se crestează ușor la suprafață pentru a delimita porțiile. În schimb, în rețeta pentru sarailie foile de aluat umplute cu nucă măcinată se rulează, iar rulourile se încrețesc ușor. Practic rețeta este aceeași, dar diferă modul de prezentare a prăjiturii.
Aluatul pentru baclava se prepară cu ușurință în casă, din ingrediente simple. Este, de fapt, acel aluat pentru foi subțiri de plăcintă. Dacă nu ai timp să-l prepari poți apela la foile de plăcintă din comerț, le găsești proaspete sau congelate în toate magazinele alimentare.
Prepară și tu rețeta de Sarailie sau altfel de Baclava, urmărind lista de ingrediente și modul de preparare prezentate mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului care necesită un timp de amestecare a ingredientelor, apoi frământare și un timp de odihnă. Timpul de odihnă este necesar pentru anumite aluaturi să devină mai elastice și să se poată modela cu ușurință.
Cum prepari aluat pentru Sarailie sau altfel de Baclava
Trece făina prin sită într-un bol și amestec-o cu sarea. Amestecă într-un ibric apa cu oțetul și uleiul și încălzește ușor amestecul. Toarnă câte puțin din lichidul cald peste făina din vas, în timp ce amesteci cu un tel sau cu o spatulă. Vei obține un aluat potrivit de moale, atât cât să nu fie lipicios. Împachetează aluatul în folie de plastic, acoperă-l și cu un prosop de bucătărie și lasă-l să se odihnească timp de o oră. Nu este necesar să pui aluatul la rece.
Descoperă și rețeta pentru aluat foietaj preparat în casă.
În acest interval de timp pregătește ingredientele pentru umplutură. Topește untul într-o tigaie pe flacăra aragazului, sau într-un bol la microunde. Macină nucile, dar nu foarte fin și pregătește o tavă de copt pe care o ungi cu puțin unt.
Cum formezi și coci desertul Sarailie
Împarte aluatul în 8 părți aproximativ egale. Întinde-le pe rând cu sucitorul în câte o foaie subțire, dreptunghiulară cu laturile de aproximativ 30 x 40 cm. Presară făină atât pe masa de lucru, cât și pe sucitor și peste foaia de aluat pentru a o putea întinde cât mai subțire. Secționează dreptunghiul in 4 părți egale, obținând 4 foi de sarailie.
Unge fiecare dreptunghiuleț cu unt topit și presară nucă măcinată și rulează-le. Împinge rulourile de la capete spre interior, încrețindu-le ușor ca pe acordeon. Aceasta este forma specifică sarailiei.
După ce le-ai format pe toate, așază sarailiile în tava unsă cu unt.
Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și coace prăjitura Sarailie sau altfel de Baclava pentru aproximativ 40 de minute.
În timp ce prăjitura Sarailie sau altfel de Baclava se coace, tu prepară siropul. Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea apa și zahărul. Lasă-le să fiarbă la foc de intensitate minimă până când siropul devine mai consistent. După stingerea focului, adaugă sucul și coaja de lămâie, dar și esența de vanilie.
Toarnă siropul fierbinte peste sarailie imediat ce scoți tava din cuptor. Lasă prăjitura să se răcească, apoi unge-o cu miere și presară fistic măcinat.
Sarailie și baclavaua se servesc reci, după ce stau câteva ore la frigider.
Galerie foto