Plăcinta ciobanului sau Shepherd’s pie. Rețetă din bucătăria englezească
Mâncărurile pe bază de cartofi cu carne sunt printre preferințele tuturor, însă plăcinta ciobanului sau Shepherd’s pie parcă le întrece pe toate. Rețeta face parte din bucătăria englezească și se prepară, în mod clasic, din piure de cartofi cu carne de miel.
Galerie foto
Carnea de miel este fragedă și gustoasă, însă atunci când nu o găsești pe piață poți folosi și carne de vită sau de porc. Poți folosi chiar un amestec din cele două tipuri de carne, pentru un gust deosebit. Piureul de cartofi se prepară mai consistent cu câteva ingrediente în plus față de piureul clasic.
Rețeta este asemănătoare cu clasica rețetă de musaca, dar compusă doar din două straturi. În plus, musacaua se prepară din cartofi tocați cuburi sau feliați. Descoperă aici cum se prepară rețeta de musaca de cartofi. Mai jos, descoperă rețeta pentru Shepherd’s pie, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru umplutura de carne. Când le ai pregătite, le pui la preparat, apoi te ocupi și de ingredientele pentru piureul de cartofi.
Cum prepari umplutura pentru plăcinta ciobanului
Curăță ceapa și usturoiul și toacă-le mărunt. Curăță morcovul și dă-l pe răzătoare. Pune uleiul într-o tigaie la încins și adaugă carnea tocată. Presară sare și piper și amestecă bine pentru o rumenire uniformă. Când carnea se deschide la culoare, adaugă ceapa, usturoiul și morcovul. Amestecă bine legumele cu carnea tocată timp de 1-2 minute, apoi adaugă pasta de roșii. Încearcă și această metodă simplă de preparare.
După alte 2-3 minute de preparare adaugă sosul Worcestershire și vinul roșu. Lasă ingredientele să fiarbă până când se evaporă alcoolul. Adaugă condimentele, amestecă-le bine cu ingredientele și poți stinge focul.
Cum prepari piureul de cartofi
Curăță cartofii, clătește-i bine cu apă rece și toacă-i în cuburi. Pune-i la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. lasă cartofii să fiarbă până când încep să se sfărâme. Adaugă în apa fierbinte și o linguriță de sare, după ce îndepărtezi spuma care se formează la suprafață.
După fierbere, scurge bine cartofii și pasează-i cu unt. Adaugă laptele fierbinte, apoi gălbenușurile și parmezanul răzuit.
Unge un vas termorezistent cu puțin unt și pune în el stratul de carne cu legume. Peste acesta întinde piureul de cartofi.
Pune vasul în cuptor și coace plăcinta ciobanului pentru 35-40 de minute la 220 de grade Celsius, sau până când se rumenește frumos la suprafață. Servește-o caldă alături de o salată verde, salată de legume sau murăturile preferate.
Pentru data viitoare când mai dorești să prepari o astfel de mâncare, îți recomandăm să încerci și rețeta de plăcintă a pescarului.
Galerie foto