Tulumba Tatlısı, desertul turcesc potrivit pentru petrecerile în familie

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 00 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Tulumba Tatlısı are o istorie bogată în bucătăria otomană, datând din secolul al XVII-lea. În acele timpuri, acest desert era numit „bamiye”, iar forma și rețeta sa inițială puteau fi diferite de cea actuală. Cu timpul, preparatul a suferit câteva modificări și a evoluat, ajungând la forma și gustul pe care îl cunoaștem astăzi.

Tulumba Tatlısı puse pe un platou mare și decorate cu fistic.
Tulumba Tatlısı se servesc cu sirop de zahăr și fistic măcinat / Shuterstock

Numele "Tulumba" derivă de la cuvântul turcesc "tulumbacı," care se traduce ca "cei care fac tuburi". Forma sa a inspirat această denimire. După ce sunt prăjite sunt scufundate într-un sos dulce, de obicei, un sirop cu apă și zahăr. Acesta este absorbit de aluat care păstrează textura crocanta la exterior, dar la interior devine moale și zemos.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Într-o cratiță, se amestecă apa și zahărul. Se pune la foc și se aduce la punctul de fierbere. Se amestecă până când zahărul se dizolvă.

Se reduce focul și se lasă siropul să fiarbă ușor timp de 15 minute. Se adaugă sucul de lămâie și se mai fierbe încă 1 minut. Se oprește focul și se lasă siropul să se răcească.

Cum prepari aluatul desertului

Într-o cratiță mare, se pun apa, untul și zahărul. Se aprinde focul și se amestecă continuu până când untul se topește. Se amestecă făina folosind o lingură de lemn până se formează un aluat ușor. Când aluatul începe să se adune în jurul lingurii, se ia tigaia de pe foc.

Se pune ușor câte un ou în aluat și se amestecă energic cu o lingură de lemn. Se lucrează rapid, deoarece căldura de la aluat poate transforma rapid ouăle în omletă.

Apoi se adaugă grișul și amidonul de porumb, amestecând până se omogenizează. Se transferă aluatul într-un poș prevăzută cu vârf stea.

Se pune un strat generos de ulei într-o tigaie și se lasă să se încingă. Apoi se pun din poș linii de aluat de aproximativ 5 cm direct în ulei. Se întorc cu o lingură sau o strecurătoare, astfel încât să se rumenească uniform.

Cum decorezi rețeta de Tulumba Tatlısı

Când s-au rumenit uniform, se scot din ulei pe un prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Apoi se pun în siropul rece și se lasă să se înmoaie câteva minute, scurgându-le cu o lingură cu fantă și așezând-le pe un platou de servire. Se repetă procesul de prăjire și înmuiere în sirop până când se termină tot aluatul.

Se servesc cu siropul rămas, presărate cu fistic măcina.

Sfaturi pentru a face cele mai bune Tulumba Tatlısı

Este un desert care necesită destul de multă atenție la detalii, însă nu este greu de făcut nici de un bucătar începător. Nu trebuie să fii atentă doar la tehnica de lucru, ci și la ustensile. Trebuie să ai o tigaie adâncă în care să le prăjești și ți-ar fi de ajutor și un termometru pentru a verifica dacă uleiul a ajuns la temperatura de 170°C.

De asemenea, nu trebuie să te grăbești pentru că vei arde desertul. Lasă focul la o intensitate medie pe tot parcursul procesului de prăjire pentru ca tulumba să se prăjească uniform.

Descoperă 19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță.

Tulumba tatlisi se păstrează la frigider până la 3 zile, în recipiente închise ermetic pentru a nu absorbi mirosurile din jur. În acest fel își va menține prospețimea, dar și textura crocantă.

Tulumba Tatlısı este de obicei servită rece și este delicioasă atunci când este presărată cu nuci tocate, care au o mulțime de beneficii pentru sănătate, sau stropită cu zahăr pudră.

Cel mai adesea se folosește fisticul, dar poți pune și nuci, migdale, alune sau ce ai la îndemână. De obicei, se servește la evenimente speciale, cum ar fi nunți sau petreceri de familie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Rulouri cu stafide și scorțișoară, unul în clește, decorat cu zahăr
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Patru coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Un tort din mousse perfect catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
O femeie care curăță de coajă un morcov
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Felii de dovleac copt după rețeta turcească, presărate cu nuci, alune și fructe uscate
Galerie foto
Dovleac copt după rețeta turcească. De ce este special
Dovleac copt după rețeta turcească. De ce este special
preparate turcești aranjate frumos pe o masă bogată
19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță
19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță
Sarailie sau altfel de Baclava însiropate în tavă
Galerie foto
Sarailie sau altfel de Baclava. O rețetă turcească foarte îndrăgită
Sarailie sau altfel de Baclava. O rețetă turcească foarte îndrăgită
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cartofii copți perfecți puși pe o tavă
08:00
Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți
Chec de post cu vișine pe o farfurie albă
07:00
Chec de post cu vișine. Rețeta de desert rapid și delicios Chec de post cu vișine. Rețeta de desert rapid și delicios
Porții de prăjitură cu suc de roșii în aluat pe un suport de lemn
07:00
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Canestrelli pe o farfurie și într-o tavă, alături de un ceainic
06:00
Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană
Chec de post cu apă minerală servit pe un blat de lemn
7 decembrie, 09:00
Chec de post cu apă minerală. Rețeta simplă și rapidă Chec de post cu apă minerală. Rețeta simplă și rapidă
Turtă cu ceapă verde ruptă în mâini
7 decembrie, 08:00
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post în bol alb
7 decembrie, 07:00
Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post. Rețetă bună și pentru vegetarieni Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post. Rețetă bună și pentru vegetarieni
Un castron plin cu guacamole oxidat
7 decembrie, 06:00
Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Tort egiptean porționat
1
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Pentru o aniversare, o sărbătoare sau pentru un eveniment deosebit, rețeta orientală de tort egiptean poate fi opțiunea ideală. Tortul iese absolut delicios, dar și foarte aspectuos. Rețeta nu este foarte...
Nuci și alte forme de fursecuri umplute în cutii de carton și pe un platou de lemn
2
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Dacă te întrebi cu ce fursecuri să umpli platoul pentru Moș Nicolae sau pentru alte ocazii deosebite, poți prepara rețeta de nuci și alte forme de fursecuri umplute. Fursecurile sunt de...
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
3
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Deserturile de post nu trebuie să fie fade. Încearcă acestă rețetă de chec de post cu mere și te vei bucura de o prăjitură pufoasă, dulce și aromată. Este perfect pentru...
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
4
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Este de preferat să consumi alimentele proaspete, însă uneori se întâmplă să fii nevoită să le cumperi congelate. Iată 7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi....
O femeie care curăță de coajă un morcov
5
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
De cele mai multe ori arunci coaja legumelor. Ar trebui să te gândești de două ori înainte de a face acest lucru pentru că sunt pline de fibre, antioxidanți și vitamine....
Parteneri
4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii

4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii

4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii
Porcul care costă 2.500 de lei. Se dă ca pâinea caldă şi E considerat somonul pe 4 picioare

Porcul care costă 2.500 de lei. "Se dă ca pâinea caldă" şi "E considerat somonul pe 4 picioare"

Porcul care costă 2.500 de lei. "Se dă ca pâinea caldă" şi "E considerat somonul pe 4 picioare"
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!

Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!

Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!
Ce le-a făcut în trafic un polițist șoferilor care depășeau coloana pe linia de tramvai. Ceilalți conducători l-au numit erou

Ce le-a făcut în trafic un polițist șoferilor care depășeau coloana pe linia de tramvai. Ceilalți conducători l-au numit erou

Ce le-a făcut în trafic un polițist șoferilor care depășeau coloana pe linia de tramvai. Ceilalți conducători l-au numit erou
Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor

Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor

Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor
Cele mai accesate pagini Wikipedia 2023. Ce subiecte au căutat oamenii în ultimele 12 luni

Cele mai accesate pagini Wikipedia 2023. Ce subiecte au căutat oamenii în ultimele 12 luni

Cele mai accesate pagini Wikipedia 2023. Ce subiecte au căutat oamenii în ultimele 12 luni
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față

Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față

Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față
Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York

Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York

Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York
Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește

Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește

Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește
fresh
Ștrudel cu mere cuburi porționat pe o placă de ardezie, decorat cu zahăr și frunze de mentă, alături de batoane de scorțișoară, un cuțit și mere
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
închide