Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
Oricând ai poftă de un desert pufos cu texturi crocante subtile poți face un chec de post cu nuci. Este atât de simplu și de economic, dar atât de delicios încât poate deveni prăjitura ta preferată pentru cafeaua de dimineață și ni numai.
Checul de post cu nuci va fi gata în 10 minute pentru că modul lui de preparare este la îndemâna oricui, chiar și a celor fără experiență în bucătărie. Probabil că ai deja în cămară toate ingredientele așa că trebuie neapărat să îl încerci. Îl poți servi alături de o cafea bună la micul-dejun, la gustare sau ca un desert de sine stătător la finalul mesei.
Poți personaliza checul de post cu nuci după bunul plac adăugând și alte oleaginoase, coji de portocale sau fructe confiate, esență de vanilie, de migdale sau chiar de cafea.
Acest chec de post cu nuci este simplu de preparat și oferă o textură bogată și o aromă delicioasă datorită nucilor. Poți ajusta cantitatea de zahăr sau adăuga alte ingrediente precum scorțișoară sau coajă de lămâie pentru a-ți personaliza gustul preferat.
Ingrediente
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se unge o formă de chec cu ulei sau se tapetează cu hârtie de copt.
Cum prepari rețeta de chec cu nuci
Într-un bol mare, se amestecă făina, zahărul, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Se adaugă nucile măcinate sau tăiate mărunt în amestecul de ingrediente uscate și se amestecă bine. În alt bol, se combină uleiul vegetal, apa/laptele vegetal și esența de vanilie.
Treptat, se adaugă amestecul lichid în cel de ingrediente uscate și se amestecă până când se obține un aluat omogen.
Se toarnă aluatul în forma pregătită pentru copt.
Cum coci rețeta de chec de post cu nuci
Se coace checul în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40-50 de minute sau până când este rumenit și când la testul scobitoarei aceasta iese curată după ce este înfiptă în mijlocul checului.
Se scoate checul din cuptor și se lasă să se răcească în formă pentru câteva minute înainte de a-l scoate și a-l lăsa să se răcească complet pe un grătar.
Ce alte oleaginoase se pot folosi
În loc de nuci, poți folosi și alte tipuri de oleaginoase pentru a adăuga textură și gust unui chec. Cea mai populară opțiune sunt alunele de pădure tăiate mărunt sau măcinate pentru că aduc la fel de multă textură crocantă. Migdalele tăiate în bucăți sau măcinate pot aduce și o aromă delicată checului.
Fisticul măcinat sau tăiat în bucăți poate aduce o aromă distinctivă și o nuanță de verde în aluatul checului, oferind și o textură crocantă. Dacă vrei niște nuci mai moi, poți pune caju măcinat. Acesta are și o aromă mai subtilă.
Nucă de cocos rasă sau fărâmițată poate fi o alternativă minunată pentru a adăuga o aromă tropicală și o textură mai moale checului.
Încearcă și o rețetă de tort cu blat de nuci. Este simplă și rapidă.
Semințele de susan sau floarea-soarelui aduc nu doar textură, ci și nutrienți suplimentari, făcându-l o alegere mai sănătoasă. În aceeași situație sunt și semințele de dovleac.
Este bine să le folosești în combinație cu alte ingrediente pentru a menține consistența aluatului.
Combinațiile de oleaginoase pot fi variate și ajustate în funcție de preferințele tale personale sau de ingredientele disponibile. Experimentează cu diferite tipuri de oleaginoase pentru a obține un chec savuros și interesant din punct de vedere al texturii și gustului.