Bruscheta, deliciul simplu al Italiei care a cucerit lumea

Nimic nu potrivește mai bine cu vara decât bruscheta. Este o gustare atât de simplă, dar complexă, proaspătă și delicată. Rețeta clasică conține roșii, ulei de măsline, usturoi și busuioc, dar fiecare are libertatea să completezi cu orice altceva.  

Bruscheta clasică servită pe un blat de lemn alături de roșii și usturoi
Bruscheta clasică conține doar roșii și usturoi, dar se pot adăuga și alte ingrediente / Profimedia Images

Secretul bruschetei perfecte este să freci pâinea prăjită cu usturoi. Toate aromele se vor dezlănțui și se vor îmbina mult mai bine. Calitatea roșiilor contează și ea. Cu cât sunt mai strălucitoare și mai suculente, cu atât bruscheta ta va fi mai bună. 

Bruscheta, o istorie între sancțiuni economice și religie

Bruscheta este un fel de mâncare originar din Italia, inventat de fermierii din peninsulă în primul rând pentru a salva pâinea veche. Pe lângă rațiunile economice, existau și unele religioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru catolici să arunci pâinea este ”un vero peccato”, adică ”un păcat adevărat”, pentru că pâinea este Dumnezeu Însuși. Antropologii culinari spun că cel mai posibil pentru prima dată a fost pregătită în Toscana sau în Lazio.

Potrivit scrierilor istorice în Toscana se mânca încă din secolul al XII-lea un preparat asemănător cu bruscheta de astăzi, care însă nu conținea roșii. Secretul era pâinea toscaneză sau pane sciocco.

Descoperă și cele mai bune bruscete cu anșoa.

Particularitatea acestei rețete este că nu conține sare, iar motivul este unul istoric. Republica din Pisa a refuzat să mai exporte sare către Florența, iar brutarii au fost nevoiți să facă pâinea eliminând acest ingredient. Cu timpul au descoperit că bruscheta este mult mai gustoasă cu felii de pâine fără sare.

Astăzi, bruscheta este consumată în toate colțurile lumii, însă în Italia își păstrează esența. În Toscana se mai numește și fettuna, nu conține roșii, ci este acompaniată deseori de carne sau salam.

În Puglia se mai adaugă și un strop de piper, iar roșiile folosite sunt cherry, produse local. În Piemont bruscheta este mult mai picantă și este numită ”soma d’aj” și se traduce prin felie cu usturoi. În Calabria o găsești sub denumirea de ”fedda ruscia” Încearcă și rețetele de bruschete cu ton.

Citește și

Bruscheta clasică

Rețeta clasică se prepară rapid și poate fi servită ca aperitiv. Bruscheta clasică este un deliciu care îi va cuceri pe invitați încă din primele momente.

Ingrediente

  • 4 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 2 căței de usturoi, feliați subțire
  • 4 roșii mari, tăiate cubulețe
  • O legătură de busuioc proaspăt tocat
  • 2 linguri de oțet balsamic 
  • 1 lingură de sare
  • Fulgi de ardei roșu

Pentru pâine:

  • 1 baghetă mare, feliată
  • ulei de măsline extravirgin
  • 2 căței de usturoi, tăiați pe jumătate

Mod de preparare  

Se face sosul de roșii. Într-o tigaie, la foc mediu-mic, se încălzește uleiul. Se adaugă usturoiul și se călește până devine ușor auriu, 2-4 minute. Apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Într-un castron mare, se amestecă roșiile, busuiocul, oțetul, sarea și fulgii de ardei roșu. Se adăugă usturoiul și uleiul din tigaie și se amestecă până se încorporează. Se lasă la marinat cel puțin 30 de minute.

Între timp se prăjește pâinea. Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge pâinea pe ambele părți cu ulei și se pune pe o tavă mare de copt. Se lasă până devine aurie, 10 -15 minute. La jumătatea timpului se întorc pe partea cealaltă. Se lasă pâinea să se răcească timp de 5 minute, apoi se freacă cu usturoiul tăiat pe jumătate.

Se pun roșiile deasupra pâinii chiar înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
terci de ovăz peste noapte la borcan
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Porții de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Chiftele cu cartofi la cuptor în vas ceramic dreptunghiular, alături de un bol cu sos de iaurt
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
Clătite cu șuncă și cașcaval pe o farfurie, două clătite secționate
Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun
Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun
Ruladă împletită cu șuncă și spanac porționată pe platou și pe farfurie
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai bună granola servită într-o tavă albă
Cea mai bună granola pe care o poți face acasă cu costuri minime
Cea mai bună granola pe care o poți face acasă cu costuri minime
Saganaki într-o farfurie alături de câteva tacâmuri
Rețeta de saganaki pe care o poți face la tine acasă
Rețeta de saganaki pe care o poți face la tine acasă
Jumări crocante de porc servite într-un castron alb
Jumări crocante de porc. Rețeta de casă
Jumări crocante de porc. Rețeta de casă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cum se păstrează bananele ilustrat cu ajutorul mai multor banane pe un blat de lemn
04:25
Cum se păstrează bananele până la 10 zile. Trucul care te ajută să nu mai arunci fructele Cum se păstrează bananele până la 10 zile. Trucul care te ajută să nu mai arunci fructele
Șalota pusă într-un bol alb
03:37
Cum se folosește șalota. Sfaturi practice pentru a te bucura de cea mai delicată ceapă Cum se folosește șalota. Sfaturi practice pentru a te bucura de cea mai delicată ceapă
griș cu lapte vegetal
03:19
Griș cu lapte vegetal. Desertul versatil pe care îl vei îndrăgi de la prima linguriță Griș cu lapte vegetal. Desertul versatil pe care îl vei îndrăgi de la prima linguriță
Tort Mărțișor secționat pe platou
02:52
Tort Mărțișor. Rețeta cadoului perfect pentru luna martie Tort Mărțișor. Rețeta cadoului perfect pentru luna martie
Linguine cu creveți servite într-un bol negru
26 februarie, 08:24
Linguine cu creveți, cina de care ai nevoie când îți este dor de Italia Linguine cu creveți, cina de care ai nevoie când îți este dor de Italia
Legume la air fryer pentru un prânz delicios
26 februarie, 07:30
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Piure delicios de cartofi dulci într-o crăticioară roșie alături de câteva felii de cartof dulce
26 februarie, 06:21
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
cum să cheltui mai puțin pe mâncare
26 februarie, 05:33
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești 10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
1
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terciul de ovăz este una dintre cele mai populare și sănătoase opțiuni pentru micul dejun, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și versatilitatea în preparare. Încărcat cu fibre, proteine și nutrienți esențiali,...
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
2
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Pentru atunci când ai poftă de o prăjitură cu mere, dar nu ai timp de copt blaturi, îți oferim o rețetă de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată. Este...
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
3
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu este un desert originar din Italia preparat în mod tradițional din pișcoturi înmuiate în cafea și cremă de brânză mascarpone. Pe cât este de delicios, pe atât este de bogat...
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
4
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Pentru gustări savuroase servite de-a lungul zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive, avem pentru tine o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac. Te va cuceri la...
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
5
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Această prăjitură cu iaurt are o textura moale și cremoasa. Ai nevoie de doar 3 ingrediente și nu vei folosi făină, unt sau ulei. Din acest motiv este mai sănătos decât majoritatea...
Parteneri
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Universitatea din România care oferă cele mai mari burse. Studenţii pot lua mai mult decât salariul minim pe economie
Universitatea din România care oferă cele mai mari burse. Studenţii pot lua mai mult decât salariul minim pe economie
Universitatea din România care oferă cele mai mari burse. Studenţii pot lua mai mult decât salariul minim pe economie
Cât a putut costa înmormântarea Mioarei Roman. „Regina Întunericului”, dezvăluiri uluitoare după aroganţele cerute de familie
Cât a putut costa înmormântarea Mioarei Roman. „Regina Întunericului”, dezvăluiri uluitoare după aroganţele cerute de familie
Cât a putut costa înmormântarea Mioarei Roman. „Regina Întunericului”, dezvăluiri uluitoare după aroganţele cerute de familie
Ce a făcut Marius Elisei în ziua în care a fost înmormântată Mioara Roman! Cum a apărut acesta și ce detaliu s-a văzut
Ce a făcut Marius Elisei în ziua în care a fost înmormântată Mioara Roman! Cum a apărut acesta și ce detaliu s-a văzut
Ce a făcut Marius Elisei în ziua în care a fost înmormântată Mioara Roman! Cum a apărut acesta și ce detaliu s-a văzut
Berat Rüzgar Özkan revine în atenția publicului cu o nouă postare pe rețelele sociale. Cum arată astăzi micuțul actor
Berat Rüzgar Özkan revine în atenția publicului cu o nouă postare pe rețelele sociale. Cum arată astăzi micuțul actor
Berat Rüzgar Özkan revine în atenția publicului cu o nouă postare pe rețelele sociale. Cum arată astăzi micuțul actor
Telefonul cu cea mai mare baterie din lume a uimit la MWC 2024. Cât rezistă Energizer Hard Case P28K
Telefonul cu cea mai mare baterie din lume a uimit la MWC 2024. Cât rezistă Energizer Hard Case P28K
Telefonul cu cea mai mare baterie din lume a uimit la MWC 2024. Cât rezistă Energizer Hard Case P28K
Prăjitura Mărțișor, cu blat red velvet și cremă de frișcă
Prăjitura Mărțișor, cu blat red velvet și cremă de frișcă
Prăjitura Mărțișor, cu blat red velvet și cremă de frișcă
10 simptome pe care să nu le ignori în sarcină
10 simptome pe care să nu le ignori în sarcină
10 simptome pe care să nu le ignori în sarcină
Dorian Popa a vorbit despre despărțirea de Claudia Iosif. Cum se simte artistul după ce au pornit pe drumuri separate
Dorian Popa a vorbit despre despărțirea de Claudia Iosif. Cum se simte artistul după ce au pornit pe drumuri separate
Dorian Popa a vorbit despre despărțirea de Claudia Iosif. Cum se simte artistul după ce au pornit pe drumuri separate
Fructe uscate pentru sănătatea pielii. Cum îi pot îmbunătăți aspectul și funcțiile
Fructe uscate pentru sănătatea pielii. Cum îi pot îmbunătăți aspectul și funcțiile
Fructe uscate pentru sănătatea pielii. Cum îi pot îmbunătăți aspectul și funcțiile
fresh
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi

Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi

Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi

Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat

Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat

Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură

Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură

Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios

Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios

Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist

Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
închide