Bruscheta, deliciul simplu al Italiei care a cucerit lumea

Nimic nu potrivește mai bine cu vara decât bruscheta. Este o gustare atât de simplă, dar complexă, proaspătă și delicată. Rețeta clasică conține roșii, ulei de măsline, usturoi și busuioc, dar fiecare are libertatea să completezi cu orice altceva.  

Bruscheta clasică servită pe un blat de lemn alături de roșii și usturoi
Bruscheta clasică conține doar roșii și usturoi, dar se pot adăuga și alte ingrediente / Profimedia Images

Secretul bruschetei perfecte este să freci pâinea prăjită cu usturoi. Toate aromele se vor dezlănțui și se vor îmbina mult mai bine. Calitatea roșiilor contează și ea. Cu cât sunt mai strălucitoare și mai suculente, cu atât bruscheta ta va fi mai bună. 

Bruscheta, o istorie între sancțiuni economice și religie

Bruscheta este un fel de mâncare originar din Italia, inventat de fermierii din peninsulă în primul rând pentru a salva pâinea veche. Pe lângă rațiunile economice, existau și unele religioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru catolici să arunci pâinea este ”un vero peccato”, adică ”un păcat adevărat”, pentru că pâinea este Dumnezeu Însuși. Antropologii culinari spun că cel mai posibil pentru prima dată a fost pregătită în Toscana sau în Lazio.

Potrivit scrierilor istorice în Toscana se mânca încă din secolul al XII-lea un preparat asemănător cu bruscheta de astăzi, care însă nu conținea roșii. Secretul era pâinea toscaneză sau pane sciocco.

Descoperă și cele mai bune bruscete cu anșoa.

Particularitatea acestei rețete este că nu conține sare, iar motivul este unul istoric. Republica din Pisa a refuzat să mai exporte sare către Florența, iar brutarii au fost nevoiți să facă pâinea eliminând acest ingredient. Cu timpul au descoperit că bruscheta este mult mai gustoasă cu felii de pâine fără sare.

Astăzi, bruscheta este consumată în toate colțurile lumii, însă în Italia își păstrează esența. În Toscana se mai numește și fettuna, nu conține roșii, ci este acompaniată deseori de carne sau salam.

În Puglia se mai adaugă și un strop de piper, iar roșiile folosite sunt cherry, produse local. În Piemont bruscheta este mult mai picantă și este numită ”soma d’aj” și se traduce prin felie cu usturoi. În Calabria o găsești sub denumirea de ”fedda ruscia” Încearcă și rețetele de bruschete cu ton.

Citește și

Bruscheta clasică

Rețeta clasică se prepară rapid și poate fi servită ca aperitiv. Bruscheta clasică este un deliciu care îi va cuceri pe invitați încă din primele momente.

Ingrediente

  • 4 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 2 căței de usturoi, feliați subțire
  • 4 roșii mari, tăiate cubulețe
  • O legătură de busuioc proaspăt tocat
  • 2 linguri de oțet balsamic 
  • 1 lingură de sare
  • Fulgi de ardei roșu

Pentru pâine:

  • 1 baghetă mare, feliată
  • ulei de măsline extravirgin
  • 2 căței de usturoi, tăiați pe jumătate

Mod de preparare  

Se face sosul de roșii. Într-o tigaie, la foc mediu-mic, se încălzește uleiul. Se adaugă usturoiul și se călește până devine ușor auriu, 2-4 minute. Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Într-un castron mare, se amestecă roșiile, busuiocul, oțetul, sarea și fulgii de ardei roșu. Se adăugă usturoiul și uleiul din tigaie și se amestecă până se încorporează. Se lasă la marinat cel puțin 30 de minute.

Între timp se prăjește pâinea. Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge pâinea pe ambele părți cu ulei și se pune pe o tavă mare de copt. Se lasă până devine aurie, 10 -15 minute. La jumătatea timpului se întorc pe partea cealaltă. Se lasă pâinea să se răcească timp de 5 minute, apoi se freacă cu usturoiul tăiat pe jumătate.

Se pun roșiile deasupra pâinii chiar înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Trei clătite cu dovleac în aluat rulate pe farfurie, cuțit și furculiță, o ceașcă cu cafea, un recipient cu miere, dovleac, și batoane de scorțișoară
Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare
Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, una în furculiță, secționată
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume în bol negru cu lingură, doi morcovi și pătrunjel verde
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Pumpkin Spice Latte
Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă
Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
06:50
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
06:25
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
05:31
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
ulei de palmier
13 noiembrie, 09:00
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
13 noiembrie, 08:30
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
13 noiembrie, 08:02
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
carne de porc și condimente
12 noiembrie, 07:59
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Pui cu legume în stil asiatic la wok
12 noiembrie, 06:40
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cate Blanchett a câștigat Premiul Bambi 2025. Naomi Campbell, Heidi Klum, printre vedetele de pe covorul roșu
Cate Blanchett a câștigat Premiul Bambi 2025. Naomi Campbell, Heidi Klum, printre vedetele de pe covorul roșu
Cate Blanchett a câștigat Premiul Bambi 2025. Naomi Campbell, Heidi Klum, printre vedetele de pe covorul roșu
Primele rezultate ale autopsiei copilei de 2 ani moartă la stomatolog
Primele rezultate ale autopsiei copilei de 2 ani moartă la stomatolog
Primele rezultate ale autopsiei copilei de 2 ani moartă la stomatolog
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, înconjurată de lux şi opulenţă. Unde s-a putut fotografia Ioana
Dă-o afară!. Irina Fodor a uitat să dea medaliile câștigătorilor Asia Express! Ce a zis Mona Segall, de față cu Răzvan Fodor
„Dă-o afară!”. Irina Fodor a uitat să dea medaliile câștigătorilor Asia Express! Ce a zis Mona Segall, de față cu Răzvan Fodor
„Dă-o afară!”. Irina Fodor a uitat să dea medaliile câștigătorilor Asia Express! Ce a zis Mona Segall, de față cu Răzvan Fodor
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
fresh
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok

Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok

Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok

Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală

Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală

Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant

Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie

Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
închide