Sarailie sau altfel de Baclava. O rețetă turcească foarte îndrăgită

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Dacă adori deserturile foarte dulci și însiropate, prăjitura Sarailie sau altfel de Baclava va fi cu siguranță pe gustul tău. Rețeta aparține bucătăriei turcești, fiind una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert și în țara noastră.

Sarailie sau altfel de Baclava însiropate în tavă
Galerie foto

Galerie foto

Sarailie se însiropează imediat după coacere cu un sirop fierbinte / Shutterstock

Rețeta pentru baclavaua turcească se prepară mai simplu. Aceasta presupune straturi succesive din foi de aluat și nuci măcinate în tavă și se crestează ușor la suprafață pentru a delimita porțiile. În schimb, în rețeta pentru sarailie foile de aluat umplute cu nucă măcinată se rulează, iar rulourile se încrețesc ușor. Practic rețeta este aceeași, dar diferă modul de prezentare a prăjiturii.

Citește și

Aluatul pentru baclava se prepară cu ușurință în casă, din ingrediente simple. Este, de fapt, acel aluat pentru foi subțiri de plăcintă. Dacă nu ai timp să-l prepari poți apela la foile de plăcintă din comerț, le găsești proaspete sau congelate în toate magazinele alimentare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prepară și tu rețeta de Sarailie sau altfel de Baclava, urmărind lista de ingrediente și modul de preparare prezentate mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului care necesită un timp de amestecare a ingredientelor, apoi frământare și un timp de odihnă. Timpul de odihnă este necesar pentru anumite aluaturi să devină mai elastice și să se poată modela cu ușurință.

Cum prepari aluat pentru Sarailie sau altfel de Baclava

Trece făina prin sită într-un bol și amestec-o cu sarea. Amestecă într-un ibric apa cu oțetul și uleiul și încălzește ușor amestecul. Toarnă câte puțin din lichidul cald peste făina din vas, în timp ce amesteci cu un tel sau cu o spatulă. Vei obține un aluat potrivit de moale, atât cât să nu fie lipicios. Împachetează aluatul în folie de plastic, acoperă-l și cu un prosop de bucătărie și lasă-l să se odihnească timp de o oră. Nu este necesar să pui aluatul la rece.

Descoperă și rețeta pentru aluat foietaj preparat în casă.

În acest interval de timp pregătește ingredientele pentru umplutură. Topește untul într-o tigaie pe flacăra aragazului, sau într-un bol la microunde. Macină nucile, dar nu foarte fin și pregătește o tavă de copt pe care o ungi cu puțin unt.

Cum formezi și coci desertul Sarailie

Împarte aluatul în 8 părți aproximativ egale. Întinde-le pe rând cu sucitorul în câte o foaie subțire, dreptunghiulară cu laturile de aproximativ 30 x 40 cm. Presară făină atât pe masa de lucru, cât și pe sucitor și peste foaia de aluat pentru a o putea întinde cât mai subțire. Secționează dreptunghiul in 4 părți egale, obținând 4 foi de sarailie.

Unge fiecare dreptunghiuleț cu unt topit și presară nucă măcinată și rulează-le. Împinge rulourile de la capete spre interior, încrețindu-le ușor ca pe acordeon.  Aceasta este forma specifică sarailiei.

După ce le-ai format pe toate, așază sarailiile în tava unsă cu unt.

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și coace prăjitura Sarailie sau altfel de Baclava pentru aproximativ 40 de minute.

În timp ce prăjitura Sarailie sau altfel de Baclava se coace, tu prepară siropul. Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea apa și zahărul. Lasă-le să fiarbă la foc de intensitate minimă până când siropul devine mai consistent. După stingerea focului, adaugă sucul și coaja de lămâie, dar și esența de vanilie.

Toarnă siropul fierbinte peste sarailie imediat ce scoți tava din cuptor. Lasă prăjitura să se răcească, apoi unge-o cu miere și presară fistic măcinat.

Sarailie și baclavaua se servesc reci, după ce stau câteva ore la frigider.

Citește și
Sarailie porționate pe un platou de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Porții de prăjitură turcească pe farfurie
Sarailie sau altfel de Baclava însiropate în tavă
Colaj de poze cu pașii de coacere sarailie
+1
CELE MAI CITITE
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Supă turcească de linte în bol, alături de lingură, boabe de linte și foi de dafin
Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası
Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası
Aluat fraged pe bază de iaurt pus pe un blat de lemn
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
8 iulie, 05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o inteligență ieșită din comun
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o inteligență ieșită din comun
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o inteligență ieșită din comun
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
Corina Caciuc s-a operat, iar urmăritorii au reacţionat imediat: amp;#8220;Se măreşte familia”! Reacţia lui Reghecampf
Corina Caciuc s-a operat, iar urmăritorii au reacţionat imediat: amp;#8220;Se măreşte familia”! Reacţia lui Reghecampf
Corina Caciuc s-a operat, iar urmăritorii au reacţionat imediat: amp;#8220;Se măreşte familia”! Reacţia lui Reghecampf
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
închide