Tulumba Tatlısı, desertul turcesc potrivit pentru petrecerile în familie

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 00 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Tulumba Tatlısı are o istorie bogată în bucătăria otomană, datând din secolul al XVII-lea. În acele timpuri, acest desert era numit „bamiye”, iar forma și rețeta sa inițială puteau fi diferite de cea actuală. Cu timpul, preparatul a suferit câteva modificări și a evoluat, ajungând la forma și gustul pe care îl cunoaștem astăzi.

Tulumba Tatlısı puse pe un platou mare și decorate cu fistic.
Tulumba Tatlısı se servesc cu sirop de zahăr și fistic măcinat / Shuterstock

Numele "Tulumba" derivă de la cuvântul turcesc "tulumbacı," care se traduce ca "cei care fac tuburi". Forma sa a inspirat această denimire. După ce sunt prăjite sunt scufundate într-un sos dulce, de obicei, un sirop cu apă și zahăr. Acesta este absorbit de aluat care păstrează textura crocanta la exterior, dar la interior devine moale și zemos.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Într-o cratiță, se amestecă apa și zahărul. Se pune la foc și se aduce la punctul de fierbere. Se amestecă până când zahărul se dizolvă.

Se reduce focul și se lasă siropul să fiarbă ușor timp de 15 minute. Se adaugă sucul de lămâie și se mai fierbe încă 1 minut. Se oprește focul și se lasă siropul să se răcească.

Cum prepari aluatul desertului

Într-o cratiță mare, se pun apa, untul și zahărul. Se aprinde focul și se amestecă continuu până când untul se topește. Se amestecă făina folosind o lingură de lemn până se formează un aluat ușor. Când aluatul începe să se adune în jurul lingurii, se ia tigaia de pe foc.

Se pune ușor câte un ou în aluat și se amestecă energic cu o lingură de lemn. Se lucrează rapid, deoarece căldura de la aluat poate transforma rapid ouăle în omletă.

Apoi se adaugă grișul și amidonul de porumb, amestecând până se omogenizează. Se transferă aluatul într-un poș prevăzută cu vârf stea.

Se pune un strat generos de ulei într-o tigaie și se lasă să se încingă. Apoi se pun din poș linii de aluat de aproximativ 5 cm direct în ulei. Se întorc cu o lingură sau o strecurătoare, astfel încât să se rumenească uniform.

Cum decorezi rețeta de Tulumba Tatlısı

Când s-au rumenit uniform, se scot din ulei pe un prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Apoi se pun în siropul rece și se lasă să se înmoaie câteva minute, scurgându-le cu o lingură cu fantă și așezând-le pe un platou de servire. Se repetă procesul de prăjire și înmuiere în sirop până când se termină tot aluatul.

Se servesc cu siropul rămas, presărate cu fistic măcina.

Sfaturi pentru a face cele mai bune Tulumba Tatlısı

Este un desert care necesită destul de multă atenție la detalii, însă nu este greu de făcut nici de un bucătar începător. Nu trebuie să fii atentă doar la tehnica de lucru, ci și la ustensile. Trebuie să ai o tigaie adâncă în care să le prăjești și ți-ar fi de ajutor și un termometru pentru a verifica dacă uleiul a ajuns la temperatura de 170°C.

De asemenea, nu trebuie să te grăbești pentru că vei arde desertul. Lasă focul la o intensitate medie pe tot parcursul procesului de prăjire pentru ca tulumba să se prăjească uniform.

Descoperă 19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță.

Tulumba tatlisi se păstrează la frigider până la 3 zile, în recipiente închise ermetic pentru a nu absorbi mirosurile din jur. În acest fel își va menține prospețimea, dar și textura crocantă.

Tulumba Tatlısı este de obicei servită rece și este delicioasă atunci când este presărată cu nuci tocate, care au o mulțime de beneficii pentru sănătate, sau stropită cu zahăr pudră.

Cel mai adesea se folosește fisticul, dar poți pune și nuci, migdale, alune sau ce ai la îndemână. De obicei, se servește la evenimente speciale, cum ar fi nunți sau petreceri de familie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune porționată pe platou
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone în bol
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Baclava de post porționată în tavă
Galerie foto
Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert
Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert
Felii de dovleac copt după rețeta turcească, presărate cu nuci, alune și fructe uscate
Galerie foto
Dovleac copt după rețeta turcească. De ce este special
Dovleac copt după rețeta turcească. De ce este special
preparate turcești aranjate frumos pe o masă bogată
19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță
19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mazăre congelată sau la borcan ilustrată într-un colaj cu două poze
06:52
Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești
supa crema de ciuperci servită într-un bol negru
06:48
Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
Glazură de cafea și ciocolată deasupra unui tort porționat
05:25
Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate
plăcintă din fulgi de ovăz
11 decembrie, 05:49
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
mânare de mazăre fără carne pusă într-o farfurie albă
11 decembrie, 05:19
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
cel mai bun aluat pentru plăcinte pus într-o formă specială
11 decembrie, 05:10
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
Femeie întinzând glazură oglindă colorată peste tort
10 decembrie, 06:56
Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase
Paste cremoase cu sos de dovleac
10 decembrie, 05:33
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Zonele lovite de ninsori şi viscol. Iarna pune stăpânire pe 15 judeţe din ţară
Zonele lovite de ninsori şi viscol. Iarna pune stăpânire pe 15 judeţe din ţară
Zonele lovite de ninsori şi viscol. Iarna pune stăpânire pe 15 judeţe din ţară
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
fresh
Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase

Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece

Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
închide