Tulumba Tatlısı, desertul turcesc potrivit pentru petrecerile în familie

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 00 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Tulumba Tatlısı are o istorie bogată în bucătăria otomană, datând din secolul al XVII-lea. În acele timpuri, acest desert era numit „bamiye”, iar forma și rețeta sa inițială puteau fi diferite de cea actuală. Cu timpul, preparatul a suferit câteva modificări și a evoluat, ajungând la forma și gustul pe care îl cunoaștem astăzi.

Tulumba Tatlısı puse pe un platou mare și decorate cu fistic.
Tulumba Tatlısı se servesc cu sirop de zahăr și fistic măcinat / Shuterstock

Numele "Tulumba" derivă de la cuvântul turcesc "tulumbacı," care se traduce ca "cei care fac tuburi". Forma sa a inspirat această denimire. După ce sunt prăjite sunt scufundate într-un sos dulce, de obicei, un sirop cu apă și zahăr. Acesta este absorbit de aluat care păstrează textura crocanta la exterior, dar la interior devine moale și zemos.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Într-o cratiță, se amestecă apa și zahărul. Se pune la foc și se aduce la punctul de fierbere. Se amestecă până când zahărul se dizolvă.

Se reduce focul și se lasă siropul să fiarbă ușor timp de 15 minute. Se adaugă sucul de lămâie și se mai fierbe încă 1 minut. Se oprește focul și se lasă siropul să se răcească.

Cum prepari aluatul desertului

Într-o cratiță mare, se pun apa, untul și zahărul. Se aprinde focul și se amestecă continuu până când untul se topește. Se amestecă făina folosind o lingură de lemn până se formează un aluat ușor. Când aluatul începe să se adune în jurul lingurii, se ia tigaia de pe foc.

Se pune ușor câte un ou în aluat și se amestecă energic cu o lingură de lemn. Se lucrează rapid, deoarece căldura de la aluat poate transforma rapid ouăle în omletă.

Apoi se adaugă grișul și amidonul de porumb, amestecând până se omogenizează. Se transferă aluatul într-un poș prevăzută cu vârf stea.

Se pune un strat generos de ulei într-o tigaie și se lasă să se încingă. Apoi se pun din poș linii de aluat de aproximativ 5 cm direct în ulei. Se întorc cu o lingură sau o strecurătoare, astfel încât să se rumenească uniform.

Cum decorezi rețeta de Tulumba Tatlısı

Când s-au rumenit uniform, se scot din ulei pe un prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Apoi se pun în siropul rece și se lasă să se înmoaie câteva minute, scurgându-le cu o lingură cu fantă și așezând-le pe un platou de servire. Se repetă procesul de prăjire și înmuiere în sirop până când se termină tot aluatul.

Se servesc cu siropul rămas, presărate cu fistic măcina.

Sfaturi pentru a face cele mai bune Tulumba Tatlısı

Este un desert care necesită destul de multă atenție la detalii, însă nu este greu de făcut nici de un bucătar începător. Nu trebuie să fii atentă doar la tehnica de lucru, ci și la ustensile. Trebuie să ai o tigaie adâncă în care să le prăjești și ți-ar fi de ajutor și un termometru pentru a verifica dacă uleiul a ajuns la temperatura de 170°C.

De asemenea, nu trebuie să te grăbești pentru că vei arde desertul. Lasă focul la o intensitate medie pe tot parcursul procesului de prăjire pentru ca tulumba să se prăjească uniform.

Descoperă 19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță.

Tulumba tatlisi se păstrează la frigider până la 3 zile, în recipiente închise ermetic pentru a nu absorbi mirosurile din jur. În acest fel își va menține prospețimea, dar și textura crocantă.

Tulumba Tatlısı este de obicei servită rece și este delicioasă atunci când este presărată cu nuci tocate, care au o mulțime de beneficii pentru sănătate, sau stropită cu zahăr pudră.

Cel mai adesea se folosește fisticul, dar poți pune și nuci, migdale, alune sau ce ai la îndemână. De obicei, se servește la evenimente speciale, cum ar fi nunți sau petreceri de familie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă turcești
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Porții de Borek cu pastramă și brânză Cheddar pe o farfurie, cu roșii și verdeață
Borek cu pastramă și brânză Cheddar. Un preparat cu specific turcesc
Borek cu pastramă și brânză Cheddar. Un preparat cu specific turcesc
Supă turcească de linte în bol, alături de lingură, boabe de linte și foi de dafin
Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası
Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
legume la cuptor
06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
29 noiembrie, 05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Cozonacul de sărbători se scumpește. Producătorii s-au adaptat: porţii la felie sau la jumătate de kg
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Câţi bani a încasat Ronaldinho pentru meciul jucat la Iaşi, contra legendelor României. Suma incredibilă
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
închide