Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Dintre cele mai delicioase rețete de post pe care le poți prepara pentru masa de prânz sau cină, rețeta de ciulama de ciuperci cu usturoi ocupă un loc fruntaș.
Galerie foto
Ciupercile sunt alimente care se găsesc într-o mare varietate, pe toată perioada anului. Cele mai populare sunt ciupercile champignon albe. Sunt un soi de ciuperci cu un conținut bogat în fibre și în amidon. Consumul lor are beneficii multiple pentru sănătatea organismului. În primul rând, acestea contribuie la funcționarea eficientă a sistemului digestiv menținând și sănătatea colonului. Sunt bogate în antioxidanți necesari pentru întărirea sistemului imunitar.
Mai conțin și o serie de vitamine și minerale printre care vitaminele B1, B2; B3, B5, B6, B9, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu și zinc.
Sunt recomandate și în foarte multe diete pentru că sunt bogate și în în apă. Consumate periodic ciupercile au efecte antiinflamatoare, diuretice, antiseptice și antibacteriene. Dar proprietățile benefice ale ciupercilor nu se opresc aici, introdu-le în alimentația ta pentru a te convinge. Îți oferim în acest scop una dintre rețetele cu ciuperci pe care să o încerci, mai ales în zilele de post.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu aducerea pe masa de lucru a ingredientelor din listă, dar și a ustensilelor necesare pregătirii acestora. Apoi cureți legumele, le speli și le toci. Nu este recomandat să speli ciupercile, mai ales prin interior, pentru a nu pătrunde apa în ele. Șterge-le bine cu prosoape de hârtie umezite. Dacă apa pătrunde în ciuperci, acestea nu se vor mai sota corect și vor fierbe, iar gustul nu va mai fi același.
Descoperă aici și o rețetă de paste cu ciuperci, care se prepară în doar câteva minute.
Pașii necesari pentru a prepara ciulama de ciuperci cu usturoi
După ce ai șters bine ciupercile și ai îndepărtat impuritățile taie-le în felii mai grosiere, menținându-le și codițele. Toacă ceapa cât mai mărunt. Toacă și doi căței de usturoi. Păstrează unul pentru finalul de preparare.
Când ai terminat de pregătit ciupercile și ceapa cu usturoiul, pune uleiul într-o tigaie adâncă. Așaz-o pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Lasă uleiul să se încingă bine și călește în el ceapa și cei doi căței de usturoi. Presară peste acestea și puțină sare, pentru a nu se arde.
Sarea ajută ceapa să elimine din apă și astfel nu se va mai arde și nu va avea nici acel gust neplăcut de prăjeală. Amestecă constant ingredientele pentru a se căli uniform.
Când ceapa este pătrunsă și devine transparentă adaugă ciupercile feliate. Amestecă-le bine cu ceapa și usturoiul călite și lasă-le să se prepare pentru 10-12 minute.
Adaugă supa de legume și continuă prepararea ciupercilor până când sunt bine pătrunse. Amestecă 2-3 linguri din supa rece cu făina și adaugă amestecul peste ciuperci. Adaugă și smântâna vegetală și amestecă intens pentru a se desface bine făina în lichidul din tigaie.
Potrivește gustul delicioasei ciulama de ciuperci cu usturoi, cu sare și piper. În ultimele 5 minute de preparare, adaugă și al treilea cățel de usturoi răzuit. Acesta va oferi ciupercilor o aromă plăcută și un gust ușor picant.
Servește ciulamaua de ciuperci garnisită cu mărar verde sau cu pătrunjel verde. Este delicioasă mai ales servită cu mămăliguță. Descoperă și cum se prepară corect mămăliga. Este o rețetă simplă și rapidă, de la bunica.
Galerie foto