Care este cea mai potrivită oră pentru cină. La ce concluzii au ajuns nutriționiștii

”Ultima masa a zilei trebuie să fie la ora 18”. ”Nu trebuie să iei cina cu mai puțin de două ore înainte de culcare”. ”Poți să mănânci de seara la orice oră vrei, doar să alegi ceva ușor”. Câți dintre voi nu ați auzit aceste afirmații de la nutriționiști? Și, totuși, la ce oră este corect să luăm cina? Află și tu care este cea mai potrivită oră pentru cină.

O familie frumoasă care stă la masă și ia împreună cina
Ora pentru cină trebuie să țină cont de mai mulți factori / Profimedia Images

Ora la care luăm cina depinde de mulți factori: când ajungem acasă de la birou, mâncarea trebuie sau nu pregătită, ora de culcare, în familie sunt sau nu copii. În România, intervalul cuprins între ora 19.00 și 20.30 este destinat ultimei mese ale zilei. Sunt țări unde cina este servită mult mai devreme.

Citește și

Potrivit Insider.com, norvegienii mănâncă de seara la 16.00-17.00, australienii la 17.00-18.00, francezii între 19.00 și 21.00, italienii între 20.00 și 22.00. Spaniolii se întind până aproape de miezul nopții. Și, atunci, care este cea mai potrivită oră pentru a lua cina?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care este cea mai potrivită oră pentru cină

Nu există o oră corectă pentru cină, iar stabilirea ei ține mai mult de aspectele culturale ale țării. Tracy Lockwood Beckerman, dietetician, spune că oricând între 18.00 și 20.00 putem să mâncăm de seara fără să ne facem probleme. Important este să îi lăsăm organismului timp de digestie înainte de a ne culca.

Înainte de a stabili la ce oră ne punem la masă pentru cină trebuie să ne gândim ce stil de viață avem. Dacă obișnuim să ne culcăm devreme, atunci ora 18.00 este mai potrivită.

Cei care sunt ”păsări de noapte” pot mânca și mai târziu. În acest caz nu doar timpul de digestie este de luat în calcul și faptul că, trecând mai mult timp între cină și ora de culcare, riscul de a da buzna în sertarul cu gustări este destul de mare.

De ce nu trebuie să mănânci târziu

Când ultima masă a zilei este foarte aproape de ora de somn și mai este și una copioasă nu vom dormi deloc bine. ”Un stomac plic are efecte negative asupra somnului și asta poate duce la apariția refluxului gastrointestinal.”, explică Tracy Lockwood Beckerman.

În plus, apar inflamațiile în organism și acumulările de kilograme. Cu cât ne culcăm cu stomacul mai plin cu atât vom transpira mai mult pe timpul nopții și vom avea și senzația că murim de cald.

Este recomandat ca seara să mâncăm puțin și să lăsăm suficient timp între ora de masă și cea de somn. Uite o idee rapidă și simplă de cină gustoasă, o ciulama de ciuperci cu mămăliguță.

Trebuie să fie diferită ora pentru cină pentru femei și bărbați?

Hormonii afectează fiecare aspect al vieții nostre, iar obiceiurile alimentare nu fac excepție. Pentru femeile adulte este recomandată flexibilitatea programului de masă, în detrimentul rigidității.

Sunt perioade, mai ales înainte de ovulație, când au nevoie de mai multe calorii pentru a menține un nivel echilibrat al zahărului în organism pentru a evita declanșarea sindromului premestrual. Femeile ar trebuie să își asculte corpul și să îi ofere alimentele necesare atunci când acesta are nevoie.

La bărbații fluctuațiile hormonale sunt mult mai puține, așa încât pot avea un program mai clar. Pot să mănânce de seara în fiecare zi la aceeași oră fără ca acest lucru să interfereze cu starea lor generală.

Concluzia este că fiecare persoană poate alege la ce oră ia cina în funcție de cum îi este mai bine, de stilul de viață.

Ora prânzului este la fel de importantă

Nu putem să nu ne gândim la ora la care mâncăm de prânz atunci când stabilim când mâncăm de seara. Dacă luăm a doua masă a zilei prea târziu, cu siguranță vom împinge și ora mesei spre miezul nopții.

Ideal este ca între mese să fie o distanță de aproximativ patru ore. Dacă trece mai mult timp trebuie inclusă o gustare sănătoasă pentru a evita o cină mult prea consistentă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum se curăță scoicile
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
27 noiembrie, 06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
închide