Bruscheta, deliciul simplu al Italiei care a cucerit lumea
Nimic nu potrivește mai bine cu vara decât bruscheta. Este o gustare atât de simplă, dar complexă, proaspătă și delicată. Rețeta clasică conține roșii, ulei de măsline, usturoi și busuioc, dar fiecare are libertatea să completezi cu orice altceva.
Secretul bruschetei perfecte este să freci pâinea prăjită cu usturoi. Toate aromele se vor dezlănțui și se vor îmbina mult mai bine. Calitatea roșiilor contează și ea. Cu cât sunt mai strălucitoare și mai suculente, cu atât bruscheta ta va fi mai bună.
Bruscheta, o istorie între sancțiuni economice și religie
Bruscheta este un fel de mâncare originar din Italia, inventat de fermierii din peninsulă în primul rând pentru a salva pâinea veche. Pe lângă rațiunile economice, existau și unele religioase.
Pentru catolici să arunci pâinea este ”un vero peccato”, adică ”un păcat adevărat”, pentru că pâinea este Dumnezeu Însuși. Antropologii culinari spun că cel mai posibil pentru prima dată a fost pregătită în Toscana sau în Lazio.
Potrivit scrierilor istorice în Toscana se mânca încă din secolul al XII-lea un preparat asemănător cu bruscheta de astăzi, care însă nu conținea roșii. Secretul era pâinea toscaneză sau pane sciocco.
Descoperă și cele mai bune bruscete cu anșoa.
Particularitatea acestei rețete este că nu conține sare, iar motivul este unul istoric. Republica din Pisa a refuzat să mai exporte sare către Florența, iar brutarii au fost nevoiți să facă pâinea eliminând acest ingredient. Cu timpul au descoperit că bruscheta este mult mai gustoasă cu felii de pâine fără sare.
Astăzi, bruscheta este consumată în toate colțurile lumii, însă în Italia își păstrează esența. În Toscana se mai numește și fettuna, nu conține roșii, ci este acompaniată deseori de carne sau salam.
În Puglia se mai adaugă și un strop de piper, iar roșiile folosite sunt cherry, produse local. În Piemont bruscheta este mult mai picantă și este numită ”soma d’aj” și se traduce prin felie cu usturoi. În Calabria o găsești sub denumirea de ”fedda ruscia” Încearcă și rețetele de bruschete cu ton.
Bruscheta clasică
Rețeta clasică se prepară rapid și poate fi servită ca aperitiv. Bruscheta clasică este un deliciu care îi va cuceri pe invitați încă din primele momente.
Ingrediente
- 4 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 2 căței de usturoi, feliați subțire
- 4 roșii mari, tăiate cubulețe
- O legătură de busuioc proaspăt tocat
- 2 linguri de oțet balsamic
- 1 lingură de sare
- Fulgi de ardei roșu
Pentru pâine:
- 1 baghetă mare, feliată
- ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi, tăiați pe jumătate
Mod de preparare
Se face sosul de roșii. Într-o tigaie, la foc mediu-mic, se încălzește uleiul. Se adaugă usturoiul și se călește până devine ușor auriu, 2-4 minute. Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Într-un castron mare, se amestecă roșiile, busuiocul, oțetul, sarea și fulgii de ardei roșu. Se adăugă usturoiul și uleiul din tigaie și se amestecă până se încorporează. Se lasă la marinat cel puțin 30 de minute.
Între timp se prăjește pâinea. Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge pâinea pe ambele părți cu ulei și se pune pe o tavă mare de copt. Se lasă până devine aurie, 10 -15 minute. La jumătatea timpului se întorc pe partea cealaltă. Se lasă pâinea să se răcească timp de 5 minute, apoi se freacă cu usturoiul tăiat pe jumătate.
Se pun roșiile deasupra pâinii chiar înainte de servire.